Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde DoarEu » 30 Oct 2015, 11:47

Si nu mai bine face o fanta la podisor ?
Florin Dobre scrie:Fund plin presupune iernare tip horn, respectiv o circulatie fina a aerului intre urdinis si capac. Asadar lasa libere aerisirile din capac.
Ziarele puse pe podisor/sub paturica pot obtura circulatia aerului in caz ca se imbiba cu condens.
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde Florin Dobre » 30 Oct 2015, 11:49

Mai bine...mereu uit aspectul asta si mereu zic c-o fac. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde DoarEu » 30 Oct 2015, 11:50

Florin Dobre scrie:Mai bine...mereu uit aspectul asta si mereu zic c-o fac. :)

:D eu asa iernez si de asta am spus...
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde zahcat » 30 Oct 2015, 13:48

Domnule Avram,iernarea tip horn am folosit-o cam in fiecare an,ca na,nu-mi permite tipul stupului altfel.Condensul imi apare inca din prima parte a iernii,iar dupa aparitia puietului e dezastru.In primul an am dat vina pe lipsa de experienta si pe materialul verde din care au fost facute cutiile.De atunci au trecut 7 ani,cutiile s-au uscat si eu am mai invatat cate ceva.
Parerile sunt impartite vis-a-vis de iernarea cu fantele la capac sau obturarea acestora.E clar ca cei ce ierneaza in sistem clopot nu au nevoie de acele fante.
-
zahcat

Mesajde zahcat » 30 Oct 2015, 13:51

gica.mosu scrie:Pentru ZAHCAT si nu numai,citesti in pag mea pers -fila 19 si vezi cum fac eu....am fund fix si podisor monbloc cu sita pi mijloc :idea: .....merge si cu pod din scandurele cu coditiea sa lasi distanta intre ele si sa ai aerisire in capac...Incearca o iarna la 2-3 stupi si apoi faci cum iti place=mere mai ghini...Spor-G.M... :!:

Nea Gica,v-am citit dar tot nu sunt sigur cum ar trebui procedat mai bine
zahcat

Mesajde vulpea » 30 Oct 2015, 16:06

mai poti folosi o metoda:in locul podisorului-scandurele foloseste un podisor hranitor in care asezi paturele in compartimentul sirop(alimentator)si lasi liber accesul albinelor dela alimentator (pe post de "horn").acest lucru combinat cu obturarea aerisirilor din capac.IDEIA este ca sa realizezi o circulatie cat mai atenuata a aerului,dar totusi o circulatie.se poate pune in alimentator si o "placa"de polistiren cat inaltimea alimentatorului.
vulpea

Mesajde gica.mosu » 30 Oct 2015, 20:02

zahcat scrie:
gica.mosu scrie:Pentru ZAHCAT si nu numai,citesti in pag mea pers -fila 19 si vezi cum fac eu....am fund fix si podisor monbloc cu sita pi mijloc :idea: .....merge si cu pod din scandurele cu coditiea sa lasi distanta intre ele si sa ai aerisire in capac...Incearca o iarna la 2-3 stupi si apoi faci cum iti place=mere mai ghini...Spor-G.M..

Nea Gica,v-am citit dar tot nu sunt sigur cum ar trebui procedat mai bine

Boierule,cand m-am insurat n-am iumbiiit viitoarea sotie-amu o iubesc ca la'nceput :D ....si tat 'nu sunt sigur dupa 40 di ani de casnicie :shock: ...Mai citesteee inca odata....,mai incearca N metodi, N variante si apoi alege ce si caum iti vini bine =ti se potrivesteee( conteaza f mult si zona+n cauze) mai bine!?!!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde zahcat » 01 Noi 2015, 19:10

In primul rand va multumesc pentru sugestii si sfaturi si astept in continuare cu interes si alte pareri.
Acum,in legatura cu acea fanta din podisor la care faceti referire mai sus,regretatul nea Gica scria la un moment dat"Ce face stuparul nostru :
-micsoreaza urdinisul pana la niste dimensiuni la care circulatia naturala a aerului devine foarte greoaie.O colonie de putere medie are nevoie de cca 80 litri de aer/ora (volumul a doua corpuri Dadant pe 10 rame).Circulatie greoaie,aer stationar, condens si mucegai.
-pentru eliminarea vaporilor de apa lasa fante in podisor.Asa apar curenti de aer rece,creste consumul,apare uzura si apar alte belele.Este ca si cand ai gaurii iarna tavanul unei camere din locuinta .
-micsoreaza din toamna spatiul interior al stupului cu diverse materiale.(Blinov a zis - impachteaza stupii primavara.Ce a zis el si unde s-a ajuns )

Acum in loc de ce ar trebui facut voi spune ce fac eu si voi pune si ceva foto.
La ultima vizita in luna noiembrie peste podisor pun un ziar.si ridic clapeta de la colectorul de polen sa nu intre soarecii.Familia ierneaza fara curenti de aer ca intr-un clopot.Aerul cu bioxid de carbon si vapori de apa mai greu decat aerul rece si uscat coboara printre rame,cedeaza din caldura aerului rece care ajunge la ghem incalzit si iese afara.Umiditatea din aerul cald transporta cu ea o mare cantitate de caldura pe care o pierde la contactul cu aerul rece si condenseaza dar pe o suprafata mare.Apa are caldura specifica de aproape 4 ori mai mare decat aerul iar evaporarea sau condensarea unui gram de apa modifica temperatura unui metru cub de aer cu 2 grade.De condensul aparut pe rame are grija mama natura sa-l elimine din stup prin variatiile de temperatura zi/noapte.Dar urdinisul este larg deschis iar in stupi nu apar zone cu aer stationar"

Vreau sa intreb pe cei care l-au cunoscut pe nea Gica, daca au cunostinta cu ce modele de stupi lucra dansul.mai exact daca fundurile acestora erau prevazute cu aerisiri.
zahcat

Mesajde sapstel » 01 Noi 2015, 20:57

zahcat scrie:In primul rand va multumesc pentru sugestii si sfaturi si astept in continuare cu interes si alte pareri.
Acum,in legatura cu acea fanta din podisor la care faceti referire mai sus,regretatul nea Gica scria la un moment dat"Ce face stuparul nostru :
-micsoreaza urdinisul pana la niste dimensiuni la care circulatia naturala a aerului devine foarte greoaie.O colonie de putere medie are nevoie de cca 80 litri de aer/ora (volumul a doua corpuri Dadant pe 10 rame).Circulatie greoaie,aer stationar, condens si mucegai.
-pentru eliminarea vaporilor de apa lasa fante in podisor.Asa apar curenti de aer rece,creste consumul,apare uzura si apar alte belele.Este ca si cand ai gaurii iarna tavanul unei camere din locuinta .
-micsoreaza din toamna spatiul interior al stupului cu diverse materiale.(Blinov a zis - impachteaza stupii primavara.Ce a zis el si unde s-a ajuns )

Acum in loc de ce ar trebui facut voi spune ce fac eu si voi pune si ceva foto.
La ultima vizita in luna noiembrie peste podisor pun un ziar.si ridic clapeta de la colectorul de polen sa nu intre soarecii.Familia ierneaza fara curenti de aer ca intr-un clopot.Aerul cu bioxid de carbon si vapori de apa mai greu decat aerul rece si uscat coboara printre rame,cedeaza din caldura aerului rece care ajunge la ghem incalzit si iese afara.Umiditatea din aerul cald transporta cu ea o mare cantitate de caldura pe care o pierde la contactul cu aerul rece si condenseaza dar pe o suprafata mare.Apa are caldura specifica de aproape 4 ori mai mare decat aerul iar evaporarea sau condensarea unui gram de apa modifica temperatura unui metru cub de aer cu 2 grade.De condensul aparut pe rame are grija mama natura sa-l elimine din stup prin variatiile de temperatura zi/noapte.Dar urdinisul este larg deschis iar in stupi nu apar zone cu aer stationar"

Vreau sa intreb pe cei care l-au cunoscut pe nea Gica, daca au cunostinta cu ce modele de stupi lucra dansul.mai exact daca fundurile acestora erau prevazute cu aerisiri.

Am aproape toti stupii ca ai tai. In decursul anilor am incercat diferite tipuri de impachetare pana am ajuns la actuala forma.Impachetez astfel:
-restrang numarul de rame fara a exagera
- dupa ultima rama pun o bucata de polistiren impachetat in sac de rafie
-deasupra ramelor pun un material care sa permita trecerea aerului si a umezelii-am niste mocheta care nu este cauciucata
-peste mocheta pun ziare, ziare care la nevoie pot fi inlocuite
-reduc urdinisurile, lasand liber cam 6 cm(nu chiar liber, am gratii antisoareci)
-daca constat ca in stupi este umezeala, maresc urdinisurile
Am observat ca umezeala din stupi aproape a disparut de când las urdinisurile mai largi.
Am si vreo 20 de orizontali care au aerisire pe fund, cca15/15cm. Întotdeauna umezeala a fost putina spre deloc.
Iernare usoara!
sapstel

Mesajde cucubau » 02 Noi 2015, 12:24

Domnule Avram,iernarea tip horn am folosit-o cam in fiecare an,ca na,nu-mi permite tipul stupului altfel.Condensul imi apare inca din prima parte a iernii,iar dupa aparitia puietului e dezastru.In primul an am dat vina pe lipsa de experienta si pe materialul verde din care au fost facute cutiile.De atunci au trecut 7 ani,cutiile s-au uscat si eu am mai invatat cate ceva.
Parerile sunt impartite vis-a-vis de iernarea cu fantele la capac sau obturarea acestora.E clar ca cei ce ierneaza in sistem clopot nu au nevoie de acele fante.

Iernarea tip" horn" este una din cele mai controversate idei.
Pentru a nu avea condens trebuie asigurata o buna aerisire in partea inferioara si nu in podisor, partea superioara se ermetizeaza cu materiale izolatoare termice .In cazul in care se foloseste folie , folia se aseaza prima plecand de la albine spre capac , urmata neaparat de izolare termica.
Aerisirea se asigura prin deschiderea urdinisului in functie de spatiul ocupat de cuib. Deschiderea trebuie sa fie de aproximativ 1,5-2 cm pentru fiecare rama din cuib , iar inaltimea sa nu depaseasca 8mm.Spatiul dintre diafragma si peretele stupului se umple cu materiale izolatoare termic sau dupa diafragma se introduce un panou de polistiren expandat inbracat in folie,( neaparat imbracat) care sa ermetizeze spatiul ocupat de albine .
........
cucubau

Mesajde asd » 02 Noi 2015, 13:09

:lol: Nu va mai saturati de dezbateri d-astea?

To be or not to be...
asd

Mesajde B.K » 02 Noi 2015, 15:21

cucubau scrie:Iernarea tip" horn" este una din cele mai controversate idei.
Pentru a nu avea condens trebuie asigurata o buna aerisire in partea inferioara si nu in podisor, partea superioara se ermetizeaza cu materiale izolatoare termice .In cazul in care se foloseste folie , folia se aseaza prima plecand de la albine spre capac , urmata neaparat de izolare termica.
Aerisirea se asigura prin deschiderea urdinisului in functie de spatiul ocupat de cuib. Deschiderea trebuie sa fie de aproximativ 1,5-2 cm pentru fiecare rama din cuib , iar inaltimea sa nu depaseasca 8mm.Spatiul dintre diafragma si peretele stupului se umple cu materiale izolatoare termic sau dupa diafragma se introduce un panou de polistiren expandat inbracat in folie,( neaparat imbracat) care sa ermetizeze spatiul ocupat de albine .

Ai vrut sa spui "iernare tip clopot" colegu' !! ;) ;)
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde DoarEu » 02 Noi 2015, 15:42

cucubau scrie:Iernarea tip" horn" este una din cele mai controversate idei.

Si ne mai intrebam de ce si cum...
Şi albine şi-o regină;
DoarEu

Mesajde mellis » 02 Noi 2015, 15:49

zahcat scrie: Vreau sa intreb pe cei care l-au cunoscut pe nea Gica, daca au cunostinta cu ce modele de stupi lucra dansul.mai exact daca fundurile acestora erau prevazute cu aerisiri.

L-am cunoscut doar de pe forum (din pacate), dar am invatat si inca mai meditez la cele scrise.
Din cate am retinut (inca lucrez sa aplic) avea o aerisire pe fundul stupului de 20/10 cm parca - in acelasi timp colector polen/gratie de polen si iarna de soareci.
Iernare cu urdinis deschis maxim si aerisirea la fel - deschisa.
Lucrurile simple sunt cele mai greu de facut.
Sanatate ..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde cucubau » 02 Noi 2015, 16:28

Ai vrut sa spui "iernare tip clopot" colegu' !! ;) ;)

Cele expuse de mine poate s-ar incadra la iernarea tip" clopot" ,dar faceam referire la cele expuse anterior:
Parerile sunt impartite vis-a-vis de iernarea cu fantele la capac sau obturarea acestora.E clar ca cei ce ierneaza in sistem clopot nu au nevoie de acele fante
.
........
cucubau

Mesajde cucubau » 02 Noi 2015, 16:34

Si ne mai intrebam de ce si cum...

Oare....?
........
cucubau

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR