Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Albine agresive!

Mesajde cristi_vidican » 09 Mai 2015, 21:21

mausica scrie::lol: :lol: imi aduc si acum aminte cand trecea pe acolo........pe el erau calare albinele. Se palmuia singur saracul :lol:
Ale mele au fost f agresive....umblam ca si cosmonautul pe acolo......manusi, figuri, haine....zici ca erau posedate :D
Dar maine seara schimbam peisajul ;)

Peisajul uneori se schimbă mai greu. Am întâlnit ani când și la salcâm, mai ales în primele zile, agresivitatea a fost mare.
Ale mele au fost niște doamne. Să-l fi văzut pe ucenicul meu ...
Prima zi a venit bine echipat. A doua zi la mânecă scurtă. A treia în pantaloni scurți și maiou.
A patra zi i-am zis că de ce și-a mai luat și masca.

Am numărat în degetul mare de la mâna stângă 7 înțepături. Acum se vede bine locul. Încă mai se simt.
P.S. Pt prima data în ultimii ani, am simțit că apicultura nu mai e o bucurie. Mă sculat tot mai greu dimineața să merg la ele.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde mausica » 10 Mai 2015, 05:39

Am zis peisajul nu albinele !!!!! Stiu ca pana incepe salcamul sa dea or mai avea un pic de rautate in ele dar tot nu or fi ca in rapita :lol:
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde paul » 10 Mai 2015, 07:58

cristi_vidican scrie:Am numărat în degetul mare de la mâna stângă 7 înțepături. Acum se vede bine locul. Încă mai se simt.
P.S. Pt prima data în ultimii ani, am simțit că apicultura nu mai e o bucurie. Mă sculat tot mai greu dimineața să merg la ele.

Manusile apicole nu s-au inventat pe meleagurile bihorene ? :lol: Aaah, sau stuparii adevarati nu folosesc manusi ? :lol:
Nu stiu cum se face dar eu daca ma duc la albine si nu-mi iau portia de intepaturi ( de la 10 in sus), nu simt nici o satisfactie. Aseara am dus si eu stupii la rapita. M-am ingrijit atat de bine de ei sa-i ermetizez sa nu nu sufle pe nicaieri nici o albina incat ne minunam (eu cu seful meu) cum de-am reusit performanta (de regula numai aventuri cu stupi rasturnati, placute de zbor care nu inchid bine, vreun nod sarit) sa nu vedem nici o albina iesita si chiar glumeam pe chestia asta amintindu-ne pataniile.Bineinteles, vazand ce ,,meserias,, am fost cu rigidizarea nu mi-am mai luat echipamentul si manusile . Probabil ca ... ne-am cerut osanda si la vreun hop au saltat vreo 2 podisoare si cand sa descarcam ... era negru de albina pe cativa stupi si in limite rezonabile pe ceilalti. In concluzie, ne-am luat intepaturi cat pentru toate neamurile noastre ! :lol:
LE ... probabil ca inca nu s-a diluat in mine latura romantica a acestei ocupatii deoarece as fi capabil chiar in acest moment sa o iau de la capat, la fel ca aseara ! :P
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde DoarEu » 10 Mai 2015, 12:07

Inca mai sunt agresive?
N-am avut probleme nici la pomi , nici la rapita...
Chiar mai devreme statea sa ploua, vantul batea putin si am zis sa mai vad ce si cum.
Nici macar o intepatura ... si am umblat in tricou,pantaloni scurti .Doar masca pe fata.Fara fum,fara manusi , fara nimic
Sanatate!
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde varza » 10 Mai 2015, 23:22

b.a scrie:
>in dupa-amiaza asta , m-am dus sa cumpar cyperg***d( nu-i dau denumirea completa) si mie si vanzatoarei ne parea rau de ce va urma sa se intample bietelor insecte.asistenta de acolo aproape ca incepuse sa planga.cred ca e important sa prevedem in masura posibilului si solutii alternative in asemenea situatii.

Renunta la prostia asta te rog. Sunt mai multe solutii daca albinele sunt agresive...... dar asta e cea mai nerecomandata. ;) Salutari!
varza

Mesajde DoarEu » 11 Mai 2015, 11:26

varza scrie:
b.a scrie:
>in dupa-amiaza asta , m-am dus sa cumpar cyperg***d( nu-i dau denumirea completa) si mie si vanzatoarei ne parea rau de ce va urma sa se intample bietelor insecte.asistenta de acolo aproape ca incepuse sa planga.cred ca e important sa prevedem in masura posibilului si solutii alternative in asemenea situatii.

Renunta la prostia asta te rog. Sunt mai multe solutii daca albinele sunt agresive...... dar asta e cea mai nerecomandata. ;) Salutari!

Da' fa domne' niste roi/nuclee/da puietul altor familii si ai scapat de problema.Doar sa schimbi matca si ai rezolvat-o.
Daca as avea timp....te-as scapa eu de el
Sanatate!
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde Ovidiu123 » 15 Mai 2015, 09:52

Gata cu agresivitatea..a inceput salcamul :D
Fac un gratar diseara langa ele si le invit la o `dusca :lol:
Ovidiu123

Mesajde cristi_vidican » 20 Mai 2015, 09:49

E a treia seară de cânt închid stupii. Îi țin închiși până pe la 10 dimineața
Vecinii nu-și pot săpa porumbul și am convenit cu ei ca să-i închid, iar ei la prima oră să tragă tare.
Azi noapte a plouat, așa că i-am închis degeaba.
Albina împunge și la 300 de m de stupi. Oamenii sapă porumbul pe culoarul de zbor.
Asta pățesc în fiecare an.
Alții se plâng pe la baruri.
Albina văd că are o preferință pentru bețivi. Cum îi prinde la lucru, cum îi execută.
Cert este că mi-am promis să nu-i mai aduc niciodată în acel loc la salcâm.

P.S. din cauza asta am convenit cu un vecin că-i întorc și-i strâng eu lucerna lui.
Probabil că urmează să sap eu tot porumbul din zonă. Ce nu face omul pentru miere?
cristi_vidican

Mesajde csaa » 20 Mai 2015, 10:14

Si eu am observat ca albinele devin agresive cu cei care consuma alcool frecvet, dar si cu cei care ”nu iubesc apa si sapunul”! Probabil le agita mirosul de transpiratie statuta.
csaa

Mesajde mausica » 20 Mai 2015, 10:17

cristi_vidican scrie:
P.S. din cauza asta am convenit cu un vecin că-i întorc și-i strâng eu lucerna lui.
Probabil că urmează să sap eu tot porumbul din zonă. Ce nu face omul pentru miere?

Ei lasa ca la rapita ai fost domn ;) macar acuma sa vezi si tu cum e :lol:
Ale mele zici ca sunt alte albine...pasc vacile pe lg ele,merg fara masca pe lg ele.lucrez fara fum la ele,ce costume,ce hanorace si alte chestii de cosmonaut,nici vorba......de nerecunoscut ce mai :D
Cred ca mai bine iti faci o asociatie ca sa poti lucra mai cu spor terenurile :lol:
mausica

Mesajde cristi_vidican » 20 Mai 2015, 10:36

mausica scrie:Ei lasa ca la rapita ai fost domn ;) macar acuma sa vezi si tu cum e :lol:

Știi cum e? Viața e ca o roată! se învârte.
La rapiță am tremurat efectiv că nu le voi putea ține acolo. Minune: nu le-au avut treaba deloc. Chiar și ei au fost uimiți.
Așteptam în primele zile să mă sune oricând. Când suna telefonul, mă treceau fiori. Nu s-a întâmplat.
Nici acum nu-s rele. Pot lucra în ele lejer. Ucenicul vine tot în cioarici scurți la lucru. :lol:
Și lângă ale mele paște vaca la 15 m. Fără probleme până acum.
Dar, ce zicea csaa mai sus: pălinca și nespălatul strică toată armonia.
cristi_vidican

Mesajde mausica » 20 Mai 2015, 10:45

Pai nu poti sa le ai pe toate :lol:
Pune-le la dispozitie niste sapun si apa cand trec prin zona si o jumate de limonada
mausica

Mesajde cristi_vidican » 08 Aug 2015, 10:23

Când am început apicultura, am moștenit niște stupi de la bunicu.
Albine foarte productive (1 stup dădea 2 roi și toți trei umpleau un cat de 3/4 la FS - la mine culesul de FS e mai slab)
Dar, erau și rele, din calea afară. Au fost cazuri când n-am putut extrage mierea.
Nu puteam să ridic podișorul. Săreau pe mine ca niște câini turbați. Nu o dată am fugit în curte de ele (pe sub remorcă)
Anii au trecut și am cumpărat mătci. În general, ce am luat a fost bun. Și mai blând.
Acum, pot vedea diferența.
Pentru cei care aveți probleme mari cu agresivitatea, încercați și altceva.
Recent a venit în stupină un prieten care are la mine 4 stupi. Mi i-a dat acum câțiva ani când a plecat la muncă în UK.
Nu și-a recunoscut stupii. Înainte, când îi avea la el, era tot împuns.
Acum era blânde.
Acum câteva zile am mers să ajut un prieten căruia i-am dat niște roi. M-am trezit în stupină fără mască.
Și nici nu aveam speranțe de vreuna prin apropiere. A fost prima dată când am lucrat la stupi (mai mult timp) fără mască (fobia căpătată în anii trecuți e mare).
Am scăpat fără probleme.
Folosirea mănușilor generează agresivitate.
N-ai dexteritate, omori albină și ... le-ai enervat.
Și se creează astfel un cerc vicios - nu lași mănușile că sunt rele.
Lasă mănușile și vor fi mai blânde.
Care-s neam rău, acolo vei învăța să ai mișcări de neurochirurg. Orice intervenție e ca o operație pe creier.
O mică greșeală și nu mai scoți o săptămână verigheta de pe deget.
Dar așa înveți să lucrezi cu albina.

Am mai întâlnit și altă abordare ...
Combinezon de cosmonaut, mănuși de box și lucru în viteză.
Nu contează câte albine mor, sunt sute de stupi ce așteaptă să te bagi în ei.
Dacă-i bibilești, adio eficiență.

P.S. Mai e puțin și ne va fi dor de câte o înțepătură. A mai trecut un sezon. Niciun an la fel
cristi_vidican

Mesajde asd » 11 Aug 2015, 08:40

cristi_vidican scrie:E a treia seară de cânt închid stupii. Îi țin închiși până pe la 10 dimineața
Vecinii nu-și pot săpa porumbul și am convenit cu ei ca să-i închid, iar ei la prima oră să tragă tare.
Azi noapte a plouat, așa că i-am închis degeaba.
Albina împunge și la 300 de m de stupi. Oamenii sapă porumbul pe culoarul de zbor.
Asta pățesc în fiecare an.
Alții se plâng pe la baruri.
Albina văd că are o preferință pentru bețivi. Cum îi prinde la lucru, cum îi execută.
Cert este că mi-am promis să nu-i mai aduc niciodată în acel loc la salcâm.

Si eu am adunat ceva fan pentru altii acum cateva zile. Desi in stupina umblu in pantaloni scurti si capul gol pe culoarul de zbor e alta poveste.
Au venit iara ieri unii cu caruta sa isi adune balotii de fan. Eu eram pe terasa si se vedea concentratia de albina de pe culoarul de zbor, contre jour cum se zice: ei o lalaiau fara sa stie ca in jurul lor zboara mii de ace; la un moment dat au inceput sa se grabeasca :lol:

Oare ar ajuta daca mi-as rasfira toti stupii intr-o linie lunga? Ar rezulta un culuar de zbor mai lat si mai rarefiat. I-as putea muta la iarna.
asd

Mesajde tudorascu » 12 Aug 2015, 18:04

Categoric
tudorascu

Mesajde paul » 15 Aug 2015, 11:48

Am adus acasa ... ranitii (familiile care au roit la sf. de iulie, inceput de august), aia pe 2-3 rame cu albina, 19 la numar. ;) Aici, au facut o zarva de nedescris, ataca si la 100 m. Deja am probleme cu vecinii ! ;)
Sa se manifeste asa din cauza faptului ca sunt dezorientate ???
Sa fie din cauza caldurii ???
Sa fie din cauza faptului ca le-am administrat sirop in hranitoare tip uluc si asta sa le agite ???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE