Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupina incalzita electric

Mesajde cosming » 12 Ian 2015, 00:07

Si de ce nu pui mana sa calculezi ca nu-ti cade rangul vino cu ceva concret. Da cu furierul de stup pana arde rezistenta. Incerca si lasa de-o parte peretii stupului sunt ca inexistenti pentru 2 grade diferenta intre exterior si aerul dintre peretii ghemului.Stupul nu e apartament ....branza buna in b urduf de caine nu ti-o zic ca te superi ;)
cosming

Mesajde vulpea » 12 Ian 2015, 01:16

stupul e apartament pentru albine !imi pare rau ca esti din Bucuresti(sa-ti dea lectii Tim.).incepi sa devii penibil,mai ales ca te dai asa de pretios si la propriu si la figurat.lasa aerele ca aici nu e nimeni profesor !
vulpea

Mesajde cosming » 12 Ian 2015, 01:25

vulpea scrie:stupul e apartament pentru albine !imi pare rau ca esti din Bucuresti(sa-ti dea lectii Tim.).incepi sa devii penibil,mai ales ca te dai asa de pretios si la propriu si la figurat.lasa aerele ca aici nu e nimeni profesor !

Nu-mi place caracterul tau, nu stii sa combati cu argumente si te ascuzi dupa visin cu eschive puerile atunci cand esti contrat. Nasu-n taste si studiaza. Auzi la el vede albina cum ventileaza si ii retine pozitia dosului. Vaiacondios pricepi tu.
cosming

Mesajde Mircea_63 » 12 Ian 2015, 14:17

cosming scrie:
Multa vorba, nimic concret. Repet, nu ai citit atent. Calculul presupune ce flux de caldura se pierde de la 14 la 0 grade. Flux ce il suplimentezi cu rezistente sub leat degrevand albina de de o parte din consumul miere corespunzator acestui flux. Nu-ti convine modelul imbunatateste-l ori desfiinteaza-l gandind.

Ma asteptam sa faci tu asta nu sa stai cu cu..pune-te la treaba.

Nu te loloi ca o pierde din ghem dar iti place sa rastalmacesti. Nu-ti sta bine in postura de dom' profesor

Nu le aseza inginereste ca intereseaza primavara cu diferente inopinante de temperatura. Ai in vedere si costurile

Si de ce nu pui mana sa calculezi ca nu-ti cade rangul vino cu ceva concret. Da cu furierul de stup pana arde rezistenta. Incerca si lasa de-o parte peretii stupului sunt ca inexistenti pentru 2 grade diferenta intre exterior si aerul dintre peretii ghemului.Stupul nu e apartament ....branza buna in b urduf de caine nu ti-o zic ca te superi ;)

Ba chiar atent am citit Cosmine! Nimic concret? N-aveai decat sa faci calculul:
0,22x0.025xCe suprafata are stupulx3600x1(dif temperatura)= si obtineai caldura pierduta la 1 grd diferenta intre interior si exterior.

Mai departe, tu alegi diferenta de temperatura. Ca afara ai - 10 grd si in stup 0 grd sau cum crezi tu ca i-ar conveni familiei de albine. Tu stii ce suprafata are stupul. Ca e pe 10 rame, ca e pe 12 ca dimensiune, de unde sa stiu eu. Ti-am arata cum se face calculul.
Pe acelasi model model se calculeaza si pierderile de caldura ale unui apartament daca tot ai pomenit de asta. Acolo tii cont de suprafata ferestrelor.

Sa ma pun pe treaba? :lol: Pe care treaba? Ti-am oferit o undita, tu insa vrei pestele direct. :D Nu vreau sa dau verdicte de genul "e bine" vs. "nu e bine" cu incalzire. Cifrele vorbesc si fiecare poate aprecia daca ii convine sau nu.
Vad ca ii dai inainte cu primavara. :? Din pacate in formula nu intra variabila "anotimp".

Nu te loloi ca o pierde din ghem dar iti place sa rastalmacesti.
Fara punctuatie... naiba pricepe ce incerci sa spui. Mai, tu nu esti capabil de gramatica elementara si te bagi la termodinamica.

Daca ai fi fost tu atent, observai ca nu am afirmat deloc ca e bine sau rau cu incalzire electrica. Pur si simplu am incercat sa-ti explic cat mai pe scurt cum sa calculezi corect. Ca sa-ti usurezi munca am spus sa le pui in Excel si ca sa vizulizezi usor, sa le faci un grafic (tot Excel)

De suparat... stai linistit. Postarea nu era doar pentru tine. Oricine este interesat sa calculeze, o poate face singur si sa traga propriile concluzii.

Asa ca repet:

Q= CxSxDx(T1-T2)x3600
Unde:
C= 0.20--0.25 conductivitatea lemnului W/M^2C
S= suprafata exterioara a stupului fara fund M^2
D= grosimea scandurii stupului M
T1=temperatura din stup. Cat consideri ca doresti sa fie. C
T2=temperatura exterioara. C
* T1-T2 le poti inlocui cu diferenta de temperatura pe care o doresti intre interior si exterior. C
3600= secundele dintr-o ora.

Rezultatul va fi in WH (Watt.ora). Ca rezultatul inseamna multi Watti sau putini... fiecare dupa cum apreciaza. Cand nu am un leu de cafea, si un leu e mult. Alteori il consider maruntis.
Calcul economic? Nu pot face! Pot aprecia costurile, dar nu cunosc beneficiile.

Pur si simplu imaginar: daca vei cheltui 200 lei/stup si obtii 30 kg de miere, comparativ cu cheltuiala zero pe incalzire si 5 kg de miere la salcam...??? Dar daca in acel an salcamul nu da?
Mai intreaba unii daca e rentabila apicultura. Pai poate fi sau poate sa nu fie.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde TDI » 12 Ian 2015, 15:09

Mircea - stii despre ce vorbesti.
Ai de gand sa folosesti incalzirea la stupi?
Pe ce perioada? Cat ar costa?
TDI

Mesajde Mircea_63 » 12 Ian 2015, 16:43

Nu am de gand sa folosesc. :D
Mircea_63

Mesajde nae » 12 Ian 2015, 17:24

Nu imi permit incalzirea stupilor dar daca m-ar interesa l-as suna pe Mirel care pe subiect e tatic ;)
Noi ne dam cap in cap sa rezolvam ce omul acesta (si altii) aplica cu succes = au corectat multe neajunsuri si nu cred ca le tin la secret = trebuiesc nu rugati ci lasati sa ne deschida ochii :D
La noi pana nu scrasnesc dintii nu se poate .
Vrei sa-i iernezi in adapost il suni pe d-l Chilom din Ag = are film pe net
Vrei sa-i omori ii incalzesti IARNA ca asa scriu ''diversi anonimi''+ bagi proteina ca au avut zbor de curatire :lol: si asta imediat sa nu pierzi startul . :(
nae

Mesajde cosming » 12 Ian 2015, 18:18

Iti propun sa detaliem mai mult ca sa intelegi de ce pierderea de caldura prin peretii stupului e 'neglijabila'si un astfel de calcul ar fi eronat. Ghemul format pe rame are forma elipsoidala cu o grosime de 2cm. Caldura se pierde prin rame (in toate directiile) si ghem. Conductivitatea ghemului chiar nu o stiu pentru un calcul exact si aproximam pierderea doar prin ceara. Calculand numai prin peretii stupului nenorocim albina incercand sa suplimentam un astfel de flux cu peste 10 grade interior. Cum sa calculez cu datele precizate de tine cand in realitate pe suprafata interioara a peretilor temperatura e cu 2-4 grade mai mare decat in exterior? Personal nu ma pot decat bucura ca te intereseaza subiectul cu ceva retineri ca esti capos :mrgreen: Chiar si un paralelipiped din lemn, de dimensiunile a 5 rame 1/1, cu 14 grade in centru tot 8-10 watt pierde pe una din suprafetele cele mai mici. Practica este de incalzi doar de jos si nu lateralele sau partea de sus altfel am discuta de app. 30 watt pe stup, fapt ce ar destabiliza ghemul si in fond suplimentezi caldura cand ai puiet, in rest sunt rezervele de miere. Nu de termodinamica mi-e teama ci de comportamentul albinei cand da cu nasul de caldura.
cosming

Mesajde Mircea_63 » 12 Ian 2015, 18:53

cosming scrie:Iti propun sa detaliem mai mult ca sa intelegi ...........

Cui propui? :D
Mircea_63

Mesajde cosming » 12 Ian 2015, 23:38

Mircea_63 scrie:

Iti zisai ca esti capos :mrgreen:
cosming

Mesajde Mircea_63 » 13 Ian 2015, 14:30

cosming scrie:
Mircea_63 scrie:

Iti zisai ca esti capos :mrgreen:

Zisasi bre, zisasi. Dar tu vrei sa discuti despre albine sau despre cat de capos e M63? Oi fi fiind, ca si nevasta-mea zice uneori la fel, dar:

Extras din regulament:
Interzis...
4 - Mesaje care contin atacuri la persoana (se combat opiniile si ideile si nu persoana)

ducem subiectele in derizoriu cu off topicuri. Nu eu sunt subiectul topicului. Ai cu ce participa sau intreba, bine, Nu ai... stai cuminte.

Off topicul va fi sters!
Mircea_63

Mesajde vulpea » 16 Ian 2015, 16:41

nu mai scrie nimeni despre incalzirea electrica a stupilor ? cred ca subiectul nu este epuizat ! sunt in "verva" pentru ca nu am aplicat pana acum asa ceva si m-am decis sa incerc si eu .sunt convins ca am sa reusesc,in stilul meu bineinteles. m-am dotat ieri cu materiale in acest sens(de aceia sunt in "verva").de acum sunt f.curios cum se vor manifesta "doamnele".
vulpea

Mesajde csaa » 17 Ian 2015, 16:14

Revine subiectul imediat ce scad temperaturile sub - 10 grade.
csaa

Mesajde vulpea » 17 Ian 2015, 16:19

ma intereseaza in mod special modul cum se realizeaza instalatia(in caz de sursa de curent-in caz de lipsa sursa de curent).
vulpea

Mesajde proapis13 » 17 Ian 2015, 17:11

vulpea scrie:ma intereseaza in mod special modul cum se realizeaza instalatia(in caz de sursa de curent-in caz de lipsa sursa de curent).

Si cine te opreste ca recitesti topicul de la inceput..???...numai asa o sa afli cum se face instalatia :!: :shock:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde vulpea » 17 Ian 2015, 17:31

in sfarsit....mersi.!
vulpea

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR