Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde teinegru64 » 28 Mar 2015, 17:22

Unde"s lesinatii de alta data ? :lol: II mai udai cu ceva sirop ....isi reveneau. :D .Astia de azi...poti sa le sufli si in c*r ...ca nu isi revin decat in august ....cand o iei de la capat. :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde paul » 28 Mar 2015, 18:17

danman scrie: eu am vorbit de o zona din Bucovina unde m-am mutat recent si de stuparit stationar.

Mai exact ... despre ce zona-i vorba ?
Arhivistu scrie:Asta e problema,de trait mi-au trait toti ..dar is cam lesinati :(

Cat de ... lesinati ? Pe cate rame ii ai acum (media) ???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Florin Dobre » 28 Mar 2015, 18:27

La mine da sa sparga corcodusul. Asadar vor incepe pomii fructiferi. La momentul asta pot face un bilant al pierderilor.

Am pierdut unul din vina mea; nu am luat masuri de impiedicare a accesului cainilor printre stupi. S-au harjonit, s-au izbit de el, a cazut ghemul, au iesit panicate afara la -10 grade...s-a depopulat incet si sigur pana la disparitie. A ramas matca si cateva sute de albine.

Am bagat stupina pe o medie de 5 rame bine ocupate in toamna. Acum sunt restransi la o medie de 4 rame. Deci s-a dus cam o rama de albina.
Am doi pe 2 rame si vreo 7-8 pe 3 rame. In rest au inceput sa se miste binisor dupa polenul intrat. Azi am dat tura III de sirop. Unii il iau rapid, cativa sunt mai lingavi.

Mizez pe cca. 50 care vor fi buni de cules. Sper ca dupa ploile astea sa vina vremea largirilor.
Per ansamblu sunt multumit de iernare. Mai ales ca anul asta mi-am luat inima in dinti si nu le-am mai dat turte in cursul iernii.
In toamna voi fi mai atent cu rezervele si voi incerca sa bag la iernat colonii mai bune.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde cristi_vidican » 28 Mar 2015, 18:45

Florin Dobre scrie:In toamna voi fi mai atent cu rezervele si voi incerca sa bag la iernat colonii mai bune.

Ia de la mine un sfat. După ce termini cu salcâmul, ia 1 ramă cu puiet, 1 goală și alta cu mâncare, pune o bătcă, sau o matcă și ai grijă să aibă păpică.
În septembrie ajunge pe 5 rame lejer. Poți să-l unifici cu cel de unde i-ai luat rama. Îți dai seama câte intervale va avea la iernat?
Și dacă multiplici așa la fiecare stup?
P.S. asta în caz că nu vrei să te înmulțești. Și ai lăzi. și bani de sirop.
Că altfel, trăiască familia băgată pe 4 rame în iarnă. Trăiască apicultura românească în plină expansiune.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Florin Dobre » 28 Mar 2015, 18:53

Da Cristi. Când ti-ai atins numarul si familiile sunt mai puternice; poti face cum ai zis...cu nuclee/roi ajutatori.
Numai ca eu vreau sa ating si balsul ala obsesiv. :lol:
Eu zic ca-mi iese figura anul asta. Sa vedem ce zic si ele. :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde CristianBee » 28 Mar 2015, 19:04

Sau sa aiba la 50 de familii inca 50 de roi (pe 4-5 sau 6R in roinite sau cate doi intr-o cutie ) . Acum in 2015 sa ii ierneze cate doi in cutie pe cate rame sunt cutiile iar in primavara in 2016 din aia 50 de roi sa inceapa sa ia rame cu puiet sa faca alti roi sau sa intareasca familiile ca in toamna sa poata fi iernate pe toate ramele din cutie si nu restranse pe 4-5R . In felul asta nu te mai atingi de familii cand vrei rame cu puiet sa faci botci , alti roi sa te extinzi sau sa intaresti familiile ci doar iei rame din roi cat sa nu roiasca . Dintr-un roi iernat pe 4-5 sau 6R intr-un an mai mult ca sigur iei alte 5 R cu puiet din el pe putin ( plus matca tanara care in primavara explodeaza ) .
CristianBee

Mesajde Florin Dobre » 28 Mar 2015, 19:10

Ne indepartam de la subiect. :)

Ceva in genul metodei de mai sus voi incerca anul acesta.
Din 70 pleaca in excursie 50...pentru miere.
15-20 care-s mai slabi raman pe vatra. Astia vor asigura material pentru roi.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde CristianBee » 28 Mar 2015, 19:34

Poate ne indepartam....dar o legatura exista .

Multi dintre noi ( banuiesc ) inclusiv eu ne scarpinam cu mana stanga la urechea dreapta cum sa facem sa avem cat mai multa albina ca sa avem productie . Eu unul anul trecut am facut cativa roi din stupii de productie de test desi nu trebuia sa fac ca nu aveam din ce face roi si uite asa am intrat in iarna cu familii slabe si roi care nu trebuiau facuti . Plus m-am calicit la hranirea proteica in toamna si uite cum imi vine sa imi trag una dupa ceafa acum . Daca as avea acum pe langa stupii de productie ( 25 buc ) inca 50 de roi pe care sa ii tin pe 8R 3/4 din astia 50 de roi mai fac inca 100 care sa ierneze iar la anul sa bag din cei 100 sau 150 de roi iernati , jumatate sa face miere 25 + 75 = 100 buc si as mai ramane cu inca 75 din care sa iau albina sa o folosesc la ce am nevoie .
Am bagat in iarna doi stupi pe 10 R nerestransi si acum sunt full de albina dar au avut in toamna albina cum trebuie , astia la pomi iau catul si la rapita pe al doilea .

Problema este ca multi dintre noi nu avem cu ce inlocui pierderile pentru ca un roi facut in 2015 este vazut ca facand miere in 2016 ( familie ) si nu ca o sursa de albine si miere ( un roi pe rama de 3/4 facut cand trebuie da 10 kg de miere plus rame cu albina ) deci se autosustine in mare parte cu cheltuielile .
Atunci cand iti mor 20% din atupi ce faci ? te uiti in familiile care ti-au mai ramas si vezi din care poti face roi ca sa ii poti inlocuii pe cei morti dar slabindui pe cei care ar fi putut da o recolta mai mare .

Vorba multa ... saracia omului . M-am intins , inapoi la subiect .
CristianBee

Mesajde Dinca Catinel » 28 Mar 2015, 19:55

Astazi am aflat ca un apicultor batran care are stupina la 3-4 km de mine a ramas fara nicio familie. Din cate stiu avea spre 100.
Eu am ramas cu 24 din 27, unul mort in noi-dec, altul in ian si altul in feb. Toti facuti anul trecut, toti morti cu miere ramasa in stup si turta energetica neatinsa. Tratamente le-am facut 5 sau 6 in toamna, ca si celorlalti. Inclin sa cred ca matcile au fost de vina deoarece nu s-au dezvoltat inca de la inceput. Sanatosi sa fim!
Dinca Catinel

Mesajde mausica » 28 Mar 2015, 20:45

Florin Dobre scrie: Azi am dat tura III de sirop. Unii il iau rapid, cativa sunt mai lingavi.

In sfarsit ai ajuns la tura 3 de sirop. :D ...te plangeai ca nu te lasa vremea sa dai sirop si uite cum s-au randuit toate...incet,incet ne ajungi din urma ;)
Eu dupa tura 4 de sirop,am pus galetile deasupra pe ei si le-am urat pofta buna.Desii mai am miere in stupi ii furajez constant pt faptul ca vreau sa inmultesc mai tare anul asta si sa am de unde(sper sa ajung la 1 bals) :lol: :lol: Cu puietul stau si eu bine sa zic asa:cel mai sanatos stup are puiet pe 7 rame(capacit 80% restul larvar)iar cel mai slab puiet pe 3 rame
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Arhivistu » 28 Mar 2015, 21:06

paul scrie:
danman scrie: eu am vorbit de o zona din Bucovina unde m-am mutat recent si de stuparit stationar.

Mai exact ... despre ce zona-i vorba ?
Arhivistu scrie:Asta e problema,de trait mi-au trait toti ..dar is cam lesinati :(

Cat de ... lesinati ? Pe cate rame ii ai acum (media) ???

Intre 3 si 5 rame...hai ca la aia de pe 5 rame mai am o speranta (aia is numa 2) dapai de la restul nu prea cred ca ii mai fac buni de cules la salcam...le dau sirop,dar il iau greu...plus ca ajung doar in weekend la ei :?
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 29 Mar 2015, 07:17

Am experienta putina in apicultura dar cred ca abordam gresit problema. Eu cred ca marea problema consta in faptul ca apicultorii nu insista mai mult pe SELECTIE. Am tot citit de lazi si sisteme in genere (tratamente, hraniri etc.) dar de multe ori nu sunt relevante. Eu personal nu sunt multumit cu acest tip de apicultura: adica sa stau sa le umblu in c*r la albine toata ziua... ca vezi Doamne paduchii, zaharelul, ceiucul etc.
Exista multe glasuri care spun ca s-ar fi realizat un echilibru mai bun in coexistenta albinei cu acest inamic daca lumea nu s-ar fi panicat atat aplicand pesticide prin stupi cu lopata. Ce sa mai spun acum si de neonicoti... cum le-o spune... cancer scrie pe fruntea noastra, nu doar pe a albinelor. CIca vezi Doamne ne-am inmultit prea mult si ingrasamintele clasice nu mai fac fata cererii hhahaha - familiile cu copii au devenit o raritate
Traim vremuri grele.
hntrnth@mailinator.com

Mesajde Dinca Catinel » 29 Mar 2015, 13:51

cornelioandanciu scrie:
Dinca Catinel scrie:Astazi am aflat ca un apicultor batran care are stupina la 3-4 km de mine a ramas fara nicio familie. Din cate stiu avea spre 100.
Eu am ramas cu 24 din 27, unul mort in noi-dec, altul in ian si altul in feb. Toti facuti anul trecut, toti morti cu miere ramasa in stup si turta energetica neatinsa. Tratamente le-am facut 5 sau 6 in toamna, ca si celorlalti. Inclin sa cred ca matcile au fost de vina deoarece nu s-au dezvoltat inca de la inceput. Sanatosi sa fim!

Morti cu mierea in stup? Si zici ca matcile sint de vina? Asta nu o mai cred! Nu te supara, acolo au fost alte baiuri, matcile nicidecum!

Asta am dedus eu, albina fiind putina in toamna. Toti au fost tratati la fel, hraniti la fel si in lazi de maxim 3 ani, deci nu vad alt motiv decat matca, care de exemplu la cel care a murit primul, nu a trecut toata vara la mai mult de 2 rame de puiet. Eu cred ca din cauza ca a fost putina albina, posibil si batrana.
Daca banuiesti alte cauze poti sa spui linistit.
Dinca Catinel

Mesajde cucubau » 29 Mar 2015, 14:29

hntrnth@mailinator.com scrie:Asta am dedus eu, albina fiind putina in toamna. Toti au fost tratati la fel, hraniti la fel si in lazi de maxim 3 ani, deci nu vad alt motiv decat matca, care de exemplu la cel care a murit primul, nu a trecut toata vara la mai mult de 2 rame de puiet. Eu cred ca din cauza ca a fost putina albina, posibil si batrana.
Daca banuiesti alte cauze poti sa spui linistit.

Stabilirea unui diagnostic pentru o familie de albine cu probleme se face destul de dificil si uneori cu ""probabil"" . Faptul ca familiile respective nu s-au dezvoltat , iar apoi au subcombat foarte usor denota faptul ca ele au avut probleme cu sanatatea albinelor adulte . Cauzele ... greu de precizat . Majoritatea apicultorilor dau vina pe matci sau paduchi , cauze vizibile cu ochiul liber , celelalte cu probabil.
Ca o curiozitate , stupinele ce au intampinat astfel de probleme in vara trecuta , daca au fost tratate ( a nu se intelege despaducheate ) au trecut cu bine iarna , chiar foarte bine . Cele netratate ... d-zeu cu mila .
........
cucubau

Mesajde Ted » 29 Mar 2015, 14:47

Ia de la mine un sfat. După ce termini cu salcâmul, ia 1 ramă cu puiet, 1 goală și alta cu mâncare, pune o bătcă, sau o matcă și ai grijă să aibă păpică.
În septembrie ajunge pe 5 rame lejer. Poți să-l unifici cu cel de unde i-ai luat rama. Îți dai seama câte intervale va avea la iernat?
Și dacă multiplici așa la fiecare stup?
P.S. asta în caz că nu vrei să te înmulțești. Și ai lăzi. și bani de sirop.
Că altfel, trăiască familia băgată pe 4 rame în iarnă. Trăiască apicultura românească în plină expansiune.[/quote]

Buna ziua!
Ma scuzati,am si eu o intrebare de incepator.In sfatul dv.,dupa unire ,raman cu o matca.Ce fac cu ea?Cum o iernez?
Multumesc!
Aristotel: "Dumnezeu, care nu poate fi văzut de muritori, se vădeşte din lucrurile Sale"
Ted

Mesajde nae » 29 Mar 2015, 15:05

Ted scrie:In sfatul dv.,dupa unire ,raman cu o matca.Ce fac cu ea?Cum o iernez?
Multumesc!

Impreuna cu cealalta ; dupa unificare alege familia unita cum ierneaza cele doua matci =ambele sau doar una .
nae

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR