Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Siropul de zahar/Invertirea zaharului

Mesajde oroles » 11 Mar 2015, 10:57

Va trimit atasat un tabel cu concentratiile diferitelor tipuri de nectar (in functie de planta) in zahar (S) , fructoza (F) si glucoza (G). Concluziile le trageti singuri. Pana acum nu mi s-a plans nicio albina ca nectarul nu e invertit.

http://aob.oxfordjournals.org/content/97/3/413/T2.expansion.html
oroles

Mesajde paul » 11 Mar 2015, 20:15

jenica67 scrie: Dar cand se spun atatea prostii despre acesta si mai aduce si prejudicii la imaginea regretatul Gica si aud asta de la cineva, care nu recomanda folosirea siropului invertit, iar lui i-au murit albine din lipsa de hrana, chiar ca nu mi se pare in masura sa dea sfaturi.

Cred ca remarca asta nu-mi era adresata mie. Dar daca totusi ma viza, afla ca in ultimii 2 ani nu mi-a murit nici o unitate biologica ( indiferent de motiv). Daca tu consideri prostii studiile care se refera la toxicitatea invertelii cu sare de lamaie si pe cei care au renuntat la ea (inverteala)niste prosti ... e strict parerea ta. N-am vazut pe nimeni sa aduca nici un prejudiciu imaginii lui Gica, ba din contra,colegul Mellis ii dadea conotatii ... dumnezeiesti . :o :o :o Cat despre cine este sau nu in masura sa dea sfaturi , fiind un forum de discutii ,fiecare poate sa-si dea cu parerea sau cu ... prostia, unii cu prosteala numita inverteala home made, altii cu prosteala zahar dizolvat in apa calduta (eu).
Personal, consider aceste discutii deosebit de folositoare pentru cei care citesc pentru a putea alege, unii dumnezeirea ;) , altii prosteala :P !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Dragos2006 » 11 Mar 2015, 21:13

Cate bordee atatea obicee , am doua colonii care acum sunt pe un doua corpuri , unul 1/1 si unul 1/2 . ambele plesnesc de albina. Diferenta de restul stupinii ?? in august - septembrie le-am dat doar sirop de zahar 2/1 facut la rece nimic altceva . Au iernat perfect , acum merg perfect , nu au vazut nici zahar invertit , nici turte energetice , nici turte proteice , doar apa cu zahar la sfarsit de vara . Singura explicatie ar fi ca atunci cand am dat siropul au avut polen in natura la discretie.

PS. Fiecare sa faca cum considera ca este mai bine , toti aveti dreptate deoarece fiecare stupar adapteaza la conditiile sale metode de stuparit cat mai bune. Nu exista adevar universal .
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde Avram » 11 Mar 2015, 21:34

Dragos2006 scrie:Cate bordee atatea obicee ....

PS. Fiecare sa faca cum considera ca este mai bine , toti aveti dreptate deoarece fiecare stupar adapteaza la conditiile sale metode de stuparit cat mai bune. Nu exista adevar universal .

Perfect adevarat domnu Dragos .
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde paul » 11 Mar 2015, 21:35

O mica rectificare la cele afirmate de mine mai sus ... colegul Avram era cu dumnezeirea postarilor lui Gica si nu colegul Mellis. Am fost indus in eroare de faptul ca amandoi sunt timisoreni . Cer scuze ambilor ! :)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Avram » 11 Mar 2015, 21:56

paul scrie:O mica rectificare la cele afirmate de mine mai sus ... colegul Avram era cu dumnezeirea postarilor lui Gica si nu colegul Mellis. Am fost indus in eroare de faptul ca amandoi sunt timisoreni . Cer scuze ambilor ! :)

Paul nu citi printre randuri..... :lol: sunt de langa Timisoara mai precis din jud.Arad com.Semlac... :lol:

Te salut cu respect...sper ca stii la gluma !
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde paul » 11 Mar 2015, 22:05

Avram scrie:

Paul nu citi printre randuri..... :lol: sunt de langa Timisoara mai precis din jud.Arad com.Semlac... :lol:

Te salut cu respect...sper ca stii la gluma !

Hai ca v-am incurcat rau de tot ! :( Ma bazez prea mult pe memoria mea ... se pare ca a inceput sa-mi joace feste. Sclero, cum ar zice nevasta-mea, alzheimerul cum il numesc eu ... :lol:
Scuze inca o data ! :P
paul

Mesajde liviutzbogos » 11 Mar 2015, 22:16

paul scrie:Hai ca v-am incurcat rau de tot ! :( Ma bazez prea mult pe memoria mea ... se pare ca a inceput sa-mi joace feste. Sclero, cum ar zice nevasta-mea, alzheimerul cum il numesc eu ... :lol:
Scuze inca o data ! :P

"- Marie... cum ii zice la neamtul ala de mi-a luat mie mintile?
- Alzheimer, Ileana, Alzheimer..." :D
on topic: pana acum si eu credeam ca siropul e musai sa fie invertit, altfel ai mortalitate mare. Iacata ca se dovedeste si contrariul. Anul asta renunt la invertit, pentru ca munca in plus si pentru ca mortalitate scazuta. Toate bune.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde proapis13 » 11 Mar 2015, 22:29

Majoritatea apicultorilor, ce au nimerit un lot de zahar de proasta calitate, pe care l-au invertit si l-au administrat
tarziu in toamna si in lipsa polenului si a unui cules de intretinere,dau vina pe calitatea siropului invertit...
S-a mai scris si o sa se mai scrie,cel mai bun zahar pentru albine este cel din sfecla de zahar....adica ala mai scump
E un topic in care se dau preturile la zahar si marcile...de ce o anumita marca de zahar tine la pret ???
Cautati in forumul vechi,a postat cineva semnificatia codurilor de bare de pe pungile de zahar...cele de pe punga de hartie...
In mod normal zaharul ala ar trebui sa fie mai ieftin...dar e mai scump...si tine mai mult...sfecla e acolo la putere.... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde oroles » 11 Mar 2015, 23:05

Pretul la zahar este reglementat printr-o directiva a UE si nu are voie sa scada sub pretul de 50 de centi pe kilogram. Cu alte cuvinte, pretul la zahar fluctueaza daca fluctueaza si euro.
oroles

Mesajde cucubau » 11 Mar 2015, 23:51

Foarte multe postari se refera la sirop neinvertit si cristalizat , oare? Din cate cunosc siropul de zahar nu cristalizeaza indiferent de concentratie , singura care cristalizeaza este mierea pura . Se stie ca mierea falsificata prin adaos de siroape se deosebeste de cea originala prin si prin faptul ca nu mai cristalizeaza . Deci daca este sa gandim logic cea mai mare problema pe perioada iernarii o constituie mierea de mana . Acum sa ridice mana toti cei care au eliminat mierea de mana , au administrat zahar si au avut probleme .
........
cucubau

Mesajde mellis » 12 Mar 2015, 00:13

Salutari,
Eu folosesc sirop invertit. Am un mare respect pentru regretatul Gica, am citit cu atentie prezentarile lui despre reteta si observatiile ulterioare. Una din ele este racirea imediata a produsului cu adaos apa si introducerea in apa rece imediat. De asemenea nu iau cel mai ieftin zahar, am observat diferente la spuma si compozitia siropului. Cati au facut asa?
Din cate mentiona Gica, reteta era pentru situatii de criza, doar in anii foarte rai in care se cerea. In rest mierea este de baza. De asemenea a precizat ca a facut analize la siropul rezultat si HMF/PH erau potrivite, de ce sa ne amageasca?Oare cat costa analiza de nu avem incredere, o putem repeta?
Paul, daca tot m-ai citat ai si nimerit - nu m-am suparat - si eu sunt pro zahar invertit ;), si ma gandesc ca familiile tale cu mai multe rame se datoreaza progresului tau in apicultura ;).
Daca vei face testul cu familii asemanatoare hranite cu zahar invertit si zahar cu apa calda- sunt curios de rezultat ;).
Acum daca ai sute de familii cine sta sa inverteasca atat zahar? - administrat cand trebuie sa nu uzeze albina de iarna - are rezultate bune. Cunosc apicultori de seama ce fac astfel.
Acum fiecare in ce crede - eu cred in spusele si experienta lui Gica, si cu putine familii inca imi permit sa invertesc, ca fac bine sau rau ramane de vazut. Nu am zahar cristalizat in faguri si borcanul de pe balcon unde am pastrat o parte din sirop - arata ca mierea din piata ;).
Numai de bine va doresc ..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde teinegru64 » 12 Mar 2015, 00:26

paul scrie:. Daca tu consideri prostii studiile care se refera la toxicitatea invertelii cu sare de lamaie si pe cei care au renuntat la ea (inverteala)niste prosti ... e strict parerea ta.

Mai mult...nu am vazut pe nimeni sa moara de la sarea de lamaie.Din ....apa minerala. :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Florin Dobre » 12 Mar 2015, 00:42

Recunosc ca-s putin debusolat...
Folosesc reteta invertirii prezentata de nea Gica.
Dar...

Exista o asociere logica intre invertirea naturala si polen.
Albina inverteste nectarul din floare folosind invertaza. Pentru asta are nevoie de proteina(polen).
Daca zona ofera polen, atunci nu vad care-i problema administrarii siropului neinvertit. Dimpotriva, stimulam albina sa culeaga polen....ca sa secrete invertaza necesara invertirii siropului. Asta se traduce si intr-o stimulare a cresterii puietului.
Ma gândesc ca acelasi lucru il fac apicultorii axati pe recoltarea polenului...dau sirop. :idea:

Ideea nu-mi apartine...prieteni care m-au bagat la idei. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde jenica67 » 12 Mar 2015, 09:07

Daca dai siropul de zahar neinvertit dupa 1 septembrie, pana la 15 noiembrie, cum am vazut ca se completeaza resursele, cine il inverteste ?? Albina aia se uzeaza ?? Dar si de la 1 august daca dai, ideia este ca daca uzura este mai mica cu sirop invertit, albina traieste mai mult, ai mai multa albina care pregateste resursele si albina de iarna.
jenica67

Mesajde oroles » 12 Mar 2015, 09:09

mellis scrie:Salutari,
De asemenea a precizat ca a facut analize la siropul rezultat si HMF/PH erau potrivite, de ce sa ne amageasca?Oare cat costa analiza de nu avem incredere, o putem repeta?

Cat a iesit PH-ul? HMF-ul nu e singura problema ci si acidoza care provoaca leziuni la nivelul tractului digestiv. La invertirea industriala acidul este neutralizat cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Eu personal am facut ulcer in facultate datorita acririi ciorbelor cu sare de lamaie. Folosind un rationament nu tocmai corect, am putea sa ne intrebam daca albina nu are nimic?

Cristalizarea siropului invertit se produce si daca s-a depasit cantitatea de sare de lamaie. De asemenea cristalizarea mierii se produce cand cantitatea de glucoza din miere depaseste cantitatea de fructoza. Presupunand ca prin invertire s-a spart spart molecula de sucroza in glucoza, fructoza si evident au ma ramas si resturi de sucroza, sub influenta invertazei produsa de albine se creste procentul de glucoza din miere si se ajunge la cristalizarea in faguri.
oroles

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA