Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde mellis » 02 Oct 2015, 11:39

Si eu iernez cativa ME pe un corp (trecere DB-ME + unul scapat la botci / impartit in 3 lazi), roi de anul acesta. Cel de anul trecut iernat pe un corp - anula cesta a dat un cat de miere, se poate.
ASD, din ce ai mentionat /prezinti ca normalitate iernarea pe un corp ME, pot trece iarna dar nu este sanatos. Daca pot si am cu ce - prefer mereu cat cu miere deasupra, nu sa storc catul la piele.
Trec iarna - dar nu au mai fost ierni ca alte dati - daca ne intalnim cu una serioasa - vom avea pierderi mai mari + multa munca in primavara.
Diferenta unei familii pe doua corpuri se vede clar la dezvoltare - de exemplu am luat 3 caturi de miere/an/stationar - comparativ cu unul la cele iernate pe un corp.
Sanatate.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde petru MD » 02 Oct 2015, 21:05

cine ierneaza sputi pe palet acoperiti cu pelikula neagra???? cum este? ce avantaje are asa metoda de iernare si,ce dezavantaje ?? doresc sa incer dar astori,poate ceva,sfaturi de la cei mai cu practica...
multumesc anticipat.. sanatate la toti...
petru MD

Mesajde nae » 02 Oct 2015, 22:51

asd scrie:De ce sa fie neputinta? Am facut roi cu o singura rama de puiet in iunie, deci multi, cu matcile mele. Crezi ca aveau vreo sansa sa cladeasca 2 corpuri? Si care e problema daca eu vreau sa am multe matci in primavara? Iernez si pe 3 rame in cutii 2 in 1. Ai fi surprins sa vezi evolutia acestor colonii in primavara(asta depinde mult de calitatea matcilor).

Surprins !? , ma doare-n BASCHETI .
Ce treaba am eu ca '' crezi ca aveau vreo sansa sa cladeasca 2 corpuri ?'' = NEPUTINTA
Nene, poti sa fii dotat sau sa-ti tai doua coaste = ma lasa RECE ce alegi ; ME = MULTI etajat = e asa greu !?
Rama 23 cm = cat e GHEMUL sa nu-i sufle urdinisul in CU..R sau AV ? :shock:

Ca-l faci in noiembrie sau in alta data tot 1.5/2 Kg de albina trebuie pt iernare; dorinta d-tale nu intereseaza pe NIMENI .
:(
nae

Mesajde mellis » 02 Oct 2015, 23:19

petru MD scrie:cine ierneaza sputi pe palet acoperiti cu pelikula neagra???? cum este? ce avantaje are asa metoda de iernare si,ce dezavantaje ?? doresc sa incer dar astori,poate ceva,sfaturi de la cei mai cu practica...

Cautati pe net apicultura lâ distanta, daca nu le-ați văzut. Nu folosesc personal dar este interesant pentru zona lor.
Sănătate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde huzuneanuclaudiu » 02 Oct 2015, 23:24

salutare!
Este pentru prima data cand scriu pe forumul acesta ..am nevoie daca puteti sa ma ajutati cu un sfat in privinta iernarii -am roiii pe 3-4 rame(oua, mancare in regula) cu podisor 1/2 plasa fund cu aerisire (3 gauri cu diametrul de 3cm ) , aerisire in capac fata spate. Ma gandesc sa iernez cu ziar peste plasa de la podisor apoi folie si capac iar pe partea laterala polistiren pe exteriorul diafragmei.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri si/sau sfaturi !
huzuneanuclaudiu

Mesajde petru MD » 03 Oct 2015, 08:11

mellis scrie:
petru MD scrie:cine ierneaza sputi pe palet acoperiti cu pelikula neagra???? cum este? ce avantaje are asa metoda de iernare si,ce dezavantaje ?? doresc sa incer dar astori,poate ceva,sfaturi de la cei mai cu practica...

Cautati pe net apicultura lâ distanta, daca nu le-ați văzut. Nu folosesc personal dar este interesant pentru zona lor.
Sănătate..

pentru zona lor stiu ca e bine dar la noi cuniernele noastre cum ar fi???
petru MD

Mesajde teinegru64 » 03 Oct 2015, 08:39

Multi sunt incantati...Si mai multi au fost ,,incantati''.O scapare ... a fost otrava pentru rozatoare.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde cucubau » 03 Oct 2015, 10:24

M
esajde huzuneanuclaudiu » Ieri, , 23:24

salutare!
Este pentru prima data cand scriu pe forumul acesta ..am nevoie daca puteti sa ma ajutati cu un sfat in privinta iernarii -am roiii pe 3-4 rame(oua, mancare in regula) cu podisor 1/2 plasa fund cu aerisire (3 gauri cu diametrul de 3cm ) , aerisire in capac fata spate. Ma gandesc sa iernez cu ziar peste plasa de la podisor apoi folie si capac iar pe partea laterala polistiren pe exteriorul diafragmei.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri si/sau sfaturi !

Atentie la folie , folia poate provoca condens si apoi mucegai !
........
cucubau

Mesajde proapis13 » 03 Oct 2015, 12:09

cucubau scrie:...Atentie la folie , folia poate provoca condens si apoi mucegai !

O folosesc si vara si iarna si....nimic...este cumva vreo diferenta intre folii :?: :?
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde mausica » 03 Oct 2015, 18:01

cucubau scrie:
Atentie la folie , folia poate provoca condens si apoi mucegai !

Esti sigur de ceea ce zici? Poate nu ai folosito cu izolant peste.
Si eu am folie vara-iarna si totul e perfect
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Kingraa » 03 Oct 2015, 20:49

Se pot da mai multe detalii cu privire la folosirea foliei ? Mi-ar (ne-ar) prinde bine orice informatie. Izolant, adica polistiren extrudat ? Trebuie lasat un capat neacoperit ? Daca am fund plin cum se mai face transferul de aer necesar ? Sunt la prima iernare si sunt un pic stresat.
Multumesc.
Kingraa

Mesajde petru MD » 03 Oct 2015, 20:55

Kingraa scrie:Se pot da mai multe detalii cu privire la folosirea foliei ? Mi-ar (ne-ar) prinde bine orice informatie. Izolant, adica polistiren extrudat ? Trebuie lasat un capat neacoperit ? Daca am fund plin cum se mai face transferul de aer necesar ? Sunt la prima iernare si sunt un pic stresat.
Multumesc.

nustiu de ce la d- va in romania asa mare accent puneti pe imbolirea fimililor pe iearna...
noi avem.nevoe ca CO2 sa fie,eliminat cit mai,repede din stup asai??? cum se face da e acoperit cu,pelicula? CO2 e cea mai mare problema in timp de iearna dupa parerea mea.
daca doriti sa le ajutati pe albini punetile pelicula inbodolitile numai ca dupa 20 februarie atunci are efec pozitiv in rest numai negativ staruiti in stup pe timp de ierna sa fie nuai lemn ceara miere si albina acereta sa cada zapada peste ea

p.s. Asa fac eu si am rezultate bune... voua va dores doar sa faceti alegerea corecta....
petru MD

Mesajde alt stupar » 03 Oct 2015, 20:57

prietene Campia Turzii...
un pic de efort, olecutza de rasfoire prin paginile forumului si... se face lumina pe ulitza matale ;)
Stiu ca e comod ca unu sa intrebe si zece sa-i raspunda automat dar nah... se intampla mai rar. Nimeni nu are o plaere sa reia ce s-a mai discutat p”acilea...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde mausica » 03 Oct 2015, 21:11

petru MD scrie: nustiu de ce la d- va in romania asa mare accent puneti pe imbolirea fimililor pe iearna...
noi avem.nevoe ca CO2 sa fie,eliminat cit mai,repede din stup asai??? cum se face da e acoperit cu,pelicula? CO2 e cea mai mare problema in timp de iearna dupa parerea mea.

Tocmai ca CO2 fiind ma greu va cobora spre sita de jos(cine o are) si va iesii afara din stup,iar pe urdinis va intra aer curat(oxigen)Faptul ca sus este etans se formeaza acel clopot(mai mult sau putin).
Stai linistit Petru ca nimeni de aici nu doreste sa isi imbolnaveasca familiile,insa tre sa stii si cum sa faci treaba buna ;)

Kingraa scrie: Sunt la prima iernare si sunt un pic stresat.
Multumesc.

Prietene daca e asa cum zici e naspa rau....Daca morcovul are si frunze o sa ai ce vinde la iarna/primavara. :) Ia forumul la puricat ca s-a discutat despre pro si contra foliei.........numai chef de citit sa ai...si vezi daca poti adapta la situatia ta ;)
Oare pe unde e Marian sa mai dea cate o trimitere catre vreo carte ceva... :lol:
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde nae » 03 Oct 2015, 21:17

petru MD scrie:... cum se face da e acoperit cu,pelicula? CO2 e cea mai mare problema in timp de iearna dupa parerea mea.
daca doriti sa le ajutati pe albini punetile pelicula inbodolitile numai ca dupa 20 februarie atunci are efec pozitiv in rest numai negativ staruiti in stup pe timp de ierna sa fie nuai lemn ceara miere si albina acereta sa cada zapada peste ea ...

Salut MESTERE , si eu sunt ''citit'' greu , nu-ti imput/reprosez nimic , zic doar . :roll:
Folia nu-i obligatorie ea corecteaza niste carente /lipsuri ; daca ai podisor monobloc nu ai nevoie de folie , daca ai podisor cu sita folia rezolva microclimatul ...
E posibil sa nu ma explic bine si exemplific :
- la stupul cu podisor inchis total si capac izolat nu folosesc folie .
-la stupul cu podisor total din sita pun folia peste rame , peste pun o patura sa ramana caldura in stup(iarna) si ''frigul'' -vara ,capacul tot izolat...
FOLIA corecteaza niste defecte nu este OBLIGATORIE .
Cu RESPECT , Nae .
nae

Mesajde Avram » 03 Oct 2015, 21:19

Kingraa scrie:Se pot da mai multe detalii cu privire la folosirea foliei ? Daca am fund plin cum se mai face transferul de aer necesar ?
Multumesc.

Foarte pe scurt ...daca ai fundul stupului plin folia nu este indicata .
daca ai sita pe fundul stupului poti folosi cu incredere

Pentru mai multe detalii intra pe vechiul forum http://www.stuparitul.3xforum.ro/post/1814/1/Folia_PRO_CONTRA/
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR