Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde duma » 07 Sep 2015, 03:23

mellis scrie:
duma scrie:Hai sa va spun si punctul meu de vedere tras dupa doua ierni experimentand cea mai buna iernare .....
Salutare .....scuze .....
.

Salut,
Ca si complectare, din cate stiu Nea Florin are fund plin si aerisire (sita) pe o parte de podișor.
Folosești podișor plin sau cu sita?
Sanatate

Podisor plin folosesc . Un dingur orizontal am care e cu fundul plin .
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde Avram » 07 Sep 2015, 08:07

tuturicius scrie:In apicultura asta sunt recunoscute ca metode de iernare sistemul horn si sistemul clopot. Cel putin eu asa am priceput. De ce trebuie ca clopotarii sa incerce sa-i lamureasca pe hornari sau invers, ca sistemul lor e mai bun? Si asta in fiecare toamna?

Da ... ai dreptate. Punct.

Respectele mele
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde vulpea » 07 Sep 2015, 08:48

Pt.Avram:si eu am intentia sa pun punct acestei discutii si asta ca sa nu monopolizam discutia pe forum.da-mi voie doar despre un lucru sa mai scriu:la sistemul clopot e stiut ca albina consuma mai multa miere si ca sistemul clopot poate provoca mult mai rau condensul(folia nu tine de cald si daca nu e protejata cumva de frig se lasa "la greu"cu umiditate si chiar cu mucegai).PUNCT.
vulpea

Mesajde tiih » 07 Sep 2015, 09:11

Avram scrie:
tuturicius scrie:In apicultura asta sunt recunoscute ca metode de iernare sistemul horn si sistemul clopot. Cel putin eu asa am priceput. De ce trebuie ca clopotarii sa incerce sa-i lamureasca pe hornari sau invers, ca sistemul lor e mai bun? Si asta in fiecare toamna?

Da ... ai dreptate. Punct.

Respectele mele

Nu aveti dreptate..in literatura apicola nu era indicat nici sistemul "horn",nici sitemul "clopt"(o inventie a internetului) pana in anul 2000.vezi iernarea in cartile lui Hristea,Barac,Balmez...Sistenul ideal de iernare pt albine e scorbura copacilor sau buduroiul...nu e nici horn nici clopot....Cel mai apropiat de acest sistem e stupul cu fund plin,din lemn..inclusiv scandurelele si diafragma laterala...fara PFL,fara PAL...fara plastic...Aplicati sistemul asa,obtineti o medie de 20...30 kg miere pe an garantat si apoi expermentati si alte "aberatii""

PS.conditii suplimentare...minim 1,5 kg albina perfec sanatoasa in octombrie,minim 15 kg miere naturala (nu provenita din zahar...mana.)in octombrie...minim 1,5kg pastura in octombrie....etc
tiih

Re: Iernare in cutie cu fund fix

Mesajde Tankard » 07 Sep 2015, 10:29

vulpea scrie:cred ca ai o mica confuzie :vorbeam de umiditate nu de bioxid de carbon !bioxidul de carbon fiind "greu" sta jos si din diferenta de temperatura iese pe urdinisul de jos(corect aici).dar umiditatea,cu temperatura mai mare,tot timpul "trage" in sus !si pe unde iese ? se satureaza aerul de umiditate si apare,nu intamplator,in susul ramelor.

Salutare,dioxidul de carbon fiind mai greu coboara si antreneaza si vaporii de aer umed din stup si cum ai zis iese pe urdinis sau prin FAV daca este deschis,astfel se elimina aerul umed din stup la iernarea tip clopot,crede-ma eu iernez numai clopot, fie cu sertarul de la Fav tras,fie cu sertarul inchis dar cu urdinisul larg deschis(depinde de puterea familiei) si nu am avut probleme cu condesul niciodata.NU zic ca nu am condens deloc,dar este prea putin si ramane in cartoanele de deasupra ramelor,neafectand in nici un fel familia de albine.O zi buna.
Tankard

Mesajde yulian » 07 Sep 2015, 10:31

tiih scrie:Cel mai apropiat de acest sistem e stupul cu fund plin,din lemn..inclusiv scandurelele si diafragma laterala...fara PFL,fara PAL...fara plastic...Aplicati sistemul asa,obtineti o medie de 20...30 kg miere pe an garantat si apoi expermentati si alte "aberatii""

Glumesti,nu?? A mai fost unul care a zis ca lada da miere...mai terminati cu aberatiile si concentrati-va pe calitatea matcilor, sanatatea familiilor si hrana de calitate. Lada e undeva catra finalul topului si influenteaza prea putin rezultatele obtinute la un cules...

P.S. am stupii cu FAV si iernez cu folie si fundul gol pana in februarie. Nu am scos productie sub 30 kg/familie in ultimii 2 ani (de 5 ani fac apicultura si primii 3 au fost "experimentali" :D )
yulian

Mesajde liviutzbogos » 07 Sep 2015, 10:59

tiih scrie:
Nu aveti dreptate..in literatura apicola nu era indicat nici sistemul "horn",nici sitemul "clopt"(o inventie a internetului) pana in anul 2000.vezi iernarea in cartile lui Hristea,Barac,Balmez...Sistenul ideal de iernare pt albine e scorbura copacilor sau buduroiul...nu e nici horn nici clopot....Cel mai apropiat de acest sistem e stupul cu fund plin,din lemn..inclusiv scandurelele si diafragma laterala...fara PFL,fara PAL...fara plastic...Aplicati sistemul asa,obtineti o medie de 20...30 kg miere pe an garantat si apoi expermentati si alte "aberatii""

PS.conditii suplimentare...minim 1,5 kg albina perfec sanatoasa in octombrie,minim 15 kg miere naturala (nu provenita din zahar...mana.)in octombrie...minim 1,5kg pastura in octombrie....etc

Si ce sa fac eu cu o medie de 20 kg pe an? Eu am scos 20 kg numai de la floarea soarelui...
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde tiih » 07 Sep 2015, 15:35

liviutzbogos scrie:
tiih scrie:

Si ce sa fac eu cu o medie de 20 kg pe an? Eu am scos 20 kg numai de la floarea soarelui...

O medie de 20 ..30 kg de miere MARFA plus alte 15...20 rezerva ptr iernare nu e putin....altii anul trecut nu au reusit nici macar 15...20 kg miere necesara iernarii daraminte ceva in plus....
Corect ,nu lada face mierea ci alea 3 conditii ce trebuie respectate in octombrie(putere familie
de albine,sanatate albine,corp gras PLUS... alte 30... ;)

PS.In 2013 am extras stationar de 3 ori la floarea soarelui cam 40 kg ,anul asta nu mai mult de 20 dar nu asta e ideea.....ci alta...de frica condensului nu trebuie sa aplici tehnologii daunatoare familiilor de albine.....am termopan si un pic de condens in camera dinspre nord, la boc....daca as folosi gratia de tintari(AV!!) toata iarna nu as mai avea condens...dar cu ce pret :roll:
tiih

Mesajde tuturicius » 07 Sep 2015, 20:46

tiih scrie:Nu aveti dreptate..in literatura apicola nu era indicat nici sistemul "horn",nici sitemul "clopt"(o inventie a internetului) pana in anul 2000....

Mai las-o si tu cu scorbura. Intr-adevar, scorbura e perfecta, poate sa absoarba 1 kg de vapori de apa, sau 10, sau 30 sau oricati ... Dar pana ce nu pui un pom cu o scorbura peste fiecare stup altfel trebuie sa asiguri conditii pentru eliminarea umezelii. Un stup, cat o fi el din lemn, ma gandesc ca nu poate absorbi nici a suta parte din cat absoarbe un trunchi de pom. Asa ca ...
E si netul asta o cultura cu destule valori. Doar trebuie cautate mai cu grija ;)
tuturicius

Mesajde tiih » 08 Sep 2015, 14:18

Mai las-o si tu cu scorbura. Intr-adevar, scorbura e perfecta, poate sa absoarba 1 kg de vapori de apa, sau 10, sau 30 sau oricati ... Dar pana ce nu pui un pom cu o scorbura peste fiecare stup altfel trebuie sa asiguri conditii pentru eliminarea umezelii. Un stup, cat o fi el din lemn, ma gandesc ca nu poate absorbi nici a suta parte din cat absoarbe un trunchi de pom. Asa ca ...

1poti detalia cele scrise?
2.ai citit lucrarile despre iernarea albinelor scrise de autorii numiti de mine?
3 lemnul nu are rolul de a absorbi condens ci in primul rand de a permite peretelui sa respire...exact ca in reclama....
tiih

Mesajde nae » 08 Sep 2015, 15:22

vulpea scrie:pentru mine tot "spiritual"ai ramas.vezi si tu,tot pe net,cand un roi de albine s-a aciuat intr-o crapatura sub un pervaz de geam la o casa,unde a construit niste faguri de toata frumusetea ...si apoi sa-mi "traduci" cum se aplica,in acest caz, "celebrul" clopot de care faci vorbire.

Nu sunt spiritual ,iubesc albina si gandesc uneori .
Un om care doarme sub un pod/canal o face natural ?
Daca roiul nu gaseste o ''casa'' propice construieste si pe creanga in plin soare/ploaie ...
Fam . din ex tau zbura pe sus !?, prin cos ? ;)
nae

Mesajde nae » 08 Sep 2015, 19:16

vulpea scrie:...daca OMUL ai impune FAV.ul,ea propolizeaza in draci folia,ca sa nu o "traga"curentul prea tare !apropos:ai vazut vreodata FAV.ul propolizat ? pai la cata suprafata are de "chituit"la FAV, nu ai e mai simplu si mai usor sa astupe cateva rasuflaturi de la folie ? TOTDEAUNA,albina munceste cu randamentul cel mai mare,spre deosebire de om,care e in stare sa munceasca si inutil !

Chiar sunt obosit dar indatorat ; in masura in care pot incerc sa DAU putin din ''multul'' cules de pe forum .
Parerea d-tale nu-i doar eronata e .. de belea .
Pe principiul tau vor propoliza urdinisul superior . :shock: ca e mai mic ,nu ?,sau alt motiv?
Ca sa colectezi propolis tocmai hornul e speculat , NICIODATA FAV .
Albina e harnica doar in poezie , in realitate e PUTUROASA (furnica e harnica).
;)
nae

Mesajde tuturicius » 08 Sep 2015, 22:53

tiih scrie:1poti detalia cele scrise?
2.ai citit lucrarile despre iernarea albinelor scrise de autorii numiti de mine?
3 lemnul nu are rolul de a absorbi condens ci in primul rand de a permite peretelui sa respire...exact ca in reclama....

Uite detaliez. Sunt parerile mele, nu tin sa le impun ca litera de lege.
Lemnul vopsit nu vad cum mai respira prin vopseaua aia. Lavabilul probabil ca respira, dar o vopsea de ulei sau rasina alchidica...
Asa ca daca nu respira lemnul, am gasit pe la nea Gica pe undeva foarte logic si precis explicat cat schimb de aer cu exteriorul are nevoie un stup pentru a se elimina vaporii de apa. Nu l-am cunoscut pe nea Gica, nu am luat de la el nimic de bun doar pt. ca am citit pe forum cine a fost, dar cand vezi ceva argumentat logic, sau cel putin indeajuns de logic pentru logica mea ... ;)
Asadar mi-am format parerea ca ori horn ori clopot, tot schepsisul este sa asiguri deschideri care sa permita un schimb optim de aer cu exteriorul, nici prea mult nici prea putin.
Am optat pentru horn deoarece la clopot sus trebuie sa fie inchis stupul ermetic. Fiind incepator m-am gandit ca o sa mai vreau sa mai deschid cate un stup si dupa ce vine frigul, perioada in care un stupar avansat nu mai are nevoie sa deschida. Si cu ocazia asta m-am gandit ca o sa rup stratul de propolis, albinele fac nani, nu are cine sa-l refaca etc. La nea Gica am vazut ca avea purfix intre corpurile de ME. Una peste alta mi s-a parut mai permisiv sistemul cu urdinis sus-jos. La inceputul iernii am micsorat foarte tare urdinisul de sus, albinele aveau puiet, si poate razi dar am vrut sa vad condens. Si l-am vazut :mrgreen: Dupa ce l-am vazut am mai marit urdinisul de sus dar mai departe am stat linistit stiind ca nu le bate vantul inauntru mai tare decat e cazul.
Cam asta e logica dupa care am iernat. Repet, mi-au iernat perfect, asa ca in ce priveste sistemul de iernare nu mai imi bat capul, am destule altele cu care sa mi-l bat, pentru ca sunt la inceput.

PS
Cel putin in cazul meu, stupii sunt si fierti in parafina, asa ca de respirat lemnul ala sigur nu mai respira. Tocmai asta am si vrut, sa il sigilez cu parafina.
Si ce am mai uitat sa spun, i-am iernat imbracati in folie stretc neagra, inca o bariera pt vapori. oricum nu a ajuns nimic la ea, pt ca daca ar fi ajuns as fi avut condens sub ea, dar nu am avut deloc, am verificat de curios toata iarna.
tuturicius

Mesajde tuturicius » 08 Sep 2015, 23:01

In ce priveste respiratia peretilor din lemn, rigips, este vorba mai mult de o absorbtie a vaporilor noaptea cand dormim in respectiva camera si eliberarea lor apoi ziua cand aerisim. Ia sa stam nonstop in respectiva camera cu geamul inchis ... cat trrec vaporii prin perete la exteriore cam putin. Plus ca noi cand dormim avem parte de volume mult mai mari de aer/pereti. Cand eram student dormeam 4 intr-o camera mica de camin si cand era ger trebuia sa inchidem complet geamul. Parfum era dimineata :lol:
tuturicius

Mesajde mellis » 09 Sep 2015, 01:39

Tuturicius, ai gustat viață de complex, tot așa își reduce si albina simțurile la lipsa aerului ;).
Daca ai tot deschis iarna stupul, ai cam zăpăcit condensul.
Sunt curios daca îți vei menține practica după câțiva ani.
Sanatate
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde tuturicius » 09 Sep 2015, 02:29

Nu am TOT deschis stupul. Am aruncat o data o privire intre C1 si C2, cand erau in ghem mai strans, ca sa vad si eu cat de mare este ghemul rezultat. Am vazut cate albine au intrat in iarna si trebuia sa-mi fac o idee cat de mare este ghemul pe care il formeaza, ca sa stiu daca am restrans cat trebuie. Uitandu-ma de sus dupa ce am ridicat podisorul nu m-am dumirit prea bine.
Intre timp am vazut un rus care facea unificare cu albinele aflate in ghem :mrgreen: Zapada pe jos si inghet. Pe principiul ca pe asa vreme nu le mai arde de dueluri :P
tuturicius

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR