Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Target: apicultura industriala. Interventii minimale

Mesajde DoarEu » 15 Mai 2015, 16:41

Intr-o apicultura industriala , iti trebuie o perie d'asta.... :lol:
https://youtu.be/h4xptEbmAPo?t=6m51s
minutul 6:51
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde Adi Hodis » 16 Mai 2015, 00:31

TDI scrie:Domnule lucky, daca tot suntem axati pe titlul topicului, haideti sa facem un inventar al logisticii, angajatilor(ore de munca), intervale temporale necesare pentru o stupina de 200 familii si cel putin 100 roi anual. Nu e profesionist neapărat, dar cam asta e nivelul in Romania. De industrial nu mai vorbim, industrial înseamnă de la 1000 in sus.
Ocupandu-va cu multiplicarea materialului biologic ne puteti expune operatiunea dumneavoastră cu suficent detalii încât sa.nu vi se para ca relevati secrete ale meseriei.
Va multumesc! Spor la salcâm!

Permiteti sa zic eu cate ceva, please :) ... nu de alta dar vin dintr-un colectiv care întretine niste mii de stupi.
Nu trebuie angajati la 200 de familii, eventual un ajutor in vîrfurile de lucru.

Lucrezi cu izgonitoare la recoltat caturi cu miere ? ... Cum nu o sa ai 200 de stupi apti de cules din totalul de 200, trebuie un nr. mai mic de izgonitoare. Asta pentru ca, sigur o sa ai un procent de pina la 20 - 25 % de necorespunzatori pentru productie. Si daca mai pregatesti un procent de fam. pentru cules, mai scade din efectivul total, probabil pina la 50 %. Adica 100 de fam. de productie. Pe astea poti sa contezi ca nr. necesar de izgonitoare + caturi de schimb.

In alt mod de lucru, logistica poate fi diferita, de ex. daca extragi in camp si nu ai caturi de schimb si izgonitoare, trebuie sa tragi tare ca sa scoti mierea urgent. Ca salcamul este imediat dupa rapita s-au chiar se combina. lasi rapita sa se amestece cu salcamul, inseamna niste bani pierduti ...
Caturile de schimb + izgonitoarele te scapa de aceasta situatie si iti face munca mai usoara.
Pentru roi, tot ai nevoie de lazi + rame.

200 de fam. e un nr. mic pentru un apicultor. de la 500 in sus hai ca mai merge chit ca real, un apicultor + un ajutor, trebuie sa intretina de la 1 000 in sus, cum zisa-si.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde paul » 16 Mai 2015, 06:40

Chiar daca nu ma incadrez in titlul topicului, sau, cel putin in prima parte a lui, ma voi referi la ... interventiile minimale!
Am o colega de serviciu care are si ea 2 familii de albine. Le-a cumparat anul trecut nestiind ca are o alergie urata de tot la intepaturi ( o intepatura=un apel la 112). De frica aceasta nu s-a ocupat deloc de ele. Asta toamna le-am restrans eu cuiburile, miere aveau cam putina pentru iernare ( nu m-a lasat sa le dau sirop), le-am facut doar doua varacheturi si ... Dumnezeu cu mila. In primavara am intrebat-o daca mai zboara vreo albina din lazile alea si mi-a confirmat ca ... a vazut vreo cateva. M-a tot rugat sa-mi fac timp sa ma duc sa vad ce-i in stupii aia si numai n-am reusit (cand puteam eu nu putea ea si ... invers).Ieri am reusit sa ajung si ... era sa lesin. Ma asteptam sa gasesc vreo 2-3 intervale de albina (in cel mai bun caz) si am gasit 7 rame full de albina din care 6 puiet compact din leat in leat, basca fetele interioare ale marginaselor care aveau puiet cam de o palma, si inca o limba de ceara crescuta din podisor pana jos (cam dimensiunea unei rame Dadant) plina cu nectar si pastura !!! :shock: :shock: :shock: Nu mai spun ca stupii erau asezati pe lazi de la bere iar iarba crescuta in jurul lor inclusiv la urdinis era mai inalta decat stupii! :shock:
Concluzia ... o treime din stupii mei pe care i-am bibilit nu arata asa bine ca stupii ei de care nu s-a ocupat deloc ! Se pare ca, cu cat intervii mai putin, cu atat rezultatele sunt mai bune. Trebuie sa-mi reconsider pozitia vis a vis de ... interventii !
LE ... am convenit cu ea sa-mi dea mie familiile ei (chirie) si eu sa-i dau o anumita cantitate de miere/stup. Asa scapa de stresul eventualelor intepaturi si are si o cantitate de miere asigurata (intre 5 si 10 kg/fam. functie de productia pe care o voi obtine - 5 kg/familiei le dau indiferent cat fac)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde cristi_vidican » 16 Mai 2015, 08:18

Iată ce poate să facă izgonitorul. A stat pe stup 24 de ore, că n-am avut timp să le iau. Între timp am mai făcut nuclee, predat mierea etc, că ramele deasupra izgonitorului nu erau „poluate” cu salcâm :lol:
Imagine

Dar, trebuie hanneman, altfel dacă e puiet sus, adio eficiență.
Iar cu hannemanul nu e simplu.
Trebuie familii bune, altfel, se blochează jos și nu mai ai ce izgoni.
P.S. A mai rămas printre rame doar un trântor
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cucubau » 17 Mai 2015, 16:56

Sistem industrial sau la scara industriala , sunt doua concepte diferite .
In conditiile tarii noastre apicultura industriala este posibila dar nu la scara industriala , la scara industriala nu va fi niciodata eficienta , intodeauna exista cineva care sa puna bete in roate tuturor celor care reusesc ceva in viata:
-apicultura sa vrut a fi o ocupatie neimpozitabila , astazi nu mai este,
-baza melifera candva destul de sigura , astazi a devenit o loterie,
........
cucubau

Mesajde Dragos2006 » 17 Mai 2015, 18:38

Pe nea Gheorghe cu alde 30 -40 de stupi in curte nimeni nu-l va impozita niciodata . De dai mare apicultor , te organizezi intr-o forma juridica , accesezi fonduri ,visezi la cai verzi pe pereti, baga tata impozit ca esti pe cai mari cu ca nea Gheorghe de la sat.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde cantemir » 17 Mai 2015, 20:43

Dragos2006 scrie:Pe nea Gheorghe cu alde 30 -40 de stupi in curte nimeni nu-l va impozita niciodata . De dai mare apicultor , te organizezi intr-o forma juridica , accesezi fonduri ,visezi la cai verzi pe pereti, baga tata impozit ca esti pe cai mari cu ca nea Gheorghe de la sat.

Dragose, tu ai vrut sa ne spui ceva?
Trezeste-te, da cu apa rece pe fata si mai zi-ne inca o data. Încet, pe îndelete, cu vorbele tale: care-i treaba cu nea Gheorghe?
cantemir

Mesajde catalin.profiri » 25 Mai 2015, 06:36

alt stupar scrie:Neconcludent
An ciudat, in primavara a venit masiv de afara, mult peste medie, asa incat nu pot estima daca treaba se sustine sau nu.
Vedem 2015

Buna,

A trecut si 2015, cel putin momentul salcamului.
Niste concluzii ati reusit sa trageti ?
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde alt stupar » 25 Mai 2015, 08:13

Din fericire, in 2015 nu a mai fost "apetit" la turte, de nici un fel.
Si... cam aceasta ar fi concluzia - stupii trebuie pregatiti de toamna in asa fel incat nici sa nu se mai puna problema turtelor in primavara !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde DoarEu » 25 Mai 2015, 14:15

La concluzia asta am ajuns si eu.Pe langa faptul ca e nerentabil sa stai sa mesteci mereu in stupi le mai si ingreunezi dezvoltarea.Ce api....pixuri, ce dulco....zmeura , miere tata,cat de multa si liniste....
Sanatate!
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde nae » 25 Mai 2015, 20:45

DoarEu scrie:Ce api....pixuri, ce dulco....zmeura , miere tata,cat de multa si liniste....

1- de care miere !? De rapita cu insecticid la greu ? De FS cu alte otravuri + cristalizarea grunjoasa !? De mana ?
2- daca ne impoziteaza Ponta + 15 lei /Kg => mai bine oprim salcamul pt ele :D .... si daca am loca !?, nu-i bine nici asa . :(
Morala !?
nae

Mesajde DoarEu » 25 Mai 2015, 21:55

Daca ar fi s-o luam asa nici apa nu e buna(aia de la fantana),ca de.... :cry:
Orice miere e mai buna decat toate apizemurile.....Ca de....daca era mai bun dulco...sucul il adunau de prin flori(albinele).
Iar in privinta mierii cu chimicale ce ar fi sa iernam numai pe zahar(si el tot cu chimicale) si sa luam si ultimul strop de miere pt consumatia noastra?
Nu contest faptul ca are multe otravuri mierea din ziua de azi(exceptie-salcam-) dar nici sa le bagam cu nemiluita zahar si alte prostii iar nu e bine.Personal acum 2 ani am lasat 5 stupi fara nici un ajutor(in afara de tratamente).Cuib pe 12 rame 1/1 si miere cu nemiluita la intrarea in iarna.Nu am avut nici o problema cu ei.Fara deranjari inutile,fara turte , fara apizemuri,fara nimic.
100% miere(d'aia cu chimicale) la intrarea in iarna.
O solutie ar fi sa pastram si noi salcam pt iernat.-de n-ar fi atat de cautata..... :|
Sanatate!
Le:O sa incerc sa iernez cateva familii anul asta pe 100% salcam.Vedem ce iese....
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde Mircea_63 » 25 Mai 2015, 22:54

Si totusi... cu miere de salcam sau altceva, nu minimizezi interventiile si nu iti usurezi munca!

Este unul dintre cele mai importante topicuri. Cine dintre stupari -in afara de cei hobbysti si stationari- n-ar dori sa lucreze mai usor si mai cu spor? Ar fi de dorit sa ramanem cat mai pe subiect.

Intrebare on topic:
Ce solutii ati avea daca trebuie mutat, stupii sunt foarte grei, iar mierea inca nu este suficient de maturata? :D
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde mellis » 25 Mai 2015, 23:13

Salutari,
Sunt in acest caz si storc, decât spate rupt mai bine sa vântur si sa iau periodic pe cea încărcată cu apa de deasupra.
Vara se linisteste ea si in butoi..
Cine nu are macara, vai de șalele lui..
Sănătate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde nicus » 25 Mai 2015, 23:16

Cu teoria e mai simplu, practica ne omoara:
- caturi de schimb
- rame plastic

In lipsa de solutii se bate pasul pe loc langa ei. (stanga; dreapta, fata-spate. bine ca sunt plini.)
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde BUNKA » 12 Aug 2015, 23:08

DoarEu scrie:Daca ar fi s-o luam asa nici apa nu e buna(aia de la fantana),ca de.... :cry:
Orice miere e mai buna decat toate apizemurile.....Ca de....daca era mai bun dulco...sucul il adunau de prin flori(albinele).
Iar in privinta mierii cu chimicale ce ar fi sa iernam numai pe zahar(si el tot cu chimicale) si sa luam si ultimul strop de miere pt consumatia noastra?
Nu contest faptul ca are multe otravuri mierea din ziua de azi(exceptie-salcam-) dar nici sa le bagam cu nemiluita zahar si alte prostii iar nu e bine.Personal acum 2 ani am lasat 5 stupi fara nici un ajutor(in afara de tratamente).Cuib pe 12 rame 1/1 si miere cu nemiluita la intrarea in iarna.Nu am avut nici o problema cu ei.Fara deranjari inutile,fara turte , fara apizemuri,fara nimic.
100% miere(d'aia cu chimicale) la intrarea in iarna.
O solutie ar fi sa pastram si noi salcam pt iernat.-de n-ar fi atat de cautata..... :|
Sanatate!
Le:O sa incerc sa iernez cateva familii anul asta pe 100% salcam.Vedem ce iese....

Încarcă tot fără tratament sa vezi ce iese, sși dacă nu-ti iese anul ăsta poate Îți iese la anul.... :)
Sigur din cauza mierii nu au avut varoa...insista pana nimerești locul :)
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR