Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde Ovidiu123 » 07 Mai 2015, 11:41

E singura explicatie
Stima :!:
Ovidiu123

Mesajde icXu » 07 Mai 2015, 12:17

Cand se ia greutatea stupilor? Eu banuiesc ca seara... vreau sa fac un cantar pt stupi si poate ii adaptez o lampa solara cu LED daca este necesar. :?: :idea:
icXu

Mesajde mausica » 07 Mai 2015, 12:53

icXu scrie:Cand se ia greutatea stupilor? Eu banuiesc ca seara... vreau sa fac un cantar pt stupi si poate ii adaptez o lampa solara cu LED daca este necesar. :?: :idea:

De obicei seara dupa incetarea zborului, insa poti cantari de cate ori vrei tu :D
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde liviutzbogos » 07 Mai 2015, 22:52

mausica scrie:
icXu scrie:Cand se ia greutatea stupilor? Eu banuiesc ca seara... vreau sa fac un cantar pt stupi si poate ii adaptez o lampa solara cu LED daca este necesar. :?: :idea:

De obicei seara dupa incetarea zborului, insa poti cantari de cate ori vrei tu :D

Oricum o sa difere de la amiaza pana seara, pentru ca seara toata culegatoarea este acasa. Ideea e sa verifici la aceeasi ora pentru a vedea diferenta de la o zi la alta, dimineata, seara, cand vrei tu.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde Razvancristian » 09 Mai 2015, 13:58

dragos_vintu de unde din buc esti poate ne intalnim sa ma inveti si pe mine cate ceva despre stupina
Razvancristian

Mesajde joohny » 09 Mai 2015, 16:29

Va salut.Mincare este,albina este, matca este de anul trecut(parca este mai lunga decit anul trecut),de 10-14 zile nu mai oua.Oare de ce?Multumesc.Sanatate.
joohny

Mesajde mausica » 09 Mai 2015, 16:57

ghitacusman scrie:
liviutzbogos scrie:
mausica scrie:

Oricum o sa difere de la amiaza pana seara, pentru ca seara toata culegatoarea este acasa. Ideea e sa verifici la aceeasi ora pentru a vedea diferenta de la o zi la alta, dimineata, seara, cand vrei tu.

...........i-mi dati voie sa-mi dau si eu cu presupusu ? ..............citirea cantarului este destul de importanta cand citesti si dimineata si seara . El ,cantarul (mutil ... :lol: ),spune ,cat nectar au adus albinele in ziua respectiva culesului , cu cat ai mai ramas a doua zi ( la prima ora ,pe ne...... :lol: ) si la final ...cu ce ai ramas dupa cules (balanta ,bilant ..). Ce zici mausica ,am dreptate ?????????

Este, este insa daca il iei seara e logic ca pana dimineata sa il ventileze si normal ca nu o sa ai miere marfa cat arata seara. Nici nu cred ca am zis eu ca nu ar fi asa......
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde DoarEu » 09 Mai 2015, 19:40

joohny scrie:Va salut.Mincare este,albina este, matca este de anul trecut(parca este mai lunga decit anul trecut),de 10-14 zile nu mai oua.Oare de ce?Multumesc.Sanatate.

Foarte important:Era marcata?
Posibil sa fii picat matca si sa fie una de salvare proaspat eclozata..
Sau lipsa cules, chiar daca au mancare(lipsa cules-polen&nectar)
Sau cuib blocat
Sau
Sau
Sau.....
Sanatate!
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde george_axente » 10 Mai 2015, 17:15

Salutare, am si eu o intrebare. La o familie cumparata recent pe 10 rame din care 2 full cu puiet capacit si vreo 3 partial cu puiet, vreo 2 goale si vreo 3 partial cu miere. Am verificat dupa o saptamana dupa ce am pus stupul pe pozitie si am vazut ca pe o rama din cuib au crescut un mic potiras iar albinele nu prea aduc polen, doar vreo 7 % din ele vin cu polen si mai devreme am vazut ceva ce semana cu un furtisag. Multe albine stateau in aer in fata stupului si pareau enervate. Am redus urdinisul cat sa intre 1-2 albine si vad ca nu mai este asa agitatie. Dupa ce imi dau seama daca am matca in stup ca eu nu am reusit sa o identific pe rame ? Sa las potirasul (era unul singur) ?
george_axente

Mesajde un OM » 10 Mai 2015, 17:31

Atat timp cat ai oua, iar potirasele (normale intr-o familie) nu se maresc in dimensiuni, raman la stadiul de 5-8 mm, ai matca. Cand marginile potiraselor incep sa se albeasca, semn ca matca a ouat in ele si albinele hranesc larva cauti urgent matca si o mariti intr-un roi.
un OM

Mesajde george_axente » 11 Mai 2015, 08:04

Multumesc mult, am oua. Potirasul este gol, deci nu-mi fac griji, am matca :D
george_axente

Mesajde mellis » 11 Mai 2015, 16:34

Eu as rupe potirasul (ele) - astfel vezi daca apare unul noi si se pregatesc de plecat..
Se vede si oul de o zi sau laptisorul inauntru cand se da startul frigului..
Sanatate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde george_axente » 11 Mai 2015, 17:33

mellis scrie:Eu as rupe potirasul (ele) - astfel vezi daca apare unul noi si se pregatesc de plecat..
Se vede si oul de o zi sau laptisorul inauntru cand se da startul frigului..
Sanatate..

Multumesc mult mellis, asa am sa fac...
Mai am o dilema, ceea ce am interpretat eu ca furtisag, de fapt cred ca era zborul puietului. Nu stiu sa fac diferenta intre astea doua...Un lucru e cert, nu pareau sa se bata, si nu erau albine moarte la urdinis. Singurul lucru care ma framanta este de ce doar 7% din albine aduc polen ? :? (si astazi este aceeasi situatie).
george_axente

Mesajde george_axente » 11 Mai 2015, 17:45

ghitacusman scrie:..............ai glume in program ............ :lol: . TINE CONT de sfaturi ...........le colegilor :lol: ( iartama daca nu ma ridic la inaltimea ta ,george ....).

Nu am glumit, chiar vb. serios
(Te iert domnule Ghita ! te rog sa ma ierti si pe mine daca am parut prea la inaltime fata de matale)
george_axente

Mesajde Doru89 » 11 Mai 2015, 17:45

George faza cu polenul este direct legata cu puietul stadiul lui daca e predominant capacit si au 2 rame pastura nu aduce masiv si la mine sa redus pentru ca am cam 4-5 rame de pastura daca adaug tot ce am pe rame au bagat ca nebunele stai calm stai sa vezi cand incepe puietul alb atunci o sa vezi cum aduce si inca ceva ele aduc cand e temperatura pana la 21 grade dimineata pana la 11-12 si seara in mijlocul zilei cate una doua vezi.
Doru89

Mesajde george_axente » 11 Mai 2015, 18:00

Doru89 scrie:George faza cu polenul este direct legata cu puietul stadiul lui daca e predominant capacit si au 2 rame pastura nu aduce masiv si la mine sa redus pentru ca am cam 4-5 rame de pastura daca adaug tot ce am pe rame au bagat ca nebunele stai calm stai sa vezi cand incepe puietul alb atunci o sa vezi cum aduce si inca ceva ele aduc cand e temperatura pana la 21 grade dimineata pana la 11-12 si seara in mijlocul zilei cate una doua vezi.

Am inteles, pai cam asta este situatia, puiet predominant capacit si 2 rame pastura. Multumesc mult !
george_axente

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR