Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde mellis » 01 Oct 2015, 17:00

Americani-s de vina...
Nici roiurile la ME nu le las pe un corp..le pun corp "beci"..e drept ca am AV deschis si nu dețin urdinis superior..
Sanatate
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde asd » 01 Oct 2015, 18:51

lucky5strike scrie:Ce aveti ma cu iernarea pe un singur corp la ME... a devenit cumva ultima "fita"?

Care e folosul?

Scuze. Nu tin sa iernez pe un corp dar nici sa adaug unde nu e. Sunt un snob si gica contra. Nu imi place sa fac un lucru de doua ori: pune corpul, scoate corpul; scoate rama, baga rama etc.

Ref. la americani imi place de ei ca sunt practici. Atata tot. In rest sunt nationalist convins.
asd

Mesajde Dila Daniel » 01 Oct 2015, 19:59

americanii sunt practici...fiindca isi permit.Si nu glumesc.
ME,se poate ierna si pe un corp.Ti-o spun din practica
Insa,conteaza ce populatie ai si cata miere
Pe un corp,implica cateva interventii in plus.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde nae » 01 Oct 2015, 20:46

Si eu iernez / 3 rame dar nu-i o normalitate , e neputinta ; ME pe un corp :(
23 cm - 2 lemn - (5-7) de la sita la coaja ghemului + ca pe un corp ghemul se formeaza in fata, nu ocupa din fata-spate ... , ma depaseste
MultiEtajat pe un corp !?
nae

Mesajde petru MD » 01 Oct 2015, 21:17

asd scrie:Bun, pana acum am vazut mesaje de la cei care reduc cuibul. Ar fi fain sa zica cate ceva si cei care nu o fac. Chiar se merita atata munca?

daca imi permiteti spun eu...)
petru MD

Mesajde DoarEu » 01 Oct 2015, 21:22

Spune fiule :lol: :lol:...ai pacatuit? :lol: :lol:
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde petru MD » 01 Oct 2015, 21:23

DoarEu scrie:Spune fiule :lol: :lol:...ai pacatuit? :lol: :lol:

pacatele le spun lui Dumnezeu !!!!!
petru MD

Mesajde DoarEu » 01 Oct 2015, 21:24

Pacatele despre iernare(implicit despre restrangere)? Eu de alea intrebam :lol: :lol: :lol:
Le:N-am vrut sa jignesc pe nimeni cu nimic,deci...am incercat mai mult sa fac o gluma...
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde petru MD » 01 Oct 2015, 21:32

am citit conversarea de pe ultimile pagini si am o itrebare ca cel poate mai mic ( in practica apicola) din toti forumistii.. Cum, cum reusiti domnilor sa scoteti rame sa punetti avin peste 200 familii ???? sau aveti oameni care fac tot asta....
si alta intrebare chear suntem noi oameni mai destepti ca albina de le sucim ramele cum dorim mutam cuiburile cum ne place astupam ordinidile cum ne da prin cap... ????

eu cred ca cu iernarea e mult mai simplu MULT!!!!!!

1. multa albina
2. cel putin 20 kg de miere
3. aeresirea
3. si spatiu destul petru tot asta
petru MD

Mesajde petru MD » 01 Oct 2015, 21:33

DoarEu scrie:Pacatele despre iernare(implicit despre restrangere)? Eu de alea intrebam :lol: :lol: :lol:
Le:N-am vrut sa jignesc pe nimeni cu nimic,deci...am incercat mai mult sa fac o gluma...

am inteles domnule gluma)))
petru MD

Mesajde nae » 01 Oct 2015, 21:41

petru MD scrie:am citit conversarea de pe ultimile pagini si am o itrebare ca cel poate mai mic ( in practica apicola) din toti forumistii...

Cand ingrijesti > 200 inseamna ca esti mai batran decat mine care am <100 si nu ma refer la culoarea parului ci la dreptul de a sta in capul mesei ; pe forum mai sunt tineri ''batrani'' ;) .
Salut .
nae

Mesajde Dragos2006 » 01 Oct 2015, 21:48

Am un cunoscut care are la 500 colonii de albine , personal ia la mana fiecare stup in parte . Toamna ca toamna dar incepand de la fe-martie stimuleaza la 2 zile fiecare colonie. Si totul face singur. Ajutoare are la extractie si transport , toti stupii sunt pe pavilioane.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde andrei_calinescu » 01 Oct 2015, 22:00

"cum reusiti domnilor sa scoteti rame sa punetti avin peste 200 familii ???"

Petrule, stai un pic , nu se ia rama cu rama la mana.
Ele oricum isi trag mierea din completari si ramele mai goale inspre cuibul de iernare(in general 6 - 7 rame).
Odata ce-am delimitat cuibul, pun diafragma si dau peste ea ramele care ies afara.
Ele trag mierea necapacita din astea in sep-oct. Dupa 1 oct descapacesc tot ce e pe ramele alea, sau le extrag, dau la toate 2 kile de fructoza si gata.
Ti se pare greu?
andrei_calinescu

Mesajde petru MD » 01 Oct 2015, 22:20

andrei_calinescu scrie:"cum reusiti domnilor sa scoteti rame sa punetti avin peste 200 familii ???"

Ti se pare greu?

numi pare greu dar cred se poate un pic de usurat lucru

eu am avut pierdei numui daca dadeam gres cu tratament( o singura data) in rest pierderi nimic , famili unele ceva mai,slab da.
le iernezi pe doua corpuri( dadan) familia sus ramele cu mai putina miere sau,fara jos. nu,scot din cuib nici o rama niciodata . caturile skot de desupt numai daca familia dupa prima bruma e mai mica de 7 rame asta ar insemna ca 30 % le scot .
ele singure isi fac cuibu nam opservat sa luati in seama la apusu,si,rasarit,in asazarea remelor cu miere
si cu am spus cel puti 20 kg de miere in stup.
nu le acoper cu nimik inafara de capac( intre capac si rame spatiu gol) ordinisul de jos numai decit deschis noi avem nevoe de curet ca sa fie eliminat condesatu.... da cunsumu,ceva mai mult dar in schimb avem rame uscate si albina sanatoasa . am citit la cineva ca ierneza pe un corp.si 90% din celule capacite cum??? ce albina intra atunci in eiarna regina unde a depus,atunci pina acum??
daca nare spatiu destul se opareste iearna??,
si toate aste la 15 septembrie e facut si de atunci pina la primu zbor de curatire nu le deschid capacu pe urma pun cilofana sau neilonu cum il numiti..... care ii slab il mintui,de tot si lukrez numai cu famili bune nare rost cu cea slaba sa iti perzi timpul....
Ultima oară modificat de petru MD pe 01 Oct 2015, 22:27, modificat 1 dată în total.
petru MD

Mesajde petru MD » 01 Oct 2015, 22:24

Dragos2006 scrie:Am un cunoscut care are la 500 colonii de albine , personal ia la mana fiecare stup in parte . Toamna ca toamna dar incepand de la fe-martie stimuleaza la 2 zile fiecare colonie. Si totul face singur. Ajutoare are la extractie si transport , toti stupii sunt pe pavilioane.

sunt deacord domnu Dragos dar pentru ce de scos ramele e cel putin doua trei,zile de lukru si,apoi,punele inapoi inapoi cind le pui,nu poti pune cu ar fii ca e rama gola la margina nu o,mai,pui desfa cuibu si tot asa nu vad logica
poate ca is tinar inca si nu prea le pricep dar.....
petru MD

Mesajde asd » 02 Oct 2015, 07:35

nae scrie:Si eu iernez / 3 rame dar nu-i o normalitate , e neputinta ; ME pe un corp :(
23 cm - 2 lemn - (5-7) de la sita la coaja ghemului + ca pe un corp ghemul se formeaza in fata, nu ocupa din fata-spate ... , ma depaseste
MultiEtajat pe un corp !?

De ce sa fie neputinta? Am facut roi cu o singura rama de puiet in iunie, deci multi, cu matcile mele. Crezi ca aveau vreo sansa sa cladeasca 2 corpuri? Si care e problema daca eu vreau sa am multe matci in primavara? Iernez si pe 3 rame in cutii 2 in 1. Ai fi surprins sa vezi evolutia acestor colonii in primavara(asta depinde mult de calitatea matcilor).
asd

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR