Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Reteta sirop +lapte praf ?

Mesajde pngflorin » 09 Mar 2015, 16:55

La Targul Apicol Rm Sarat, un batranel vb de urmatoarea reteta, iar dupa nr de personae ce il ascultau, se pare ca era destul de cunoscut in zona.

Reteta prezentata : sirop invertit 6kg zahar/2 litri apa, 6 grame de sare de lamiie; protofil 17 ml/litru sirop, 1 kg de lapte praf degresat.

Nu am folosit niciodata laptele praf in sirop....pareri si obs pt cine a folosit.
pngflorin

Re: Reteta sirop +lapte praf ?

Mesajde Avram » 09 Mar 2015, 17:40

Florin am intrebat si eu pe aici de folosirea polenului in sirop.

Nu mi-a raspuns nimeni , dar cu siguranta sunt multi care folosesc in stimulari cu sirop , polen sau substituenti ai polenului.
Am citit prin ceva carti ca se practica asa ceva cu rezultate bune, problema esta ca nu mai stiu pe unde .Ma bucur sa aud ca cineva mai foloseste.

Anul acesta voi incerca si eu sirop cu polen sau substituenti ai acestuia

O parere despre reteta batranelului nu sunt in masura sa dau dar ....cu siguranta o voi incerca.

Multumesc pentru reteta.
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde CristianBee » 09 Mar 2015, 17:49

Eu anul trecut am folosit miere cu izolat de soia amestecata cu o chestie pusa la bormasina . Anul asta imediat ce merge dat sirop , le dau sirop + lapte praf/izolat de soia ( depinde ce gasesc ) . Eu folosesc sirop 2/1 . La 1 kg de sirop pun 300 g de lapte / soia .
CristianBee

Mesajde nae » 09 Mar 2015, 17:55

pngflorin scrie:La Targul Apicol Rm Sarat, un batranel vb de urmatoarea reteta, iar dupa nr de personae ce il ascultau, se pare ca era destul de cunoscut in zona.
Reteta prezentata : sirop invertit 6kg zahar/2 litri apa, 6 grame de sare de lamiie; protofil 17 ml/litru sirop, 1 kg de lapte praf degresat.
Nu am folosit niciodata laptele praf in sirop....pareri si obs pt cine a folosit.

Ai 9 Kg marfa la 230-330 g proteina (daca e praf pt vitei-din soia ai 400 g )= putina proteina .
1 g sare /Kg , eu pun 2 .
La cat e de gros poti sa-l consideri turta = 34-40mil de Protofil/Kg
O parere .
Polen /inlocuitori in sirop se ridica/plutesc si naclaiesti albina daca-l dai in alimentator uluc , il dau (sper maine) in punga .
nae

Mesajde Avram » 09 Mar 2015, 18:31

nae scrie:[
Polen /inlocuitori in sirop se ridica/plutesc si naclaiesti albina daca-l dai in alimentator uluc , il dau (sper maine) in punga .

Nae , daca se poate , poti sa postezi cum prepari siropul cu polen/substituenti de polen ,sirop invertit ? ...cantitate de proteina la litru de sirop ?...protofil la aceasta cantitate ?
Avram

Mesajde doruuu » 09 Mar 2015, 21:18

Pune-ti intrebarea ce se intampla cu polenul din sirop - se umezeste , albina ia mai greu polenul , polenul umed devine toxic si tot asa. Deci nu e recomandat polenul in sirop .
doruuu

Mesajde paul » 09 Mar 2015, 21:29

Am incercat si eu odata treaba cu laptele praf in sirop. Habar n-am, ori n-am omogenizat eu bine, ori venea polen la greu de afara, cert este faptul ca pus in hranitor acest amestec s-a decantat, laptele praf s-a depus la fund, albinele au tras siropul si a ramas pe fundul hranitorului un ... noroi, care s-a inacrit ! De atunci nu mai fac .Laptele praf il dau afara in capace de stup iar siropul il dau inauntru, in pungi, deasupra ramelor!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Avram » 09 Mar 2015, 21:34

doruuu scrie:Pune-ti intrebarea ce se intampla cu polenul din sirop - se umezeste , albina ia mai greu polenul , polenul umed devine toxic si tot asa. Deci nu e recomandat polenul in sirop .

Puteti sa explicati, va rog de ce/cum polenul devine toxic cand este umed ...s-au o trimitere la lectura in acest sens. Va multumesc.
Avram

Mesajde nae » 09 Mar 2015, 21:35

Avram scrie:Nae , daca se poate , poti sa postezi cum prepari siropul cu polen/substituenti de polen ,sirop invertit ? ...cantitate de proteina la litru de sirop ?...protofil la aceasta cantitate ?

Nu cred ca-i o luna de cand bateam campii cu proteina , calculul ei mai bine zis . :roll:
Nu pun proteina la L ci la Kg , 1 Kg zahar + 1 L apa = 1.6 L /2Kg
De regula cand administrez sirop pot ventila = deci aduc polen si nu mai trebuie otrava noastra dar in lipsa am bagat la fel ca in turta 10-15%= ingroasa siropul ,il face ca mierea .
De ce e toxic polenul in sirop ?(umed si mucegait poate dar in sirop !?)
nae

Mesajde Avram » 09 Mar 2015, 21:39

paul scrie:Am incercat si eu odata treaba cu laptele praf in sirop. Habar n-am, ori n-am omogenizat eu bine, ori venea polen la greu de afara, cert este faptul ca pus in hranitor acest amestec s-a decantat, laptele praf s-a depus la fund, albinele au tras siropul si a ramas pe fundul hranitorului un ... noroi, care s-a inacrit ! De atunci nu mai fac .Laptele praf il dau afara in capace de stup iar siropul il dau inauntru, in pungi, deasupra ramelor!

Multumesc Paul ....nu m-am gandit ca polenul se va decanta de sirop .
Avram

Mesajde paul » 09 Mar 2015, 21:51

Avram scrie:

Multumesc Paul ....nu m-am gandit ca polenul se va decanta de sirop .

Nu stiu daca polenul se va decanta de sirop. Eu am patit-o cu laptele praf si ... nu recomand. Sau poate altii sunt mai dibaci ca mine la amestecat ? :P
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde cristi x » 10 Mar 2015, 09:30

eu va recomand sa va apucati de permacultura. printre stupi puteti creste si cativa mielusei, daca nu aveti ce face cu laptele. :lol:
eu anul asta mi-am propus sa le dau supa cu galuste. ce ziceti, merge? :shock:
cristi x

Mesajde jenica67 » 10 Mar 2015, 17:32

Daca tot ai lapte, poti sa le faci lapte de pasare, sau mai bine, lapte de albine !! :lol:
jenica67

Mesajde doruuu » 10 Mar 2015, 21:31

N-am spus ca este toxic polenul in sirop. Am spus ca devine toxic in momentul cand este umed. Siropul il vor lua primul iar polenul va ramane umed pe fundul hranitorului unde va mucegai. Nu acelasi lucru se intampla cu polenul in turta cu miere.
doruuu

Mesajde Avram » 10 Mar 2015, 21:39

OK Doruuu , acum am inteles ce se intampla, multumesc .
Avram

Mesajde nae » 10 Mar 2015, 21:47

doruuu scrie:N-am spus ca este toxic polenul in sirop. Am spus ca devine toxic in momentul cand este umed. Siropul il vor lua primul iar polenul va ramane umed pe fundul hranitorului unde va mucegai. Nu acelasi lucru se intampla cu polenul in turta cu miere.

''Aici'' e o problema cu polenul/inlocuitorii decantati si mucegaiti ...
Sa deburbeze trebuie sa fie lichidul subtire si sa se linisteasca = ori nu e albina acolo , ori e frig , ori nosema nu le da ghes.Proteina in turta e buna dar in sirop pe vremea asta crancena cand au nevoie de apa ma incanta mai mult = dar nu in alimentator ci in punga unde e cald si bine .
Tura urmatoare urma zer in sirop dar n-am apucat sa-l pun nici pe cel de sambata / zerul se lasa la fund !?
nae

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA