Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Augustin78 Viitor Apicultor........sper

Mesajde Augustin78 » 03 Iul 2015, 22:43

Multumesc mult nea Florinelu......
....am asa o ambitie sa ajung la anul la un nr mult mai mare...acum sa vedem daca o sa reusesc. :)
Numai bine tuturor.
ps: ma gandesc daca sa mai comand ceva matci imperecheate si sa mai fac vreo 5-6 roiuri :D ...cam care ar fi perioada cea mai tarzie de facut roiuri?
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde paul » 03 Iul 2015, 22:50

Augustin78 scrie:cam care ar fi perioada cea mai tarzie de facut roiuri?[/b]

Eu am facut roiuri cu matci imperecheate si pe 23 iulie. In zona mea, unde iarna-i iarna si se instaleaza mai repede cam cu o luna fata de zona ta. Roiurile le-am facut cu 2 rame de puiet capacit, 2 rame la inchidere cu miere si pastura si ... sirop !
Scuze daca ai asteptat raspuns de la cei cu experienta, mi-am permis eu sa te incurajez ! :P
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde cristian bh » 04 Iul 2015, 00:51

Intreb si io asa ca n-am somn la ora asta, ;)
care-i scopul roisorilor astora in detrimentul unor familii puternice, ,,,,la anul ,,,na ca nu gasesc semnul intrebarii pe tastatura asta!! :o
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde paul » 04 Iul 2015, 06:37

Iti raspund eu ca ... m-am trezit devreme !
Roisorii astia asa cum ii denumesti tu au iernat pe 4-5 rame si au dat ceva miere la ... rapita (nu prea multa). La salcam nu se deosebeau cu nimic de-o familie !!! :idea: Oare care-a fost scopul lor ??? :)
Pentru cineva care vrea sa se inmulteasca intr-un ritm mai accelerat ... merge si asa. Un pic de atentie (hrana, tratamente si impachetare)si ... rupi salcamul (daca se aliniaza planetele - iesire ok din iarna, dezvoltare buna in primavara, vreme buna si secretie)! ;)
Mai am spatiu de cazare pentru vreo 18-20 roi. Dupa tei, peste vreo 2 saptamani (18-20 iulie) vreau ca gradul de ocupare sa fie 100% ! ;) Asta inseamna sa mai iau cate 2 rame cu puiet (aproximativ) de la cele 26 de familii. Fac operatiunea doar daca o sa am regine imperecheate. Am uitat sa-ti spun ca am facut deja 18 roi !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde FLORINELU » 04 Iul 2015, 06:57

daca ai regine imperecheate inca se mai pot face roi si acuma,dar asa cum zice si Paul trebuie sa fii cu siropul pe ei,se vor intari pana la toamna,vor intra bine in iarna,vor iesi cu bine in primavara,dar sa nu uitam ca zaharul uzeaza albina si roii crescuti cu mult zahar,parca nu sant niciodata la fel ca cei crescuti natural.
FLORINELU

Mesajde Augustin78 » 04 Iul 2015, 11:34

Va salut.
Paul,multumesc pt. raspunsuri "esti mereu pe faza..si am mai spus nu vreau numai raspunsuri de la experimentati,ci de la cei care raspund fara aceea aroganta,multumesc inca o data Paul"
Am mai comandat cateva roinite si vin dupa 15 iulie si ma gandeam sa mai cpmand si cateva regine tot prin iulie pe la sfarsit....insa mi se pare cam prea tarziu,si nu stiu ce sa fac,
As fi comandat de la Varro cateva regine carnica..insa nu stiu daca au timp sa se dezvolte cum doresc eu...ma mai gandesc si la ce a zis Nea Florinelu,si atata zahar nu e in regula..insa alta solutie nu am decat sirop de zahar invertit.
Si plus de asta am promis cuiva la anul ca-i vand 2 familii,ramane de vazut insa pina la primavara.
Va salut si va multumesc tuturor pentru raspunsuri si indrumari si chiar critici sunt binevenite toate...asa inveti din greselile tale si ale altora.
Numai bine tuturor si Sanatate maxima.
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde mausica » 04 Iul 2015, 11:39

FLORINELU scrie:dar sa nu uitam ca zaharul uzeaza albina si roii crescuti cu mult zahar,parca nu sant niciodata la fel ca cei crescuti natural.

Oare ???
Eu am facut anul trecut roi tarzii(dar facuti mai sanatosi, nu ametiti)si au stat cu siropul in cap, iar anul asta la salcam nu s-a deosebit de o familie.
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde cristian bh » 04 Iul 2015, 11:49

Cand ai stupul aproape plin(ala de 10r)e normal sa vrei sa mai scoti doua rame,si le bagi intr-o cutie goala!
Ca la anul o ajunge pe aia de unde a plecat de nu o si depaseste! :lol: :lol:
In schimb intr-un orizontal 20r,,,,,,,,,,,,n-am cum baga 2 r si sa sper sa ajunga sa umple stupul la anul,..
mai ales ca varianta cu siropul este varianta de avarie,,,,,extrema chiar,pt care nu indeplinesc conditiile :D fiindca stupii sunt plini,....cu de toate!

Anul trecut am fost plecat taman in vremea roitului,......au roit ce au roit,si cand m-am intors am prins un roi,,,,,care a fost cu matca batrana ce nu a mai pontat deloc,,,,,,dupa ce mi-a distrus cateva botci bagate(nu dadeam de ea nicicum)
intr-un final am depistat-o,...si dupa timpul cuvenit noua matca a inceput treaba,.....a mers in iarna,a iesit,,,,,dar nu a putut recupera timpul trecut din vara!
Abia dupa sezonul asta,a ajuns la parametrii unei familii cat de cat!

Si la mine zece lazi goale,tot oriz.20r,asteapta sa fie populate,dar cand am cu ce!
Am fam in care nu mai pot baga alte rame(stors recent cate 4 r din ele si bagat la loc)si care nu mi-au roit,nu am rupt nici o botca,........din maidaneze de creanga!! :D
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde vslsilviu » 04 Iul 2015, 11:56

Salut,

Trage un ochi si la prognoza, vezi pe ce cules te poti baza peste o luna si abia apoi decide.

Sanatate!
vslsilviu

Mesajde Augustin78 » 04 Iul 2015, 15:01

Salut.
La mine in zona nu prea ar mai fi decat la faneata..daca o mai da ceva in rest nu avem mare lucru fiind zona de deal..poate cumva sa dea ceva de mana...dar nu stiu.Oricum ma bazam pe zahar"ca e si ieftin pe deasupra"
Numai bine.
Augustin78

Mesajde Augustin78 » 08 Iul 2015, 19:16

Va salut.
Un update la starea mini-stupinei mele din locatia/vatra principala :)

Numai bine.
Augustin78

Mesajde pustu » 08 Iul 2015, 22:52

N-ai zis nimic despre sirop .
yahoomail : danpustu
facebook : pustu stuparul
youtube : http://www.youtube.com/pustustuparul
pustu

Mesajde Augustin78 » 09 Iul 2015, 05:52

Salut.
Siropul il pun in hranitoare de podisor si la roiuri pun apifonda"nu au hranitor de podisor sau uluc". :roll:
Dar nu te gandi ca dau cum dai tu Dane....mai subtirel :)....in schimb au apifonda..sa roada la ea :D
Numai bine.
Augustin78

Mesajde Augustin78 » 14 Iul 2015, 12:39

Va salut.
Ieri am fost la tara ,la stupina.La verificarea unei familii am observat 2 botci destul de mari si capacite pe o rama pe care colectam trantorii.Insa neavand timp suficient "fiind tarziu,eu saptamana asta fiind tura a doua" am lasat pentru astazi operatiunea.
Astazi am mers la tara mai de dimineata am cautat matca batrana si am facut un roi pe aceeasi vatra insa la ceva distanta de stupul donator.Stupul era pe 11 rame asa ca au ramas 6 rame cu botcile existente...si cele 5 am facut roi cu matca batrana.La asta cu matca batrana se va depopula ceva dar ar trebui sa eclozeze ceva puiet care era destul de copt.Ramane de vazut cum s evor dezvolta.La botci am sa verific peste o saptamana jumate sa vedem daca sa imperecheat matca."sper sa am rabdare ;) "

In rest totul pare in regula,de dimineata aduceau polen la greu galben deschis,galben inchis si ceva polen gri de porumb.Ca si rezerve unii stau foarte bine,altii mai putin bine....cred ca la inceputul lui august va trebui sa demaram operatiunea "completarea" :D
Daca va fi ok si acest roi voi trece la numarul magic 20 :D
Numai bine.
Augustin78

Mesajde joohny » 14 Iul 2015, 23:16

Salut.Dupa Hristea,cind face potirase(botci)pe rama claditoare inseamna ca acea familie are tendinte de roire.Sanatate.
joohny

Mesajde Augustin78 » 14 Iul 2015, 23:54

Salut.
E adevarat ce spui.Aceea familie este carnica si este mai roitoare decat carpatina. ;)
Numai bine. Insa totusi nu cred ca facea numai acele 2 botci,insa am mai vazut inceputuri de botci tot pe aceasi rama"este crescuta in"aproape" totalitate de ele,au avut doar 0.5mm de fagure artificial".
Numai bine.
ps:va voi tine la curent cu evolutia matcutelor iesite in acel stup ;)
Augustin78

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?