paul scrie:Florin Dobre scrie:
Acum am un singur fix in cap...nu mai las in toamna in cuib rama cu 50-75% miere. Ca n-au unde-si face cuibul, ca le e frig pe miere...ce griji domle!!!
Rame full nene si stau linistit...si eu si ele.
Eu am idei putine si ... fixe !
Nu pot sa-l uit pe Guist cand o spus ca pentru iernare albinele trebuie sa aiba toate ramele pe care ierneaza full, ba daca se poate sa mai aiba miere si in falci, ca hamsterii ! Intr-adevar, povesti de adormit incepatorii treaba cu cuibul,cu frigul ... Idealul meu , rame in cuib pentru iernare asa cum a pozat Andrei Ignatov si spunea ca are vreo 200 asa pentru imprimavarare !

Din 8 rame pe care strangi bine albina, sau 6, sau 7 rame doar 2 dintre ele, central, sa aibe 70% miere. restul, 100%!! Asta, in 1 octombrie. Ca sa faci asta, trebuie sa ai reyerve, si doar...dai cu ele unde trebuie.
La un astfel de ghem, ai acum 4 degete pana la leatz. Si ghem central.
Tot ce e in fata, in spate sau lateral, acum, se supune altei logici, alte actiuni.
La mine, inca nu le'am dat nimik. si la cum vad vremea, se pare ca dupa 15+20 februarie.
am deschis un suport (tine 8 stupi) la 5-6 grade cu soare, cu familii de puteri diferite, de la cele mai slabe pana la 10R. Nu am vz probleme. Sper sa nu apara.
in orice caz, unde a fost consum mai mare, pe stupii mai slabi, a cam disparut laterala care sta la soare, semn ca fetele au carat, sau au luat in buci, cat a fost cald.
perioada in care eu...am stat degeaba!
pana acum mortalitate zero!
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!