tiih scrie:1poti detalia cele scrise?
2.ai citit lucrarile despre iernarea albinelor scrise de autorii numiti de mine?
3 lemnul nu are rolul de a absorbi condens ci in primul rand de a permite peretelui sa respire...exact ca in reclama....
Uite detaliez. Sunt parerile mele, nu tin sa le impun ca litera de lege.
Lemnul vopsit nu vad cum mai respira prin vopseaua aia. Lavabilul probabil ca respira, dar o vopsea de ulei sau rasina alchidica...
Asa ca daca nu respira lemnul, am gasit pe la nea Gica pe undeva foarte logic si precis explicat cat schimb de aer cu exteriorul are nevoie un stup pentru a se elimina vaporii de apa. Nu l-am cunoscut pe nea Gica, nu am luat de la el nimic de bun doar pt. ca am citit pe forum cine a fost, dar cand vezi ceva argumentat logic, sau cel putin indeajuns de logic pentru logica mea ...
Asadar mi-am format parerea ca ori horn ori clopot, tot schepsisul este sa asiguri deschideri care sa permita un schimb optim de aer cu exteriorul, nici prea mult nici prea putin.
Am optat pentru horn deoarece la clopot sus trebuie sa fie inchis stupul ermetic. Fiind incepator m-am gandit ca o sa mai vreau sa mai deschid cate un stup si dupa ce vine frigul, perioada in care un stupar avansat nu mai are nevoie sa deschida. Si cu ocazia asta m-am gandit ca o sa rup stratul de propolis, albinele fac nani, nu are cine sa-l refaca etc. La nea Gica am vazut ca avea purfix intre corpurile de ME. Una peste alta mi s-a parut mai permisiv sistemul cu urdinis sus-jos. La inceputul iernii am micsorat foarte tare urdinisul de sus, albinele aveau puiet, si poate razi dar am vrut sa vad condens. Si l-am vazut

Dupa ce l-am vazut am mai marit urdinisul de sus dar mai departe am stat linistit stiind ca nu le bate vantul inauntru mai tare decat e cazul.
Cam asta e logica dupa care am iernat. Repet, mi-au iernat perfect, asa ca in ce priveste sistemul de iernare nu mai imi bat capul, am destule altele cu care sa mi-l bat, pentru ca sunt la inceput.
PS
Cel putin in cazul meu, stupii sunt si fierti in parafina, asa ca de respirat lemnul ala sigur nu mai respira. Tocmai asta am si vrut, sa il sigilez cu parafina.
Si ce am mai uitat sa spun, i-am iernat imbracati in folie stretc neagra, inca o bariera pt vapori. oricum nu a ajuns nimic la ea, pt ca daca ar fi ajuns as fi avut condens sub ea, dar nu am avut deloc, am verificat de curios toata iarna.