Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde mellis » 23 Ian 2015, 23:20

Poate brevetează cineva "vulpe tu mi-ai furat gâscă (oul), da-mi-l înapoi"
Un Zdreanță in stup sa fure ouăle depuse prea devreme..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde B.K » 24 Ian 2015, 00:41

Bambucha scrie:Eu mi-as face griji daca vin vreo 2 saptamani de iarna in situatia de mai sus!

Turte nu le-am dat , temperaturi ridicate nu au fost , stupii sunt cu sita pe fund (exceptie face un singur stup cu fund plin)............deci asta simt ele de acum. Nu e anormal sa ai o palma de puiet pe 24 Ianuarie. ;)
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde Bambucha » 24 Ian 2015, 09:38

Poate nu e anormal sa aiba puiet pe caldurile astea, anormala este situatia de pe ramele din c1 in conditiile in care ar veni iarna... adevarata iarna (vezi 2011-2012).
Am plantat morcovu''? :lol:
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde B.K » 24 Ian 2015, 10:00

Bambucha scrie:Am plantat morcovu''? :lol:

NU :D
Tinand cont si de prognoza meteo n-am nicio emotie. Sanatate ! :)
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde viorel08 » 25 Ian 2015, 18:04

In primavara ce urmeaza sa vina, din pacate o sa fac singur pastoral, caci colegului cu care facem mutarile din cauza netratarii si cine stie de ce alte cauze, din 52 de familii bagate in iarna, la momentul actual a ramas cu 10, si primavara e departe.Asta e pretul neascultarii si delasarii.
viorel08

Mesajde mellis » 25 Ian 2015, 21:02

"Am plantat morcovu''? :lol:"
Am cateva "mate lesinate ", fiecare cu morcovul lui...nu pot dormi pe spate din cauza lor, nici pe o parte ca stau iepurasii la coada - pe burta iarasi .. morcov - o sa dorm ca Praslea intre tarusi, in picioare...asteptand zmeul cu iarna...
hmm..
mellis

Mesajde jenica67 » 25 Ian 2015, 21:34

mellis, daca din cei care iti fac emoti o sa moara, in conditiile climei de la noi si cu temperaturile din aceasta iarna, sa sti ca cu stupii respectivi, nu aveai sansa sa faci nimic. Cel mult sa muncesti sa-i aduci pana in tomna, pe linia de plutire. Eu ii inteleg pe cei din Moldova, sau din regiuni montane, ca pot avea probleme, dar la noi, daca iti moare o familie, inseamna ca aia nu era o entitate ce trebuia sa ierneze, ci trebuia unita sa aiba macar acolo 4 rame ( 3 intervale) de albine, care la noi daca au mancare si nu au ghinion sa piarda matca, trec fara probleme iarna.
jenica67

Mesajde mellis » 25 Ian 2015, 22:11

Clima tine cu noi aici in Vest, dar tot am emotii pentru roii facuti de mine. problema este cu un ME facut anul trecut cam tarziu in august, l-am ascultat si am auzit un zgomot mai agitat. Cu prima ocazie (vreme bunade saptamana trecuta) l-am desfacut dar nu am observat semne ca nu are matca (agitatie sau batai din aripi)- e drept ca nu am vazut-o :( ... am zis sa il mai las
Aveam in plan sa o unesc cu alt roi cu care m-am trezit in lada uitata goala in gradina..
AM strans cuibul - dar ghemul cam pe 5 rame cu 5 cu miere deasupra - si cum a venit frigul si mai tine - am morcovul ca nu urca in C2..
Primul morcov ..
Al doilea morcov este roiul gasit in lada pe care l-am ajutat cu cateva rame cu albine dar tot este slabut - cam 3 rame in corp ME...
Stiu ca era mai bine sa le fi unit si nu e bine sa le las asa dar am zis sa incerc - sperand la o iarna blanda...am gresit .. si morcovii cresc frumos mai ales iarna ...
Aveam in plan sa unesc cei 2 morcovi dar va trebui sa ii mai ascult lazile si sa vina ceva vreme mai buna...
Pentru familiile puternice cat de cat (5 sau 6 rame in DB) morcovii sunt mai mici - au fost stranse si ele saptamana trecuta dar dupa ce am pierdut cam multe familii anul trecut - una puternica (ce a supravietuit ani - fara "ajutorul" meu) s-a dus - am pierdut soiul acela primit - primul stup...
Si asa am cateva rame de morcovi mai mari si mai mici...pentru toti iepurasii din vitrina de la petshop...
Va multumes..
mellis

Mesajde dragos_vintu » 26 Ian 2015, 02:27

Azi am fost la stupina ... toata lumea raspunde la apel... in schimb jumatate din stupi erau pe leat si cereau de mancare.
Un pic de condends(deh am folie) in zonele exterioare cuibului.
Am administrat cate 1 kg de turta.
Revin in 3 saptamani sa vedem.... in unele cuiburi a inceput ponta ca termometrele aratau 30+...dar cred ca vremea de saptamana viitoare o sa le cam limiteze expansiunea!
Mai avem 1 luna jumate...sper ca in feb o sa avem vreme mai buna aici in sud sa bage un zbor de curatire cum trebuie!

d
Assumption is the mother of all fuckups
dragos_vintu

Mesajde vlad » 26 Ian 2015, 07:28

de acum e mai rau . stupii mor in fe-martie
vlad

Mesajde jenica67 » 26 Ian 2015, 07:56

Inca nu a venit momentul, consumul este inca mic. Cand creste populatia exponential, va creste si consumul.
jenica67

Mesajde vlad » 26 Ian 2015, 08:20

majoritatea matcilor incep sa oua de acum , deci va creste si consumul , e adevarat nu mult ci treptat , dar va fi ; mai luam in calcul si uzura albinelor , mai adaugam si populatii intrate in iarna imbatranite , mai adaugam si iernare ( in mare parte ) pe turte si ..... iese un camp de morcovi .
de acum pui mana pe caciula ( pana pe la jumatatea lui martie) . atunci ori o arunci in sus de bucurie , ori de mamant , de necaz
vlad

Mesajde jenica67 » 26 Ian 2015, 10:15

vlad scrie: mai adaugam si iernare ( in mare parte ) pe turte si ..... iese un camp de morcovi .

Cine a cultivat in toamna morcovi, in loc sa faca completari, sa-i culeaga fericiti, este ce si-au dorit !!
jenica67

Mesajde RazvanTi » 26 Ian 2015, 10:40

B.K scrie:
lucky5strike scrie:Numai la ME nu ma gadeam... :lol: Arata bine, rezerve se vad suficiente...
---

Ca ME, ma asteptam sa fie ghemul chiar un pic mai jos. Cred ca l-a impins sita libera sus.

Nu ai cumva si ME iernati pe "horn"?

M-am uitat la astazi la ME-ul iernat "horn" . Albina este tot in corpul de jos unde de altfel are si o palma de puiet capacit.

NASHPA!!! asa am pierdut eu acum cea mai tare familie de o aveam...
au murit jos pe 2 rame de puiet (de foame) cu 8 rame RANGA de mancare deasupra capului...
cu prima ocazie ridica ramele alea sus intre cele de mancare.
RazvanTi

Mesajde mellis » 26 Ian 2015, 11:21

jenica67 scrie: Cine a cultivat in toamna morcovi, in loc sa faca completari, sa-i culeaga fericiti, este ce si-au dorit !!

Ziua buna,
Complectari in toamna am facut la toate familiile la fel.
Unii au avut puiet pana tarziu sau din cauza diferentelor intre familii (unele mai bunicele, altele mai slabe) au consumat diferit. Asta este si un semn de carte pentru cei in cauza - pe care sper sa apuce primavara si apoi sa le fac o rocada cu o noua regina cand permite stocul.
La verificarea de saptamana trecuta nu am vazut puiet - e drept ca nu am insistat prea mult si erau multe albine pe rama...
Care ar fi forta majora la un ME care nu urca?
Urcam ramele in corpul de sus cu rezerve cand permite vremea sau alte variante?
Va multumesc..
mellis

Mesajde peterneamt » 26 Ian 2015, 12:55

;)

Opinia autorului
"ramele albe" cum le-a numit Ilie Mirza, au fost in spatele diafragmei, cu putina miere pe ele, in vederea golirii lor de catre albine. Albinele s-au tras pe ele si au terminat urgent mierea. Stupina situata in camp, departe de baza ... am mers la verificare "cu mana in buzunar" si gata. A fost varianta de compromis - ori mor de foame, ori le dam rame cu miere si constatam in primavara rezultatul. Constructia stupului nu permite punerea ramelor in pozitie orizontala peste ramele din cuib,asa ca oricine isi da cu parerea fara sa inteleaga sau sa intrebe care a fost situatia, ... este foarte destept ;) . In concluzie, au fost salvate 4 rame cu albina carora, ma repet, li s-a dat o alta matca. Si pt a raspunde direct la intrebare ... era o regula de a lasa ramele dincolo de diafragma, pentru a fi golite. Acum regula s-a schimbat, la fel ca si lazile care sunt pe 8 rame, iar iernarea se face fara diafragma iar cuibul plin.
Ultima oară modificat de peterneamt pe 26 Ian 2015, 13:02, modificat de 2 ori în total.
peterneamt

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR