Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: stimularea cu turte .

Mesajde Florin Dobre » 01 Feb 2015, 17:25

alt stupar scrie:Zice un prieten (care cam ste ce zice) ca cine are are nevoie sa puna turtele inca din ianuarie ar fi mai bine... sa se lase!
Masochismul nu-i o virtute ;)

:lol: :lol:
Daca ai stii cat vreau sa scap de episodul cu morcovii care se repeta in fiecare iarna.
Simt ca-s pe drumul cel bun in ce priveste iernarea dar inca nu-s multumit.
La vara stiu ce am de facut. Nu mai tine cu las' ca merge si asa. Full nene.
Acolo unde am notat ca am exagerat cu completarea rezervelor, familiile n-au nici o treaba acum. Unde am zis altfel...frunze de morcov. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde oroles » 01 Feb 2015, 17:42

jenica67 scrie:
oroles scrie: Sigur nu e A. Malaiu prietenul tau! A. Malaiu spune ca pentru stimulare se pune turta inca de la jumatatea lui ianuarie.

Daca este prietenul tau spune totul complet si corect, nu numai partial :
- la care stupi spune Malaiu, ca se pune turta inca din ianuarie ???
- ai stupi din aceia ??

Mi-ar fi placut sa veniti cu argumente clare, imediat dupa ce ati citit cartea. Nu imi aduc aminte sa fi vorbit A. Malaiu de vreun anume tip de stup. Si sa va dau un citat din cartea citata de mine, ca sa ne intelegem mai bine!

[...]Hranirile stimulente se fac in perioadele si in cazul in care nu exista culesuri naturale de intretinere, indiferent de cantitatea de miere existenta in familii. (pag. 174)

[...] impune ca hranirile de stimulare sa se faca incepand cu luna ianuarie (pag. 145)

[...] pe baza acestuia, hranirile stimulente de primavara in perioada timpurie (ianuarie, februarie, pana la aparitia polenului in natura), este pe deplin eficienta numai daca se administreaza si substante proteice (pag. 149)

Sunt suficiente argumente?
oroles

Mesajde paul » 01 Feb 2015, 17:44

Hai sa ne aplecam putin mai consistent asupra topicului ... STIMULAREA cu turte !
Toate cartile de apicultura recomanda punerea unei turtite deasupra cuibului incepand cu luna februarie cu scopul de a scoate incetul cu incetul familia de albine din starea de inactivitate (impropriu spus). Prin administrarea turtitei se creeza un climat de activitate care duce la cresterea temperaturii in stup si implicit la reluarea sau intensificarea pontei reginei.
Intreb si eu ... daca in februarie uzez cica inutil albina care este nevoita sa culeaga turta si s-o depoziteze in celule, in martie, acea albina care-i mai batrana cu o luna oare cum s-o simti facand aceeasi operatiune ??? Peste tot se afirma ca regina ponteaza la capacitate doar in conditii de ... abundenta ! De ce-as vaduvi-o de aceasta abundenta ?
LE ... inca nu le-am pus turte dar ma gandesc serios la asta. Ieri am ridicat toate capacele ... ghemurile erau pozitionate cu precadere pe mijlocul ramelor ceea ce inseamna ca ... nu mai e mult pana departe (subtierea serioasa a rezervelor) !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde nae » 01 Feb 2015, 17:58

NU , sunt argumente scoase din context .
Sunt situatii ipotetice ,teoretice care aplicate OTOVA (munte/ses/LUNCA) da cu virgula .
Care este diferenta intre pastura si polen/inlocuitori ?
Ne raportam la proteina dar la masa reziduala ?, polenul /inlocuitorii da/dau un procent mare de reziduuri = daca ai o iarna ca '15 poti baga ce vrei din dec sau daca stai la >700 m si ai zboruri /polen toata ianuarie ?
Cartile sunt bune dar mai trebuie sa le ''actualizam'' cu schimbarile ultimilor ani = hibrizi la FS , seceta , apipixuri ,apicultori de duminica .
nae

Mesajde alt stupar » 01 Feb 2015, 18:45

oroles scrie:
alt stupar scrie:Zice un prieten (care cam ste ce zice) ca cine are are nevoie sa puna turtele inca din ianuarie ar fi mai bine... sa se lase!

Sigur nu e A. Malaiu prietenul tau! A. Malaiu spune ca pentru stimulare se pune turta inca de la jumatatea lui ianuarie.

Copile,
nu, sigur nu e prietenul meu. Muuuultttt mai prietena imi e albina... si necesitatile ei!!!
La ce enormitati a sustinut, doar si numai de dragul de a se face remarcat in mediul academic, probabil suferea de anus contra naturii. :D

P.s.vezi ca pe mana lui Malaiu s-a mai curatzat unul dintrasta, de vroia sa creasca precum Fat-Frumos, nascut talent si disparut speranta... Cauta-l pe forum, sa nu care cumva sa faci s-o dai in bara altfel decat el!!!
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 01 Feb 2015, 19:00

@Paul, ai priceput... cat Oroles :shock:
Unu la mana ca ioc rezerve depozitate din turta si doi ca de uzat normal ca se uzeaza si in februrie si in martie... acuma mai depinde si cu ce folos si la ce temperatura vine uzura asta...
alt stupar

Mesajde paul » 01 Feb 2015, 19:45

alt stupar scrie:@Paul, ai priceput... cat Oroles :shock:
Unu la mana ca ioc rezerve depozitate din turta si doi ca de uzat normal ca se uzeaza si in februrie si in martie... acuma mai depinde si cu ce folos si la ce temperatura vine uzura asta...

Fiecare pricepe ... cat poate ! :lol:
Unu la mana , se vede ca nu te indeletnicesti cu ... turtele ! ;) Anul trecut le-am pus cate o turta in 20 ian. iar prin aprilie la control am vazut ca au depozitat continutul acestora in rame (probabil ca ,,mierea,, rezultata din consumul turtei si regurgitata a recristalizat in celule) !
Doi la mana ... s-ar putea sa ai dreptate dar vazand ghemurile pozitionate cam pe la mijlocul ramelor imi este frica sa nu ramana fara hrana tocmai in momentul critic ... martie ! Garantezi tu ca nu raman fara mancare ?
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde oroles » 01 Feb 2015, 19:46

alt stupar scrie:@Paul, ai priceput... cat Oroles :shock:

Ia lamuriti-ma dumneavoastra ce anume nu am inteles!? Puteti vehicula ceva studii pe care le-ati facut si semnate de dumneavoastra? Am inteles ca Aurel Malaiu era cam prost si vreau si eu sa invat de la cei mai buni... Eu toti stuparii care fac miere in kilograme masurate cu numere a cate 4 cifre cel putin dau turte inca din ianuarie. Daca am vazut eu bine sunt stupari renumiti dau turte energetice de timpuriu.

De ce nu vehiculati numele "geniului" acela cu care ma comparati, sa vedem din ce cauza a ajuns asa cum spuneti ca a ajuns. Sunt multi stupari pe aici care dau sfaturi ... Vad ca sunt care deja au dat proteica. Cred ca astia nu sunt stupari adevarati!
oroles

Mesajde alt stupar » 01 Feb 2015, 19:57

paul scrie:
Unu la mana , se vede ca nu te indeletnicesti cu ... turtele ! ;)
Doi la mana ... s-ar putea sa ai dreptate dar vazand ghemurile pozitionate cam pe la mijlocul ramelor imi este frica sa nu ramana fara hrana tocmai in momentul critic ... martie ! Garantezi tu ca nu raman fara mancare ?

Deci zici ca e haleala pana-n martie???
Super, deci logic vii cu turta-n 28 februarie (sau dupa un eventual zbor de curatire zdravan) si te-ai scos si tu si stupii, ca le mai oferi ragaz o luna de liniste ;)
alt stupar

Mesajde Bambucha » 01 Feb 2015, 19:59

paul scrie: ... dar vazand ghemurile pozitionate cam pe la mijlocul ramelor imi este frica sa nu ramana fara hrana tocmai in momentul critic ... martie !

Daca e ghem pe minim 4-5 intervale nu vad de ce aceasta frica, la ce toamna am avut pana acum chiar nu se justifica ;) In fine, numai tu stii ce ai lasat in ei toamna.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde paul » 01 Feb 2015, 20:04

Bambucha scrie:Daca e ghem pe minim 4-5 intervale nu vad de ce aceasta frica, la ce toamna am avut pana acum chiar nu se justifica ;) In fine, numai tu stii ce ai lasat in ei toamna.

Caline, cele 5-6 rame lasate erau pline intre 75 si 90% ! :idea:
@ alt stupare, merg pe mana ta. 28 februarie ... ziua Z ! :lol:
paul

Mesajde alt stupar » 01 Feb 2015, 20:09

Acuma fara ipocrizie, si eu facui zilele trecute niscai turte, vreo 200, asa... :D. Pudra api, nemteasca, in care pot pune ce si cat vreau eu.
Motivul e simplu, la rahatul asta de "iarna " de care avem parte aici, maine-poimaine ma trezesc ca vine polenul si incepem stimularile si unde nu ajung cu siropul de doua ori pe saptamana... trebuie sa manca si gura lor ceva de-afara pana ce ori imi intru eu in ritm, ori incepe salcia :lol:
alt stupar

Mesajde nae » 01 Feb 2015, 20:10

oroles scrie:...

Alt Stupar a pus turta in AUGUST-SEPT dar nu in punga ci in cat si daca le-a dat sirop/cules tarziu are in cat si ''turta proteica'' ca pe suport glucidic au carat ''fetele'' ... :D

Si eu pun glucidic dar nu ca stimulare ca NU STIMULEAZA NIMIC ci ca SALVARE ; Ro ofera PROTEINA la greu dar n-are cine s-o CULEAGA = fa tu cald in stup si elibereaza albina care cloceste sa vezi cata proteina vine .
A INCALZI in primavara inseamna sa scoti impachetajul lateral care opreste caldura , sa redimensionezi spatiul altfel , sa ai spatiu de insolare intre stupi nu unul langa altul , urdinis S-E pt cuib in dreapta sau S-S/V pt cel in stanga ....
Am bagat si eu proteina in ianuarie , nu mai bag ca n-au nevoie ; bag in aprilie-mai daca ploua doua saptamani continuu sau august daca e seceta .
................................
:roll:
nae

Mesajde jenica67 » 01 Feb 2015, 21:09

oroles, pagina asta din Malaiu ai retinut-o ??
Fişiere ataşate
Malaiu 173.jpg
jenica67

Mesajde oroles » 01 Feb 2015, 21:39

Domnule jenica67, tehnica pe care o folositi este o tehnica de manipulare des intalnita pe unele forumuri, inclusiv pe acest forum. Ce relevanta are acest text semnalizat de dumneavoastra in raport cu ce am scris eu? Eu am vorbit doar despre introducerea hranei glucidice incepand cu luna ianuarie, cu efect stimulativ cum spune A. Malaiu, special pentru valorificarea culesurilor timpurii. Am spus eu undeva ceva ce sa conteste ceea ce a scris A. Malaiu pe aceasta pagina? Amintiti-mi dumneavoastra ca eu nu imi amintesc. Ori ati tras concluzia ca as avea numai familii slabe?
oroles

Mesajde alt stupar » 01 Feb 2015, 21:58

Copile...
Inainte de a te da tu lovit de tehnici de manipulare folosite "Inclusiv pe acest forum" ar fi bine sa o dai cotita cu cin'te tine, nu aici...
Ia uite cam de unde incepusi sa te exprimi
oroles scrie:

Sigur nu e A. Malaiu prietenul tau! A. Malaiu spune ca pentru stimulare se pune turta inca de la jumatatea lui ianuarie.

Este ca vorbeai despre turte puse asa... in orice fel de stupi si nu doar intr-ai tai, care intelegem ca sunt buni si foarte buni?
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA