Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iubirea de albine e un zid...

Mesajde mellis » 07 Mai 2015, 10:31

Salut,
Lazile le-am luat din acelasi loc - sunt pe acelasi stas facute ;)..ma gandesc la propunere..
Momentan sunt multumit de lazi - de cum merge treaba cu DB nu prea sunt multumit, Liviu, daca ai stii cum merge un ME si cat iti usureaza munca/ stresul cu roitul si alte cele - nu ai mai astepta batranetea ;) (ME nu MER )..
Momentan mai merg cu DB si ME in paralel - am luat ieri 6 lazi noi ME, le pregatesc de populare..
Acum am rame 1/1, 3/4, 1/2 - o nebunie..pana ma pun si le tai pe toate (mai putin 1/2) si le fac ME...
Am si motivatie..aseara tarziu ca de obicei am ajuns sa verific cea mai buna familie..bineinteles ca nu am avut vreme sa bag destule rame in cuib, am castrat trantorii acum vreo saptamana si bagat cateva rame - dar prea mult puiet..am vrut sa dau la unii mai prapaditi din puiet- dar nu am apucat.
Ieri pe vreo 3 rame plin de botci mici, una era mai maricica..matca pe rama claditoare, puiet pe ultima rama din stanga (R11)..
Ce sa fac? Am turtit botci apoi am luat catul 1/2 cu foite de care nu s-au atins (pastreasa ceara pentru altceva ;)) si am pus cat 1/1, am mutat mierea laterala sus si mai vreo doua rame cu puiet.
Jos am spart cu patru rame foita sau partial construite de anul trecut.
Cu salcamul pregatit de cules - le trebuie roit - le las asa cateva zile si daca nu merge - mut matca in lada noua..
Ce ziceti - am sanse sa se intoarca la cele bune?

O alta intamplare - tot apa de sudoare- ma pregateam sa plec si am simtit - pe pulpa piciorului o caldura..
a intrat pe crac, a urcat pe blugi - sub costum (elasticul de jos e rupt..), si apoi - aveam slitul deschis :oops: ...
a intrat si unde s-a terminat chilotul - a intepat..noroc ca am luat chilot cu manecuta ;)
De acum verific slitul inainte...asa imi trebuie daca nu am semnat protectia muncii..
Sanatate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde mellis » 07 Mai 2015, 15:25

In pauza am vizitat MEul de la oras - in plin salcam - udat de furtuna timida de aseara..
M-am prins de ce anul trecut matca a stat in C2, am tot spart cuibul cu rame noi ;), nu ma pot dezvata de lucrul DB, l-am aplicat si la ME, din pacate si anul acesta..noroc cu cuibul blocat si matca in C1.
De 2 zile (cam tarziu pentru ca floarea de castan e inflorita de mult) am pus C3, C2 blocat de miere.
In C2 am pus 3 rame foite noi (R2/R5/R9) iar in C3 am ridicat ramele de acoperire, am pus ramele din C3 peste cele goale din C2. In C3 desi am rame construite de anul trecut, de prost am pus majoritar rame cu foite. Au cladit cele din cuib aproape total si cele din cat pe cate o parte. Avem si nectar timid in celule...
Astazi am remediat, vorba buna a lui Nae - de ce sa construiesc rame la salcam - cand putem profita de mierea pretioasa ..
Sa vedem ce iese..
Sanatate..
Fişiere ataşate
ME_C2.JPG
C2
ME3CAT.JPG
MEul dupa ploaie..
mellis

Mesajde mellis » 07 Mai 2015, 15:29

Rama cladita in C3 in 2 zile...
Fişiere ataşate
R2C2.JPG
RamaDinC2
ME_ramaNouaC3.JPG
RamaC3
mellis

Mesajde duma » 07 Mai 2015, 15:56

frumos !!!!!!
deunde si cat ME-ul ?
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde mellis » 07 Mai 2015, 16:14

Salutari,
Desi imi doream de la Faget, pana a urma am cedat ispitei ieftinului rapid si am luat de la un tamplar din Lugoj (am mai luat de la el anul trecut). Nu a fost rapid - am stat vreo luna dupa ele, dar pica bine cu botcile de zille acestea si dorinta de a trece cat mai multi pe ME...
30Ron catul 3/4 (6 bucati), am mai luat podisor inalt pentru hranitor 20ron, capac cu tabla 31 Ron.
Fundul il fac eu, am o reteta de succes ;).
Ramele de la un consatean cu 1.3 Ron neinsarmate si negaurite.
De la inceputul saptamanii tot fac rame pana pe la 3 noaptea, noroc cu cafeaua..
Sanatate..
mellis

Mesajde liviutzbogos » 07 Mai 2015, 23:02

Scriu pe post, sper sa nu se supere tamplarul... Eu nu prea sunt multumit de lazile luate anul asta. Singura problema, dar majora, pe care o am gasit e ca nu sunt lipite cu nici un fel de aracet, se tin doar in teneuri. Sa vezi ce frumos imi flambeaza magazia cand o iau la mana... Asta e, alta data atentia marita.
Intre ME si MER nu cred sa fie o prea mare diferenta decat cea de dimensiuni. Tot ma gandesc sa incerc dar... n-am curaj.
La mine, unde am gasit botci, singura remediere pe care am aplicat-o a fost roi cu matca batrana. Da rezultate sigur. Familia de baza oricum are culegatoarea toata deci miere cu siguranta (sau cel putin sper) o sa storc. Vedem. Doamne ajuta!
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde mellis » 08 Mai 2015, 14:09

liviutzbogos scrie:Scriu pe post, sper sa nu se supere tamplarul... Eu nu prea sunt multumit de lazile luate anul asta. Singura problema, dar majora, pe care o am gasit e ca nu sunt lipite cu nici un fel de aracet, se tin doar in teneuri. Sa vezi ce frumos imi flambeaza magazia cand o iau la mana... Asta e, alta data atentia marita.

Lazile care le-am luat din Giarmata erau neincheiate (red ca am luat din acelasi loc/tamplar)- le-am facut eu acasa si la unele nu am pus aracet, dar am pus pe aceeasi muchie suruburi pe ambele parti.
Ce TNuri folosesti? Eu am pus 4.5 parca, 4 bucati pe o parte si 3 pe alata (acelasi colt).
Mai pune si pe marginea cealalta sa vezi ca e mai bine si la cum sta scandurape la colturi si este mai rezintenta..
Sanatate...
mellis

Mesajde liviutzbogos » 08 Mai 2015, 22:23

Cand am luat prima data de la el tot kit i-am luat si i-am asamblat acasa, am pus aracet din belsug. Acum i-a asamblat el, nu stiu ce tn-uri a folosit dar se vede ca aracet nu a pus deloc. Colturile deja au inceput sa se curbeze inafara.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde mellis » 19 Mai 2015, 11:14

O poza pentru lazile lui Liviu, ideea cred ca am luat-o de la Bunka pe cand avea timp de postat ;)
Am intarit lazile ME, pe langa cele 3 suruburi de la tamplar, am mai pus doua TNuri de 4.5 parca..
Sanatate..
Fişiere ataşate
IntarireLazi.JPG
TNuri
mellis

Mesajde mellis » 19 Mai 2015, 11:17

O poza cu MEul campion ;) la salcam...
si o rama din C2 - folosita la maxim ;)
Sanatate...
Fişiere ataşate
ME4corpuri_RamaC2.JPG
RamaFull
ME4corpuri.JPG
ME_C4 foite intre C2 (cuib) si C3 (miere)
mellis

Mesajde liviutzbogos » 20 Mai 2015, 17:13

Salut Ovi... multam de idee. Sa vad cum mai lucreaza lemnul pe viitor si poate pana in toamna le mai bag cate un TN la colturi. Mi-am mai comandat 5 lazi dar de la alt tamplar. Cel de la care le-am luat pe celelalte 5 mi-a spus ca mai are ceva pe stoc dar nu in configuratia dorita de mine si altele nu mai face. Asa-i cand ajungi sa ai prea multi clienti, incepi sa-ti bati joc de ei :(
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde hateganul » 20 Mai 2015, 22:28

Mellis, pun aici poza cu roiul de azi... :)
Fişiere ataşate
image.jpg
roi
hateganul

Mesajde mellis » 20 Mai 2015, 22:39

Bine ai făcut,
Am vorbit cu un prieten si l-a luat, era in centrul orașului, in fata bisericii, roi cu credință..
Nu de la stupii mei, mâine verific ;)..
Acum are sluga harnica si casa noua. Chiar ma bucur pentru ei - roi si sluga (apicultor) ;).
Sănătate.
mellis

Mesajde mellis » 26 Mai 2015, 00:57

Ploua infernal, si noi (eu) ma munceam, la mansarda...
Cum nu sunt cu toate albinele la mansarda ;) , ma lupt de câteva zile sa gătesc o vatra mica, noua, romantica, la mansarda in oraș ;))
Teiul timpuriu bate in geam, chiar a înflorit si așteaptă albina in geam..cel mai liniștit (tei) se desmiardă in ploaie, nu a scos florile la udeala, își încarcă seva in piept...așteaptă sa expire polen si nectar...
Un ME este pregătit, al doilea - surpriza - săptămână trecuta il deschid si găsesc o matca mica ce canta de zor pe o rama mărginașa..pam pam..de unde?când?cum?cine?( ME ținut peste iarna in lada DB cu resturi de rame 1\1+ cat 3\4 12R)
A fost verificat. Nu sunt urme de botci deschise...
O mut il alta lada, cu cateva rame cu botci...la verificare botcile roase si stupul mama cu oua la zi...
Bănuiesc o schimbare liniștită sau o virgina furișata pe urdiniș, dar nu il las, il unesc cu un roi, astăzi am luat catul de miere si mâine țuică, ziar si facem un ME sanatos pentru tei.nu avem timp de observatie din păcate...
Pregătesc si vreo 2 DB, dar mai greu cu ei pe scări, mâine mai ușurez din ei..
Sănătate...
mellis

Mesajde mellis » 10 Iun 2015, 01:18

Astăzi au ajuns mâtcile așteptate de iarna trecuta.
Ajung de dimineața la curier, scuzați nu ne merge sistemul, căutați in grămadă aia poate il găsiți. :shock:
Praf de supărare, printre noxe si nesimțiți ce trânteau si loveau înjurând pachetele mi-a venit sa le dau in cap cu orice.
După vreo ora am aflat de la expeditor ca ajunge mai târziu o alta mașină, ei nu știau asta..profesionalism si nesimtire crunta.
Peste inca vreo ora a ajuns si cu emoții scolaresti le-am aflat sanatoase.
Pe lângă găsitul matcilor in stupii donatori, emotiile mari au fost la eliberarea albinelor insotitoare.
Mâtcile zburdalnice tare abia le-am mai pus in cutie.
Asteptam optimiști rezultate.
Sanatate.!
mellis

Mesajde mellis » 10 Iun 2015, 11:18

O poza cu pastura, rama 1/1 plina ochi (la unul am un cat intreg plin de pastura, folosita cu succes la roi), din pacate poza nu este foarte clara dar in realitate viata bate poza.
Sanatate
Fişiere ataşate
PasturaFull.JPG
PasturaFull
mellis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?