Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde glaliona » 13 Iun 2015, 10:04

Buna ziua ,la ultima vizita in stupina am vazut ceva nou pentru mine .Totul era in regula la controlul stupilor si al roilor (formati dupa salcam ).Dupa ora 15.30 am mers sa duc apa proaspata in adapator si am fost surprinsa sa vad zeci de trantori prin iarba si pe carare ,unii erau morti dar majoritatea se tarau .Precizez ca erau doar trantori si primul gand a fost ca sunt trantorii care au esit la imperecheat dar sa fie oare atat de multi .Am aruncat o privire prin lazi si totul parea in regula ,este pentru prima data cand vad acest fenomen,astept pareri si multumesc anticipat .
glaliona

Mesajde dragostuparul » 13 Iun 2015, 10:34

Augustin78 scrie:Salut.
Si eu sunt incepator.
cauzele ar putea fi:
-lipsa spatiu
-pregatire de roit..albina someaza,nu mai lucreaza..posibil asteptarea roitului.
-aerisire defectuoasa,
cateva intrebari:
-Ai fund cu sita sau fund plin?
-Cat de mare e urdinisul?
E pozitionat in soare?

Numai bine.
ps:daca sunt alti colegi care ma pot corecta,sunt bineveniti.

am cu fund plin
aici la urdinis nu stiu exact sa spun cat de mare e, dar eu zic ca este standard, ptr ca toti stupii ii am la fel
i-am avut pozitionat in soare, dar acum sunt mai dositi sa zic asa
legat de roit nu cred deoarece nu am nicio botca, toate le-am distrus
dragostuparul

Mesajde dragostuparul » 13 Iun 2015, 10:35

glaliona scrie:Buna ziua ,la ultima vizita in stupina am vazut ceva nou pentru mine .Totul era in regula la controlul stupilor si al roilor (formati dupa salcam ).Dupa ora 15.30 am mers sa duc apa proaspata in adapator si am fost surprinsa sa vad zeci de trantori prin iarba si pe carare ,unii erau morti dar majoritatea se tarau .Precizez ca erau doar trantori si primul gand a fost ca sunt trantorii care au esit la imperecheat dar sa fie oare atat de multi .Am aruncat o privire prin lazi si totul parea in regula ,este pentru prima data cand vad acest fenomen,astept pareri si multumesc anticipat .

apropo de trantori si la mine am observat la 2 stupi,pe ramele laterale sunt pline cu trantori. e bine asa ceva? am distrus si niste oua de trantor ptr ca era plin
dragostuparul

Mesajde Doru89 » 13 Iun 2015, 10:36

A fost o imperechere in masa daca ai alti apicultori in jur matcile vin si de la 10 km ori io dat afara ca nu mai aveau mancare suficienta ori au baut ceva otravit cel mai posibil imperechere masiva si eu am avut ceva in genu cu cativa ani in urma marsaluiau vreo peste 30 pe jos si morti :)).
Doru89

Mesajde Doru89 » 13 Iun 2015, 10:43

Pai dragos schimba ramele alea direct cu foita in legatura cu trantori puiet ori trantori eclozati ,cine stie poate resturl ramelelor nu erau cu celule de trantori si au stricat cele doua masiv si la mine au facut asa in ani trecuti aveam majoritatea cu celule de albina dupa o saptamana mam trezit cu vreo 3-4 rame stricate la baza cu celule de trantori.
A da despre stupul ala cu barbita baga rame la crescut o sa creasca din prostie pentru roiuri alea alea foloseste la maxim 10 rame lejer construieste.
Doru89

Mesajde DoarEu » 13 Iun 2015, 22:37

Saracii trantori....iar in legatura cu puietul de trantor folositi rama claditoare.Chiar daca nu o folositi pt a scapa de varroua, cel putin nu mai strica ramele bune.Familia oricum are nevoie de trantori,deci va face orice sa ii "produca"
On:Am pierdut o matca batrana care avea un "soi" aparte,adica rame puiet leatz-leatz,miere leatz-leatz si polen leatz-leatz.Sambata trecuta i-am rupt botcile de roire(intrase in friguri , desi era pe 12 rame si 2 caturi de jumate).Nu am avut timp sa fac roiurile atunci si am zis ca le fac azi sau maine.Dar azi la un control , ciuciu matca si multe botci de salvare capacite.Nu stiu ce a patit matca,dar nu asta e important.Am lasat botcile(2 mai mari) si le las sa iasa si sa se imperecheze.Acum intrebarea mea e daca acele matci o sa isi pastreze "soiul" de la matca,fiindca as vrea sa trag din ele anul viitor.
Sanatate!
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde dragostuparul » 13 Iun 2015, 22:44

Un alt lucru am observat : nu mai insamanteaza. La un singur stup am observat semanat dar ma tem ca e de trantor. Un sfat pot primi? Multumesc.
dragostuparul

Mesajde varza » 14 Iun 2015, 10:04

Da in general ramele se mai si schimba pentru a scapa de excesul de trantori :D .
varza

Mesajde unincepator » 14 Iun 2015, 15:48

Am matca eclozata di jumatatea lui aprilie si inca nu oua,are trantori langa ea dar nu stiu cred ca nu e amperecheata.Si alta curiozitate, nu trag de loc botca,care sa fie cauza,au cules e vreme frumoasa si nu trag botca,puiet este bine de toate varstele,care ar fi explicatia?.
unincepator

Mesajde liviutzbogos » 14 Iun 2015, 16:39

Stai putin ca ceva se bate cap in cap aici. Spui ca matca nu oua din aprilie dar ai puiet de toate varstele. Pai puietul ala cine l-a ouat? Poate ca nu vezi tu ouale, daca fagurii sunt mai inchisi, ouale se vad mai greu. Deci, daca ai puiet de toate varstele, sigur ai si oua, sigur matca e imperecheata.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde varza » 15 Iun 2015, 12:36

Buna tuturor. Ma confrunt cu o neclaritate. Am fagurasi construiti pe podisor ...... cum se pot valorifica sau ce fac cu ei? Nu au miere in ei sau altceva si sunt ,,noi,,. Cum se procedeaza cu ei? :D Multumesc .
varza

Mesajde DoarEu » 15 Iun 2015, 13:32

Cel mai bine zic ca ar merge la topit.
Sanatate!
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde liviutzbogos » 15 Iun 2015, 14:56

varza scrie:Buna tuturor. Ma confrunt cu o neclaritate. Am fagurasi construiti pe podisor ...... cum se pot valorifica sau ce fac cu ei? Nu au miere in ei sau altceva si sunt ,,noi,,. Cum se procedeaza cu ei? :D Multumesc .

Ii aduni si cand ai mai multi ii topesti separat. Aia e o ceara de foarte buna calitate.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde mellis » 15 Iun 2015, 15:03

Salutari,
Fagurii din podisor daca au puiet se pot pune provizoriu in rama cu sarme cleste pana iese puietul.
Daca au pastura iarasi este valoroasa si se pot pune lateral.
Daca sunt goi - ceara de dat pe lazi si pe rame (Warre) ;)
Sanatate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde unincepator » 15 Iun 2015, 19:46

vin cu o completare, ouale sunt din ajutor,adica de la alti stupi buni dar nu trag nici ei botca,trantorii sant din ramele ce am dat pentru ajutor ,ca altfel nu mai aveam matca,familie.Rog cunoscatorii s-mi dea un raspuns,ajutor.
unincepator

Mesajde unincepator » 15 Iun 2015, 19:48

unincepator scrie:vin cu o completare, ouale sunt din ajutor,adica de la alti stupi buni dar nu trag nici ei botca,trantorii sant din ramele ce am dat pentru ajutor ,ca altfel nu mai aveam matca,familie.Rog cunoscatorii s-mi dea un raspuns,ajutor.

matca este eclozata din aprilie.
unincepator

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR