Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde Ovidiu123 » 01 Feb 2015, 20:40

Mai am si eu o nelămurire:pana la ce temperaturi albinele se mai misca din ghem pentru a se hrani cu mierea din capatul celalalt al cuibului? Am pus o rama cu miere dupa diafragma, e bine? Sau mai bine e sa scutur ultima rama intr.o zi de 7+ si sa pun rama acolo ca accesul la ea sa fie mai sigur si mai usor? :?
Ovidiu123

Mesajde Doru89 » 01 Feb 2015, 20:47

Ovidiu eu nu as pune rama dupa diafragma la temperaturile astea poate sati moara albinele aiurea cand da un - chiar si 5 grade nu se misca din ghem eu as pune rama deaspura cuibului daca rama nu are miere necapacita ori cand e 12-15 grade soare as pune rama intre peultima si ultima rama din cuib si ele se organizeaza pana seara si ai asigurata harna ori cumperi apifonda ori alta turta si pui deasupra ramelor si ai rezolvat eu asa am facut am pus cam 700 grame acum nu mai zic nic :)
Doru89

Mesajde alt stupar » 01 Feb 2015, 20:53

Ovidiu 123, putina atentie la terminologie. Prin "Capatul cuibului " eventual s-ar putea intelege o extremitate a ghemului, nicidecum... coltul lazii (orizontale? :shock:)
Si nu, nu poti sa scuturi rame la 7 grade...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Ovidiu123 » 01 Feb 2015, 21:00

O rama pusa in cuib la ora asta inseamna sa maresc cuibul ceea nu e normal tinand cont ca a inceput ponta :?
Nu as mai vrea sa dau turta, am niste rame cu miere pastrate special pentru prima mea iarna de apiculor si vreau sa le curete albinele daca nu am facut.o eu! Mai au 200~300g turta, dar vreau sa pun si ramele la marginea cuibului pentru a nu le mai deranja o perioada.
Domnul alt stupar, ma refeream la marginea de langa diafragma :!:
Ovidiu123

Mesajde MIHAEE'E » 01 Feb 2015, 21:18

Ovidiu123 scrie:Mai am si eu o nelămurire:pana la ce temperaturi albinele se mai misca din ghem pentru a se hrani cu mierea din capatul celalalt al cuibului? Am pus o rama cu miere dupa diafragma, e bine? Sau mai bine e sa scutur ultima rama intr.o zi de 7+ si sa pun rama acolo ca accesul la ea sa fie mai sigur si mai usor? :?

Salut.
nu e bine ca ai pus rama cu miere dupa diafragma !...ti-a scris si doru89 ... albinele se vor duce, pe rama de dupa diafragma si daca nu revin in cuib, noaptea cand e mai frig vor intepeni toate !.... acum gandind logic ( albinei ii este mai usor sa deplaseze peste rame dupa diafragma, sa care miere, sau sa plimbe in lungul ramei sa care in cuib )..... nici scuturatul ultimei rame nu este o idee buna !... am mai citit in urma cu ceva timp si era o idee ceva de genul, ( daca ai o rama cu miere, ii tai umerasi sa poti sa o pui orizontal, deasupra cuibului... si la primavara repari tu cumva rama ) aceasta idee e buna daca ai 2 - 3 stupi, daca ai multi, e mai grele! ;).... poti incerca si o turtita ca doar nu o sa tuseasca !
MIHAEE'E

Mesajde MIHAEE'E » 01 Feb 2015, 21:24

ramele acelea cu miere de le ai, poti sa le dai tot lor da, de ce nu in martie? , cand va trebui sa mai adaugi cate o rama pentru largirea cuibului !
MIHAEE'E

Mesajde Doru89 » 01 Feb 2015, 21:43

Dece sa tai umerasi :?: tot incape peste rame doar nui vertical 10 rame corp sai tai ca nu incape + ca trebuie sa aiba un loc mic sa circule albinutele pe sub rame,care umerasi si aici se poate intelege gresit ,In privinta largiri eu am vrut sa spun sa pui rama respectiva doar cateva zile ele o sasi refaca ghemul pe rama care ai puso si dupa aia poti sa ei ultima rama goala dupa.Si inca ceva daca ghemul au consumat aiurea adica juma de rama poti sa intorci cateva rame invers din cuib cand e cald 13-15 grade si ele o sasi refaca ghemul pana seara asta inplica si deranjarea ghemul + daca a incepul ponta matca atunci nu mai poti sa faci manevra.
Doru89

Mesajde MIHAEE'E » 01 Feb 2015, 22:10

nu am fost atent, la ce fel de stup are, orizontal sau vretical !
MIHAEE'E

Mesajde Ovidiu123 » 02 Feb 2015, 17:18

In condițiile actuale de vreme, cat poate rezista o familie de albine fara hrana? As vrea sa imi raspunda doar cei care.s patiti :(
Ovidiu123

Mesajde Dila Daniel » 02 Feb 2015, 18:01

...fara mancare?
depinde cand au terminat-o.
Si eu sunt curios sa stiu cine a testat...dintre colegii de forum
Adica,sa zica:-in ziua de(zz/ll/aa),au golit ultima celula si...au mai rezistat 7-10 zile! :D

acum serios...cine e patit,stie cand i-au murit,nu cat au rezistat fara mancare.
Familii de albine mor fara rezerve de hrana si in decembrie,si in ianuarie,dar cele mai multe,la sfarsit de febr.-inceput de martie.
Teoria(din ce am retinut eu) zice ca,dupa o zi cu zbor si accesul ghemului la rezervele de hrana,poti sa stai linistit cca 10 zile...
Ultima oară modificat de Dila Daniel pe 02 Feb 2015, 18:18, modificat de 5 ori în total.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Ovidiu123 » 02 Feb 2015, 18:05

:oops:
Ovidiu123

Mesajde csaa » 02 Feb 2015, 21:35

Nu stiu la ce sectiune (topic) sa intreb, asa ca pun intrebarea aici:
Ce distantiere pentru rame folositi si de unde le luati? (si niste preturi, eventual)
Multam!
csaa

Mesajde Avram » 06 Feb 2015, 23:05

Locul de adunare al trantorilor

In scurta mea experineta cu albinele nu am avut ocazia sa vad asa ceva – locul de adunare al trantorilor.
Cartile spun ca in astfel de locuri trantorii se aduna intr-un numar foarte mare .
Tinand cont ca trantorul , pentru imperechere zboara o distanta considerabila…….
As avea niste intrebari .

1.Ce-I atrage pe trantori intr-un astfel de loc ?
2.A vazut cineva vre-un astfel de loc ?
3.Cum arata un astfel de loc ?

Cu siguranta pentru unii sunt intrebari banale dar ,repet, nu am vazut asa ceva niciodata si nici in cartile apicole ce le detin eu nu am gasit astfel de raspunsuri.
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde Florin Dobre » 06 Feb 2015, 23:16

Eram dupa salcam II anul asta.
Parte din familii roisera.
Culesul se dusese.
Mi-a atras atentia un zgomot...un zumzet pe care nu-l mai auzisem pana atunci. Era forfota mare in vazduh. Trantorii ieseau ca nebunii pe urdinise.
Mi-am dat seama rapid ce este. Se vedeau grupuri de trantori cum alergau in aer cate o regina iesita la imperecheat. Erau ca niste norisori care isi schimbau brusc directia de zbor.
:!:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde alt stupar » 06 Feb 2015, 23:18

Arata simplu.
Chiar daca cartile scriu ca-s cu precadere locuri ferite de curenti, anume alese, etc... pot povesti din cele traite ca de fapt arata asa... capatul gradinii, o vale dinjos de stupina, ba chiar intr-un an am prins jumatate de ora de spectacol chiar deasupra stupinii colegului de pastoral.
Fascinant!
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Florin Dobre » 06 Feb 2015, 23:23

Eu am privit cap-coada tot spectacolul. Intradevar fascinant!
Cine te vede cum privesti in sus la nimic, zice ca esti nebun...si ce daca. :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR