Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde cucubau » 05 Noi 2015, 18:46

Ce bine ar fi daca singura problema a apiculturii ar constituio doar varroua . Toata lumea ar trata impotriva varroua si nu ar mai exista probleme , nu ar mai fi depopulare, familii neproductive ,n-ar mai exista mortalitate pe timpul iernii. Dar nu este asa , pe langa tratamente impotriva varroua mai trebuiesc tratamente si impotriva nosema cand este cazul sau LE, sau septicemie, etc. :roll: :roll:
........
cucubau

Mesajde proapis13 » 05 Noi 2015, 19:01

E mai frumoasa apicultura cand prevenim aparitia bolilor...tratamentele sunt pentru linistea celui ce le face... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde balu » 05 Noi 2015, 20:01

azi gasii o BSL intr-un stup, matca salvare '15, colonia-valoare sentimentala. La ultimul control 0 puiet, azi pe o rama, albinele au facut loc pt puiet :shock:
balu

Mesajde andrei_calinescu » 05 Noi 2015, 20:16

balu scrie:azi gasii o BSL intr-un stup, matca salvare '15, colonia-valoare sentimentala. La ultimul control 0 puiet, azi pe o rama, albinele au facut loc pt puiet :shock:

Eu as calcula-o la pierderi. Asa e cu sentimentele...
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 05 Noi 2015, 20:24

"Dar nu este asa , pe langa tratamente impotriva varroua mai trebuiesc tratamente si impotriva nosema cand este cazul sau LE, sau septicemie, etc."

Varroua e cea care deschide larg portile catre degradarea coloniei, ceea ce influenteaza aparitia celor enumerate de tine.
Personal cred ca daca gasesti lada goala in debut de noiembrie, fara urme de moertalitate vizibila, acea familie a fost "roasa" de Varroua si datorita zilelor calde inca, si-a parasit lada in urma infestarii peste limita de suportabilitate.
Daca noiembrie debuta cu frig, acea familie ar fi fost gasita in ianuarie pe fundul lazii, evident moarta.
Nosema, septicemie, LE, de ce nu, dar lucrurile trebuiesc intarite cu examene - analize, in primul rand.
In al doilea rand ce septicemie, LE in perioada asta cu 0 puiet de orice fel?

PS S-ar putea ca generatia "pufaricilor" sa regrete tipul asta de tratament.
Pana la urma "pufariciul" nu e elocvent , fiind dublat de tratamente de contact.
andrei_calinescu

Mesajde tuturicius » 05 Noi 2015, 20:42

Anul acesta le-am tratat cu amitraz pe fasii de lemn. Foarte incantat de rezultat. Au cazut non-stop 3 saptamani pana nu a mai avut ce sa cada.
tuturicius

Mesajde Adi Hodis » 05 Noi 2015, 21:42

tuturicius scrie:Anul acesta le-am tratat cu amitraz pe fasii de lemn. Foarte incantat de rezultat. Au cazut non-stop 3 saptamani pana nu a mai avut ce sa cada.

In aceste 3 saptamani, ai schimbat fasiile cu altele proaspat impregnate in solutie ?.

Ai nostri producatori au gasit varianta aplicarii tratamentului prin fumigatie ... altii au incercat si alte variante. Cea folosita de tine permite aplicarea tratamentului f. f. simplu si rapid, la cel putin 1 000 de familii, o persoana.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde tuturicius » 05 Noi 2015, 22:10

Adi Hodis scrie:In aceste 3 saptamani, ai schimbat fasiile cu altele proaspat impregnate in solutie ?. ....

Le-am schimbat.
Am probat si am vazut ca o fasie absoarbe 0,75 ml. Le fac smoc, puse pe dunga si prinse cu doua gumite laolalta, vars peste ele cant. de solutie Taktic - ulei corespunzatoare la numarul de fasii seara, si dimineata sunt imbibate fara sa mai fie ude la suprafata. Cand am incercat sa le refolosesc nu au mai absorbit mai nimic. Dimineata mustea inca smocul. Nu le-au propolizat, dar erau galbene cum fac albinele lemnul galben. Cred ca e chestia cu care dau si pe fagurii proaspat claditi ca sa-i intareasca, nu cred ca era propolis.

LE
La 10 zile am schimbat fasiile cu cele noi. 10 + 10 = 20 ... adica nu chiar 21... Chiar in ziua a zecea nu sunt convins ca au mai picat chiar cati trebuie din ce am tot verificat pe hasrtia de control ... e un pic tras de par dar eu am optat sa bag doar doua ture de fasii, la 10 zile distanta, ca sa bag cat mai putina chimicala in stup, si sa le mai fac acum un fum cand nu mai au puiet.
Anul viitor o sa ma dumiresc si mai exact.
tuturicius

Mesajde cucubau » 06 Noi 2015, 20:43

"Dar nu este asa , pe langa tratamente impotriva varroua mai trebuiesc tratamente si impotriva nosema cand este cazul sau LE, sau septicemie, etc."

Varroua e cea care deschide larg portile catre degradarea coloniei, ceea ce influenteaza aparitia celor enumerate de tine.
Personal cred ca daca gasesti lada goala in debut de noiembrie, fara urme de moertalitate vizibila, acea familie a fost "roasa" de Varroua si datorita zilelor calde inca, si-a parasit lada in urma infestarii peste limita de suportabilitate.
Daca noiembrie debuta cu frig, acea familie ar fi fost gasita in ianuarie pe fundul lazii, evident moarta.
Nosema, septicemie, LE, de ce nu, dar lucrurile trebuiesc intarite cu examene - analize, in primul rand.
In al doilea rand ce septicemie, LE in perioada asta cu 0 puiet de orice fel?

PS S-ar putea ca generatia "pufaricilor" sa regrete tipul asta de tratament.
Pana la urma "pufariciul" nu e elocvent , fiind dublat de tratamente de contact.

In stupicultura contemporana este un curent anti antibiotice si tot ce tine de tratamentul cu antibiotice este alimentat de teama ca mierea produsa de stupi tratati cu antibiotice este refuzata de procesatori.
Stupicultorii din zilele noastre considera ca ori ce familie de albine este nemuritoare ,imuna la ori ce boala imfectioasa, si singura boala demna de a fi luata in sema este parazitoza, mai precis varroza.
Stimati stupicultori , nu am nimic impotriva bioapiculturii , dar daca sunteti impotriva tratamentelor cu antibiotice caci despre ele este vorba , cumparati-va odata fitile de sulf si nu mai infestati celelalte stupine. Mentine-ti in stupinele d-voastra doar familiile sanatoase si apicultura v-a avea de castigat.
P.S. Chiar credeti ca doar paduchele omoara ?
........
cucubau

Mesajde Augustin78 » 06 Noi 2015, 21:29

Salut
Stupicultura sau Apicultura
Stupicultor sau Apicultor

fara suparare dar nu e corect cum "crezi" tu ca se zice.
Numai bine.
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde teinegru64 » 06 Noi 2015, 21:48

Dupa 30 de ani de APICULTURA fara antibiotic...sunt in picioare...ma doare putin spatele. :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde cucubau » 06 Noi 2015, 22:20

Apicultor = persoana ce se ocupa cu apicultura ,
Stupicultor = proprietar de stupi , habarnist in apicultura,
;) ;) ;) ;) ;)
........
cucubau

Mesajde Cristi Ciocoiu » 06 Noi 2015, 22:21

teinegru64 scrie:Dupa 30 de ani de APICULTURA fara antibiotic...sunt in picioare...ma doare putin spatele. :lol:

De apreciat - felicitari. Spatele se repara cu un masaj de specialitate.
Cristi Ciocoiu

Mesajde Augustin78 » 06 Noi 2015, 22:47

cucubau scrie:Apicultor = persoana ce se ocupa cu apicultura ,
Stupicultor = proprietar de stupi , habarnist in apicultura,
;) ;) ;) ;) ;)

Acum am inteles mesajul
Numai bine.
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde Adi Hodis » 07 Noi 2015, 00:20

tuturicius scrie:
Adi Hodis scrie:In aceste 3 saptamani, ai schimbat fasiile cu altele proaspat impregnate in solutie ?. ....

Le-am schimbat.
Am probat si am vazut ca o fasie absoarbe 0,75 ml.
...

LE
La 10 zile am schimbat fasiile cu cele noi. 10 + 10 = 20 ... adica nu chiar 21... Chiar in ziua a zecea nu sunt convins ca au mai picat chiar cati trebuie din ce am tot verificat pe hasrtia de control ... e un pic tras de par dar eu am optat sa bag doar doua ture de fasii, la 10 zile distanta, ca sa bag cat mai putina chimicala in stup, si sa le mai fac acum un fum cand nu mai au puiet.
Anul viitor o sa ma dumiresc si mai exact.

Bun, anul viitor schimba-le la saptamana. Dupa 5 zile nu prea mai au efect. Efectul se diminueaza incontinuu, asa ca nici in zilele 6 - 7 nu mai au mare efect dar tot au ceva. Dupa ziua a 7-a ... e gata.
De chimicala ... nu-ti fa griji. Nu o muta albinele in miere.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde tuturicius » 13 Noi 2015, 20:51

Adi Hodis scrie:Bun, anul viitor schimba-le la saptamana. Dupa 5 zile nu prea mai au efect. Efectul se diminueaza incontinuu, asa ca nici in zilele 6 - 7 nu mai au mare efect dar tot au ceva. Dupa ziua a 7-a ... e gata.
De chimicala ... nu-ti fa griji. Nu o muta albinele in miere.

Si io ma gandeam ca ce e sigur e sigur.
Cu chimicala nu cu mierea imi fac probleme. Pur si simplu pentru ele nu as baga chimic mai mult decat e cazul.
tuturicius

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR