Eu intrebam din ce cauza imi rod ramele asa puternic?
thomas scrie:Negasind acest subiect, am creeat acest topic.
Asadar, cum hraniti cu ramele in care mai aveti miere, amplasate in aer liber?
Eu folosesc aceasta metoda la sfarsitul iernii sau inceputul primaverii, cand temperatura este in jur de 15*C la amiaza.
In aceasta perioada mi.e teama sa bag ramele respective dupa diafragma pt ca poate veni ceva ger si nu sunt langa stupi asa des. Plus ca nici nu prea trag mierea din ramele de dupa diafragma.
Deasupra ramelor pe orizontala nu prea merge asezata alta rama, ca nu prea mai pot pune izolatia si capacul stupului.
Am hranit in aer liber si albinele curata bine ramele, poate prea bine.. Problema e ca mi le cam gauresc si mi le strica. Care ar fi cauza, le las prea mult?
thomas scrie:
Ceilalti ce poze doriti? Cu ramele care le am la pastrare? Daca am timp, fac.
lucky5strike scrie:
Hranirea in aer liber e de fapt un fel de furtisag dirijat. E o solutie ieftina pentru stupar, dar nepotrivita pentru albine. In primul rand, fiindca din ramele respective se infrupta un mic numar de familii... cam una din 10... cele care au mirosit si s-au mobilizat mai repede. Astea ocupa rama si deja nu mai e loc pentru alte hamesite sa simta ce e acolo. In valmasagul creat se intampla ce spui tu, stricarea fagurilor, mai ales daca sunt noi; ca inghesuiala dezvolta o temperatura la care ceara se inmoaie, e linsa... presata... rontaita... etc.
Si ar mai fi alte inconveniente, dar pe scurt, renunta la aceasta metoda.
thomas scrie:asa voi face, insa acum nu cred ca.i timpul. daca prind ceva zile cu caldura si soare, voi lua stupii la mana, scot ramele cu miere putina mancate peste iarna si le inlocuiesc cu astea care le am la rezerva. Dar asta e subiectul altui topic!
florio scrie:... si sa te opresti cu hranitul in momentul cand prinzi prinzi cateva zile de vreme rea fara zbor.
Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori