Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Dezvoltarea pe orizontala versus dezvoltarea pe vertical

Mesajde ignatov andrei » 13 Noi 2015, 07:52

Majoritatea apicultorilor au in spate experienta inaintasilor sau propria experienta.
Stim si faptul ca majoritatea apicultorilor au lucrat (unii inca mai lucreaza) co stupi orizontali.
Un aspect ce defineste clar "orizontalii": toate ramele cu puiet au coroana de hrana!
Rame cu puiet "pana in stinghie" se vor gasi foarte rar!
In mod normal, la stupii verticali, rama cu puiet e... rama de puiet!
Foarte des, mai ales la verticalii cu rama mica, pe rama de puiet nu gasesti nici macar de leac o celula cu hrana!

Apicultorii care au lucrat (lucreaza) cu stupi orizontali si trec pe "verticali", cu rama 1/1, vor avea si in cuiburile de verticali rame de puiet cu coroana. De aici si falsa impresie ca nu au spatiu si ca mai bine e la "orizontali".

De ce coroana si cum scapam de ea?!?

Chiar daca avem o rama "blana" de puiet - la stupii orizontali - vom observa ca, imediat ce eclozioneaza puietul, in partea superioara apar zone de celule suprainaltate, deci matca nu va mai oua in acele celule. Majoritatea ramelor 1/1 din orizontali prezinta acest aspect, adica au partea superioara a ramelor suprainaltata cu 1-2mm. Mircea_63 pomenea in acest topic (Mircea_63 stieeee... ;) ) de rame cu coroana sau fara, dar "fiind in trecere" nu a fost sesizat!
Folosind ramele de "orizontali" la "verticali" (sau lucrand la "verticali" ca la "orizontali"), normal ca vom avea acelasi aspect al cuibului, doar ca la "verticali" va fi mai inghesuit!

Conducand un cuib de "vertical" asa cum trebuie la "vertical", fara influente "orizontalicesti", vom observa ca avem spatiu pentru ponta... arhisuficient!
In mod normal o rama plina cu puiet are 10 dm patrati (chiar daca rama are 11.2 dm patrati la Dadant sau 11,1 la Layens, mai sunt zone "cu lipsuri").

O matca obisnuita mentine o suprafata de 70 dm patrati de puiet, adica 7 rame pline (sau 12 rame la "orizontali" :lol: ).

Si cum obiceiul este sa "argumentezi", va spun:
- asta primavara, apicultori din anturajul Reformistului, au cumparat familii inainte de salcam, familii pe 6 rame, cu 4 rame de puiet.
S-au mirat cand au vazut 40dm patrati de puiet!
- Niciodata nu am avut astfel de rame - au spus ei!!!
Ultima oară modificat de ignatov andrei pe 13 Noi 2015, 07:57, modificat 1 dată în total.
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 13 Noi 2015, 07:55

Trantorul@ scrie:

Intrebare pentru tine si vreau raspuns:

da vreau raspuns urgent ...

Ai vazut cum moare un pitigoi in cusca?!?

Si sa vii sa-mi spui ca nu conteaza cusca!!! :lol: :lol: :lol:
ignatov andrei

Mesajde cristian bh » 13 Noi 2015, 11:07

Andrei,cum definesti aceasta influenta orizontaliceasca ,si care este diferenta intre a avea rama blana de puiet si ceea cu coronite supraingrosate cum este si la mine,....mersi,!
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde mellis » 13 Noi 2015, 11:19

Cred ca influenta "orizontaliceasca " se refera la faptul - re-folosirii ramelor de orizontal - cand se trece la vertical. Ramele noi (foita)- de mule ori sunt pline (blana) de puiet.
Ramele vechi sau "de iarna" deja sunt ingrosate si cuibul se mentine la fel ca la orizontal. Cum al noi se schimba ramele greu sau deloc, se mentine acest cuib "orizontal" la vertical. Mi-am dat cu parerea, poate ma insel.
Multumim de informatii.
Sanatate.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde ignatov andrei » 13 Noi 2015, 12:02

mellis scrie:Cred ca influenta "orizontaliceasca " se refera la faptul - re-folosirii ramelor de orizontal - cand se trece la vertical. Ramele noi (foita)- de mule ori sunt pline (blana) de puiet.
Ramele vechi sau "de iarna" deja sunt ingrosate si cuibul se mentine la fel ca la orizontal. Cum al noi se schimba ramele greu sau deloc, se mentine acest cuib "orizontal" la vertical. Mi-am dat cu parerea, poate ma insel.
Multumim de informatii.
Sanatate.

Mai apare "un plus": stilul de lucru ca la orizontal, de aceea se ajunge "in impas" la "verticali"...
"Foita" la "orizontali", tot cu coroana va fi coceputa! Va avea puiet pana la stinghie deobicei cand a fost deformata si la partea superioara au fost cladite celule de trantor.
Cand e exceptie... stim ce se spune!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 13 Noi 2015, 12:11

cristian bh scrie:Andrei,cum definesti aceasta influenta orizontaliceasca ,si care este diferenta intre a avea rama blana de puiet si ceea cu coronite supraingrosate cum este si la mine,....mersi,!

Behasule, trebuie sa stim cand facem puiet si cand miere. Alergand dupa doi iepuri... s-ar putea sa ne dotam cu mai multe scari si lazi, in loc de bidoane!!! :lol:
Dar cum la moda sunt stupinele mari... ;)
ignatov andrei

Mesajde cristian bh » 13 Noi 2015, 12:43

ignatov andrei scrie:
cristian bh scrie:Andrei,cum definesti aceasta influenta orizontaliceasca ,si care este diferenta intre a avea rama blana de puiet si ceea cu coronite supraingrosate cum este si la mine,....mersi,!

Behasule, trebuie sa stim cand facem puiet si cand miere. Alergand dupa doi iepuri... s-ar putea sa ne dotam cu mai multe scari si lazi, in loc de bidoane!!! :lol:
Dar cum la moda sunt stupinele mari... ;)

Eu alerg doar dupa un iepuroi! :lol:
Adica miere multa,cu familii cat mai putine,.....cu interventii doar strict necesare...deci in orizontali. :D
Ps,.....sa nu-mi zici ca ,nu se poate! :lol:
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde ignatov andrei » 13 Noi 2015, 12:55

ignatov andrei scrie:Eu alerg doar dupa un iepuroi! :lol:
Adica miere multa,cu familii cat mai putine,.....cu interventii doar strict necesare...deci in orizontali. :D
Ps,.....sa nu-mi zici ca ,nu se poate! :lol:

Se poaaate... cum sa nu...!!! ;)
Behasule... ceva probleme, ceva zone care prezinta mancarimi...?!? :lol:
Stii ca prieteniii..., la nevoie...!!!
ignatov andrei

Mesajde Trantorul@ » 13 Noi 2015, 12:56

ignatov andrei scrie:Majoritatea apicultorilor au in spate experienta inaintasilor sau propria experienta.
Stim si faptul ca majoritatea apicultorilor au lucrat (unii inca mai lucreaza) co stupi orizontali.
Un aspect ce defineste clar "orizontalii": toate ramele cu puiet au coroana de hrana!
Foarte des, mai ales la verticalii cu rama mica, pe rama de puiet nu gasesti nici macar de leac o celula cu hrana!

Apicultorii care au lucrat (lucreaza) cu stupi orizontali si trec pe "verticali", cu rama 1/1, vor avea si in cuiburile de verticali rame de puiet cu coroana. De aici si falsa impresie ca nu au spatiu si ca mai bine e la "orizontali".

Chiar daca avem o rama "blana" de puiet - la stupii orizontali - vom observa ca, imediat ce eclozioneaza puietul, in partea superioara apar zone de celule suprainaltate, deci matca nu va mai oua in acele celule. Majoritatea ramelor 1/1 din orizontali prezinta acest aspect, adica au partea superioara a ramelor suprainaltata cu 1-2mm. Mircea_63 pomenea in acest topic (Mircea_63 stieeee... ;) ) de rame cu coroana sau fara, dar "fiind in trecere" nu a fost sesizat!
Folosind ramele de "orizontali" la "verticali" (sau lucrand la "verticali" ca la "orizontali"), normal ca vom avea acelasi aspect al cuibului, doar ca la "verticali" va fi mai inghesuit!

Conducand un cuib de "vertical" asa cum trebuie la "vertical", fara influente "orizontalicesti", vom observa ca avem spatiu pentru ponta... arhisuficient!
In mod normal o rama plina cu puiet are 10 dm patrati (chiar daca rama are 11.2 dm patrati la Dadant sau 11,1 la Layens, mai sunt zone "cu lipsuri").

O matca obisnuita mentine o suprafata de 70 dm patrati de puiet, adica 7 rame pline (sau 12 rame la "orizontali" :lol: ) (daca vedeai ramele cu puiet din orizontalul meu an de an iti inghiteai limba si nu o mai tot o da cu exceptiile )

- asta primavara, apicultori din anturajul Reformistului, au cumparat familii inainte de salcam, familii pe 6 rame, cu 4 rame de puiet.

Frumoasa poveste hai sa o dau io aici cu "delaliile" alea care le-am si scris da degeaba sunt scrise si avantajele lazii care te ajuta sa nu pierzi niste "chestii" exploatand la maxim biologia albinei !!! Vad ca ai avut o noapte de lectura superba!

Detaliu scris si explicat cu ceva mesaje mai in urma chestiile astea incerc sa le scot in evidenta ..... Deblochezi tu stuparu destept pe vertical ca sa oua matca ...( 1-2 rame cu pastura/ nectar ca de ai 4/5 rame de pastura/nectar si 5/6 de puiet ) te-ai c*cat pe ea stare de ABUNDENTA!!! din stup , e orizontalul stupu ala prost si lucrat de prosti te ajuta sa nu pierzi starea respectiva si mataca sa oua la capaciatte maxiam in continuare exploatand la maxim "BIOLOGIA" albinei din acel moment al anului adica de o dezvoltare accentuata!!! ( nefiind nevoit sa maresti cu cel putin jumatate sau daca vrei sa lasi in stup ramele alea si sa dublezi spatiu stupului cand l-ai dat complect peste cap , pune folii , pune a ..... rahat cu apa !!!)

Am si scris exemplul din 2014 aceeasi vatra acelasi stupar prost diferenta de 30 kg la 0 kg( l atoti verticali de 10 rame ... altii o bagat mancare maxim doar sa nu le moara , eu doamne multam nu am fost nevoit sa dau ) ... ce prost sunt si ce povesti povestesc io aici .... EXCEPTII ce mai!!! da na cum io is mai prost si nu prea stiu cand sa fac puiet si cand miere asta este .... ( in caz ca nu ai observat ma fac singur prost sa nu te mai obosesti).

Surprinzator unii mai si gandesc si isi pun tot felul de intrebari si daca mai primesc si putina intelepciune se pe ele explicatii pompoase din carti! ( nu de alta da sa o tinem in acelasi ton cum au inceput unii) .
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde pvc » 13 Noi 2015, 12:58

Interesanta intrebare.Explica multe aceasta intrebare.Sunt si eu curios de raspuns.
pvc

Mesajde ignatov andrei » 13 Noi 2015, 13:04

Trantorul@ scrie:
ignatov andrei scrie:Majoritatea apicultorilor au in spate experienta inaintasilor sau propria experienta.

O matca obisnuita mentine o suprafata de 70 dm patrati de puiet, adica 7 rame pline (sau 12 rame la "orizontali" :lol: ) (daca vedeai ramele cu puiet din orizontalul meu an de an iti inghiteai limba si nu o mai tot o da cu exceptiile )

Frumoasa poveste hai sa o dau io aici cu "delaliile" alea care le-am si scris da degeaba sunt scrise si avantajele lazii care te ajuta sa nu pierzi niste "chestii" exploatand la maxim biologia albinei !!! Vad ca ai avut o noapte de lectura superba!

Detaliu scris si explicat cu ceva mesaje mai in urma chestiile astea incerc sa le scot in evidenta ..... Deblochezi tu stuparu destept pe vertical ca sa oua matca ...( 1-2 rame cu pastura/ nectar ca de ai 4/5 rame de pastura/nectar si 5/6 de puiet ) te-ai c*cat pe ea stare de ABUNDENTA!!! din stup , e orizontalul stupu ala p***t si lucrat de prosti te ajuta sa nu pierzi starea respectiva si mataca sa oua la capaciatte maxiam in continuare exploatand la maxim "BIOLOGIA" albinei din acel moment al anului adica de o dezvoltare accentuata!!! ( nefiind nevoit sa maresti cu cel putin jumatate sau daca vrei sa lasi in stup ramele alea si sa dublezi spatiu stupului cand l-ai dat complect peste cap , pune folii , pune a ..... rahat cu apa !!!)

Am si scris exemplul din 2014 aceeasi vatra acelasi stupar p***t diferenta de 30 kg la 0 kg( l atoti verticali de 10 rame ... altii o bagat mancare maxim doar sa nu le moara , eu doamne multam nu am fost nevoit sa dau ) ... ce p***t sunt si ce povesti povestesc io aici .... EXCEPTII ce mai!!! da na cum io is mai p***t si nu prea stiu cand sa fac puiet si cand miere asta este .... ( in caz ca nu ai observat ma fac singur p***t sa nu te mai obosesti).

Surprinzator unii mai si gandesc si isi pun tot felul de intrebari si daca mai primesc si putina intelepciune se pe ele explicatii pompoase din carti! ( nu de alta da sa o tinem in acelasi ton cum au inceput unii) .

Te rog frumos... abtine-te!
Nu mi te adresa cu exemple din "memoriile unui apicultor"...
Poate ai dreptate, dar ce observi tu trebuie trecut la... ASA NU SE FACE!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 13 Noi 2015, 13:08

pvc scrie:

Interesanta intrebare.Explica multe aceasta intrebare.Sunt si eu curios de raspuns.

Daca vii pe 15 noiembrie la Iasi, promit ca-ti raspund, cu lux de amanunte!
ignatov andrei

Mesajde pvc » 13 Noi 2015, 13:11

ignatov andrei scrie:
pvc scrie:

Este prea departed pt mine. Daca nu te superi cand ajung la un calculator dau eu raspunsul. Acum sunt pe mobil.
pvc

Mesajde ignatov andrei » 13 Noi 2015, 13:13

Spuneam mai demult, pe forum, ca albina copie ce-i de-a drepta sau de-a stanga!
Dar... a venit "cineva" (sigur nu era Trantorul), a ridicat "bata cu argumente" si... am tacut!!!
ignatov andrei

Mesajde Trantorul@ » 13 Noi 2015, 13:13

ignatov andrei scrie:
Trantorul@ scrie:

Intrebare pentru tine si vreau raspuns:

da vreau raspuns urgent ...

Ai vazut cum moare un pitigoi in cusca?!?

Si sa vii sa-mi spui ca nu conteaza cusca!!! :lol: :lol: :lol:

Dadant si DELON ... aceasi populatie cine culege mai multa miere si de ce ??? ( sa vedem daca totusi ai retinut niste chesti de... ) da vreau raspuns urgent ... si dupa sa vii sa mai spui ca nu conteaza lada !!!
Pentru ca multi se uita in gura lu Ignatov si chiar cred !!!

Cum nu ai venit decat cu ....o sa raspund tot eu ... nu mai vad rostul la rasul respectiv acum!!!

Datorita necesarului de albina mai putina la mentinerea microclimatului in stupul DELON acesta poate "disloca" niste albina de aici care poate poate paticipa la cules ( activ/pasiv) ... si de aici rezulta ca STUPUL DELON culege ceva mai multa miere!!!
E si acu sa facem un calcul asa empiric ca nu stiu/stim exact cata disloca dar sa luam doar un 300 g de albina ( o fi mai multa sau mai putina , tind sa cred ca ii ceva mai multa ) sa facem un calcul la 100 ..200 ...300 stupi ...30kg - 60kg -90kg de albina in plus care sa participe la cules ... AAAA cum ii???

ASTA II UN ALT DETALIU FOARTE IMPORTANT SI AVANTAJ AL LAZII RESPECTIVE CARE trebuie contientizat si luat in calcul dar pentru stuparii mediocrii e ... ( cer scuze aici tuturor , da incerc sa deschid ochi la visatori ) . ..

@GICAMOSU si altii care gandesc asa cum ii calculul de mai sus ??? ce erori are .... da ceva cu virgula ??? sau ???

albina merge in orice lada .... bla bla blaaaa ...

Intelegi acum despre ce "DETALII" era vorba sau nici acum nu m-am facut inteles ???
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde ignatov andrei » 13 Noi 2015, 13:16

pvc scrie:
ignatov andrei scrie:
pvc scrie:

Este prea departed pt mine. Daca nu te superi cand ajung la un calculator dau eu raspunsul. Acum sunt pe mobil.

Sa stii ca ma supar...!!! :(
Esti culmea! :lol:
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR