mdanut scrie:Va salut,
De cateva zile am si eu un stup de care vreau sa am grija cat de bine se poate si as avea cateva intrebari. Sper sa gaseasca cineva putin timp si pentru mine, multumesc!
1.
2.
3. ?
Salut!
Ca sa traga mierea in cuib, rama de pe.care vrei sa traga o descapacesti dupa diafragma sau in cat, daca nu ai loc jos. Depinde ce tip de cutie folosesti. Daca o pui in cat, pui o folie intre cat si cuib, pe care o rasfrangi la un colt ca sa treaca albina. Atentie sa micsorezi urdinisul ca sa nu se fava furtisag! Chiar daca tu ai doar un stup, in raza de zbor probabil mai sunt stupine.
Pentru a completa rezervele te sfatuiesc sa le dai sirop de fructoza-glucoza in hranitor sau in punga. Exemple gasesti pe forum la topicurile de hranire. Daca ne spuneai si cate rame de puiet si cata albina ai acum, iti recomandam o cantitate anume. E bine sa ai cateva rame pline cu rezerve pentru iarna. Eu am oprit pentru fiecare familie cate 3-4 rame full cu miere si in prima jumatate a lui august am dat cate 5 kg de zahar facut sirop fiecarei familii. Cu ce au mai adunat ele, au rezerve pentru 2 ierni. Ce ramane, folosesc in primavara pentru stimulare.
Tratamentul este indicat cat mai curand si de preferat unul in absenta puietului. Eu am dat 2 la inceputul lui august, voi da 2 la inceputul lui septembrie, apoi le pun mavrirol.
De umblat in ei, in aceasta perioada umbli o data sa vezi cat puiet ai, cat de compact oua matca, daca nu incearca sa o schimbe si ce rezerve au. Ca sa inveti si sa te obisnuiesti cu stupul, poti sa repeti vizita la 10 zille-2 saptamani. Dupa cativa ani ii vei aprecia de la urdinis sau doar ridicand capacul. Ai grija ca fiecare vizita sa fie cat mai scurta, sa nu ungi din greseala stupul cu miere sau sirop si incearva sa le deranjezi cat mai putin. Nu insista sa vezi matca de fiecare data cand deschizi stupul. Daca ai gasit oua in pozitie verticala sau putin inclinata inseamna ca ai matva acolo. Daca puietul este compact, cu celule de lucratoare(in perioada asta nu mai cresc trantori) inseamna ca matca este buna. Unele matci opresc ouatul mai timpuriu, in functie de rasa, zona vremea de afara. Daca nu gasesti oua poti sa cauti matca.
Poate ne spui cate rame ocupa albinele, cat puiet ai, in ce zona esti, cand ai luat stupul.
Bafta si sa auzim de bine!