Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: tratament Varoza metode si metode

Mesajde Sergiu483 » 19 Oct 2015, 15:03

Buna ziua, ma numesc Sergiu, sunt un apicultor incepator cu un numar de 3 stupi. Sunt din Iasi dar stupii ii am la bunicul meu in jud. Botosani.
Toamna aceasta nu am dispus de timpul necesar pentru a efectua vreun tratament. Credeti ca mai are vreun rost sa le fac la sfaritul saptamanii tratament cu varachet. Si daca nu, ce alternative as avea?
Sergiu483

Mesajde alin75 » 19 Oct 2015, 15:13

Sergiu483 scrie:Buna ziua, ma numesc Sergiu, sunt un apicultor incepator cu un numar de 3 stupi. Sunt din Iasi dar stupii ii am la bunicul meu in jud. Botosani.
Toamna aceasta nu am dispus de timpul necesar pentru a efectua vreun tratament. Credeti ca mai are vreun rost sa le fac la sfaritul saptamanii tratament cu varachet. Si daca nu, ce alternative as avea?

Sergiu, incearca sa gasesti un apicultor la tine in zona care sa fie dispus sa te ajute. Daca ai timp poti cumpara o cutie de Mavrirol (citesti instructiunile!). Daca scapa familiile, incearca pe viitor sa te ingrijesti mai mult de ele (sunt FIINTE NEVINOVATE!)
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde Mishu05 » 19 Oct 2015, 22:11

Fa-le macar 2 tratamente daca nu chiar 3. O sa cada paduchi la greu dar asta e..asa inveti sa iei in serios treaba cu tratamentele.
Succes !
Mishu05

Mesajde Florin Dobre » 19 Oct 2015, 23:08

Sergiu, nu-i tarziu pentru varachet. Eu azi am dat primul fum de toamna. A fost vreme rece la mine si n-am avut cum il face pana acum. Tratamentul a fost eficient.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Mishu05 » 20 Oct 2015, 00:08

Am dat in seara asta un fum de s-a facut o ceata s-o tai cu cutitul ( de descapacit, desigur :lol: ).
Alta viata cu ulei de PARAFINA in aparat. Iese un fum de mai mare dragul: mult, dens, alb. Am avut noroc si de o vreme calma, fara pic de vant. Scoteau fetele pe urdinise fum ca la locomotiva :D . Am mai folosit in trecut diverse lichide de aprins carbuni ( de exemplu) nu se compara cu uleiul de parafina la densitatea fumului. Asta ar fi tratamentul nr 7. 3 in august imediat dupa floare, 3 in septembrie cand incepuse sa scada puietul si acum sper sa fac inca unul peste 3-4-5 zile ( depinde de vreme).
Desi am estimat un nr mic de paduchi anul asta dupa tratamentul din august cred ca m-am cam inselat. Nu este infestatia de anul trecut nici pe departe dar o infestatie medie sa zicem ...cam este. E a dracu rau lighioana se inmulteste pe albina in august-septembrie si scapam greu de ea.
Cireasa de pe tort ( sau mai degraba o visina amara) este ca am la una din vetre un nene cu o stupina de vreo 40 care nu i-a mai vizitat din iunie. La 100m de mine. Ce-o fi acolo...nu stiu.
Mishu05

Mesajde apivasmob » 20 Oct 2015, 19:07

Mai merge si un oxalic cand sunt in ghem.
Nimeni nu este perfect
apivasmob

Mesajde Sergiu483 » 20 Oct 2015, 21:27

Va multumesc tuturor pt raspunsuri. Joi sau vineri am sa merg sa le tratez. Chiar vroiam sa intreb daca pe la sfarsitul lui noiembrie ar fi recomandat sa le tratez cu acid oxalic.
Grija am avut oarecum de ele. anul acesta am avut stupii la o padure, impreuna cu un apicultor experimentat si de la care am mai invatat cate ceva. Tratamente le-am facut dupa fiecare cules doar ca in septembrie, datorita serviciului, nu am mai apucat. Sper sa fie totul ok.
Inca o intrebare, astazi cand am fost si am luat varachet, am vazut turte dulcofruct. Credeti ca ar fi ok daca le-as plasa la fiecare cate una. Hrana zic ca au destula, dar eu cum sunt mai pesimist si pun raul inainte, ma gandesc ca in caz de....sa le ramana decat sa nu le ajunga. :)
Sergiu483

Mesajde DoarEu » 20 Oct 2015, 21:52

Sergiu483 scrie:Va multumesc tuturor pt raspunsuri. Joi sau vineri am sa merg sa le tratez. Chiar vroiam sa intreb daca pe la sfarsitul lui noiembrie ar fi recomandat sa le tratez cu acid oxalic.

Varachet-cand afara e peste 13-14 grade(albina sa nu fie in ghem sau semighem).
Oxalic-cand albina e in ghem(prin picurare)
Sergiu483 scrie:am vazut turte dulcofruct. Credeti ca ar fi ok daca le-as plasa la fiecare cate una. Hrana zic ca au destula, dar eu cum sunt mai pesimist si pun raul inainte, ma gandesc ca in caz de....sa le ramana decat sa nu le ajunga. :)

Nu e nevoie de turta daca au hrana.Nu are rost acum.Eventual la primavara cate o turta deasupra ramelor dar acum...face mai mult rau decat bine.
Sanatate!
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde varza » 25 Oct 2015, 11:40

Buna tuturor. Cine imi poate spune daca la ora aceasta mai exista puiet in stup findca doresc sa fac tratament in lipsa puietului ? :D
Multumesc
varza

Mesajde daffid mihailov » 25 Oct 2015, 12:12

Nu stiu la voi, dar eu cand cumpar varachet la un pret exagerat de mare, mereu gasesc sticluta mai putin de jumatate. Si eticheta astupa tot ca sa nu se vada niveu. Cand am intrebat de ce e asa, a spus ca sticluta e mai mare decat ml de pe prospect. De ce nu faceti sticlute mai mici?
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde proapis13 » 25 Oct 2015, 12:32

varza scrie:Buna tuturor. Cine imi poate spune daca la ora aceasta mai exista puiet in stup findca doresc sa fac tratament in lipsa puietului ? :D
Multumesc

Cheama un coleg sa se uite si luati decizia impreuna,faceti sau nu tratamentul.... ;) :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde asd » 25 Oct 2015, 12:34

Ha... ce intrabari pui si tu. Asta e trendul: accentul pus pe ambalaj si brand. Ce mai conteaza ce e si cat e inauntru? :lol:
asd

Mesajde varza » 25 Oct 2015, 18:18

proapis13 scrie:
varza scrie:Buna tuturor. Cine imi poate spune daca la ora aceasta mai exista puiet in stup findca doresc sa fac tratament in lipsa puietului ? :D
Multumesc

Cheama un coleg sa se uite si luati decizia impreuna,faceti sau nu tratamentul.... ;) :lol:

Numai bine.....daca tot am intrebat vin cu o propunere. Cine se ofera sa se uite in stupii mei daca mai e puiet? :lol:
Ca nu as bate mai bine de 250 km doar ca sa constat daca mai e puiet. Apropo raspunsurile de la cei care au stupi in imprejurimile clujului sunt bine venite! :mrgreen:
varza

Mesajde Molluc » 25 Oct 2015, 18:24

Numai bine.....daca tot am intrebat vin cu o propunere. Cine se ofera sa se uite in stupii mei daca mai e puiet? :lol:
Ca nu as bate mai bine de 250 km doar ca sa constat daca mai e puiet. Apropo raspunsurile de la cei care au stupi in imprejurimile clujului sunt bine venite! :mrgreen:[/quote]

Ma ofer eu, dar mai mult ca sigur nu mai ai puiet.
Molluc

Mesajde varza » 25 Oct 2015, 19:36

Molluc scrie:Ma ofer eu, dar mai mult ca sigur nu mai ai puiet.

Uite.... o veste f buna :D . Multumesc mult.
varza

Mesajde Molluc » 25 Oct 2015, 19:44

Uite.... o veste f buna :D . Multumesc mult.[/quote]

Cu placere.
Molluc

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE