viorel08 scrie:Am pierdut si eu pana la aceasta data 2 roiuri pe cate 2 rame(invatatura de minte sa nu mai iernez sub 4\5 intervale de albina, sunt la a doua iernare)si o matca moarta si unit cu altul cu succes,sper sa ramana asa.
Am bagat la iernat 27 de roi dupa ce in toamna am facut cateva unificari. Am lasat intentionat si roi slabi facuti in iulie pe 2-3 rame. Mi-au murit 3 pana acum din cauza diareei si nu au fost dintre cei mai slabi. Am destule exemplare de astea slabe care nu au facut diaree, au puiet si sunt sanatosi in pofida iernii grele prin care au trecut (la munte).
Matcile sunt din 2014, facute prin transvazare. M-am luat dupa ideile lui Michael Palmer (apicultor renumit in USA) - divizare familii slabe, matci selectionate, iernare roi - selectie naturala -> cei care trec iarna vor avea o evolutie buna in primavara.
7 stupi -> 33 nuclee -> unificari -> 27 -> iarna -> 24 -> ???
Mi-am comandat lazi 3/4 2 in 1 pentru la vara ca sa continui inmultirile. Cat de mult o sa inmultesc va depinde de rezultatele din primavara asta.
Greseli:
- hranire de completare facuta prea tarziu - de fapt anulata din cauza furtisagului
- tratament cu acid formic care a dus la inhibarea pontei si nu prea a avut efect - o fi cel mai eficient tratament dar e si cel mai sensibil
- reducerea prea mare a urdinisului in toamna a dus la formarea mucegaiului in unele lazi(a plouat foarte mult in toamna) si de aici diarea, posibil nosema
Inca e iarna si unele colonii traiesc exclusiv pe zahar tos (o alta dandana preluata de pe alte meleaguri - va tin la curent cu rezultatele ei la hranirea de completare mai incolo in primavara).
Parerea mea vizavi de tactica lui Michael Palmer este foarte buna. Abia acum in primavara se vor vedea adevaratii supravietuitori si matcile de calitate.
Pentru cine stie engleza recomand:
https://vimeo.com/23178333Sanatate