Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Logica inversarii corpurilor la stupul multietajat

Mesajde ignatius » 09 Iun 2013, 20:11

pai eu nu cred ca ajungi sa pui al treilea corp mai devreme de salcam, poate si chiar mai tarziu, deci oricum al treilea corp se pune cand vremea e stabila si oricum atunci cand pui al treilea corp la mijloc, nici o colonie nu suporta spatiul gol de la mijoc, oricum nu se raceste puietul de jos, iar la mijloc nu vom avea puiet, abia al treilea corp va avea puiet, care va fi sus de tot.
Cu stima
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde stoenescu gheorghe-gabriel » 09 Iun 2013, 21:55

...si toata caldura e in corpul de sus! deci n-are de suferit.
Eu am avut la salcam cate 2 corpuri de 3/4 puse peste dadant iar cel din mijloc l-am pus tot cu rame la crescut pt. ca nu ma mai intelegeam cu ei! E drept ca doar 4 recordisti am avut pe dadant, dar fiecare a avut cate 5 rame intercalate in cat la crescut, apoi inca 5( dupa 3 zile de cules) si pt. ca s-a umplut iarasi i-am administrat un cat intercalat cu toate ramele cu faguri artif.!.... si 8 sunt ctrescute iar pe 5 a pus si puiet si miere.
La ME am avut inca 25 de roi de anul trecut si toate ramele cu miere le-am transferat le acestia iar la cei recordisti am intervenit cu un cat de1/2 cu faguri pe 8 rame la crescut.
Daca e cules si are cine sa culeaga poti intercala cat mai sus , caturi sa ai!
Sanatate!
stoenescu gheorghe-gabriel

Mesajde ignatius » 28 Iun 2013, 12:48

care este explicatia in cazul unei familii ME pe 3 corpuri ME, primele 2 caturi pentru cuib si al treilea cu gratie haneman pentru cat, productia de miere a fost foarte slaba. aveam cam 14 -15 rame cu puiet, au pus ceva la salcam, nu au capacit si de atunci chiar au mai consumat din miere. e drept ca nu am facut pasotral, vremea destul de capricioasa. Sa fie doar lipsa culesului?
a, si am uitat, stupii sunt in oras unde am avut salcam mult si orasul e plin de tei.
cu bine
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde Cristian IONITA » 28 Iun 2013, 12:51

:D

cat de "verde" o fi orasul nu prea il poti compara dpdv al intensitatii culesului cu masivele

spui ca familia este pe 3 corpuri ... dar aceste corpuri sunt si bine populate? ....
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde ignatius » 28 Iun 2013, 12:59

am doar doi, eu vorbeam de una din familii, e drept ca de cateva zile am vazut o singura botca capacita , deci inlocuire linistita, matca uzata, sa fie doar asta explicatia?
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde danipowsoft » 28 Iun 2013, 17:02

Cum schimbati ramele vechi ?
danipowsoft

Mesajde un OM » 28 Iun 2013, 18:38

Cu unele noi?
Cand sunt luate la mana la extractie se ia hotararea ca unele rame sa mearga la topit, altele in magazia de recolta.
Cand controlezi ramele de cuib observi ca ramele cu ceva defecte sa le dai catre peretii stupului si acolo sa fie folosite la depozitarea mierii sau a pasturii, sau sa le urci in magazia de recolta.
un OM

Mesajde cristianNiculae » 30 Iul 2013, 09:17

Sal,

Avand in vedere ca americanii lucra in sistemul asta de 150 de ani ar fi interesant de citit si ce spun ei.
Citirea unor articole intregi ajuta mai mult incepatorul in sinteza informatiei. Ca am tot cautat pe google si nu stiam cu ce cuvinte sa caut insa pana la urma am gasit termenii corecti pentru aceasta operatiune si poate ajuta si pe altii:

"beekeeping how to reverse bodies"

Si un articol de pe un site canadian:
http://www.honeybeesuite.com/reversing- ... necessary/

Sanatate.
cristianNiculae

Mesajde B.K » 28 Aug 2013, 21:13

https://www.youtube.com/watch?v=WFMTMBSZ4a0

Baiatul zice ca face inversarea intre corpuri la rapita , pana atunci nu. Plus ca face multe lucrari , stramtoreaza cuibul dupa care la 1 saptamana ia ramele cu oua si larvar care sunt in latererale si le baga in mijlcul cuibului , iar cele cu capacit le baga la margine ( a doua rama stanga - dreapta)
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde adisor8 » 02 Ian 2015, 15:30

am cateva roiuri ME pe 5 -6 rame si am sa completez pana la 10 in primavara ...... sper sa ajung pana la inflorirea corcodusului ( in conditii normale 15 aprilie).....dupa ,.... nu mai am rame cladite:)..in conditiile in care nu se inverseaza pun corpul cu faguri artificiali jos si cuibul cu coronite de miere deasupra.. ?? Din 1-5 martie intentionez sa stimulez 1 litru sirop cu protofil pe saptamana ....... mentionez ca e o zona f buna de pomi fructiferi (cires mar prun par ....)
adisor8

Mesajde Mircea_63 » 02 Ian 2015, 16:07

Acel 1 litru... de ce nu 2?

Vei vedea ca socoteala de acasa nu se pupa cu cea din piata. La nivelul familiilor descrise, aceea nu e stimulare, ci hranire de completare.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde nae » 02 Ian 2015, 17:11

adisor8 scrie:am cateva roiuri ME pe 5 -6 rame si am sa completez pana la 10 in primavara .....

Inteleg ca ai 10 rame total/stup = 6 rame cuib + 4 rezerva ?
Daca acum sunt pe un corp e belea :? ; cu cat rama e mai mica (speteaza laterala) cu atat mai greu se mentine microclimatul necesar .
Eu iti recomand doua corpuri + diafragma cat mai etansa in primavara(polistiren ).
Ai in C2 6 rame(cuibul) + C1 4 rame , nu largesti /bagi fagure pana sus nu-i ouat TOTAL = daca ai rabdare vei construi mult mai mult decat in prima decada a primaverii - !?
Sa construiesti iti trebuie 8.4 Kg de miere +1.6 polen pt un Kg de ceara , mai trebuie albina cerifera ;) + caldura ...
Daca nevoia de dezvoltare a fam cere 50 mil /interval , in cazul tau ~ 250 mil sirop /ZI x 7 zile + cat mananca sa construiasca = multe Kg :D
Cand nu ai rame ''uita'' aportul din natura = baga mancare la greu .
Cand albesc bagi si sus si jos cate un fagure si tot asa pana ...
Eu ti-am scris teoretic = am 3 MEA in practica :D , e posibil sa gafez = am scris cum gandesc eu , matale faci cum crezi .
nae

Mesajde ignatov andrei » 02 Ian 2015, 23:10

adisor8 scrie:am cateva roiuri ME pe 5 -6 rame si am sa completez pana la 10 in primavara ...... sper sa ajung pana la inflorirea corcodusului ( in conditii normale 15 aprilie).....dupa ,.... nu mai am rame cladite:)..in conditiile in care nu se inverseaza pun corpul cu faguri artificiali jos si cuibul cu coronite de miere deasupra.. ?? Din 1-5 martie intentionez sa stimulez 1 litru sirop cu protofil pe saptamana ....... mentionez ca e o zona f buna de pomi fructiferi (cires mar prun par ....)

@adisor8, nu te speria !
Iti spun ca nu esti singurul !
Exista stupina - si nu una poreclita - care ierneaza TOATE familiile ME pe 6 sau 7 rame, iar la salcam are 3 corpuri ME (rama de 230mm inaltime), fiecare corp de cate 10 rame !
Productia la salcam (in an normal) este de cel putin 10-12 rame pline !

Tu trebuia sa ne spui (arati) cam ce inseamna acele 5-6 rame.
Retine:
- in Moldova, in zona Iasului, sunt destui apicultori care ierneaza doar pe un corp ME (6 sau 7 rame... dar pline de albina) !
ignatov andrei

Mesajde adisor8 » 03 Ian 2015, 09:39

sincer nu prea sunt speriat ...... stupina o am la 80km...si spre greseala mea nu am mai fost din 15 octombrie ..dar din informatii telefonice, poze si clipuri video trimise de un vecin in 23-24 decembrie toti au avut zbor de curatire....roiurile sunt cu rama 1 si 5 pline de miere iar 2,3 si 4 in fata (in partea urdinisului ) 50-60% miere iar in spate ajunge pana la 70-90%.Am pusa folie peste rame total si peste folie am pus niste cartoane. Fundul il am AV cu o bucata de carton bagata... urdinisul deschis la maxim cu gratie antisoareci iar albina cred eu ca e destula ca altfel ii uneam in toamna. Daca i-mi este frica i-mi e un pic de varroa...am facut un tratament in august....nu prea a picat ....iar in 1 -7- 15 octombrie altele 3. Cand am fost in data de 15 oct (nu pot merge la stupi decat in wekend) si am vazut pe carton ce picase la tratamentul din 7 oct ma speriasem.... Am mai facut un tratament 1n 15 oct si sper sa fi picat toata varroa.....sper :) o sa vad cand ma duc (adica primul zbor de curatire pe anul acesta ) ce gasesc pe carton..... I-mi pare rau ca nu am mai avut posibilitatea sa mai fac macar un tratatament ..... (mentionez ca din 10 -15 septembrie nu prea a mai ouat matca) dar cu ajutorul lui Dzeu sper sa ajung cu bine in primavara ... Intrebarea mea era (daca ne ajuta Dzeu si iesim toti cu efectivul complet in primavara) cum extind cuibul pe 2 corpuri ca nu am decit 4 rame cladite pentru fiecare roi....si de ce nu la salcam unde pun corpul 3 :) , daca nu am decat faguri artificiali ? Multa sanatate !!
adisor8

Mesajde nae » 03 Ian 2015, 10:11

adisor8 scrie: Intrebarea mea era (daca ne ajuta Dzeu si iesim toti cu efectivul complet in primavara) cum extind cuibul pe 2 corpuri ca nu am decit 4 rame cladite pentru fiecare roi....si de ce nu la salcam unde pun corpul 3 :) , daca nu am decat faguri artificiali ? Multa sanatate !!

Corpul 3 nu-l pui la salcam si nici la o data fixa ci atunci cand trebuie ,daca trebuie .
C1 il bagi sub C2 cat mai repede ; iti va dubla volumul si probabil te sperie dar iti face bine = din 23 cm cat are inaltime rama sa ai 5-10 cm coroane + macar 20 cm ghemul (ca e ''roi'' ) REZULTA ca albina ta sta pe sita cu curul in zapada /adica nu-i clopot e un fel de talanga .
La prima raza care deschide ghemul adaugi C1 cu cele 4 rame de rezerva sub cuib + diafragma cat doua corpuri pe care o faci acum ;) care atenueaza curentii si atat .Astepti pana ''umple'' cele 10 rame cu oua sus si albina toate = atunci incepi cu faguri + mancare la greu .
Inteleg ca nu esti ''speriat'' si ma bucur dar sa ai rama 1si 5 pline si ramele 2,3,4 cu o amprenta a ghemului de 40% si nu pe toata rama ci frontal rezulta putinica albina = C3 la FS :(
nae

Mesajde adisor8 » 03 Ian 2015, 10:41

Corpul 3 nu-l pui la salcam si nici la o data fixa ci atunci cand trebuie ,daca trebuie .

aici am glumit un pic ....C3 numai dzeu stie ce si cum :)

C1 il bagi sub C2 cat mai repede ; iti va dubla volumul si probabil te sperie dar iti face bine = din 23 cm cat are inaltime rama sa ai 5-10 cm coroane + macar 20 cm ghemul (ca e ''roi'' ) REZULTA ca albina ta sta pe sita cu curul in zapada /adica nu-i clopot e un fel de talanga .La prima raza care deschide ghemul adaugi C1 cu cele 4 rame de rezerva sub cuib + diafragma cat doua corpuri pe care o faci acum ;) care atenueaza curentii si atat

sunt de aceeasi parere cu C1 sa-l fi pus jos....dar nu am acel corp :) trebuie sa-l fac in primavara ......iar cu diafragma nu am ca nu lucrez cu ea.

.Astepti pana ''umple'' cele 10 rame cu oua sus si albina toate = atunci incepi cu faguri + mancare la greu .

aici nu prea inteleg odata ai zis ca 6 sus si 4 jos si dupa ai zis 10 sus.....

Inteleg ca nu esti ''speriat'' si ma bucur dar sa ai rama 1si 5 pline si ramele 2,3,4 cu o amprenta a ghemului de 40% si nu pe toata rama ci frontal rezulta putinica albina = C3 la FS

roii au fost in vara pe 7-8 rame iar in toamna cu descapacirea ramelor scoase , completarea cu sirop au ramas pe 5 -6 rame si asa au pus ele mierea :) -am facut cum am crezut ca e bine si scrie prin toate forumurile si cartile de specialitate........... am strans la max si mincare cat mai multa ...
Multumesc de raspunsuri si multa sanatate !!
adisor8

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR