Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde paul » 23 Feb 2015, 18:39

codrin br scrie: Până acum au căzut 6

Din cati ???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde clncatalin » 23 Feb 2015, 19:10

Cei doi cu paturicile nu au murit din cauza paturicilor. Eu ii am pe toti cu paturici, fara folie si fara podisor. Abia zilele trecute am pus foliile si peste ele paturicile. Nu a murit niciunul si paturicile nu stateau perfect pe rame. Ba in ultimele 3 saptamani am avut pe cuib cate o rama cu miere pusa orizontal pe bete si deasupra paturicile, deci nici gand sa stea paturile fara sa lase loc spre aerisirile capacului.
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

Mesajde octavi » 23 Feb 2015, 21:17

avand cateva zile de zbor fiind temp de peste 10grade si albinele fiind afara la ferma, avand acolo si pasari de curte acestea primind uruiala, este incredibil ce coada este la aceasta pur si simplu este bataie pe aceasta uruiala, facuta acasa din porumb triticale si floarea soarelui culeg praful fin in loc de polen banuesc, pentru ca nu mai am temperaturi cu minus si avand o gramada de rame partial cu miere ramase din toamna am hotarat sa pun la fiecare familie cate una dupa diafragma in zilele urmatoare, fiind cald am aruncat pe ici pe colo cate o privire in cuib, am vazut mult puiet tanar, o singura familie nu avea sbor intens si am desfacut, era ceea ce a fost decimata de soarece, dar si aici era puiet capacit dar prezenta umezeala si am hotarat sa fac o aerisire mai buna, astfel al dat jos hainutele de pe podisor lasand doar cartonul.
octavi

Mesajde clncatalin » 23 Feb 2015, 21:37

Dati-le turta proteica si sa aiba deasupra cuibului ceva care sa tina caldura in cuib pentru a creste puietul. Grija sa nu ramana fara mancare.
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

Mesajde codrin br » 24 Feb 2015, 11:36

paul scrie:
codrin br scrie: Până acum au căzut 6

Din cati ???

6 din 61 si inca vreo 4 in 1.
Nu poți opri valurile, însă poți învăța să navighezi!
"De aproape două mii de ani ni se predică să ne iubim, iar noi ne sfîșiem." - Mihai Eminescu
codrin br

Mesajde codrin br » 24 Feb 2015, 11:46

clncatalin scrie:Cei doi cu paturicile nu au murit din cauza paturicilor. Eu ii am pe toti cu paturici, fara folie si fara podisor. Abia zilele trecute am pus foliile si peste ele paturicile. Nu a murit niciunul si paturicile nu stateau perfect pe rame. Ba in ultimele 3 saptamani am avut pe cuib cate o rama cu miere pusa orizontal pe bete si deasupra paturicile, deci nici gand sa stea paturile fara sa lase loc spre aerisirile capacului.

Poate aveţi dreptate (altele să fi fost cauzele intestinul plin, diaree, paduchii, etc. ), numai că nefiind pusă păturica bine a permis urcarea albinelor poate şi a mătcii peste păturică îngrămădindu-se spre o aerisire de 2 pe 10 cm cu plasă în zilele mai însorite (se poate considera un fel de urdiniş superior în dreptul cuibului). Acum e târziu, pentru ei. Îmi pare rău de ei dar nu am ce să mai fac.
Nu poți opri valurile, însă poți învăța să navighezi!
"De aproape două mii de ani ni se predică să ne iubim, iar noi ne sfîșiem." - Mihai Eminescu
codrin br

Mesajde Bambucha » 24 Feb 2015, 12:38

Revizie optica din exterior final de februarie.
0 matci cazute, nucleii vii. Sondaj puiet (3-4 familii) foarte putin puiet prezent preponderent larvar (2-3 palme). Consum moderat de hrana 4-5 kg.
Efectiv complet.
Totusi:
Trec la minus 2 familii. Motiv: soricei (plasa sparta). Deranj mare, 80% albina cazuta pe fund si mancata. Desi matca prezenta, putina albina ramasa pe 2 intervale cu necesitati mari de defecare.
Cu proxima ocazie (in functie de vreme) vor fi transvazate in roinite bine-izolate si administrat portii mici de sirop cu fumagilin si protofil la pungulite. Dupa care vor fi lasate pe cont propriu pana la FS cand va urma bilant si evaluare finala.

Invataminte: ;)
termen scurt: verificare mai atenta a plaselor toamna.
termen lung: adaugare ranforsaj transversal la fundurile noi (pentru mana lui nepriceputeanu la transport).

Facit: Desi iarna inca nu e gata, '14-'15 a fost una medie spre usoara, cumulul de temperaturi de pana acum prognozeaza o primavara in general racoroasa pentru echilibrul natural anual. Zona IF-DB. Vom vedea :)
0 turte administrate, 0 stimulenti, 0 proteina. Cand apare polenul masiv, suflecam manecile! Pana atunci mai citim ce fac altii :lol:

Succes.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde feederman » 24 Feb 2015, 12:59

Pt Bambucha. Ce putere aveau nucleele, la 1 aug 2014?
Sa nu uiti Darie!
feederman

Mesajde ovidiu8403 » 24 Feb 2015, 15:39

astazi soare , fara vant 13-14 grade soare , zbor adevarat ... gata cu burta plina , duminica, ca altcandva nu am cand proteica ... 0 pierderi .
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde aiudeanu » 25 Feb 2015, 11:07

Pina ieri, 4 zile de zbor intens, curatenie generala si apoi carat din greu polen. Vin si consuma apa de la adapator pina seara tarziu, se vede ca au nevoie la cresterea puietului! Toti au trecut bine iarna, la unii consumul este insa mare, au inceput ponta mai devreme! Doi au activitatea mai slabuta, unul a roit de 2 ori anul trecut si are albina mai putina, celalalt e un roi tarziu (iulie) si are si el populatia mai redusa.
Am mai completat la vreo 5 cu faguri cu miere capacita de la rezerva. Ma tem de primava asta, asa cum e prognozata in zona centrala a tarii, mai rece si cu ploi multe, ca le va taia dezvoltarea, la fel cum s-a intimplat anul trecut! Sper ca meteorologii sa se insele totusi!
aiudeanu

Mesajde Bambucha » 25 Feb 2015, 18:16

Ii formez la finalul lunii august, dupa ce schimb matcile batrane din familii. Imagine

viewtopic.php?f=5&t=766&start=368#p237243
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde daffid mihailov » 28 Feb 2015, 19:55

zero pierderi din 100. :D
polen, frumos,
totul bine!
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde Arhivistu » 28 Feb 2015, 20:10

0 din 10 :D ,cosum scazut iarna asta,averm si puiet,la unii capacit la altii doar larvar
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde paul » 28 Feb 2015, 21:01

0 din 24 !
Sper sa ramana ... asa ! :idea:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde iunicu » 28 Feb 2015, 21:04

2 din 16. Cazuti din pana prostului. A fost prima iarna cu pierderi. Mi-am primit lectia.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde gabimihai » 28 Feb 2015, 21:16

Din pacate in ianuarie toti traiau, acum a murit o familie, 1 din 42, deci e bine. Cauza, a murit matca.
Pagubasii incep prin a vinde ceea ce stiu a pot produce; castigatorii incep prin a produce ceea ce stiu ca pot vinde.
gabimihai

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR