Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde gigibecalul » 09 Iun 2015, 16:23

Asta înseamnă că este cules, m-aș bucura!...de fapt și semnele asta arată!
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde DoarEu » 09 Iun 2015, 21:17

gigibecalul scrie:Asta înseamnă că este cules, m-aș bucura!...de fapt și semnele asta arată!

Sa incerci sa pui centrifuga culcata cumva sau cu un bat ceva in ea, ceva pe care albinele sa poata urca.Nu pot urca pe peretii centrifugii fiindca e lucioasa.
Sanatate!
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde nae » 09 Iun 2015, 21:24

gigibecalul scrie:Asta înseamnă că este cules...de fapt și semnele asta arată!

:D :shock:
Nu va mai spun de albina naclaita ca o vedeti singur va doresc , in schimb,sa aveti mereu CULES cand hraniti la ''troc'' :(
Merita sa-i bagi in furtisag pt 100g miere !?
nae

Mesajde gigibecalul » 09 Iun 2015, 22:43

nae scrie:Merita sa-i bagi in furtisag pt 100g miere !?

Bineînțeles că nu! Asta este și temerea mea, dar din cele citite pe aici pe forum, mulți practică asta și mă gândesc că nu o fac din nebunie!...și totuși întrebarea rămâne...să fie doar din cauză că au cules în altă parte?...de ce nu au găsit-o săcăgițele, că doar era sub nasul lor, la 50 cm...?
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde cristian bh » 09 Iun 2015, 23:14

Azi am stors ceva rame ,in curte,relativ putine albine au venit la ciugulit,nici vorba de roiurile de altadata,cand nu mai puteam sta in curte de ele!
Cu o rama stoarsa azi ,am recuperat restul de albine ale unui roi cocotat tocmai pe o craca a unui nuc,destul de inalt,,,, :D
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde MIHAI BALS » 10 Iun 2015, 00:50

jon baz scrie:
Avram scrie:Nu stii unde sunt botcile roase - iti spun eu - pe ramele care le-ai dat altor stupi !

M-am gandit si eu la asta, inclusiv la varianta roiului secundar vazut de vecini, dar:
- marti seara in stup (acu o saptamana) era popor de albine, nu gluma, erau si oua proaspete, inclusiv botci ouate
- acum sigur nu au matca, am verificat iar ieri, au tras iar botci de salvare din jumatatea aia de rama de puiet
Partea "buna" e ca sunt ramase mai mult de 4 rame cu albina - vreo 7-8, am luat duminica seara ramele necladite si ieri am constatat ca inca a mai ramas albina.... de 3 ori am luat ramele la cautat matca, alaltaieri tot asa,.... nimic, doar cateva botci, I-am dat puiet de la alta familie care sta si ea la roit, am lasat o botca si mai verific...

Acu.... sa fi fost regina virgina ramasa, sa fi iesit la imperechere si sa nu se mai fi intors....
Sa fi plecat din greseala si regina virgina cu batrana... parca mai greu de crezut...
Sa fi plecat matca batrana fara sa lase decat botca ouata....

Logica in toata povestea asta eu o vad asa, desi imi vine greu sa cred ca am comis-o: A iesit matca tanara marti din botca pe care eu nu am vazut-o , dar care exista pitita undeva, batrana pleaca cu roiul pe care il vad vecinii -miercuri, eu sigur pe mine ca albinele n-au plecat si s-au intors inapoi in stup pt ca roiul nu s-a adunat pe o creanga undeva nu mai verific, am luat in calcul si varianta unui roi strain care a trecut pe acolo (anul trecut mi-au venit 2 roiuri straine in gradina! :D ) . Matca tanara iese la imperechere, nu mai vine, iar duminica cand eu verific ... nici albine, nici matca, doar botci.... na! Daca verificam stupul in ziua plecarii roiului, eram azi boier! Daca era regina tanara in stup, nu mai trageau botci de salvare.

Daca e asa, e ok, insa poate fi oare si vreo anomalie si eu sa nu fi gresit? Pana a aplica metoda cu luatul puietului, taiam saptamanal la botci de rupeam, canta batrana ca avea gand de roire a doua zi... dar n-a roit niciodata nicio familie. Parca imi vine greu sa cred ca am uitat botca, am fost atent....
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri!

otv,de unde ne scrii frate?
MIHAI BALS

Mesajde jon baz » 10 Iun 2015, 10:11

MIHAI BALS scrie:otv,de unde ne scrii frate?

Nu-i otv, chiar asta mi s-a intamplat, nu fac misto, incerc sa inteleg si sa nu mai fac pe viitor aceeasi greseala, ca-mi zboara un roi, nu-i nimic, ideea e sa nu-mi plece tot asa mai multe....
jon baz

Mesajde mellis » 10 Iun 2015, 10:59

Stimabilul MIHAI BALS a vrut sa stie de unde esti.
De obicei este o regula nescrisa sa vorbesti, mentionand la profil localitatea.
Daca stimabilul a fost interesat de locatie este de bine, bucura-te ca nu te-a aplaudat (luat la palme) ;)
Sanatate.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde jon baz » 10 Iun 2015, 14:49

mellis scrie:Stimabilul MIHAI BALS a vrut sa stie de unde esti.
De obicei este o regula nescrisa sa vorbesti, mentionand la profil localitatea.
Daca stimabilul a fost interesat de locatie este de bine, bucura-te ca nu te-a aplaudat (luat la palme) ;)
Sanatate.

Ma iertati.... Radauti, Jud Suceava
Respect!
jon baz

Mesajde Augustin78 » 11 Iun 2015, 08:53

Va salut.
Am si eu o intrebare referitoare la galetile de plastic ce au canea.
Am cumparat 2 galeti din plastic cu canea si acum intrebarea este
-Oare va curge mierea pe la imbinare sau va trebui sa bag ceva silicon?
De ce intreb asta? le-am spalat si am vazut ca apa picura pe acolo,stiu ca veti spune ca mierea este mai vascoasa dar totusi am nevoie de un sfat,cum pot sigila sa nu mai curga?
Numai bine si multumesc anticipat.
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde CATALIN » 12 Iun 2015, 01:25

nus daca inteleg eu bine....le pui tu canea sau au ele?? :?
daca le pui tu...stai linistit ca o canea noua are garnituri pe ambele parti si prinderea e sigura
daca au ele deja si curg....tot de la garnituri e!!
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde iunicu » 12 Iun 2015, 07:53

Nu are voie sa curga. Catalin are dreptate, garnitura la exterior. Eu am facut rost de un bazin mare de inox cu capac si i-am montat canea. Garnitura am decupat dintr-o camera de bicicleta.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde mellis » 12 Iun 2015, 10:24

Toate ca toate, dar sa folosim silicon la caneaua pentru miere? asta este o mare prostie.
Ati mirosit siliconul , tras tare pe nas sa vedeti cat este de sanatos?
Ne batem joc de miere, de sanatate..
Sanatate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde Augustin78 » 12 Iun 2015, 12:20

mellis scrie:Toate ca toate, dar sa folosim silicon la caneaua pentru miere? asta este o mare prostie.
Ati mirosit siliconul , tras tare pe nas sa vedeti cat este de sanatos?
Ne batem joc de miere, de sanatate..
Sanatate..

Salut. Tocmai de aceea intreb,am mai auzit pe cineva pe forum ca a folosit silicon universal sanitar si de aceea am intrebat.

CATALIN scrie:nus daca inteleg eu bine....le pui tu canea sau au ele?? :?
daca le pui tu...stai linistit ca o canea noua are garnituri pe ambele parti si prinderea e sigura
daca au ele deja si curg....tot de la garnituri e!!

Salut Catalin
Sunt maturatoare dotate din fabrica cu acele canele...sau montate de cei care vand...insa aici e dat diametrul gauri in galeata cu mult mai mare decat diametrul filetului de la canea...daca ma fac inteles.
Garnitura are decat una din silicon,ceva.....dar nu etanseaza perfect.
Am vorbit la firma apis bl#j si au zis ca mi le schimba cu altele noi.Am vorbit cu ei aseara si am postat si un filmulet cu problema.E posibil ca tot lorul sa aibe aceasta problema.
Acum astept noile maturatoare....

Numai bine.

http://youtu.be/JHa3m13n7HA
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde dragostuparul » 12 Iun 2015, 16:35

O intrebare de incepator: am multa albina la unul din stupi care sta afara de vreo saptamana. Care este motivul?
dragostuparul

Mesajde Augustin78 » 12 Iun 2015, 16:50

Salut.
Si eu sunt incepator.
cauzele ar putea fi:
-lipsa spatiu
-pregatire de roit..albina someaza,nu mai lucreaza..posibil asteptarea roitului.
-aerisire defectuoasa,
cateva intrebari:
-Ai fund cu sita sau fund plin?
-Cat de mare e urdinisul?
E pozitionat in soare?

Numai bine.
ps:daca sunt alti colegi care ma pot corecta,sunt bineveniti.
Augustin78

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR