Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

cititul in rame

Mesajde _razvan_ » 03 Apr 2011, 22:16

buna seara!
Intr-o zi(9.6.2010) un consatean ma anunat " vino si ia roiu din pom ca nu mai pot sa trec la wc" :lol: ...m-am dus si am bagat in cutie primul meu roi(2 rame)....insa nu m-am bucurat de el prea mult..a fost un roi de sacrificiu..(inebunit fiind de el...ma uitam in fiecare zi in cutie :o ..acum ma mir si yo...) L-am desfintat deoarece mi-a fost frica sa nu-l infestez si pe celalalt(cel care a vazut primavara)...
Am decis sa incerc cu ajutorul vostru sa aflu care au fost greselile si cauzele care au dus la imbolnavirea roiului.
manifestarile ( mi-a fost foarte greu sa aflu ce boala are);
- in fiecare zi pe la 12-16 vedeam albine pe jos in incapacitate de zbor (am tratat cu protofil)
-albinele scoteau puiet tanar si batran pe urdinis (am taratat cu mycostop)
-am observat pe rame albine care aveau aripile ofilite( parca arse),iar altele fara aripi ( la indrumarea unor apicultori batrani am tratat cu beevital)
precizari:
"apicultorul" de la care provine roiu...nu acorda nici-un interes stupilor (3 la nr.)
ce spuneti?
multumesc!
_razvan_

Re: cititul in rame

Mesajde _razvan_ » 03 Apr 2011, 22:20

acesta este o rama de cuib pontata mozaic (marginea cuibului)
spune ceva rama :?:
Fişiere ataşate
tzq0352 [1600x1200].jpg
_razvan_

Mesajde proapis13 » 03 Apr 2011, 22:40

In prima faza ai avut puiet varos dupa care,
daca rama este din acelashi stup se trantorise
In cazul albinei fara aripi sau ofilite,asta se datoreaza faptului ca regina
fiind tanara ponta in neshtire albina fiind ocupata cu puietul nu avea
culegatoare de polen sau era lipsa in natura shi nu s-au putut dezvolta
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Adi Hodis » 10 Apr 2011, 11:38

_razvan_ scrie:buna seara!
...
"apicultorul" de la care provine roiu...nu acorda nici-un interes stupilor (3 la nr.)
ce spuneti?
multumesc!

Salut Razvan.
Dupa cele spuse de tine, roiul acela era infestat cu Varroa, la fel si stupii ( fam. ) apicultorului.Aripile ofilite, rasucite s-au topite ( asha arata ) ... este cel mai clar efect al infestarii.
In faza finala a infestarii, colonia de albine paraseshte stupul, dar multe albine sint cu parazitzi pe ele, au sistemul imunitar slabit si pot avea si alta boala din cauza parazitzilor Varroa.
O astfel de colonie nu prea are shanse sa treaca o iarna.
Bine ai facut ca nu ai unit roii ... si rau a facut apicultorul acela, neingrijind albinele.
Deci tu nu ai greshit cu nimic, eventual era bun tratamentul contra Varroa dar parerea mea este ca nu rezolva-i mare lucru ... soarta i-a fost pecetluita.
Vezi pe viitor cu roii ... care vine din ... lume ... in special in afara perioadei de roiri normale, mai si iunie.
Hai noroc si s'auzim de bine.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Bee Happy » 26 Apr 2011, 22:47

_razvan_ scrie:- in fiecare zi pe la 12-16 vedeam albine pe jos in incapacitate de zbor (am tratat cu protofil)
-albinele scoteau puiet tanar si batran pe urdinis (am taratat cu mycostop)
-am observat pe rame albine care aveau aripile ofilite( parca arse),iar altele fara aripi ( la indrumarea unor apicultori batrani am tratat cu beevital)
precizari:
ce spuneti?
multumesc!

Ai tratat cu toate cele :) mai putin cu ce trebuia. Cu varachet. Am intalnit si eu stupari, care nu considera tratamentele de primavara, impotriva varooua, necesare. Nu respecta calendarul tratamentelor. Ei trateaza de trei ori toamna, cand deja familia este foarte infestata. Multa albina slabita de paduchi, moare in toamna tarziu si iarna. Primavara s-au plans ca au familii slabe si au facut multe unificari.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde alexandrucucu » 27 Apr 2011, 07:36

Salut. Primul lucru care trebuie facut la un roi indiferent de unde este ca e al tau sau de aiurea si indiferent de perioada ( mai ales in afara perioadei normale de roire ) trebuie tratat cu varachet . In lipsa puietului este cel mai eficient tratament.
alexandrucucu

Mesajde proapis13 » 27 Apr 2011, 08:29

Cand am auzit pt prima data ca la roiul cules din pom trebuie sa-i faci
intai varachetul ca dupa aceea sa-i pui rame la cladit am crezut ca e la oha
Nu am avut ocazia sa experimentez insa sunt curios catzi fac acest lucru
Am avut placerea sa recuperez 2 roi pe care i-am facut cadou insa din cate
mi-aduc aminte prietenii carora i-am daruit au ras cand le-am sugerat sa le faca
tratamentul cu varachet pe motiv ca tratamentele se fac in toamna nu in iunie
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Adi Hodis » 27 Apr 2011, 08:51

proapis13 scrie:... prietenii carora i-am daruit au ras cand le-am sugerat sa le faca
tratamentul cu varachet pe motiv ca tratamentele se fac in toamna nu in iunie

Valeeeu !!! ce inseamna sa „ nu shtii ” ...
Bine ar face fiecare sa-si cumpere cartea Bolile Albinelor, de Wolfgang Ritter ( s-au alt autor ) si sa citeasca cu luare aminte.

Pai daca se intampla ( cum am patzit eu ) sa nu aibe efect substantza cu care trateaza, va fi prea tirziu cand isi vor da seama ca „ raul deja s-a consumat ” ei nu mai poate remedia nimic.

EFECTUL INFESTARII CU VARROA NU ESTE VIZIBIL PRECUM ALTE BOLI ... DECAT CAND ESTE PREA TARZIU !!!
ASA CA NU NEGLIJATI :!:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde alexandrucucu » 27 Apr 2011, 09:10

In cazul infestarii masive mai poti incerca in felul urmator: reduci cite famili poti la stadiul de roi la pachet in alte corpuri si faci tratament, puietul este inpartit la alte famili. In acelasi timp reduci ouatul matci la 1 rama pina iese tot puietul si le faci si lor tratament. Daca poti roiurile facute sa le duci in alta parte. Asa poti salva o mare parte din albine. La roiuri le dai rame noi la cladit.
alexandrucucu

Mesajde alexandrucucu » 27 Apr 2011, 09:15

Tratamentele se fac ori de cite ori familia intruneste conditile maxime de a fi eficient.
alexandrucucu

Mesajde proapis13 » 27 Apr 2011, 09:15

,,Valeeeu !!! ce inseamna sa „ nu shtii ” ...
Bine ar face fiecare sa-si cumpere cartea Bolile Albinelor, de Wolfgang Ritter ( s-au alt autor ) si sa citeasca cu luare aminte.''
Ai dreptate Adi,e cea mai buna carte aparuta despre boli la noi mai ales ca la sfarshit are foto color cu planshe
Pentru cine nu are net-ul cu el sau unde nu a ajuns cartea trebuie sa fie tzinuta alaturi de masca shi dalta :!:
proapis13

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR