Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Chiciura in stup

Mesajde proapis13 » 29 Noi 2011, 21:44

Toata lumea stie cum arata si cand apare,pana aici nimic deosebit
Astazi cautand prin arhiva de fotografii am dat peste una interesanta
Este a cuiva de pa forumul vechi si daca da in ce conditii a facut-o si daca s-a mai intamplat cuiva asa ceva??
Sunt curios cum s-a dezvoltat acea familie,daca a apucat primavara
Dupa cum arata este un roi facut dupa salcam ce a apucat sa-si faca rezervele de iarna
Are toate tratamentele facute si dupa rame pare sanatoasa
Am mai vazut la un cumnat de-al meu chiciura intr-un orizontal
dar era numai din dreptul urdinishului si pana la podishor

salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Re: Chiciura in stup

Mesajde proapis13 » 29 Noi 2011, 21:53

Nu pot incarca imaginea nici modificata;sorry
proapis13

Mesajde Geaklone » 30 Noi 2011, 10:21

Un exemplu poate fi si asta:
Geaklone

Mesajde proapis13 » 30 Noi 2011, 10:32

Geaklone scrie:Un exemplu poate fi si asta:

La fotografia asta faceam referintza cu mentiunea ca nu stiu de unde am copiat-o
Ma intereseaza ce s-a intamplat cu acel stup
Merci de foto ca din pacate la mine nu se incarca
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Geaklone » 30 Noi 2011, 11:48

E al meu..... :mrgreen:
Poza e din iarna trecuta si e de la mine din stupina.
Stupul e bine merci :D ...la salcamul de anul asta cred ca a dat un roi...sau poate doi :mrgreen:
Geaklone

Mesajde Geaklone » 30 Noi 2011, 11:50

O ..crapatura...,o...gaurica, ...o ...neverificare la timp....si s-a instalat "iarna in stup" :!:
Geaklone

Mesajde iosca » 30 Noi 2011, 14:28

Zi-ne mai multe detalii (care/unde/ce fel de crăpătură , găurică) caci eu n-am vazut pana acum asa ceva :shock:
http://iosca.sunphoto.ro

Când te-aştepţi mai puţin, atunci îţi dă Dumnezeu mai mult !
iosca

Mesajde proapis13 » 30 Noi 2011, 19:37

Ma bucur sa aud asta
In ianuarie,cand am pus turta la orizontalii lui cumnatamiu cand am dat capacul la o parte
o scandurica din podisor,cea din dreptul urdinisului era pusa cish iar din podisor si pana la
urdinish era o chiciura deasa amestecata cu gheatza.
Din pacate toti stupii au fost vopsiti la fel si fara numar iar cand i-am dat jos
in pastoral s-au amestecat si i-am pierdut urma.
Doream sa-l monitorizez.
Merci de informatie.Este stup sau roinitza in fotografie?
proapis13

Mesajde Adrian Galofteanu » 01 Dec 2011, 20:48

iosca scrie:Zi-ne mai multe detalii (care/unde/ce fel de crăpătură , găurică) caci eu n-am vazut pana acum asa ceva :shock:

Acolo este vorba de o patrundere a umezelii din exterior(fisura sau gaura in tabla capacului, o prelingere pe rama capacului, etc) S-a prelins pe peretele stupului si s-a format astfel o zona rece. Pe zona asta rece au inceput sa se formeze ace de gheata din "atmosfera" stupului. Si asa sa format chiciura.

Am avut si eu in iarna trecuta vreo doi. In toamna si inceputul iernii trecute au fost precipitatii bogate, nu ca anul asta!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde apis_argesis » 01 Dec 2011, 22:36

Multi stupi patesc asa ceva, dc stuparul nu vede asta e pt ca de multe ori nu este de o asa anvergura cum se vede in poza precedenta. Daca am verifica stupii in perioadele cand temperatura de la o zi la alta veriaza cu mai mult de 4-6 grade C, am regasii aceasta situatie, asa cum am remarcat la inceput, in interiorul multor stupi.
Dar nu e nimic de speriat, oricum familia rezista frigului nu cu ajutorul temperaturii ambientale din cutie, ci temperaturii din ghem. Am masurat odata temperatura de la suprafata ghemului si erau 11 grade C, afara -18 C si in cutie pe interiorul peretelui 16,5 C. Am facut masuratorile cu un termometru digital utilizat in medicina veterinara.
Cred ca este concludent. ;)
si familia in anul ce a urmat mi- dat o productie de 60 kg miere/an
apis_argesis

Mesajde apis_argesis » 01 Dec 2011, 22:43

Cred ca trebuie sa mentionez ca depinde si de metoda de impachetare a stupului. Dc prin impachetare permitem ca familia sa respire sau sa transpire.
Eu am sub rama-podisor tot timul anului o folie sau un sac de rafie taiat pe jumatate.
apis_argesis

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR