Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA POZE

Sectiune pentru poze , unde poti incarca diferite poze care au ca subiect apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Dispozitive apicole

Mesajde Dicu Ion » 21 Ian 2015, 06:20

Fiul meu NAE vad ca mult umor si ma bucura faptul ca putem dialoga in mod civilizat chiar daca avem opinii putin diferite.Fiule.. cind s-o stringe punga si la tine sa vezi ce le mai cauti.Acuma sa-ti spun o mica povestioara.Cind am inceput eu apicultura ,nu se gaseau atitea materiale ca acuma,in special ramele erau o mare problema mai ales in apropierea culesului,si erau de calitate proasta, de multe ori le cumparam verzi si le scoteam din stupi covrig.Atunci eram nevoit sa apelez la orice numai sa-mi fac treaba,si am facut rame pe balcon cu rindeaua.Fiule daca stai numai sa cumperi ,fara sa mai economiseti acolo unde se poate ,nu este ata cit fata,si atunci cistigul de diminueaza considerabil.Iernare usoara .
Dicu Ion

Mesajde nae » 21 Ian 2015, 16:35

Dicu Ion scrie:Fiul meu NAE ...

Saru-mana , multumesc !

Cand m-am apucat de apicultura nu ma interesau banii/mierea/albina = am avut nevoie de ''ceva'' si ... e .. neinteresant . :(
Asa m-am format , sa nu reformez si .. nu-mi PERMIT dar rezist .
Merg in haine de la mana 2 si nu-mi e rusine dar n-am reformat ...; sunt convins ca va umpleti timpul nu ca va zgrciti ... ;)
Multumesc pt acceptare , eu chiar am nevoie , multumesc !
nae

Mesajde Bambucha » 22 Ian 2015, 11:51

Deocamdata pretul la cherestea este inca mic, cand se va dubla, tripla, vor trebui cautate solutii noi.
In special cand e de reformat un numar masiv de rame anual.

Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Dicu Ion » 22 Ian 2015, 22:17

Cam asa procedez si eu ,numai ca le scot sirmele .le curat bine de ceara si de propolis ,dupa care le dzinfectez prin fierbere.Chiar daca nu recunoaste multi apicultori ,refolosesc ramele ,si am vazut chiar si fara sa le dezinfecteze,mai ales in pastoral.Filmul postat arata clar ce se practica si in alte parti.
Dicu Ion

Mesajde Florin Dobre » 22 Ian 2015, 22:48

Si eu obisnuiam pana de curand sa refolosesc ramele...ziceam ca fac economie la buzunar. :)
Dar totusi arata aiurea un fagure nou in rama innegrita. Mi-e teama si de carcalacii care isi pot gasi adapost pe la incheieturile ramelor.
Cand am ocazia(cand se goleste) sa prind o rama veche si cu fagurele negru, o si scot. :idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Dicu Ion » 23 Ian 2015, 07:06

Domnul Florin eu am mai spus odata si mai spun.
Refolosesc ramele doar de un an s-au doi,iar in acest timp nu se inegreste si nu se depreciaza atit de mult sa nu se poata refolosi dar aici depinde ,si cum sint pastrate ramele.
Daca sint lasate afara ,depozitate aiurea ,ploua pe ele cum am vazut in multe cazuri ,atunci bineinteles ca sint bune numai de pus pe foc.
Fiecare se organizeaza cum crede de cuviinta ,dar nu se greseste cu nimic ,daca se refoloseste ramele dezinfectate.
Domnul Florin mai pun si eu o intrebare.
De ce nu se arunca si stupi ,sa nu zic la doi ani ,sa zicem la cinci ani.
De ce un stup se poate folosi zeci de ani ,bineinteles ca se mai curata din cind in cind si se mai spala daca apicultorul este cu adevarat apicultor,iar o rama care arata destul de bine se dezinfecteaza foarte usor,se arunca de uni ,numai ca are doi ani?
Pina sa apara paginile de socializare,vorbeam fata in fata noi apicultori,si erau cite unul care atit se mai lauda ,iar cind ne intinleam in pastoral nici gind sa ne primeasca in pavilion ,iar ce vedeam la stupi de jos era deplorabil .Eu nu spun la cineva sa faca cum fac eu ,ci doar arat cum fac eu ,si ni-mi este rusine sa refolosesc ceva care se poate refolosi decit sa arunc.Domnul Florin si stupari sint tot aomeni dar sint ,oameni si oameni,sa nu credeti daca unul are gura mai mare ,si icearca sa inchida gura altora sint si mari apicultori.Eu va stimez si va apreciez pe toti mai ales ca ne uneste pe toti deagostea pentru albine,si inca odata va spun ,nu aruncati ,lucruri care se mai poate folosi.
Dicu Ion

Mesajde Florin Dobre » 23 Ian 2015, 07:57

Domnule Dicu, va asigur de respectul meu. Nicidecum nu am intentionat sa va critic cumva...fiindca sunt sigur ca stiti ce faceti. Va urmaresc cu mare interes.

Tocmai am spus ca si eu refolosesc ramele...mai putin acelea cu lemnul innegrit. Probabil trebuia sa fiu mai explicit. Din ce am constatat, lemnul ramei incepe sa se innegreasca cam dupa 3-4 ani.
Nu-mi permit sa arunc pe foc rama de doi ani; mai merge cladit un fagure pe ea. Probabil c-ar trebui sa exemplific cu o poza cam ce rama consider c-ar trebui sa mearga la foc.
De asemenea v-am spus cum procedez eu si bineinteles ca fiecare face cum doreste. Exact cum spuneti si dumneavoastra. :)
Comparatia intre durata de folosinta a ramelor si a cutiilor mi se pare un pic fortata. Mobila o mai schimba omul, casei ii mai da un var. :)
E limpede ca trebuie sa ne gospodarim cat mai bine. Doar ca nu trebuie sa cadem in extrema.
Cat despre cat de tare e in gura unul sau altul, am alte repere dupa care ma orientez...ce vede ochiul si ce spune logica.

Va salut si astept cu interes sa ne aratati cat mai multe din activitatea dumneavoastra.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 23 Ian 2015, 08:12

Am cautat o poza pentru exemplificare... :)
De la stanga la dreapta a doua rama...pentru mine o rama ca asta este de eliminat cu prima ocazie.
Fişiere ataşate
1494.jpg
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Dicu Ion » 23 Ian 2015, 18:58

Domnul Florin ,Nu m-am suparat ,tin la tavaleala ,iar discutiile noastre sint principiale si de bun simt.Cu schimbatul stupilor aveti derepate ca a fost cam fortat dar poate nu a-ti avut ocazia sa vedeti ce am vazut eu,cum sint stupi in interior ,la uni apicultori si atunci poate i-mi dati dreptate.Domnul Florin cine vrea sa invete apicultura trebuie sa traga cu urechea.Sint multe secrete ,care nu se dau pe fata doar daca din intimplare mai vine cineva ,si vede ceva deosebit fata de ce face el in stupina proprie,se mai scapa cite ceva ,in rest tacere totala, s-au cind se apropie de stupi i-ti inchide stupul in fata ,si-ti dai seama ca nu esti binevenit.Nu pot sa fiu asa ,si cei care au mai invatat de la mine le-am spus sa fie ca o carte deschisa.Inca mai dau cu capul de multe ,si nu-mi este rusine sa intreb pe alti,ca atunci cind crezi ca sti totul despre albine ,esti un apicultor plafonat.Sa auzim de bine,
Dicu Ion

Mesajde Dicu Ion » 23 Ian 2015, 19:09

Finca ,am terminat cu triatul ramelor care ramine si la care renunt ,astazi am pus la punct dispozitivul de gaurit rame,ca de miine ma apuc de cele noi.
Fişiere ataşate
phpOVTK8bAM.jpg
Ultima oară modificat de Dicu Ion pe 23 Ian 2015, 19:10, modificat 1 dată în total.
Dicu Ion

Mesajde paul » 23 Ian 2015, 19:10

Eu nu inteleg de ce unii-s mai catolici decat papa ! Adica stupii-i putem refolosi iar ramele ... nu ! ;) Eu refolosesc toate ramele ... le repar, le pun sarme noi,foita si in stupi cu ele ! Nu le fierb ci doar le razui propolisul si crescaturile de ceara cu dalta si ... aleluia !
Va salut si va respect DOMNULE DICU !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Dicu Ion » 23 Ian 2015, 19:17

Domnul Paul o parte din noi au apucat si vremuri mai grele ,cind nu se gasea mai numic si am fost nevoiti sa refolosim si ultima rama care de multe ori na arata prea bine,si poate ca am ramas cu spiritul de a ne gospodari ceva mai bine,dar si cei mai tineri nu peste mult timp o sa-si dea seama ca aste mult mai avantajos sa pastrezi decit sa arunci.Si eu va respect si va stimez pe toti.Mai spun o patanie .Nu se gasea sirma pe nicaieri ,Am luat un transformator si am luat sirma de la bobina,Acuma merg pe la tirguri ,si au aparut atitea ustensile ,si atitea oferte care si un pust daca are inclinatie pentru apicultura in citiva ani se pune pe picioare.Acesta este un lucru foarte bun ca inlesneste mult activitatea in stupina dar daca nui cules.......
Dicu Ion

Mesajde Dila Daniel » 23 Ian 2015, 19:31

Paul,toti refolosim ramele bune,dar sunt si unele peste care timpul lasa urme...
Decat sa repari una veche,adica sa-i schimbi o laterala sau un leatz,apoi sa reansarmezi..mai bine faci una noua...
Plus ca mai sunt unele care se mai rup in timpul anului,si le carpesti.Dar cu prima ocazie...o schimbi.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Dicu Ion » 24 Ian 2015, 07:08

Domnul Dila nu se pune problema de cele rupte s-au depreciate rau,se pune problema doar ramelor la care interventiile sa fie minime.este un adevarat chin sa refaci o rama rupta,si oricum preturile la rame am vazut ca a crescut ,iar incepatori si cu venituri modeste se vor chinui si cu reparatiile dar aici este frumusetea apiculturi.Daca nu speli un stup nu repari o rama nu-ti dai cu ciocanul in degete ,ce sa povestesti ? si cum sa simti ca faci apicultura?
Dicu Ion

Mesajde peterneamt » 24 Ian 2015, 12:22

Se poate folosi şi pentru parafinarea stupilor cât şi pentru curăţarea de ceară a fagurilor vechi.....în film doar dezinfectează şi curăţă în soluţie de sodă......

peterneamt

Mesajde peterneamt » 24 Ian 2015, 12:38

Sau ;)
peterneamt

AnteriorUrmătorul

Înapoi la POZE