Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde proapis13 » 30 Sep 2015, 15:42

Unii apicultori recomanda iernarea pe rame blana cu miere capacita cu conditia ca rama din mijloc sa aibe doar coronita cu miere...
Avem un coleg care ierneaza pe rame full,caramida, cu miere capacita,dar ramele sunt distantate cate 1cm intre umeri...de ce ???
mareste distanta intre fetele ramelor sa aibe loc cat mai multe albine pe interval,sa fie pe cate trei randuri cum ar veni..
Daca pune si folia peste cuib in doua saptamani albinele ingroseaza coroana la rame mutand mierea sa faca loc ghemului... ;)
Le ierneaza fara sibar pe fundul stupului...
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ves.lucian.zabrani » 30 Sep 2015, 15:58

Vedeti voi , prietenii mei , la MER parca-i mai simplu !!!
La MER-urile mele corpul 3 ( cel de sus ) este full cu miere !!!
Corpurile 2 ( cele de la mijloc ) cate 3 rame in stanga si in dreapta full cu miere !!!
Corpurile 1 , mai este cate ceva papa si ceva pastura , dar nu cantitati mari !!!
Acest corp 1 , mai are avantajul ca " rupe " vantul !!!
Am iernat si cu suberele scoase , si cu ele bagate !!!
Parca este mai bine cu ele bagate !!!
Dar am suberele din OSB de 6mm grosime , si falturile de la fund au inaltimea de 10 mm !!!
Mai circula aerul pe acolo !!!
In primavara asta a fost prima data cand nu am mai curatat fundurile de albina moarta !!!
Sa vina iarna si sa treaca cu bine !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde nae » 30 Sep 2015, 16:41

paul scrie:Eu am curaj sa iernez pe rame ... placa !Pline full si capacite pana jos ! :idea:
Garantez eu ca-i cea mai buna iernare !Placile cu miere capacita vor actiona ca un calorifer ( dupa studiile unui austriac, nu-mi amintesc numele) !

Te cred si nu ma costa nimic .
Ce facem cu cei ''grabiti'' care iau de buna ''garantia'' ?
Rame full in C2 = DA
Rame full la o iernare pe un singur corp !?, a scris colegul Tiih si AC .
nae

Mesajde Avram » 30 Sep 2015, 17:51

Mie- mi place asa - iernez pe 6 rame , rama 1, 5, 6 capacite de sus pana jos , ramele 2 ,3, 4 cu cate o coronita cam de 10 cm grosime care se intinde pe marginile ramei pana aproape de leatul inferior !
Si nu are decat sa vina iarna !

Sanatate.
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde daffid mihailov » 30 Sep 2015, 20:23

Eu iernez marginasele aproape full.
Urmatoarea mai mult de jumatate
iar pe cea din centru coroanaita de 4.5 degete.
la cea din centru e important sa aibe si necapacit.

Iernez in pe 4, 5,si 6 rame. Unele exceptii pe 7.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde teinegru64 » 30 Sep 2015, 21:40

nae scrie:
paul scrie:Eu am curaj sa iernez pe rame ... placa !Pline full si capacite pana jos ! :idea:
Garantez eu ca-i cea mai buna iernare !Placile cu miere capacita vor actiona ca un calorifer ( dupa studiile unui austriac, nu-mi amintesc numele) !

Te cred si nu ma costa nimic .
Ce facem cu cei ''grabiti'' care iau de buna ''garantia'' ?
Rame full in C2 = DA
Rame full la o iernare pe un singur corp !?, a scris colegul Tiih si AC .

Niciodata nu am pierdut o familie de albine iernata pe 5;6 rame tabla cu miere.Pe un singur corp.Indiferent de tipul lazii.
O singura conditie , ghemul sa fie....patrat.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde nae » 30 Sep 2015, 22:30

teinegru64 scrie:O singura conditie , ghemul sa fie....patrat.

Nu am zis ca moare , nu moare toata dar cea care moare o face ''gratis''.
1- daca ghemul e ''patrat''(ocupa din leat in leat-cred ca inseamna) n-o sa stea sub miere cu curul pe sita sau in dreptul urdinisului in veci ; in spate la frig si aer viciat nu , intre rame nu , :roll: se ingramadeste in fata intre peretele frontal-cald si o schioapa intre rame ... Mortalitate maxima .
2-daca ghemul e cat marul urca pe speteze ca soarecul :lol: si coboara !?, cat coboara si ingheata .
Asta pe un corp .
Asa s-au manifestat la mine .

Pe doua corpuri e bobo si daca e cub(MEA) e perfect :D
nae

Mesajde csaa » 01 Oct 2015, 09:19

Vorbim despre iernare si aici parca a venit primavara. Am vazut multa rapita inflorita sau gata sa infloreasca, iar saptamana trecuta un visin era inflorit jumatate. :lol:
csaa

Mesajde asd » 01 Oct 2015, 11:37

Bun, pana acum am vazut mesaje de la cei care reduc cuibul. Ar fi fain sa zica cate ceva si cei care nu o fac. Chiar se merita atata munca?
asd

Mesajde andrei_calinescu » 01 Oct 2015, 11:52

asd scrie:Bun, pana acum am vazut mesaje de la cei care reduc cuibul. Ar fi fain sa zica cate ceva si cei care nu o fac. Chiar se merita atata munca?

Cuibul se reduce la cate rame acopera albina.
Daca ai ghem pe 4-5 r nu vad de ce sa lasi 10 r in stup - deci reducere de spatiu, optimizare resurse hrana, implicit conservare calorica.
Cum e la mine.
Carpatina isi trage rezervele pe 7-8 r , functie de cat puiet mai are la vreme tarzie.
Bucksurile stau mai desfacute deoarece albina e mai multa.
Daca scot 3-4 r per familie, nu e chiar atata munca, se scot in general ramele construite in sezonul curent.

De fapt ce ar trebui completat :
- la cuib Dadant de preferat redus.
- la modelele multietajat, se aranjaza singure.
andrei_calinescu

Mesajde asd » 01 Oct 2015, 13:10

Teoria o cunosc. Am ME insa majoritatea pe un corp. Anul trecut la fel. Nu am redus cuiburi. E drept ca am mai intalnit si ceva albine moarte pe ultimul interval insa numeric nesemnificativ.
Ca am tot discutat de hranire stimulare/completare si tot tacamul: daca se face o completare cam in perioada in care iasa ultimul puiet(octombrie) albina va trage siropul exact in zona in care are nevoie. In felul asta scapam de scotocit prin cuiburi si putem dormi linistit toata iarna.
Nu imi place stuparitul asta... sa tot vanturi rame ori trebe ori nu.
asd

Mesajde ves.lucian.zabrani » 01 Oct 2015, 13:29

asd scrie:Teoria o cunosc. Am ME insa majoritatea pe un corp. Anul trecut la fel. Nu am redus cuiburi. E drept ca am mai intalnit si ceva albine moarte pe ultimul interval insa numeric nesemnificativ.
Ca am tot discutat de hranire stimulare/completare si tot tacamul: daca se face o completare cam in perioada in care iasa ultimul puiet(octombrie) albina va trage siropul exact in zona in care are nevoie. In felul asta scapam de scotocit prin cuiburi si putem dormi linistit toata iarna.
Nu imi place stuparitul asta... sa tot vanturi rame ori trebe ori nu.

asd , de ce nu-i lasi tot timpul pe doua corpuri ME ??? Cand este cazul pui corpul 3 , eventual ( Doamne-ajuta ) mai pui si corpul 4 !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Dila Daniel » 01 Oct 2015, 13:48

Asd,te intrebi-daca se merita sa "vanturi"ramele?
am sa-ti spun cum vad eu treaba asta cu ramele la cuib cu rama mare (1/1).Singurul dezavantaj este munca,insa am mai multe avantaje
-o familie care nu ocupa toate cele 10 rame este mai predispusa la furtisag/boli
-din cele 10 rame,imposibil sa nu reformez macar una
-in primavara,minim o rama trebuie bagata la cladit
-daca mierea nu este indestulatoare,prefer sa se gaseasca strict pe ramele care ierneaza
-daca este miere multa,ramele cu miera care nu sunt ocupate,vor prelua din condens,alerand mierea (necapacita)
-ramele cu miere scoase si puse la rezerva,ajuta mult in primavara la alte familii.
-familia care nu acopera toate cele 10 intervale,in primavara,albinele "se imprastie"prin toata lada,si matca depune puiet mai putin pe rama,dar pe mai multe-risc furtisag/boli
-cu minim o rama scoasa din lada,in primavara am spatiu de lucru in lada si loc de dat "la lins",in caz de nevoie
-la cel mult cateva sute de stupi/stupina(cat au stupinele noastre prin Romania) zic eu ca se justifica munca.

Nu inseamna ca daca nu le restrangi acum,sau indeosebi in primavara,nu o sa ai stupi...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde asd » 01 Oct 2015, 14:20

K am inteles. E procedura standard la dadant.
@Lucian
Avand in vedere ca toti au urdinise superioare o sa obturez total intrarea de jos(la cei care o au) pe timpul iernii asa incat nu vor mai fi curenti pe jos. Acum ca a venit frigul familiile care au 2 urdinise - pe 2 corpuri - au inceput sa-l foloseasca pe cel de sus. Pana acum doar il pazeau.
asd

Mesajde andrei_calinescu » 01 Oct 2015, 15:41

"Am ME insa majoritatea pe un corp. Anul trecut la fel. Nu am redus cuiburi."

Foarte bine ca iernezi pe un singur corp. Daca sunt piatra de mancare nu au nici un stres.
Am vazut stupina lui Bebe Cauia si ME-urile ierneaza pe un ingur corp. Erau insa piatra de papa.
andrei_calinescu

Mesajde lucky5strike » 01 Oct 2015, 16:44

Ce aveti ma cu iernarea pe un singur corp la ME... a devenit cumva ultima "fita"?

Care e folosul?
Pax vobiscum!
lucky5strike

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR