Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

miere cristalizata in faguri

Mesajde Valeanu Razvan » 12 Dec 2011, 12:31

Buna ziua,
Am lasat pt iernare mierea de la floarea soarelui, familile sunt pe cam 5-8 intrevale ieri mi-am bagat nasu intr-un stup am ridicat doua rame din marginea cuibului.Ramele pline cam 70% capacite.si pe capaceala fagurilor ceva ca alb ca untura inchegata o pojghita suptire pe alocuri. Mucegai?
Pb mea este ca am gasit miere cristalizata in faguri chiar si in cuib, se mai poate face ceva acum?
Stupi in am cu fund antivarroua cu tabla inchisa.adik nu cred ca a inghetat mierea in fagurii necoperiti de albina.
multumesc.
Valeanu Razvan

Re: miere cristalizata in faguri

Mesajde gica » 12 Dec 2011, 12:52

seaquest scrie:Buna ziua,
Am lasat pt iernare mierea de la floarea soarelui,.Ramele pline cam 70% capacite.si pe capaceala fagurilor ceva ca alb ca untura inchegata o pojghita suptire pe alocuri. Mucegai?
Pb mea este ca am gasit miere cristalizata in faguri chiar si in cuib, se mai poate face ceva acum?.

Cristalizarea mierii de f.s. apare in multi ani si de cele mai multe ori datorita stuparului.Dar asta este alta poveste.
Daca ai rezerve zdravene in stupi (rame 70% capacite) nu este asa grav.Albina va descapaci,va suge partea lichida iar cristalele de glucoza le vor arunca.Consumul va fi cu atat mai mare fata de normal cu cat procentul de glucoza este mai mare.
Acum nu mai prea ai ce face in situatia asta.Stai cu ochii pe stupi si cand scad rezervele poti interveni.Vei avea si ceva pete de diaree daca stupii sunt slabuti.
Nu este cazul de mucegai.
gica

Mesajde vali79 » 12 Dec 2011, 13:24

seaquest scrie:Buna ziua,
Am lasat pt iernare mierea de la floarea soarelui, familile sunt pe cam 5-8 intrevale ieri mi-am bagat nasu intr-un stup am ridicat doua rame din marginea cuibului.Ramele pline cam 70% capacite.si pe capaceala fagurilor ceva ca alb ca untura inchegata o pojghita suptire pe alocuri. Mucegai?
Pb mea este ca am gasit miere cristalizata in faguri chiar si in cuib, se mai poate face ceva acum?
Stupi in am cu fund antivarroua cu tabla inchisa.adik nu cred ca a inghetat mierea in fagurii necoperiti de albina.
multumesc.

Pe linga raspunsul dat de nea Gica spre linistea ta as incepe sa ii ajut cit mai repede(turta,apif...,serbet etc).Depinde cit de multa miere ai,cit de cristalizata este acum ,cit va mai cristaliza de acum incolo si cit de puternice sunt familiile,cred ca ai lasat si cuiburile putin cam largi(poate nu).Fi pe faza si supravegheazai cu atentie!Bafta!!!
Sanatosi sa fim ca boala...vine!
vali79

Mesajde Valeanu Razvan » 12 Dec 2011, 14:38

Nea Gica/Razvan

multam pt raspunsul prompt, acu ma faci curios ca ar trebui sa faca stuparul s a
nu cristalizeze miere de F.s.? sa o amestece cu alta miere sau sirop data dupa diafragma?

vali79/Razvan
multumesc, o sa zgaiesc ochi la ei , daca este le pot da cam 500 g de turta aja de control sau le ametesc mai mult?
Valeanu Razvan

Mesajde vali79 » 12 Dec 2011, 15:13

Nu putem sti exact ce este in stupii tai dar un prieten anul trecut din cauza ca avea putina miere in stupi,inca de la inpachetare lea dat turte si a scoso la liman.Nu spun ca este bine dar este o solutie de compromis.Miere nu ai(necristalizata in rame sau cristalizata pe post de turte)?
vali79

Mesajde Valeanu Razvan » 12 Dec 2011, 15:55

Vali , da am miere cristalizata de f.s. si semicristalizata de tei, dar din cate stiu nui bn s a le dai turte din miere cristalizata,au ramele aprope pline cu miere dar este cistalizata , si da intradevar am last cuibul cam larg.
Valeanu Razvan

Mesajde proapis13 » 12 Dec 2011, 21:19

seaquest scrie:multam pt raspunsul prompt, acu ma faci curios ca ar trebui sa faca stuparul s a
nu cristalizeze miere de F.s.? sa o amestece cu alta miere sau sirop data dupa diafragma?

Stuparul ar trebui sa citeasca si cateva carti nu numai ce scrie pe forum
Daca o facea afla ca in nici-o carte nu se recomanda ca iernarea sa se faca pe rezerve de mire de fs
Daca a cristalizat mierea e numai din vina apicultorului,nu de la mama natura
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde vali79 » 12 Dec 2011, 21:45

proapis13 scrie:
seaquest scrie:multam pt raspunsul prompt, acu ma faci curios ca ar trebui sa faca stuparul s a

Daca o facea afla ca in nici-o carte nu se recomanda ca iernarea sa se faca pe rezerve de mire de fs

Mai bine indrumal unde gaseste ceva...material. ;)
vali79

Mesajde paul » 12 Dec 2011, 21:55

Mai ... oameni buni ... S-a intamplat sa cristalizeze mierea ... in faguri ... In alta ordine de idei ... cei care nu au rezerve suficiente in stupi ,dau turte sau ... miere zaharisita ... deasupra ramelor ... Credeti ca asta daca e zaharisita in faguri ... le sta in gat ... sau ...tusesc de la ea ??? Bine ca au ... MIERE !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde gica » 12 Dec 2011, 22:46

Nu stiu ct de convingator voi fi dar voi incerca sa dau un raspuns care sa fie inteles.
La culesul de FS sunt ani mai buni si ani mai prosti din diferite motive.In aceasta vara cand a fost culesul bun au fost si temperaturi mari.Din aceasta cauza albinele nu au mai reusit sa elimine umezeala din nectar,au capacit putin si stuparul a fost nevoit sa extraga fiindca stupul era plin.A aparut o problema si la predarea mierii din cauza umiditatii mari la miere.Aici a mai fost si hotia sau prostia celor care au preluat mierea.Umiditatea se masoara cu refractometru la 20 de grade,masuratorile la alte temperaturi dau valori eronate si fara tabele de corectie masuratoarea nu este edificatoare.
Catre sfarsitul culesului au venit ploile,apoi nopti mai reci decat normal.Albinele au reusit sa coboare umiditatea din miere si sa o capaceasca.Aici a fost hiba.Noptile mai racoroase au dus la o miere cu continut mai mic de apa si de aici a aparut cristalizarea.Cu nopti ceva mai calde capaceau mierea cu 20-22% apa si nu erau probleme cu cristalizarea.
Alta cauza care a dus la cristalizare a fost si descapacirea mierii in toamna de catre stupar pentru a forta albinele sa o mute pe anumiti faguri.Si aceasta a fost capacita cu umiditate scazuta.
In principiu,la 24% umiditate pana si mierea de rapita cristalizeaza greu.
Sub 20% umiditate si la variatii de temperatura sub si peste 14 grade procesul de cristalizare este accelerat.

Acum sa luam alt aspect in calcul.
In lipsa cresterii de puiet temperatura maxima in centrul ghemului este de 25 de grade si scade catre coaja.Sunt sanse putine ca albinele sa poata folosi aglomerarile de glucoza (cristalele).Vor consuma fructoza iar glucoza va fi aruncata.
Cand va incepe cresterea de puiet temperatura de 36 de grade este suficienta sa refaca partial fluiditatea mierii si totul va intra in normal.
Colegul nostru a spus ca are rezerve suficiente in stupi.
Sper sa fi fost cat de cat inteles
gica

Mesajde clncatalin » 13 Dec 2011, 00:25

gica scrie:Umiditatea se masoara cu refractometru la 20 de grade,masuratorile la alte temperaturi dau valori eronate si fara tabele de corectie masuratoarea nu este edificatoare.

Buna seara,

Ati putea sa ma indrumati spre o carte unde sa pot gasi aceste tabele de corectie pentru masurarea umiditatii?
Va multumesc pentru ca am mai invatat ceva (nou pentru mine)!
Respecte!
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

Mesajde gica » 13 Dec 2011, 01:32

Tabelele se dau cu aparatul.Chinezii nu dau.
gica

Mesajde peterneamt » 13 Dec 2011, 11:13

Mierea de pe ramele acoperite de ghem nu cristalizeaza asa usor datorita radiatiei caldurii din ghem .Cind mai creste putin ziua (cu 2 minute pe zi dupa solstitiu ) si matcile isi incep ponta,creste si consumul si temperatura in cuib, dar si soba (mierea din imediata apropiere a cuibului ) se incalzeste mai tare.
Numai daca apar si zile cu peste 8 grade C, ghemul se rasfira si o parte mica din albinele de cuib incep sa aduca miere in cuib, dar sa se si hraneasca
descapacind mirea de pe fagurii marginasi,(faguri care deobicei au miere cristalizata). Atunci vom vedea pe fundul stupului si la urdinis cristale de glucoza .
In cuib, insa, datorita umiditatii aerului si faptului ca mierea este hidrofoba, chiar daca mai sunt cristale in mierea descapacita de albine in interiorul ghemului,sau deasupra lui,acestea se dizolva in solutia de apa+miere si ele nu mai sunt nevoite sa paraseasca cuibul in cautare de apa .
Este discutabila teoria ca mierea de salcam este mai buna la iernare, pentru ca, atit albinele cit si noi, avem nevoie de glucoza si mai putin de fructoza pentru ai da organismului energie.
Va urez "Doamne ajuta miere multa".
peterneamt

Mesajde Valeanu Razvan » 13 Dec 2011, 11:48

1. Proapis 13
++++++++++
+++++++++
Proapis13 am citit manualul apicultorului 2005(editia VII ?) aveam ceva habar ca nu este bine sa lasi miere de floarea soarelui in cuib,promit ca ma mai voi documeta.Iar culesu la F.S a fost foarte puternic in zona mea,am extras mierea cam la sfarsitul culesului de f.s,dar ele au mai adus iar inspre toamna la formarea cuibului nu am schimbat nici ramele cu alt tip de miere ca nu aveam,le-am mai si dat ceva sirop (max. max. 1000ml per fam 25 sep- 12 oct).iar din ramele cu miere nu am mai scos din frica de a nu ramne fara rezerve.Mentionez ca este prima iernare.

2.Nea Gica
++++++++++++++++
Nu stiu ct de convingator voi fi dar voi incerca sa dau un raspuns care sa fie inteles.
La culesul de FS sunt ani mai buni si ani mai prosti din diferite motive.In aceasta vara cand a fost culesul bun au fost si temperaturi mari.Din aceasta cauza albinele nu au mai reusit sa elimine umezeala din nectar,au capacit putin si stuparul a fost nevoit sa extraga fiindca stupul era plin.A aparut o problema si la predarea mierii din cauza umiditatii mari la miere.Aici a mai fost si hotia sau prostia celor care au preluat mierea.Umiditatea se masoara cu refractometru la 20 de grade,masuratorile la alte temperaturi dau valori eronate si fara tabele de corectie masuratoarea nu este edificatoare.
Catre sfarsitul culesului au venit ploile,apoi nopti mai reci decat normal.Albinele au reusit sa coboare umiditatea din miere si sa o capaceasca.Aici a fost hiba.Noptile mai racoroase au dus la o miere cu continut mai mic de apa si de aici a aparut cristalizarea.Cu nopti ceva mai calde capaceau mierea cu 20-22% apa si nu erau probleme cu cristalizarea.
Alta cauza care a dus la cristalizare a fost si descapacirea mierii in toamna de catre stupar pentru a forta albinele sa o mute pe anumiti faguri.Si aceasta a fost capacita cu umiditate scazuta.
In principiu,la 24% umiditate pana si mierea de rapita cristalizeaza greu.
Sub 20% umiditate si la variatii de temperatura sub si peste 14 grade procesul de cristalizare este accelerat.

Acum sa luam alt aspect in calcul.
In lipsa cresterii de puiet temperatura maxima in centrul ghemului este de 25 de grade si scade catre coaja.Sunt sanse putine ca albinele sa poata folosi aglomerarile de glucoza (cristalele).Vor consuma fructoza iar glucoza va fi aruncata.
Cand va incepe cresterea de puiet temperatura de 36 de grade este suficienta sa refaca partial fluiditatea mierii si totul va intra in normal.
Colegul nostru a spus ca are rezerve suficiente in stupi.
Sper sa fi fost cat de cat inteles
++++++++++++++++++++

Multumesc Nea Gica pt raspuns , culesul a fost foarte bun la F.S.la extras fiind limitat si de lipsa centrifugi au fost blocate si cuiburile,dar cu ajutorul unor apicltori din zona Murseului veniti la pastoral am reusit sa deblochez cuibul,(eu tot bagam la crescut rame ) am 3 lazi pe 10 rame 1/1 si una pe 12 toate ramele erau pline ochi, poate una din prostii este ca am lasat prea multe rame cu miere in lada intrevale 6-7 am lasat 8-10 rame iar la 2 care sunt mai mici 4-5 intrevale au cam 6-7 rame cu miere?
in principiu nu ar trebui sa imi fac griji? sau sa incep sa le dau turte iau apifonda si le dau cand vreme permite?oricum la Constanta acum avem temp de peste 8 grade.
Valeanu Razvan

Mesajde gica » 13 Dec 2011, 12:06

Reciteste ce am scris si stai potolit daca au rezerve cum ai scris.
Turte pui degeaba,albinele stau sub coroana de miere din care rod.Cand nu mai este coroana de miere si vezi albina pe spetezele ramelor poti sa te gandesti la turte.Dar si atunci ghemul merge in lungul ramei daca are rezerve asa ca nu sunt probleme.
gica

Mesajde Valeanu Razvan » 13 Dec 2011, 13:10

nea Gica ,
cand ai timp ma poti lamuri cu o treaba,
deschid stupul, pe partea superioara a ramei gasesc ceva albine rasfirate bat din aripi si stau cu fundul in sus si par a fii agitate, ce se intmpla?
si asta vara le-am mai gasit aja
si acum o sapt cand am mai deschis stupul, au perioade de le apuca Strechea.
Valeanu Razvan

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR