de BUNKA » 30 Noi 2011, 11:52
Zici de podisorul schnellgrove, pai eu o sa incerc sa nu ma complic asa de tare cu podisorul ala, cel mult 2 gratii hanemann pe stup una peste cuibul de la baza si una sub roi sus, albina comunica..asta fiind doar o situatie temporara, aia cu urdinisele am incercat-o..e joaca, sunt metode mai eficiente sa formezi roi, sai sa obtii familii ajutatoare sau matci tinere...chiar daca as tine sa folosesc acel podisor schnellgrove, se poate face din punct de vedere constructiv chiar daca are acele sipci, am cateva idei...personal l-am incercat si cred ca obtinerea unei colonii ajutatoare separata cu gratie H e mai simpla si utila decat mutarea catorva culegatoare de sus jos prin jonglarea urdiniselor...de asta am zis ca e joaca cu Schnellgrove
Eu am renuntat la folosirea foliei si folosesc niste podisoare din PFL cu un singur urdinis minuscul de 0,6/3 cm, f bun pt iernare si pt perioada primaverii apoi nu-l mai folosesc, pun direct capacele care pastreaza urdinisul superior la care tin f mult, dar ceva mai mare ca pt sezonul de vara, un urdinis f larg.
Mi-am facut o tehnica de lucru si imi adaptez stupul la aceasta tehnica, care trebuie sa fie foarte simpla, incerc sa preiau din modul de lucru Canadian, si cel cu familii ajutatoare temporare ca la sarbul acela.
Un stup dupa mine trebuie sa aiba fund cu plasa si tava obturatoare, corpurile care ar trebui sa nu zboare in toate directiile, 2 gratii H, un podisor pt iernare, si un capac cu urdinisul 2 integrat pt sezonul activ, si cam atat.
Brausoarele au o toleranta de max 2mm, intra usor insa cu toate astea corpurile nu au un joc prea mare..ma enerveaza ca trebuie sa tin chingile pe stupi si in perioada iernii, daca adopt sistemul cu braie, si paletizez pot folosi apoi si acele huse pt iernare, nu ar mai fi necesar sa pun carlige, zavoare, cleme sarmulite pt fixarea capacelor, carabine etc. Avand acele urdinise superioare mici deschise pe timpul iernii schimbul de aer din lazi se face de la baza spre podisor insa lent si continuu din cauza dimensiunii urdinisului, asta faciliteaza eliminarea aerului incarcat cu umiditate si cu toate astea nu produce curenti in stup.
Vara, faptul ca lucrezi cu un singur tip de rama te ajuta sa faci paletii la aceeasi inaltime, nu mai muti stupii manual, singurele interventii manuale sunt cand pui gratii, sau extragi sau la formarea roiului (procedeul Demaree) prin care stavilesti roitul, obtii o matca tanara imperecheata destul de timpurie (la salcam), si implicit in acea perioada a coloniei ajutatoare.
Hranirile pe timpul rece le fac direct peste rame cu "apiinvert" reteta lu` nea` Gica la punga daca se impune, completarea daca se impune tot la punga tot consistenta groasa, podisorul este facut asa incat intre PFL si speteze sa am 3cm, asta face ca albina sa nu stea pe placaj, si sa am loc suficient pt orice fel de turta proteica punga cu apiinvert, miere serbet candi sau ce-o mai fi. folosind pungi pt hraniri de stimulare deasupra ghemului pe care nu le mai iau obtin o anumita retinere a aerului cald la nivelul ghemului permitand totusi eliminarea umiditatii prin urdinisul superior, e ca si cum as avea folie.
Cu o funie sau o simpla chinga pot ancora stupii de palet in vederea mutarii cu tot cu palet, avand braie corpurile vor sta sub greutatea lor, fiind si putin ancorati stupii nu vor cadea de pe palet.
Neajunsul la braie este ca se mai strivesc albine, probabil trebuie afumat bine cand pui corp peste corp.
La sistemul asta o sa folosesc f probabil rame drepte fara hofmann, am motivele mele, si nu e doar cel legat de extractie.