Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupina incalzita electric

Mesajde cosming » 07 Ian 2015, 01:37

mirel scrie:
cosming scrie: da sa iasa

ti am spus, iese daca nu are ce i trebuie...
am fost sceptic si eu la inceput si am incalzit doar o parte din stupina (si mi a parut rau)
anii urmatori nu am avut destule rezistente ca sa incalzasc toata stupina si astfel de voie de nevoie am reusit sa fac o comparatie cu un lot martor si sa trag niste concluzii.....cat o sa pastoresc albine rezistenta o sa fie in stupi an de an

Cu destu muscat de circular dar cu stupii noi apas gresit :D Beleaua asta de electric rezolva altele mai mari.
1. Umiditatea. De ce sa pun un cat in capul albinei care face 50 ron cand cu banii astia rezolv 10 stupi cu 100kw si 10 caturi populate cu albina fac 3000ron. Nu e aluzie la nimic cunoscut ci un calcul :)
2. Boli. Scade umiditatea creste temperatura rezulta scade riscul de puiet in sac si varos.
3. Dezvoltare familie. Clar e un avans de cateva saptamani fata de o familie neincalzita.
Nu-s sceptic ci doar pragmatic. Nu poti incalzi fara sa ai in vedere biologia albinei si ce costuri/riscuri implica.
cosming

Mesajde TDI » 07 Ian 2015, 02:01

Pana una alta, o solutie functionala si mai ales facila care sa nu coste 80+ ron pe lada exista?
Dar asa, .... detaliat.
Pana acum, singura estimare a fost de 50 ron / familie - estimare facuta de niste profesionisti.
TDI

Mesajde comynyc » 07 Ian 2015, 09:50

Folosind ecofilm (rezistenta) la 24 v 78 lei/ml , cu tot cu transport 260 lei 3 ml + cablu + termostat =400 lei pentru 43 stupi .
Daca foloseam folie la 220 v ieseam mai ieftin , 20 lei / metru
0727120026
comynyc

Mesajde cosming » 07 Ian 2015, 16:06

Citindu-l pe J acum ceva vreme ma intrebam oare chiar asa sa fie pe cifre ce spune. Topicul pana la pagina 10 are suficienta info ca sa construiesti cea mai dracoasa instalatie de copt puiet. Sa presupunem un ghem pe 5 rame cu o temperatura de 14 grade intern(limita critica) in treimea inferioara a ramelor 1/1. Oare ce caldura pierde ghemul ca sa avem 0 grade pe leatul de jos al ramei. Adica altfel spus de cati wati pe rezistenta electrica care incalzeste stupul este nevoie ca sa scutesti albina de efort. Pentru a simplifica calculele consideram conductia termica prin leatul de jos de 1cm identica cu a cerii 0.25W/(m*k), nu ca n-ar fi apropiate. Caldura transferata de ghem in 2h(7200s) se calculeaza cu formula

Q=L*S*(Tx-Te)*t/d unde

L - conductivitatea termica a cerii 0.25w/m/K
Tx temperatura in treimea de jos 14+273.15K
Te temperatura pe leatul de jos 273.15k
t - 7200 secunde
d grosimea adica 0.1m ceara
S - 0.8 m2 corespunzator suprafetei de jos a 5 faguri
Pe exemplul asta reiese ca trebuie sa suplinim cu 28 de wati care e un maxim la temperatura de inghet ce face albina sa iasa afara. Tot pe formula de mai sus daca vrem sa crestem cu 5 grade temperatura in cuib la 5 grade pe leatul de jos,similar cu ce ar fi afara e nevoie de 10wati. O incalzire desteapta ar trebui sa reducara puterea circuitului de la 20w temperaturi cu minus la 8 w temperaturi cu plus si de la 10 grade afara nu-si mai are rostul. Strict pentru primavara 10w sunt suficienti si nu e simpla coincidenta cu 8w din paginile anterioare. Acum din ce e facuta instalatia chiar nu mai conteaza. Retin 8w cea spus J, peste deranjeaza albina.Ar mai fi ceva dar mai rumeg oricum in febr voi fi cu electricul pe ei.
cosming

Mesajde cosming » 07 Ian 2015, 17:12

Alinuta scrie:Daca tot i-ti place sa te joci cu electricitatea încearcă asta:
Construiește un fel de pavilion bine izolat si aerisit.
Ieșirea la fiecare stup spre afara sa fie un tunel de 25cm
Tine temperatura 2grade peste iarna iar(acum e duda) de la 1martie baga mare 20 grade .

Ti-am zis sa nu dai tot din casa, aia cu 18000 btu la suta de stupi sa n-o zici si renunti la tunele. Dar hai ca ma enervez tu faci autostrada la albine vrei si leduri pe tunel sa semnalizeze iesirea?
cosming

Mesajde topy » 07 Ian 2015, 18:06

cosming scrie:[quote=" Dar hai ca ma enervez tu faci autostrada la albine vrei si leduri pe tunel sa semnalizeze iesirea?

pe undeva e specificat ca metoda de a nu pierde albina.fiind cald in stup albina incearca sa iasa dar pana sa ajunga afara la frig se razgandeste.
ar fi interesanta o discutie "incalzire electrica a stupilor vs. hala (incalzita sau nu)".
topy

Mesajde cosming » 07 Ian 2015, 18:34

topy scrie:
cosming scrie:[quote=" Dar hai ca ma enervez tu faci autostrada la albine vrei si leduri pe tunel sa semnalizeze iesirea?

pe undeva e specificat ca metoda de a nu pierde albina.fiind cald in stup albina incearca sa iasa dar pana sa ajunga afara la frig se razgandeste.
ar fi interesanta o discutie "incalzire electrica a stupilor vs. hala (incalzita sau nu)".

Eu am zis mai sus ca nici pentru o mana de albine moarte in zapada nu mai infofolesc stupii. Nu zboara toata dar si o suta de albine nu cade sa le pierzi. Traseaza ce sa avem in vedere si ii dam bice.
cosming

Mesajde proapis13 » 07 Ian 2015, 18:50

Alinuta scrie:Daca nu- ti place sa vezi albine moarte...sa știi ca dupa ce bagi rezistența in stup
o sa vezi la albine moarte de te saturi!

Si care ar fi cauza mortalitatii acelor albine ?????
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Mircea_63 » 07 Ian 2015, 19:06

Mariane, cand au parte de caldura in interior, pot sa lucreze cele de la pompe funebre. N-a zis ca mor mai multe, ci doar ca o sa vezi afara mai multe.

LE Uite ca intre timp a zis... Albinule, fiecare spera ca instalatia lui electrica va functiona fara cusur. ;)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde cosming » 07 Ian 2015, 19:10

Iarna poti incalzi ca sa compensezi consumul de miere necesar mentinerii temperaturii in cuib iar primavara atunci cand apar variatii de temperatura ca sa mentii ponta si cresterea puietului, astfel eviti uzura. Daca ai argumente contra varsa-le aici ca merita.
cosming

Mesajde nae » 07 Ian 2015, 19:18

Iarna NU.
CATALAZA .
Sunt apicultori care au incercat, au reusit = nu-i bagam in seama , nu-i sunam dar ''bagam in ele'' la liber :oops:
N-avem permis dar ne dam cu BMW . :(
nae

Mesajde Trantorul@ » 07 Ian 2015, 20:00

Eu sunt miezu si stiu eu ce stiu si inca nu mi s-or vindecat cucuiele da las si pe alti prosti sa dea cu capul ....!!! deja mii sictir din ce in ce mai mult de asemenea mesajeeee ....

Pai zii de ce pierzi ani ? de ce pierzi bani ? sincer la ce s-o intamplat in 2012 dar mai ales in 2013 .... si pe mine m-ar interesa sa folosesc rezistente in stupi .... mai mult sa nu-mi toace larvarul si doar in valurile de frig din Martie - Aprilie ( cand vin cu - 10 grade .... , sau temperaturi cu minus ....) in rest nu as prea forta asa tare ... dar daca iti vin 3 valuri de frig in Martie din 10 in zece zile te-o rezolvat .... si iti mai vin vreo 2 in Aprilie aia iiiiiiii...

Spune am facut asa pentru ....... si asa pentru ....... si am patit in felul urmator si mi-o dat cu virgula si minus acolo , acolo ....... si fara virgula si cu plus acolo si acolo ......... sau mi-o dat numa cu virgula si minus fara nici un plus !
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde mirel » 07 Ian 2015, 20:49

Alinuta esti tare...vorbesti in parabole....raspunzi evaziv si cam din "carti" ....daca ai ceva constructiv de spus,scrie...daca nu...scrie in continuare....

Alinuta scrie:Demonstrează la toți ca tu reusesti!

Daca nu spui, esti al 'dracu'.... esti secretos....
Daca spui....te dai in spectacol.....dehhh.....Asai romanu'....
V am pupat !
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde comynyc » 07 Ian 2015, 22:49

Si bunicu tinea albine in cos de nuiele si acum avem altceva , tot timpul au existat sceptici s-au conservatori cand altii cautau ceva nou , sau unii care asteapta sa vada daca iti iese ce faci sa faca si ei daca se poate fara nici un risc, si pt asta ii inteleg pe cei care nu dau din casa , dar asta este ... sunt covins ca in cativa ani mult mai multi vor incalzi stupii :)
0727120026
comynyc

Mesajde peterneamt » 07 Ian 2015, 22:53

Eu sunt convins că se va găsi unul cu bani care va patenta aerul condiţionat la stupi..... :D :D
peterneamt

Mesajde cosming » 07 Ian 2015, 23:14

peterneamt scrie:Eu sunt convins că se va găsi unul cu bani care va patenta aerul condiţionat la stupi..... :D :D

Pai e incert cu aer cald si tu vrei conditionat? Nu cumva vrei si clima bizonica pe caturi, pai tu crezi ca stupul e masina stupparului? Albina sa munceasca indiferent de conditii ca pare ca stie mai bine conditionarea aerului decat omu' si noi sa huzurim cu telecomanda pe aparat 2 grade la dreapta 3 la stanga :D
cosming

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR