Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde joohny » 21 Ian 2015, 16:37

nae scrie:Daca au mancare nu se ating de turta d-tale = nu pot argumenta .
Daca o ''halesc'' inseamna ca au nevoie si .. bine ca ai pus-o !
Nu confundati Kg de mancare din stup cu mancarea ACCESIBILA :
-daca ai 10 rame in cuib DB x 2 Kg = 20Kg , esti asigurat -FALS !!!!!
-ghemul este /4-5 intervale ,adica ~10-12 Kg daca ocupa din speteaza laterala in speteaza daca nu e mai putin ,
- MANCAREA este cat are in cap ghemul = ca ai noroc in '14-'15 la afanarea lui la 2-3 zile e ''minciuna'' = poti prinde 2 luni de minus si mor de FOAME cu 10 Kg lateral . ;)
Cand INCEPE ponta aportul de glucidic ,CONSTANT ,''stimuleaza'' =cred ca asta vreti sa intrebati !? , dar inainte de inceperea pontei rolul turtei e de salvare si atat .

Va salut.Nu stiu daca o maninca deoarece inca nu am pus insa ma gindesc la o perioada mai lunga de frig si as vrea sa fiu preventiv (pt. ele nu strica prea mult insa mai putin cu siguranta ,da).Inteleg ca nu e rau insa nici f. bine?Multumesc.
joohny

Mesajde MIHAEE'E » 21 Ian 2015, 21:29

Va salut.Nu stiu daca o maninca deoarece inca nu am pus ................... fie-ti mila si punele si lor o turtita cat de mica!.............................insa ma gindesc la o perioada mai lunga de frig si as vrea sa fiu preventiv.................. preventiv punele 2 turtite mici sau una medie............ (pt. ele nu strica prea mult insa mai putin cu siguranta ,da).Inteleg ca nu e rau insa nici f. bine?Multumesc.[/quote]............. cred ca e rau de bine !
MIHAEE'E

Mesajde popageorgian » 21 Ian 2015, 21:35

din categoria- as manca salam dar n-am! :lol:
http://popageorgian86.sunphoto.ro/

Un om cinstit este cea mai nobila lucrare a Lui Dumnezeu
popageorgian

Mesajde Ovidiu123 » 21 Ian 2015, 23:14

As mai avea si eu o intrebare destul de dificila pentru mine:cum as putea sa adaug in loc de turte,niste rame cu miere?Am vreo 4-5rame de miere,si as vrea sa le introduc la fiecare familie cate una!Se poate asa ceva acum?Daca da,cum? :?: :D
Ovidiu123

Mesajde CATALIN » 21 Ian 2015, 23:28

ovidiu...anul trecut am facut-o prima data si am fost foarte incantat...
pui pur si simplu rama culcata pe rame ca o turta acoperi i e beton
pentru anul acesta in febroarie mai exact vreau sa fac un mini cat de 5cm pt a putea aseza podisorul bine dupa ce pun rama
si asa as vrea sa stimulez cat voi avea albine ;)
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde Ovidiu123 » 21 Ian 2015, 23:32

Ma gandesc sa nu mai pun podisorul dupa ce asez rama :?: E in regula?
Ovidiu123

Mesajde CATALIN » 21 Ian 2015, 23:35

da e in regula asa am procedat si eu de aceea vreau sa-mi fac mini caturile alea
http://youtu.be/Lln842hDOZQ
urmareste la minutul 5:10---pana la 5 :25...ai sa vezi catul despre care vb
CATALIN

Mesajde Ovidiu123 » 21 Ian 2015, 23:40

Pun rama,mai e nevoie de ziar peste ea,sau pun doar presuletul? :!:
Ovidiu123

Mesajde CATALIN » 21 Ian 2015, 23:43

eu am avut rame capacite peste am pus cartoane si dupa presuletul...cert e ca prima oara au mancat parte de sus ;)
CATALIN

Mesajde duma » 22 Ian 2015, 14:14

Catalin , Ovidiu ....interesanta treaba ce spuneti voi ....eu am de gand sa pun turtele pe la sfarsitul lunii ianuarie daca nu chiar februarie pe la inceput ....si dupa ce trag turtele vreau sa iau din cuib duopa restrangerea de primavara cate o rama si sa o pun peste rame si sa intorc podisoarele invers avand podisoare hranitoare . Sunt curios totusi cat trag din ramele descapacite usor si cat curge intre rame .
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde mihaiGrig » 22 Ian 2015, 19:25

Buna seara,
Domnilor, am si eu un pavilion cu stupi orizontali de vreo 3 ani si cea mai mare poveste este cand moare matca.
Va rog sa-mi spuneti si mie cum procedati dvs, aveti vreo scula cu care introduceti matca?
In general eu astept sa ma conving ca matca lipseste si atunci scot puietul alb, introduc matca in colivie pe care o tin 3 zile, dupa care pun sa o elibereze albinele. In general acceptarea este greoaie, trebuie sa tai botcile aparute (CA ASA IMI DAU SEAMA CAND LIPSESTE MATCA).
vA ROG SA MA AJUTATI CU CITEVA SFATURI:
1 - Matca batrana o schimbati in viata fiind aceasta prin inlocuire cu una tanara, imediat sau cum spune in carte ca trebuie scos puietul alb, lasat cel mult cel capacit, introdus matca tinara in colivie 3 zile, pus apoi capacel de ceara la colivie si lasat sa o elibereze albinele si inca 3 zile nu se umbla?
Asa cum am spus la punctul 1 eu am procedat si atunci cand nu am gasit oua de 1 zi am pus rama cu puiet de la altul sa vaz daca trage botci. Si cand a tras botci iar am omorat inca o matca, familia s-a slabit si ajung la al cobori de pe pavilion.
2 - Cand schimbati matca la stupii de pe pavilion, cam in ce luna si la cati ani, in medie?
3 - Cum procedati, asteptati sa moara (cand apar botci) sau o scoateti si imediat la interval de 1 pana la 6ore bagati in cusca si apoi in stup matca tanara?
4- Cum evitati ca albinele, daca dispar feromonii matcii vechi si au noua matca in cusca , sa mai traga botci?
Va multumesc pentru intelegere si sfaturi.
mihaiGrig

Mesajde nicu has » 22 Ian 2015, 19:31

Buna am avut un Pavillon si cand gaseam fam. fara matca il imbinam cu un nucleu cu matca imperecheata sau il coboram jOS si puneam alta Familie in locul lui
nicu has

Mesajde vlad » 22 Ian 2015, 22:04

pai ce rost are sa-l cauti mereu de matca . scoti o rama , eventual rcl , te uiti , vezi ce si cum si gata . altul . daca vrei sa schimbi matca unuia o faci in vara , toamna la unificari sau faci un roi zdravan si-l pui in loc( intelegi ca cu matca imperecheata ); cu ce culegatoare primeste de la cel schimbat in cel mai scurt timp intra pe productie , dar cele mai reusite cu rezultate cele mai bune ( si cel mai usor de realizat ) au fost cele reprezentate de unificarile din toamna cand unifici nucleele cu familia unde matca e batrana
vlad

Mesajde Ovidiu123 » 23 Ian 2015, 16:11

Revin la subiectul cu aplicarea ramelor de miere peste cuib in loc de turta.Care este riscul daca mierea nu este capacita in totalitate? nu curge peste albine si iese un ghem de albine moarte imbibate cu miere? :?:
Ovidiu123

Mesajde proapis13 » 23 Ian 2015, 17:55

Ovidiu123 scrie:Revin la subiectul cu aplicarea ramelor de miere peste cuib in loc de turta.Care este riscul daca mierea nu este capacita in totalitate? nu curge peste albine si iese un ghem de albine moarte imbibate cu miere? :?:

Peste cuib se pun DOAR ramele capacite in totalitate...care e zurliul sa puna rame cu miere necapacita :?: :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde nicu has » 23 Ian 2015, 18:36

Cele cu miere descapacita te ajuta mult in aprilie largesti cuibul cu ele
nicu has

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR