Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Hotararea nr. 1050 privind PNA 2014-2016 Norme de aplica

Mesajde Dragos2006 » 10 Sep 2015, 00:22

tudorascu scrie:Asociatie din jud Iasi ,decontari pentru tratamente de 28 de lei pentru fiecare familie de albine. Cand un varachet costa 35 de lei si tratezi 50 de familii. Si au decontat pentru sute de familii.!!!

Domnule nu te pricepi nici la PNA , nici la apicultura. Mai cauta si poate gasesri rapoartele controalelor ex-post pe PNA.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde tudorascu » 10 Sep 2015, 00:25

Daca toleram abuzurile, nu deschideam discutia. Cati s-au intrebat ca poate am dreptate? Tu si Cristian. Restul...sunt complici la acest PNA, iar ceilalti sunt prea lasi. Asa cum este acest popor. Grav pentru unii este ca nu raman la stadiul de postac. Dar cine ma sustine?! Chiar daca multi imi dau dreptate ,raman in pozitia nu stiu,nu ma bag. Daca ai citit postarile anterioare ti-ai dat seama ca nu ma opresc aici.
tudorascu

Mesajde tudorascu » 10 Sep 2015, 00:31

Dragos2006 scrie:
tudorascu scrie:Asociatie din jud Iasi ,decontari pentru tratamente de 28 de lei pentru fiecare familie de albine. Cand un varachet costa 35 de lei si tratezi 50 de familii. Si au decontat pentru sute de familii.!!!

Domnule nu te pricepi nici la PNA , nici la apicultura. Mai cauta si poate gasesri rapoartele controalelor ex-post pe PNA.

Nu incerca sa te dai destept,ca nu e cazul. Stiu ca o sa-mi spui ca in acele sume intra si fundurile antivarooa ca tratament. Stiu asta . Dar cine crede ca 100 de asa zisi apicultori cumpara numai varachet si funduri?!!!! Ai interese sa aperi PNA-UL.
tudorascu

Mesajde modigliani » 10 Sep 2015, 00:35

Pe Dragos lasa-l , ca sigur are fund anti varoa ! In conditiile in care candva m-a numit ..... varoa forumului ..... si inca este viu ..... imagineaza-ti ca-l poarta zilnic !
Interesant este faptul ca are extrem de bine pus la punct instinctul de conservare , de supravietuire ! Ca d-aia-l poarta ........
Si uite , e inca viu si nevatamat , desi aproape zilnic "umblu" la el .
modigliani

Mesajde tudorascu » 10 Sep 2015, 00:36

Si sa stii tu ceva, nu dau 2 bani pe controalele APIA. Dar poate dati voi mai mult. Si te sfatuiesc sa nu mai incerceci sa poluezi discutia. Asta spre binele tau si al lui Romikele. Ciocu mic.
tudorascu

Mesajde Dragos2006 » 10 Sep 2015, 00:38

Au mai fost anonimi pe forumuri care au sarit de c*r in sus la adresa PNA , asa cum au inceput asa au tacut. Inteleg si faptul ca strugurii sunt acri cand nu ajungi la ei . Dar sa jignesti 100 de apicultori fara sa stii nimic despre ei e marlanie curata.
Nu zic ca acest PNA este perfect , din acest motiv la 3 ani se modifica . Daca tot esti buricul pamantului vino cu propuneri pentru imbunatatirea PNA.

tudorascu scrie: Si te sfatuiesc sa nu mai incerceci sa poluezi discutia. Asta spre binele tau si al lui Romikele. Ciocu mic.

Ori ma ameninti ??? si nu inteleg ce ai cu Romikele de-l aduci mereu in discutie ?
Dragos2006

Mesajde tudorascu » 10 Sep 2015, 00:43

modigliani scrie:Pe Dragos lasa-l , ca sigur are fund anti varoa ! In conditiile in care candva m-a numit ..... varoa forumului ..... si inca este viu ..... imagineaza-ti ca-l poarta zilnic !
Interesant este faptul ca are extrem de bine pus la punct instinctul de conservare , de supravietuire ! Ca d-aia-l poarta ........
Si uite , e inca viu si nevatamat , desi aproape zilnic "umblu" la el .

Dragos 200007 e un editat .Dinu Paturica e mic copil. A prins bomboana 141 si pna si suge la ele pana in prasele. Trist e ca ne invata pe noi cum sa dam cu limba pe bomboana. Noi zicem pas, si-l lasam tot pe el sa plimbe limba. Unde-o vrea.
tudorascu

Mesajde Mircea_63 » 10 Sep 2015, 00:47

Mai incet cu jignirile. Prea usor ajungeti la cuvinte grele.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde tudorascu » 10 Sep 2015, 00:50

D-le Mircea daca d-vs sunteti adm forumului , va multumesc ca nu m-ati banat pana acum. Am sa incerc sa fiu cat mai politicos.
tudorascu

Mesajde Mircea_63 » 10 Sep 2015, 00:54

Sunt doar moderator. Tot Mircea se intituleaza si adminul, doar ca eu sunt `63.

Exprimati-va liber si linistit, evitati doar cuvintele grele. :D
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Dragos2006 » 10 Sep 2015, 06:51

tudorascu scrie: A prins bomboana 141 si pna si suge la ele pana in prasele.

MInti ca editat , in fapt vorbesti aiurea in tramvai , nu am accesat nici 141 , nici PNA. Daca pe forum esti anonim , in viata reala esti nimeni cu diploma . Te umfli in pene in mediul on-line deoarece ai fost bagat putin in seama . In viata reala nimeni nu se uita la tine.

Edit`63. Dragos, topicul dezbate un subiect serios. Renunta si tu la cuvinte grele, iar de combatut... idei, nu persoane.
Dragos2006

Mesajde kiloz » 20 Sep 2015, 22:35

Cit de bine a fost informata :

tudorascu scrie:09 Dec 2014, 11:43
Buna ziua. Am si eu o intrebare la cei care sunt in masura sa-mi dea un raspuns. Am accesat masura 141 si am I.Individuala. Cu inregistrarera facuta la DSV ,pot vinde familii de albine celor care doresc sa acceseze PNA-ul. Pentru ca m- a intrebat un client daca pot sa-i dau factura pentru PNA ,si eu am raspuns ca factura si chitanta pot sa dau,dar nu stiu daca e buna la PNA. Va multumesc.
Dar in data de:
08 Sep 2015, 16:25
Va garantez ca noul PNA 2016 va fi diferit . Cine are propuneri cu adevarat in sprijinul apicultorilor sa scrie aici .Luni am audienta la ministru.

Trecuta cam ceva vreme de laudatul intilnire cu audienta la ministru(cu care ala n-avem de unde stie) dar rezultatul o sa afle cineva? Ne laudam ,facem valuri,umplam citeva pagini de plictiseala.Cautam vinovati de neputinta noastra, dupa aia ne facem disparuti si se asterna intunericul si tacerea !Asta inseamna sa asumi responsabilitatea pentru cele scrise!
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde alt stupar » 20 Sep 2015, 23:03

mda... ce e val, ca valul trece !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde akmm » 21 Sep 2015, 09:01

kiloz scrie:Cit de bine a fost informata :

tudorascu scrie:09 Dec 2014, 11:43
Buna ziua. Am si eu o intrebare la cei care sunt in masura sa-mi dea un raspuns. Am accesat masura 141 si am I.Individuala. Cu inregistrarera facuta la DSV ,pot vinde familii de albine celor care doresc sa acceseze PNA-ul. Pentru ca m- a intrebat un client daca pot sa-i dau factura pentru PNA ,si eu am raspuns ca factura si chitanta pot sa dau,dar nu stiu daca e buna la PNA. Va multumesc.
Dar in data de:
08 Sep 2015, 16:25
Va garantez ca noul PNA 2016 va fi diferit . Cine are propuneri cu adevarat in sprijinul apicultorilor sa scrie aici .Luni am audienta la ministru.

Trecuta cam ceva vreme de laudatul intilnire cu audienta la ministru(cu care ala n-avem de unde stie) dar rezultatul o sa afle cineva? Ne laudam ,facem valuri,umplam citeva pagini de plictiseala.Cautam vinovati de neputinta noastra, dupa aia ne facem disparuti si se asterna intunericul si tacerea !Asta inseamna sa asumi responsabilitatea pentru cele scrise!

Poate omu' si-a rezovat problema.Ce treaba are cu prostimea...
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde kiloz » 21 Sep 2015, 22:40

REGULAMENTUL (UE) nr. 1308/2013 de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79 (CE) nr. 1037/2001 şi (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului

……
(48) Apicultura este caracterizată prin diversitatea condiţiilor de producţie şi prin gradele diferite de rentabilitate, precum şi prin răspândirea şi varietatea operatorilor economici atât la nivelul producţiei, cât şi la cel al comercializării. De asemenea, ţinând cont de impactul în creştere pe care îl au asupra sănătăţii albinelor invaziile de anumite tipuri de dăunători şi, în special, răspândirea varoozei în mai multe state membre în cursul ultimilor ani şi de dificultăţile pe care această boală le provoacă pentru producţia de miere, este în continuare necesară o acţiune la nivelul Uniunii în special deoarece varooza este o boală care nu poate fi eradicată complet şi care trebuie tratată cu produse autorizate. Date fiind aceste condiţii şi pentru a îmbunătăţi producţia şi comercializarea produselor apicole în Uniune, ar trebui să se elaboreze, o dată la trei ani, programe naţionale pentru acest sector în vederea ameliorării condiţiilor generale de producţie şi de comercializare a produselor apicole. Este necesar ca aceste programe naţionale să fie finanţate parţial de Uniune.
(49) Ar trebui să fie precizate acţiunile care pot fi incluse în programele apicole. Pentru a garanta faptul că schema de ajutoare a Uniunii este adaptată la cele mai recente evoluţii şi că măsurile vizate sunt eficiente pentru îmbunătăţirea condiţiilor generale de producţie şi de comercializare a produselor apicole, Comisia ar trebui să fie împuternicită să adopte anumite acte delegate în ceea ce priveşte actualizarea listei de măsuri prin adaptarea măsurilor existente sau prin adăugarea de noi măsuri.
(50) Pentru a se asigura utilizarea efectivă şi eficientă a fondurilor Uniunii în sectorul apicol, Comisia ar trebui să fie împuternicită să adopte anumite acte delegate în ceea ce priveşte evitarea dublei finanţări între programele apicole ale statelor membre şi programele de dezvoltare rurală şi baza alocării contribuţiei financiare a Uniunii fiecărui stat membru participant.

(180) Statele membre ar trebui să aibă posibilitatea de a efectua plăţi naţionale pentru cofinanţarea măsurilor referitoare la apicultură prevăzute în prezentul regulament, precum şi pentru protecţia exploataţiilor apicole dezavantajate prin condiţii structurale sau naturale sau care fac obiectul programelor de dezvoltare economică, cu excepţia plăţilor naţionale alocate pentru producţie sau comerţ.

SECŢIUNEA 5: Ajutor pentru sectorul apicol

Art. 55: Programe naţionale şi finanţare
(1) În scopul ameliorării condiţiilor generale de producţie şi de comercializare a produselor apicole, statele membre pot elabora, pentru sectorul apicol, programe naţionale pentru o perioadă de trei ani ("programele apicole"). Respectivele programe sunt elaborate în cooperare cu organizaţii reprezentative din domeniul apiculturii.

(2) Contribuţia Uniunii la programele apicole este echivalentă cu 50 % din cheltuielile suportate de statele membre pentru programele respective, astfel cum au fost aprobate în conformitate cu articolul 57 primul paragraf litera (c).

(3) Pentru a beneficia de contribuţia Uniunii prevăzută la alineatul (2), statele membre realizează un studiu privind structura producţiei şi a comercializării în sectorul apicol de pe teritoriul lor.

(4) Programele apicole pot include următoarele măsuri:

a) asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori;
b) combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei;
c) raţionalizarea transhumanţei;
d) măsuri de sprijinire a laboratoarelor de analiză a produselor apicole cu scopul de a-i ajuta pe apicultori să îşi comercializeze şi să îşi valorifice produsele;
e) măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune;
f)colaborarea cu organismele specializate în realizarea de programe de cercetare aplicată în domeniul apiculturii şi al produselor apicole;
g) monitorizarea pieţei;
h) îmbunătăţirea calităţii produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piaţă;

Art. 56: Competenţe delegate
(1) Pentru a asigura utilizarea eficace şi eficientă a fondurilor Uniunii pentru apicultură, Comisia este împuternicită să adopte, în conformitate cu articolul 227, acte delegate referitoare la:
a) evitarea dublei finanţări dintre programele apicole şi programele de dezvoltare rurală ale statelor membre;
b) baza pentru alocarea contribuţiei financiare a Uniunii fiecărui stat membru participant, printre altele, pe baza numărului total de familii de albine din Uniune.

(2) Pentru a garanta faptul că schema de ajutoare a Uniunii este adaptată la cele mai recente evoluţii şi că măsurile vizate sunt eficace pentru ameliorarea condiţiilor generale de producţie şi de comercializare a produselor apicole, Comisia este împuternicită să adopte, în conformitate cu articolul 227, acte delegate în vederea actualizării listei măsurilor menţionate la articolul 55 alineatul (4) care poate fi inclusă în programele apicole ale statelor membre, adăugând alte măsuri sau adaptând măsurile respective fără a elimina niciuna dintre ele. Această actualizare a listei măsurilor nu afectează programele naţionale adoptate înainte de intrarea în vigoare a actului delegat.

Art. 57: Competenţe de executare în conformitate cu procedura de examinare
Comisia poate adopta acte de punere în aplicare prin care se stabilesc măsurile necesare pentru aplicarea prezentei secţiuni în ceea ce priveşte:
a) conţinutul programelor naţionale şi al studiilor efectuate de statele membre privind structura producţiei şi a comercializării în sectoarele lor apicole;
b) procedura pentru realocarea fondurilor neutilizate;
c) aprobarea programelor apicole prezentate de statele membre, inclusiv alocarea contribuţiei financiare a Uniunii fiecărui stat membru participant şi nivelul maxim al finanţării de către statele membre.
Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 229 alineatul (2).

Art. 215: Plăţi naţionale pentru apicultură
Statele membre pot efectua plăţi naţionale pentru protecţia exploataţiilor apicole dezavantajate prin condiţii structurale sau naturale ori în cadrul programelor de dezvoltare economică, cu excepţia ajutoarelor alocate pentru producţie sau comerţ.

Art. 225: Obligaţia de raportare care revine Comisiei
Comisia prezintă Parlamentului European şi Consiliului un raport:
a) la fiecare trei ani şi pentru, prima dată, până la 21 decembrie 2016, cu privire la aplicarea măsurilor privind sectorul apicol, astfel cum este stabilit la articolele 55, 56 şi 57, inclusiv cu privire la cele mai recente evoluţii privind sistemele de identificare a stupilor;

Adoptat la Bruxelles, 17 decembrie 2013.
Pentru Parlamentul European,
Preşedintele
M. SCHULZ
Pentru Consiliu
Preşedintele
V. JUKNA

ANEXA I:
LISTA PRODUSELOR MENŢIONATE LA ARTICOLUL 1 ALINEATUL (2)

PARTEA XXII: Produse apicole
Sectorul apicol include produsele enumerate în următorul tabel:
Codul NC Descriere
0409 00 00 Miere naturală
ex 0410 00 00 Lăptişor de matcă şi propolis, comestibile
ex 0511 99 85 Lăptişor de matcă şi propolis, necomestibile
ex 1212 99 95 Polen
ex 1521 90 Ceară de albine

PARTEA IX: Definiţii privind sectorul apicol
(1) Prin miere se înţelege mierea în sensul Directivei 2001/110/CE (1) a Consiliului, inclusiv în ceea ce priveşte principalele tipuri de miere.
(1)Directiva 2001/110/CE a Consiliului din 20 decembrie 2001 privind mierea (JO L 10, 12.1.2002, p. 47).
(2)"Produse apicole" înseamnă mierea, ceara de albine, lăptişorul de matcă, propolisul sau polenul.

Publicat în Jurnalul Oficial cu numărul 347L din data de 20 decembrie 2013

© Uniunea Europeana, http://eur-lex.europa.eu. Numai legislatia Uniunii Europene publicata pe suport de hartie in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene este considerata autentica.
kiloz

Mesajde kiloz » 21 Sep 2015, 22:49

REGULAMENT nr. 1366/2015 de completare a R (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte ajutoarele din sectorul apicol

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene,
având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 şi (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 56 aliniatul (1), articolul 223 alineatul (2) şi articolul 231 alineatul (1),
(1)JO L 347, 20.12.2013, p. 671.
având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finanţarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1290/2005 şi (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului (2), în special articolul 106 alineatul (5),
(2)JO L 347, 20.12.2013, p. 549.
întrucât:
(1) Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 a înlocuit Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului (3) şi stabileşte noi norme în ceea ce priveşte ajutoarele pentru sectorul apicol. De asemenea, regulamentul respectiv conferă Comisiei competenţa de a adopta, în acest sens, acte delegate şi de punere în aplicare. Pentru a asigura buna funcţionare a schemei de ajutoare în noul cadru juridic, anumite norme trebuie să fie adoptate prin intermediul unor astfel de acte. Actele respective ar trebui să înlocuiască Regulamentul (CE) nr. 917/2004 al Comisiei (4).
(3)Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole (Regulamentul unic OCP) (JO L 299, 16.11.2007, p. 1).
(4)Regulamentul (CE) nr. 917/2004 al Comisiei din 29 aprilie 2004 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 797/2004 al Consiliului referitor la acţiunile care au ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de producere şi de comercializare a produselor apicole (JO L 163, 30.4.2004, p. 83).
(2) Articolul 55 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 prevede că statele membre pot elabora, pentru sectorul apicol, programe naţionale pentru o perioadă de trei ani ("programele apicole"). Este necesar să se stabilească baza pentru alocarea contribuţiei financiare a Uniunii către statele membre participante.
(3) Numărul de stupi din fiecare stat membru participant reprezintă un indicator al dimensiunii sectorului apicol din respectivul stat membru. Cota fiecărui stat membru participant din numărul total de stupi din Uniune reprezintă o bază simplă pentru alocarea contribuţiei Uniunii la programele apicole.
(4) Pentru a asigura o repartizare corectă a fondurilor Uniunii, statele membre participante ar trebui să utilizeze o metodă fiabilă pentru determinarea numărului de stupi de pe teritoriul lor.
(5) Întrucât numărul stupilor variază în cursul anotimpurilor anului, este necesar să se stabilească perioada când se determină numărul de stupi.
(6) Comisia trebuie să cunoască numărul de stupi din statele membre, nu numai pentru a aloca contribuţia Uniunii la programele apicole, ci şi pentru a urmări evoluţia numărului de stupi din statele membre, cu scopul de a evalua impactul măsurilor de sprijin asupra sectorului apicol şi de a-i informa pe cetăţenii europeni. Prin urmare, statele membre participante ar trebui să raporteze anual Comisiei numărul de stupi determinat în conformitate cu prezentul regulament.
(7) Pentru a permite tuturor statelor membre să pună în aplicare programe apicole eficiente din punctul de vedere al costurilor, ar trebui să se stabilească, pentru fiecare program, un cuantum minim specificat al ajutorului din partea Uniunii.
(8) Pentru a se asigura utilizarea eficace şi eficientă a fondurilor Uniunii destinate apiculturii, este necesar ca statele membre să evite dubla finanţare în ceea ce priveşte programele lor apicole care fac obiectul ajutoarelor pentru sectorul apicol în temeiul articolului 55 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 şi al sprijinului pentru dezvoltare rurală în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului (1).
(1)Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului (JO L 347, 20.12.2013, p. 487).
(9) Pentru statele membre care nu au adoptat moneda euro, este necesar să se stabilească norme pentru fixarea cursului de schimb aplicabil la finanţarea programelor apicole. Faptul generator al cursului de schimb care urmează să fie utilizat ar trebui să fie cel menţionat la articolul 34 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 907/2014 al Comisiei (2).
(2)Regulamentul delegat (UE) nr. 907/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte agenţiile de plăţi şi alte organisme, gestiunea financiară, verificarea şi închiderea conturilor, garanţiile şi utilizarea monedei euro (JO L 255, 28.8.2014, p. 18).
(10) Pentru a asigura o tranziţie fără probleme de la măsurile privind sectorul apicol prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 la cele prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, statele membre ar trebui să aibă posibilitatea de a include în programele lor apicole aprobate înainte de 1 ianuarie 2014 noile măsuri privind sectorul apicol enumerate la articolul 55 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.
(11) Este necesar să se prevadă măsuri tranzitorii pentru alocarea contribuţiei Uniunii la programele apicole pentru perioada 2017-2019. Pentru a se asigura continuitatea faţă de programele apicole din perioada 2014-2016 şi a se aloca suficient timp pentru ca toate statele membre să stabilească o metodă fiabilă pentru a determina, în perioada 1 septembrie-31 decembrie, numărul de stupi pregătiţi pentru iernat, alocarea fondurilor Uniunii pentru programele apicole din perioada 2017-2019 ar trebui efectuată pe baza numărului de stupi comunicat în 2013 de către statele membre în programele lor apicole respective pentru perioada 2014-2016.
(12) În scopul clarităţii şi al securităţii juridice, Regulamentul (CE) nr. 917/2004 ar trebui să fie abrogat,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT
Art. 1: Stupi
În sensul prezentului regulament, termenul "stup" înseamnă o unitate care conţine o colonie de albine utilizate pentru producţia de miere, de alte produse de apicultură sau de material de reproducere a albinelor, precum şi toate elementele necesare pentru supravieţuirea coloniei respective.

Art. 2: Metoda de determinare a numărului de stupi
Statele membre care prezintă programe naţionale pentru sectorul apicol în conformitate cu articolul 55 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 ("programe apicole") trebuie să aplice o metodă fiabilă pentru a stabili, în fiecare an în perioada 1 septembrie-31 decembrie, numărul de stupi pregătiţi pentru iernat, prezenţi pe teritoriul lor.

Art. 3: Notificarea numărului de stupi
Începând cu 2017, statele membre care prezintă programe apicole notifică, în fiecare an, Comisiei numărul de stupi pregătiţi pentru iernat de pe teritoriul lor, determinat în conformitate cu metoda menţionată la articolul 2.

Art. 4: Contribuţia Uniunii la programele apicole
Contribuţia Uniunii la programele apicole se alocă statelor membre care au programe apicole proporţional cu numărul total mediu de stupi notificat de statele membre respective în conformitate cu articolul 3 pe parcursul celor doi ani calendaristici imediat anteriori notificării programelor apicole către Comisie. Nivelul minim al contribuţiei Uniunii pentru fiecare program apicol este de 25 000 EUR.
În cazul în care cuantumul finanţării din partea Uniunii solicitat de un stat membru pentru programul său apicol este mai mic decât alocarea care rezultă din primul paragraf, contribuţia Uniunii la programele apicole ale celorlalte state membre poate fi majorată proporţional cu numărul de stupi notificat de acestea.

Art. 5: Evitarea dublei finanţări
Statele membre se asigură că nu are loc o dublă finanţare a programelor apicole, în cadrul ajutorului pentru sectorul apicol acordat în temeiul articolului 55 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 şi în cadrul sprijinului pentru dezvoltare rurală acordat în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1305/2013.

Art. 6: Faptul generator al cursului de schimb
Pentru sumele plătite ca ajutor pentru sectorul apicol în temeiul articolului 55 din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, faptul generator al cursului de schimb este cel stabilit la articolul 34 alineatul (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 907/2014.

Art. 7: Abrogare
Regulamentul (CE) nr. 917/2004 se abrogă.
Cu toate acestea, Regulamentul (CE) nr. 917/2004 se aplică în continuare programelor apicole aprobate înainte de 1 ianuarie 2014, până la încheierea programelor în cauză.

Art. 8: Măsuri tranzitorii
(1) Statele membre îşi pot modifica programele apicole aprobate înainte de 1 ianuarie 2014 pentru a include noile măsuri privind sectorul apicol enumerate la articolul 55 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013.
(2) Alocarea fondurilor Uniunii pentru programele apicole din perioada 2017-2019 se efectuează pe baza numărului de stupi comunicat în 2013 de către statele membre în programele lor apicole pentru perioada 2014-2016.

Art. 9: Intrarea în vigoare
Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.
-****-
Adoptat la Bruxelles, 11 mai 2015.
Pentru Comisie
Preşedintele
Jean-Claude JUNCKER

Publicat în Jurnalul Oficial cu numărul 211L din data de 8 august 2015
kiloz

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA