Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Lucrul la ferma

Mesajde andrei_calinescu » 01 Oct 2015, 15:37

clncatalin scrie:Sunt gata de iernat sau mai aveti puiet prin ei?

Catalin, acum pot sa-ti raspund, caci azi am profitat de vreo doua ore cu soare si am "aranjat" o parte din stupina 1.
Am cautat in 5 cuiburi de productie, puiet cateva celule capacite, in rest 0 oua/larvar.
La una singura careia i-am schimbat matca, erau oua pe o singura rama, cateva celule.
Am scos ramele goale de dupa diafragma, carpatinele sunt pe 6 rame , buckfasturile pe 7.
Ultima treaba pe care o fac e administrare de 2 kile de F40 si la timpul sau un ultim tratament cu VF.
Asa sunt urdinisele la toti(de la FS), asa raman peste iarna.
Fişiere ataşate
urdinis.JPG
andrei_calinescu

Mesajde clncatalin » 01 Oct 2015, 20:26

Am pus si eu azi mavrirolul si am verificat cateva cuiburi. La matcile tinere am gasit cate o palma de puiet capacit pe 2-3 rame si cateva oua in mijloc. La reginele de 2-3 ani doar cate o palma de puiet capacit pe cate o rama. Mentionez ca am oprit orice stimulare la 25 august. Cuiburile cred ca vor fi majoritatea pe 5-7 rame. Eu nu le-am strans inca. Nu am facut uniformizari. Am cativa mai slabuti pe care vreau sa-i unesc cu niste roisori pe 3 rame. La sfarsit de octombrie sau inceput de noiembrie vreau sa mai dau 1-2 fumuri de taktik sau varachet. Sa vedem ce zice si vremea.
Multumesc pentru raspuns!
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

Mesajde andrei_calinescu » 01 Oct 2015, 20:57

"Nu am facut uniformizari."

Nici nu ar trebui sa faci.
Ma refer strict la familii de productie.
Facand uniformizari ascunzi praful sub pres.
O matca trebuie sa duca singura cap-coada cel putin un sezon. Daca nu, vorba lui Caratase : "Capul, securea".
Ce selectie mai poti sa faci la matci "in carje", ajutand cu puiet, uniformizand, etc.
Inca o data e vorba de familii. La roi e nuantat.

PS Si la fam devine nuantat daca spre ex ai suferit o otravire. Atunci se impun unificari, egalizari.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 07 Oct 2015, 19:59

Ieri, 06/10 si-au primit ultima portie de F40 - 2l la fiecare, sa le fie pentru oct-nov.
Fişiere ataşate
sirop_oct (Medium).JPG
Completare oct
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 11 Oct 2015, 16:22

O carte care a luat mai multe medalii de aur Apimondia, o lucrare extraordinara , care contine cateva axiome care ma ghideaza in activitatile apicole.
O carte pe care o citesc - recitesc cu frenezie in fiecare iarna:
"Metoda de lucru cu stupii multietajati"
Fişiere ataşate
karl.JPG
Stupii multietajati
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 11 Oct 2015, 16:32

Una din axiome:

De aceea apicultorul va trebui sa se ocupe intensiv de problematica hranirilor. Ce inseamna asta? Voi raspunde citand cuvintele unui savant apicultor:
"Apicultorul ar trebui, in perioada de zbor, sa ofere zilnic albinelor sale, ceea ce ele nu gasesc in natura, asa cum fermierul trebuie sa ofere vitelor sale in stabulatie, hrana pe care acestea nu o gasesc pe pasune."

Acuma fiecare cum crede.
Fişiere ataşate
axioma.JPG
andrei_calinescu

Mesajde nae » 11 Oct 2015, 17:06

Recomanda iernarea pe un corp ?
La mana merg cu ''fam ajutatoare'' /roi ?
Recomanda trantorii FRATI pt matci ?
:roll:
nae

Mesajde andrei_calinescu » 11 Oct 2015, 17:37

nae scrie:Recomanda iernarea pe un corp ?
La mana merg cu ''fam ajutatoare'' /roi ?
Recomanda trantorii FRATI pt matci ?
:roll:

1. Uneori da.
2. Intotdeauna, dar roii asteapta acasa, " pe polen".
3. Niciodata.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 11 Oct 2015, 17:39

"Recomanda iernarea pe un corp ?"

Nu stiu ce va sperie vis-a-vis de asta. Daca se poate pe un miniplus de ce nu se poate pe un singur ME?
andrei_calinescu

Mesajde nae » 11 Oct 2015, 17:56

Nu ma sperie , ma lasa ''rece'' ; ca trantorii frati , ca ... multe .
Ce intelegi prin fam ajutatoare ?
(nu e intrebare capcana , incerc sa te inteleg )
nae

Mesajde andrei_calinescu » 11 Oct 2015, 18:56

nae scrie:Nu ma sperie , ma lasa ''rece'' ; ca trantorii frati , ca ... multe .

Va salut
Pentru fam ajutatoare nu cred ca exista reguli.
Personal fac fam ajutatoare la sfarsitul lui iulie, pe care le las sa se dezvolte pana la septembrie, dupa care unific cu fam care prezinta matci cu probleme.
Practic acestea sunt in general roiuri pe 3 rame.
andrei_calinescu

Mesajde ionut iasi » 11 Oct 2015, 19:20

Salut Andrei...ai cumva cartea si in format pdf sau tradusa?As vrea sa arunc si eu un ochi peste ea...multumesc anticipat.
ionut iasi

Mesajde teinegru64 » 11 Oct 2015, 19:42

nae scrie:Nu ma sperie , ma lasa ''rece'' ; ca trantorii frati , ca ... multe .

Nu fi rau .Ai inteles demult.Pentru a scrie o carte...la care sa se inchine generatii....fara a risca sa fii injurat...e nevoie de mult sirop si familii ajutatoare.Stii tu de unu care sa scoata doar miere ...fara sa bage nimic ?:lol: sa fi scris vreo carte ?
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde nae » 11 Oct 2015, 19:43

andrei_calinescu scrie:
Personal fac fam ajutatoare la sfarsitul lui iulie, pe care le las sa se dezvolte pana la septembrie, dupa care unific cu fam care prezinta matci cu probleme.

Corect si frumos, la asta ma gandeam = nu sunt confuzii .
Deci acest ROI merge la mana sau polenizare !? , bravo!

Nu ma deranjeaza sa fiu vanat/inghesuit dar sa fie ''pe bune'' ; ca asa fac ''afara'' nu e un argument .
Mai trebuie filtrat si cu mintea noastra ca .. ajungem sa recomandam trantori frati (sau din fam bezmetice), iernari AIUREA sau roi la munte si un ''nae'' care nu a urcat de Cluj sau coborat de Constanta poate pune botu' . :(
Nu te salut , nu-mi place sa mint .
nae

Mesajde andrei_calinescu » 11 Oct 2015, 21:26

nae scrie:
andrei_calinescu scrie:

Corect si frumos, la asta ma gandeam = nu sunt confuzii .
Deci acest ROI merge la mana sau polenizare !? , bravo!

Nu ma deranjeaza sa fiu vanat/inghesuit dar sa fie ''pe bune'' ; ca asa fac ''afara'' nu e un argument .
Mai trebuie filtrat si cu mintea noastra ca .. ajungem sa recomandam trantori frati (sau din fam bezmetice), iernari AIUREA sau roi la munte si un ''nae'' care nu a urcat de Cluj sau coborat de Constanta poate pune botu' . :(
Nu te salut , nu-mi place sa mint .

Eu am expus cum fac eu fam ajutatoare. In functie de necesitati, fiecare le face cum doreste si cand doreste.
Daca vorbim de fam ajutatoare pentru mortaciunile care vin de la mana, aceia vor fi formati devreme in sezon, sa fie capabili de iernare.
`Eu nefacand mana la conifere,le fac tarziu, doar pentru schimbul de matci.
Eu nu am recomandat niciodata trantorii frati cu matcile, la vremea respectiva acel "Bine, f bine, excelent", a fost o ironie, pe care se pare ca expozantul utilizator a inteles-o, d-voastra se pare ca nu.
andrei_calinescu

Mesajde cristi_vidican » 11 Oct 2015, 21:39

andrei_calinescu scrie:Una din axiome:
"Apicultorul ar trebui, in perioada de zbor, sa ofere zilnic albinelor sale, ceea ce ele nu gasesc in natura, asa cum fermierul trebuie sa ofere vitelor sale in stabulatie, hrana pe care acestea nu o gasesc pe pasune."

Cred că am mai scris pe undeva ...
Am un cunoscut apicultor. După salcâm se trage la pădure și stimulează luna iunie cu sirop de zahăr.
Are BK.
La FS face o medie de 3 ori mai mare ca a mea, care nu prea aș băga mâna în sac.
FS e în aceeași zonă.

Când trebuie să dea, dă!
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?