Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Siropul de zahar/Invertirea zaharului

Mesajde oroles » 10 Mar 2015, 11:49

Proapis, iara intru in polemica cu tine si nu imi place. In Belgia s-a ajuns la concluzia ca pierderile din stupine sunt cauzate de procedurile de invertire a zaharului cu ajutorul acizilor. Acesti acizi au provocat ulceratii grave la albine, care conform unor studii au dus la deces. Ca sa nu mai spunem de HMF-ul din zaharul invertit care si el are o componenta serioasa la pierderea albinelor. Ai mai jos un articol. In articol gasesti trimiteri si catre alte studii. Spor la citit! Daca ai nevoie de mai multe dovezi poti sa imi scrii...

http://pubs.acs.org.ux4ll8xu6v.useaccesscontrol.com/doi/pdf/10.1021/jf403280n

Imagine

Ai mai sus imaginea cu turta din zahar facuta din 1kg de zahar topit in 100 ml de apa. Din pacate nu am avut o forma pentru a da un aspect mai estetic.

Jenica67 cred ca esti un magician daca reusesti sa topesti zahar fara zahar!
oroles

Mesajde proapis13 » 10 Mar 2015, 13:19

oroles scrie:Proapis, iara intru in polemica cu tine si nu imi place. In Belgia s-a ajuns la concluzia ca pierderile din stupine sunt cauzate de procedurile de invertire a zaharului cu ajutorul acizilor. Acesti acizi au provocat ulceratii grave la albine, care conform unor studii au dus la deces.

Topicul asta este despre invertirea zahatului prin metoda clasica folosita de patiserii din toata lumea de peste un secol si jumatate...Acelasi zahar invertit este folosit,tot dupa aceeasi metoda pe tot mapamondul la hranirea copiilor si de catre gorpodine la pregatirea prajiturilor
Turta aia din foto NU are ce cauta la topicul despre invertirea zahatului...NU e nimic invertit acolo...
app..cunosti de ce cantitate de apa are nevoie albina pentru a prelucra 1g din turta aia facuta de tine ????
Vezi ca e un link despre otrava din zahar...cauta-l si pune info acolo sa o dezbatem...
Link-ul tau nu poate fi accesat....We're sorry, but we don't recognize you as a current client of Serials Solutions.
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde oroles » 10 Mar 2015, 13:25

Eu stiu foarte bine despre ce este forumul. Nu cred ca am scris undeva ca am pretentia de invertire a zaharului din turta proprie desi nu cred ca difera mult ca procent de zaharoza fata de turta voastra. Veniti cu buletine de analiza ale turtelor voastre si mai vorbim... Invertirea aceasta nu e chiar atat de usor de facut pe cum spuneti voi.

Ca sa nu mai spun ca sunt retete in care se inverteste zaharul cu 150 ml de apa.

De studiul asta ce spuneti?
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3735052/

Dar de tabelul asta comparativ?
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3735052/table/t01_01/
oroles

Mesajde proapis13 » 10 Mar 2015, 14:45

oroles scrie:...Ca sa nu mai spun ca sunt retete in care se inverteste zaharul cu 150 ml de apa.

Asta este parerea ta si a celor ce scriu gogomania asta...
Pentru invertirea un unui kg de zahar ai nevoie mai mult decat de 150ml de apa ....si vezi ca invertirea NU se face doar cu apa... :lol:
Inca odata repet si este pentru ultima oara,nu mai amesteca studii despre cum construiesc albinele faguri si secretia cerii in topicul despre invertire zaharului...sau mai simplu despre siropul de zahar...
cand ai timp,citeste topicul cap-coada si o sa te convingi ca antevorbitorii nostri au facut tot posibilul sa aduca info de calitate
studiile puse de tine sunt depre sirop de porumb si...zaharoza...NU despre zahar invertit/sirop de zahar....

PS...NU scrii de ce cantitate de apa este nevoie pentru a prelucra 1g din turta facuta de tine
si dai coppy-paste la studii ce nu au a face cu ropicul de fata... :? ...
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde dorindafi » 10 Mar 2015, 16:51

paida , tu crezi ca toata lumea are timp sa citeasca si sa scrie pe intelesul tuturor :lol:
dorindafi

Mesajde oroles » 10 Mar 2015, 17:24

proapis13 scrie:Inca odata repet si este pentru ultima oara,nu mai amesteca studii despre cum construiesc albinele faguri si secretia cerii in topicul despre invertire zaharului...sau mai simplu despre siropul de zahar...

si dai coppy-paste la studii ce nu au a face cu ropicul de fata... :? ...

Ma asteptam sa nu fii atat de bun la engleza. Cred ca articolele au fost chiar la obiect! Sau nu vad eu bine titlul topicului?! :roll:
FYI articolul este un studiu comparativ intre hranirea cu sirop de porumb si hranirea cu zahar neinvertit. Siropul de porumb care nu are nevoie de invertire avand cam aceeasi compozitie ca zaharul invertit s-a dovedit a fi mai putin "eficace" in hranirea albinelor. Era important sa se ia in discutie probleme precum puietul, cresterea cantitatii de ceara, etc. pentru a analiza efectele celor doua tipuri de hranire. Ca sa nu mai spunem ca zaharul neinvertit este mai atractiv pentru albine decat cel invertit.
oroles

Mesajde jenica67 » 10 Mar 2015, 17:25

oroles, ii tare, siropul tau de zahar !! Apropo cum ai constatat atractivitaea, ca ale mele nu au refuzat nici o data siropul invertit. Si apropo de compartiile tale, siropul de porumb este invertit, pentru ca ............, dar nu este acelasi lucru cu siropul de zahar invertit.
jenica67

Mesajde oroles » 10 Mar 2015, 17:34

Jenica67 continua sa invertesti zaharul fara niciun pic de zahar si lasa analiza de text!
;)
oroles

Mesajde proapis13 » 10 Mar 2015, 18:16

oroles scrie:Ma asteptam sa nu fii atat de bun la engleza.
Siropul de porumb care nu are nevoie de invertire avand cam aceeasi compozitie ca zaharul invertit

Nu trebuie sa fiu atat de bun la engleza sa-mi dau seama ca NU e vorba despre invertirea zaharului in link-urile tale
Ca sa faci o comparatie fortata precum ca siropul din porumb are aceeasi compozitie cu zaharul invertit denota nestiinta sau rea vointa
AI mai batut tu campii cu gratie pe forum dar de data asta esti pe aratura frate... :lol:
Reculegerea :lol: ....pe topicul asta e vba despre Siropul de zahar/Invertirea zaharului

PS..NU pot sa am un dialog normal cu cel ce vorbeste despre invertirea zaharului doar cu apa si care nu stie de cate parti de apa este nevoie pentru a prelucra 1g de turta facuta de el si data ca sigura pentru hrana albinelor

PS2...Cauta si ultimul studiu despre siropul de porumb si pune public aici sa vada tot omul cat mercur s-a gasit in el...mercur rezultat in urma proceselor chimice de a produce acest minunat produs pe care tu il asemuiesti cu zaharul invertit...
proapis13

Mesajde paul » 10 Mar 2015, 18:49

oroles scrie: Exista studii de data recenta care arata ca zaharul invertit nu e sanatos nici pentru om si nici pentru albine.

Nu am citit studiile !
Ce-am costatat eu ... roii s-au dezvoltat mult mai bine cu sirop neinvertit decat cu sirop invertit (home made dupa diferite retete ). Albinele au iernat mult mai bine pe neinvertit administrat ca hranire de completare decat pe invertit (mortalitate mult mai putina).
Concluzia mea ... prosteala maxima cu inverteala home made, mai ales cu cea pe baza de sare de lamaie.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde oroles » 10 Mar 2015, 19:31

Proapis13, gratia e la tine! Tu negi evidentele! E clar in ultimul articol ca siropul neinvertit e preferabil chiar si siropului din porumb (cu care te laudai in urma cu ceva timp pe aici pe forum...ca sa vezi ca citesc tot forumul). Daca tot ai spus despre toxicitatea siropului de porumb poti, pentru obiectivitate sa spui si despre dioxidul de sulf folosit pentru rafinarea zaharului. Dar asta este alta poveste. Observ ca primul articol nu poate fi accesat. Acest lucru se datoreaza faptului ca fara sa imi dau seama v-a pus linkul catre baza de date Anelis (o baza internationala cu articole si lucrari stiintifice pentru care trebuie sa platesti) si nicidecum datorita gratiei mele. Pentru a justifica cele sustinute voi pune direct un printscreen cu rezumatul articolului.

Imagine

Sper ca te descurci cu traducerea. Daca ai nevoie si de articol si de studiul belgienilor da-mi un e-mail si ti le trimit. Din pacate vad ca forumul nu permite atasarea de fisiere PDF. Si pot sa iti dau muuulte studii.
oroles

Mesajde nae » 10 Mar 2015, 19:41

Oroles , eu si cu romana am probleme dar cu alte scrieri(ca limbile imi plac ) dar e alta discutie ...
Deci = 1Kg zahar + 100 mil apa fiert/amestecat/ce vrei matale rezulta ceva BUN pt albina ?
Ai albine ? :D
nae

Mesajde nae » 10 Mar 2015, 19:53

nae scrie:Oroles ...
Ai albine ? :D

Nu te-am iritat ?, asta era ideea :lol:
Hai ca vine vara si dispar , traduci matale textul sau ai treaba la albine !? :roll:
nae

Mesajde thomas » 10 Mar 2015, 20:03

Invertit, neinvertit, daca analizam tot topicul si mai luam si alte forumuri de apicultura nu gasim informatii concludente sau o reteta unica, care sa dea rezultate optime si totale, fara urma de indoiala! Sunt doar pareri, si nu vreau sa supar pe nimeni.
Este adevarat ca, datorita faptului ca nu avem miere sau altceva natural folosim zahar. Credeti-ma, am prieteni medici care spun ca zaharul este super cancerigen! Mai ales cel alb! Oameni buni, daca pentru om zaharul face atata rau, dar pentru albine?? Zaharul din comert nu este natural, mai ales la pretul de 2.x ron!! Cautati un zahar cat de cat mai bio si o sa vedeti cat e kilogramul! Singurul "avantaj " pt albine, ar fi ca ele nu traiesc mult si n.apuca sa se hraneasca cu otrava alba, dar oricum le afecteaza! Tipul hranei determina caracteristicile oricarei vietati!
Dupa parerea mea, din ce am mai studiat, zaharul face rau albinei, mai ales daca este fiert! Chiar si pe pagina web a site-ului Stuparitul, autorii admit aceasta: sub nici o forma zaharul nu se fierbe!
Deci, pe cat se poate, incercati sa hraniti albinele cat mai natural si restul se descurca ele! In trecut zaharul era baza pt indulcitori, dar stiinta a progresat si a descoperit cat de rau face.. Dar nu se spune, ar cadea industrii..
Sanatate!
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde CristianBee » 10 Mar 2015, 20:21

paul scrie:
oroles scrie: Exista studii de data recenta care arata ca zaharul invertit nu e sanatos nici pentru om si nici pentru albine.

Nu am citit studiile !
Ce-am costatat eu ... roii s-au dezvoltat mult mai bine cu sirop neinvertit decat cu sirop invertit (home made dupa diferite retete ). Albinele au iernat mult mai bine pe neinvertit administrat ca hranire de completare decat pe invertit (mortalitate mult mai putina).
Concluzia mea ... prosteala maxima cu inverteala home made, mai ales cu cea pe baza de sare de lamaie.

Asta am constatat si eu legat de zaharul invertit . Cel mai simplu apa+zahar , mestecat putin si la albine cu el .
CristianBee

Mesajde oroles » 10 Mar 2015, 20:43

Mai intai textul explica ce este HMF-ul si cum apare (este mentionata reactia Maillard si caramelizarea). Se arata ca este letal pentru soareci si sobolani. Are un pontetial toxic si pentru oameni fiind prezent in mai multe alimente, unele depasind 1g pe kg. Sunt enumerate caramelul si fructele uscate. Se mai spune ca HMF-ul se mai intalneste in hrana albinelor pentru iernare. In Belgia au fost constatate pierderi de albine (anormale) mai mari la stupinele care au fost hranite cu hrana pe baza de sirop de zahar invertit (mai mult de 475 de mg / kg). Cu toate ca au fost constatate aceste pierderi, s-a dat putina atentie acestui aspect. Se accepta ca subiectul este unul controversat. In continuarea studiului este analizat potentialul daunator al zaharului invertit pentru albine. Am si studiile din Belgia daca va intereseaza.

E la subiect sau nu?

E o moda si cu zaharul asta invertit. Va trece si ea la un moment da, veti vedea!
Nae, remarca cu albinele mele nu cred ca e la locul lui... Eu zic ca mai am. Nu am mai trecut de vreo 2-3 saptamani dar din auzite sunt tot acolo.
oroles

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA