Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Vreau sa fiu apicultor

Mesajde State » 29 Ian 2015, 02:16

Cumpar.

Doresc sa cumpar zile din viata unui stupar. Maxim 2. De preferat in sezonul activ. Aduc buna-dispozitie, agenda, matrafox, fac cafeaua, mancarea(dupa preferinte) si spal vasele. Stuparul poate avea orice pretentie.
Plicurile cu recomandari le primesc cu placere in mesageria privata. :)
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde ignatov andrei » 29 Ian 2015, 02:21

State scrie:Cumpar.

Doresc sa cumpar zile din viata unui stupar. Maxim 2. De preferat in sezonul activ. Aduc buna-dispozitie, agenda, matrafox, fac cafeaua, mancarea(dupa preferinte) si spal vasele. Stuparul poate avea orice pretentie.
Plicurile cu recomandari le primesc cu placere in mesageria privata. :)

Glumesti... ?!? :o
ignatov andrei

Mesajde State » 29 Ian 2015, 02:24

Absolut deloc. A sosit momentul. Ori la bal, ori la spital. Cu curul in doua luntre nu merge. :(
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde ignatov andrei » 29 Ian 2015, 02:45

:oops:
State scrie:Absolut deloc. A sosit momentul. Ori la bal, ori la spital. Cu curul in doua luntre nu merge. :(

1 leu ziua...
Scuze, trebuia MP !!! :oops:
ignatov andrei

Mesajde cobi » 29 Ian 2015, 09:21

State scrie:Cumpar.
Doresc sa cumpar zile din viata unui stupar. Maxim 2.... :)

Asta a mai fost scrisa de un stupar, dar suna cam asa: " dau o zi din viata mea...". Poate il gasesti :)
Sanatate.
cobi

Mesajde Stephani Mihaly » 30 Ian 2015, 08:16

Bună ziua. După câteva luni de studiat am revenit la forum plin cu întrebări :roll: . (Sper să aveți răbdare cu mine) Mai întâi aș dori să întreb de unde merită confecționat stupul și toate ce-i aparțin...ramele,unelte, 2 familii de albine,etc. Aș dori să cumpăr în prima parte al lunii martie, până atuci mai studiez, și fac rost de scule pt. apicultură...Eu stau lângă Târgu Mureș (Com.Pănet). Credeți, că este mai bine să comand de pe net stupul, sau să caut un apicultor, care are de vânzare? Doar un stup am nevoie, restul îmi confecționez. (dacă pot :lol: )
"Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă Legea şi Prorocii.(Mat 7,12)"
Stephani Mihaly

Mesajde BotaPaul » 30 Ian 2015, 22:10

daca nu esti meserias , o sa ajungi la concluzia ca mai bine ti le face unu care stie cum trebuie :) parerea mea e sa cauti pe cineva de prin zona care are albini si sa iei legatura cu el.
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde petru71 » 30 Ian 2015, 22:28

Stephani Mihaly scrie:Bună ziua. După câteva luni de studiat am revenit la forum plin cu întrebări :roll: . (Sper să aveți răbdare cu mine) Mai întâi aș dori să întreb de unde merită confecționat stupul și toate ce-i aparțin...ramele,unelte, 2 familii de albine,etc. Aș dori să cumpăr în prima parte al lunii martie, până atuci mai studiez, și fac rost de scule pt. apicultură...Eu stau lângă Târgu Mureș (Com.Pănet). Credeți, că este mai bine să comand de pe net stupul, sau să caut un apicultor, care are de vânzare? Doar un stup am nevoie, restul îmi confecționez. (dacă pot :lol: )

Om bun,
ai in Panet un apicultor cu cel putin 100 de familii. Stationar.
Te poate lamuri in toate problemele.
Daca nu-l gasesti, o sa-ti gasesc eu numarul lui de telefon.
petru71

Mesajde ovidiu8403 » 31 Ian 2015, 10:19

petru71 scrie:
Stephani Mihaly scrie:Bună ziua. După câteva luni de studiat am revenit la forum plin cu întrebări :roll: . (Sper să aveți răbdare cu mine) Mai întâi aș dori să întreb de unde merită confecționat stupul și toate ce-i aparțin...ramele,unelte, 2 familii de albine,etc. Aș dori să cumpăr în prima parte al lunii martie, până atuci mai studiez, și fac rost de scule pt. apicultură...Eu stau lângă Târgu Mureș (Com.Pănet). Credeți, că este mai bine să comand de pe net stupul, sau să caut un apicultor, care are de vânzare? Doar un stup am nevoie, restul îmi confecționez. (dacă pot :lol: )

Om bun,
ai in Panet un apicultor cu cel putin 100 de familii. Stationar.
Te poate lamuri in toate problemele.
Daca nu-l gasesti, o sa-ti gasesc eu numarul lui de telefon.

Stephani Mihaly primul lucru care sa-l faci inainte de stupi e sa-ti iei un ac in brat , stai cu el acolo 40-50 sec si vezi cum e (doare ca dracu la inceput) ... Il scoti ... daca se inroseste local si se umfla , 1-2 zile coace (e fierbinte locul intepaturii - ca si febra) iar a 2-a a 3-a zi un puctulet mic cu puroi - venin ca si un cos atunci ai toate premizele sa devi stupar ... daca ai simtome mai grave atunci creste iepuri ...
Eu unul asa am facut si sfatuiesc pe toti cei care vor sa devina apicultori , sa-si faca testul de alergie la venin care stim ca afecteaza o mica parte de oameni (soc anafilactic)... Bafta . :P
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde Stephani Mihaly » 31 Ian 2015, 20:17

E un sfat interesant cu acul... am avut vara trecută o înțepătură în talpă (am călcat o albină), nu mi s-a întîmplat nimic. Sau neapărat în braț trebuie să iau acul?
"Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă Legea şi Prorocii.(Mat 7,12)"
Stephani Mihaly

Mesajde un OM » 31 Ian 2015, 21:07

Este si nu este important locul intepaturii. Daca esti alergic se declanseaza socul anafilactic oriunde ai fi intepat. Sunt insa zone, unde daca esti intepat, poti avea probleme serioase, de exemplu gat, interiorul gurii, ochi, jugulara etc.
un OM

Mesajde Doru89 » 31 Ian 2015, 23:09

Intradevar conteaza mult locul pe mine mau intepat de ochi nas si in alte zone si sunt bine daca ma inteapa de lobul urechi am probleme grave ma inrosesc furnicaturi ect ultima data mam dus la spital cam dupa 1 ora tot numi trecuse dupa cateva injecti si prefuzie am fost bine de atunci port masca de fiecare data cand umblu sa fiu sigur.
Doru89

Mesajde ovidiu8403 » 02 Feb 2015, 12:00

Si eu am calcat pe ceva cand eram copil si mi s-a umflat talpa si am stat cu ea in apa rece . Da daca nu ai vazut in ce ai calcat e bine sa-ti faci testu . Inteapa-te unde vrei cu una (da nu de la gat inclusiv in sus) . Masca e obligatorie parerea mea .Cand verific sumar ici colo una alta nu port manusi cand scutur rame, sau lucrez intr-un ritm mai accelerat ma echipez astronaut.
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde sorrynblue » 06 Feb 2015, 23:05

Buna ziua. Am si eu in cap sa imi fac o stupina. Am citit pe aici si prin alte materiale pe internet, am reusit sa asimilez multa informatie si am cam vazut ce si cum. Mai am de invatat destule, printre care si metoda de inmultire a matcilor, insa din ce imi dau seama acea parte se invata cel mai bine practic si eu din pacate nu am pe cineva apropiat cu stupi care ma poate ajuta. In fine aceasta problema cu matcile o voi rezolva in timp.
Am avea cateva intrebari la care nu am gasit un raspuns clar. Stupii(doi la numar) pe care ii voi cumpara la inceput m-am hotarat sa fie verticali de 1/1 cu cat de 1/2. Am vazut ca sunt multi care au caturi de dimensiuni mai mari. Intrebarea mea este: tine doar de preferinta apicultorului marimea catului sau influenteaza decisiv productia sau viata albinutelor?
Alta intrebare la care nu prea am agsit raspuns: orice stup vertical poate fi echipat cu fund anti-varoa sau trebuie sa fie specificat special in descrierea lui?
- Am sanse sa gasesc sa cumpar albine pentru doar 2 stupi fara sa fiu fortat sa cumpar cantitati mari?
- Dupa ce cumpar albinele cu tot cu ramele respective, cum incep sa bag ramele facute artificial pentru a le cladi albinele? Cate una/doua si in ce zona?
- Toti stupii sunt prevazuti cu podisor sau trebuie specificat in descrierea acestuia?

Multumesc anticipat binevoitorilor care ma vor ajuta. Va urez, si implicit sper sa imi urez si mie, sa fie un an roditor!
sorrynblue

Mesajde lucky5strike » 06 Feb 2015, 23:12

:roll:

1. Catul 1/2 e mai usor de manevrat. Tu poti merge pe 1/1, fiindca ai nevoie de rame de cuib intai.
2. Dupa ce se umple bine cuibul de albine, puiet si rezerve, pui deasupra un cat... si incepe distractia... ca sa nu te arzi, o faci pe timpul culesului.
3. Ar fi bine sa ceri podisor la tamplarul ala, in caz ca n-are de gand sa-ti dea...
4. Salut!

8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde duma » 10 Feb 2015, 03:13

Sorrynblue
Mie îmi da cu virgula ceea ce ai întrebat!
Ai spus ca te-ai informat bine despre treaba asta "apicultura " acolo unde ai făcut-o, catul de 1/2, 3/4 sau 1/1 te lamureau din start care să-l folosești. important este ce fel de apicultura vrei sa practici....stationar sau pastoral.... ( eu merg pe 3/4) . Diferențele de 1/2, 3/4 , 1/1 sunt multe intre ele și aici iar contează....de zona melifera și ce faci cu mierea. Dacă vrei sa faci țuică o bagi pe toată la grămadă și faci țuică , dacă vrei sa ai selectat ( răpită, salcâm, tei, poliflora, floarea soarelui, faneata, etc, etc sunt caturile de 1/2, 3/4 și dacă zona melifera îți permite și ai și familii de elita merg și cele de 1/1) de geaba ai tu familii puternice dacă zona de cules este la 10 km, de geaba stai în buza lanului dar în lada nu are cine sa culeagă.....toate se leagă una de alta nu poți sării peste amănunte!!!!! Lada....fiecare și aici cum este învățat și i se potrivește.....de geaba vrei tu verticali dacă nu te descurci cu ei ( eu îți spun dacă tot vrei 2 familii sa faci un experiment și sa ți una într-un orizontal și una într-un verticat) cât despre extrasele lazii cum vrei tu ( eu folosesc cu fund anti varroua și podisor hrănitor) . de unde cumperi și cum cumperi....si aici nu e chiar floare la ureche. Poți cumpăra și o cana de albine, poți cumpăra și un pavilion o data, bani sa ai. În general cumperi familie 10 rame de albina care conține și 7-8 rame minim de puiet, pastura și ce mai trebuie , poți cumpăra și roi ( prețul mai mic aici) 5-6 rame dar și aici atenție la rame cât puiet este pe ele ca și la familie observația puietului pe rame îți spune multe lucruri despre matca familiei....cat e de bună sai aiurita, te tine sau te lasă.....( eu în locul tău a-și merge cu unul care știe când le cumperi) .........Eeeeeee amice și sunt multe altele care trebuie sa le iei în calcul dar e târziu și trebuie sa trag pe dreapta ;) . Vi mai primi răspunsuri la întrebările tale și de la alți colegi de aici....eu îți doresc sa nu te lași și sa continui sa te documentezi foarte bine la început! Bafta.
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR