Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pagina lui tuturicius

Mesajde mellis » 06 Dec 2015, 00:42

Nu lăsa MEul din mana, sta bine acolo.
Cat despre lada perfecta, ma întreb cum făceau bunicii miere in lazi si rame făcute in curte din dalta..
Exagerez, dar subliniez baza melifera ce o pun pe locul doi, după a!bina ;)..
Sănătate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde vevidadra » 06 Dec 2015, 12:41

Multzam!
Noa sa sti ca la mine chiar se potrivesc toate, ca doara eu mi le fac pentru mine.
In rest, cu lada, eu chiar nu mai imi bat capul, am ales ME, acum ma duc inainte cu el si cu asta basta. Am mai avut prieteni care mi-au zis sa probez si niste dadant, sa vad care imi place una alta ... Incep si eu incet sa "simt" ce se petrece prin lazile astea ME, ma doare capul, cel putin acum, sa mai probez si alt tip de lada.[/quote]

Noroc ! Omul mereu tinde spre perfecțiune. Așai că s-ar putea cînd vei înțelege stupii ME să cauți ceva mai performant. Din motivele : caturile sînt foarte grele cu miere și afectăm spatele, cînd adaugi caturi la schimbarea vremii poți răci puietul, probleme la iernare, fabricarea caturilor prin încleerea lemnului cu operații de prisos și costisitoare ect... Apoi te vei întoarce la biologia albinei și vei dori un stup mai aproape de condițiile de trai a albinelor, deoarece se înmulțesc factorii nocivi ai albinei. Vei încerca să cauți modelul de stup care ar satisface toate cerințele și vei ajunge să presupunem la stupul MER, dar sînt sigur că cei care au ajuns vor înainta și mai departe. Nu exclud și faptul că mulți se vor dezamăgi în experimentări și se vor întoarce la cea ce demult a fost descoperit. :lol:
vevidadra

Mesajde pustu » 06 Dec 2015, 13:05

dogvet scrie:...ginditi-va ca m-au chinuit astia in scoala de mic copil cu asa ceva de mi-a iesit pe nas...

Rasa , Masa , Casa . Obligatoriu in aceasta ordine . Si fara una nu se poate .
Asta cred ca a iesit pe nas :lol:
Multa sanatate .
yahoomail : danpustu
facebook : pustu stuparul
youtube : http://www.youtube.com/pustustuparul
pustu

Mesajde mausica » 06 Dec 2015, 13:50

pustu scrie:
Rasa , Masa , Casa .
.

Si cati tin cont de asta ??
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde pustu » 06 Dec 2015, 14:44

dogvet scrie:Cum mai d-le Pustu,numai atit e necesar pentru cresterea albinelor :D ??Obligatoriu in ordinea asta,zici?Ai uitat ceva esential!Acel element uitat e You Tube-ul frate :roll: .Deci ordinea OBLiGATORIE e:You Tube-rasa-casa-masa.Sanatate multa si dumitale si felicitari pt canalul video. :!:

Cand aveti dreptate ... aveti . Ce sa mai scriu , nu mai scriu nimic , mai am curaj sa mai scriu ?! :lol:
Dar aici aveti dreptate doar cu youtube-ul . Nu ai cum sa le dai rahat sa manance , sa treaca si iarna si apoi sa fac POC . Ca de trait traiesc si-n pom daca au mancare de calitate .
Multa sanatate si numai bine .
Multumesc pentru auditii si va astept la discutii .
ps : Nu sunt domn . Am demonstrat in mesajul anterior . Cer scuze .
pustu

Mesajde tuturicius » 07 Dec 2015, 00:11

dogvet scrie:[quote="
Albinele produc miere si fara stup s-au scorbura ... am vazut colonie stabilita in pom, faguri claditi printre crengi ... si traia destul de bine.

Lada "face" mierea numai si numai daca are albine productive in ea. Asadar iarasi ma "impiedic" in albine ... ca sint si albine mai lenese ... si aici intram pe tarlaua selectiei. Astfel privind situatia ... lada pica pe locul 3.
Dar e bun si ... bronzul.l:

:D :D Ma bucur ca tocmai dvs ,d-le Adi Hodis'venirati rapid la fileu.......

Eu nu prea am inteles nimic de aici, decat ca pH-ul este acid.
tuturicius

Mesajde Adi Hodis » 07 Dec 2015, 02:59

dogvet scrie:Pai daca sinteti asa sigur ca albinele stau bine in copaci de ce nu le respectati dorinta si sa le cresteti acolo? De ce nu ati ramas pe multietajatii aia de acum citiva ani,care erau OK?De ce aveti stupina la ora actuala pe MER,daca nu sinteti convins de importanta lazii ?Aaa,sa inteleg ca doar daca ai un anumit tip de lada e bun stupul ,daca nu ai tipul acela ti se aplica logo-ul cu copacii ,crengile si timpul milenar :P ?Daca vreti sa intram pe zona selectiei,geneticii ,putem oricind,ma tem ca totusi ,cel putin dpdv teoretic sansele nu ar fi corecte pentru dvs,ginditi-va ca m-au chinuit astia in scoala de mic copil cu asa ceva de mi-a iesit pe nas.Daca spuneti ca v-ati confruntat cu disciplina asta de-a lungul studiilor facute atunci accept sa discutam pe tema asta,daca nu,propun sa raminem la lazile de lemn.Si atentie,genetica nu e tarla ,o sa va dati seama de acest lucru.In rest toate bune,ca doar d'aia e democratie.In privinta bronzului e alta discutie,incercarea dvs de incadrare intr-o anumita categorie nu e buna,in biologie si in selectie (in mod special :mrgreen: ) se aplica ,,legea totul sau nimic'',incercati sa dati o explicatie acestei legi de baza si continuam daca vreti.

Regret ca nu priviti parerea mea ca simpla parere. :(
Nu e obligatoriu ... nimic.

Nu am avut intentia sa va tulbur linistea. Imi cer scuze.

Sanatate !.

PS
Mai am stupii ME, am si Verticali de 10 rame + cat de 3/4.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 08 Dec 2015, 00:56

dogvet scrie: Pt d-nul Adi Hodis:imi cer scuze daca v-am suparat,discutia pe care ati abordat-o am considerat ca a fost de natura pur tehnica si eu am evaluat-o ca atare,parerea dvs conteaza pentru mine chiar daca ati formulat-o pe un ton imperativ.Din punctul meu de vedere totul e OK in relatia cu dvs atit timp cit discutam in mod real,eu nu pun la indoiala capacitatile dvs de apicultor,iar dvs nu va arogati termeni pe care nu cred ca-i stapiniti chiar asa de bine :!:

Pe semne ca v-a scapat un mic amanunt. Am scris ca ,, imi spun parerea mea" ... iar despre tonul imperativ, cred ca asa l-ati perceput ... desi intentia mea a fost de a pune accentul pe colonia de albine.
D-vs, avand studii aprofundate in domeniul geneticii, am fost surprins sa vad ca v-ati concentrat pe lada si speram sa va atrag atentia de la lada in sine. Mult mai importanta este colonia de albine respectiv genetica si selectia decat stupul. ( Expresia ,, tarla" este un termen de care fac uz in discutiile amicale )

Stupul, desi al consider a fi in plan secund, este foarte important ... prin modurile de lucru care le ofera.
Altfel spus, eu lucrez cu albine ca sa produc miere. Deci am nevoie de albine productive, de stupi care sa-mi permita cat mai multe posibilitati de lucru, cu efort si manopera cat mai reduse si de conditii meteo favorabile pentru cules.

Stupul ME, bun stup, insa are si asta un mare dezavantaj. Catul plin cu miere este prea greu pentru unii. Aspect care nu trebuie neglijat.
Un prieten si-a terminat coloana recent. Urmeaza operatia si un lung concediu ... timp in care nu stie daca o sa gaseasca inlocuitor pentru munca in stupine. A cazut el, cade si stuparia.
Caturile de 1/2 l-ar fi scutit de necaz.
Asadar prin cele relatate mai sus, as putea spune ca stupul este mai important decat genetica & selectia. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde tuturicius » 08 Dec 2015, 01:04

Eu m-am gandit sa-mi fac caturi de 1/2 pe ME si pe un anumit procent din ei sa tin si caturi de 3/4, care sa-mi foloseasca pt luat rame si dat la roiuri etc. Inca nu am rumegat cate caturi de 3/4 sa-mi mentin. Extinzandu-ma, oricum, probabil ca ma voi dumiri mai bine in timp cu proportia si nici nu e o problema daca imi fac mai multe sau mai putine decat optim. corectez in anii urmatori.
Suna cumva?
tuturicius

Mesajde pustu » 08 Dec 2015, 02:21

tuturicius scrie:Eu m-am gandit sa-mi fac caturi de 1/2 pe ME si pe un anumit procent din ei sa tin si caturi de 3/4, care sa-mi foloseasca pt luat rame si dat la roiuri etc. Inca nu am rumegat cate caturi de 3/4 sa-mi mentin. Extinzandu-ma, oricum, probabil ca ma voi dumiri mai bine in timp cu proportia si nici nu e o problema daca imi fac mai multe sau mai putine decat optim. corectez in anii urmatori.
Suna cumva?

Pai tre sa-ti sune tie bine . Mie nu-mi suna . MER la mine sau mai mici daca se poate :lol:
pustu

Mesajde balu » 08 Dec 2015, 10:02

Adi, vine o vreme cind si MER-u e prea mare! In 2013 facui ceva miere, si un baiat de 30 ani,60 kg, zicea ca l-am terminat de sale, el doar cara catu la centrifuga, anul asta am scos mierea singur, acu il vad cu alti ochi :) , eu am 75 kg!
balu

Mesajde vevidadra » 10 Dec 2015, 23:54

pustu scrie:
tuturicius scrie:Eu m-am gandit sa-mi fac caturi de 1/2 pe ME si pe un anumit procent din ei sa tin si caturi de 3/4, care sa-mi foloseasca pt luat rame si dat la roiuri etc. Inca nu am rumegat cate caturi de 3/4 sa-mi mentin. Extinzandu-ma, oricum, probabil ca ma voi dumiri mai bine in timp cu proportia si nici nu e o problema daca imi fac mai multe sau mai putine decat optim. corectez in anii urmatori.
Suna cumva?

Pai tre sa-ti sune tie bine . Mie nu-mi suna . MER la mine sau mai mici daca se poate :lol:

Noroc ! Pustu ai vrut așa model ?
https://youtu.be/fkNX2WBDy9g
Este un stup model udav Foarte bun și ușor de fabricat. Primăvara are dezvoltare foarte timpurie, valorifică culesurile timpurii, se poate de recoltat de la el păstură pentru comercializare, miere în faguri, este foarte bun pentru înmulțirea și creșterea reginelor, ramele nu trebuiesc găurite și însîrmate. Mierea din rame se extrage în casete în care încape un cat. Este deajuns să faci un stup și te molipsești. Dacă dorești te ajut cu informație. Dacă nici acesta nu este bun atunci pentru tine
poate fi ăsta :
http://www.fermierul.md/blog/video-mier ... -albinele/
Și dacă mai aștepți un an sau doi poți săl procuri cu comandă de la distanță în care vor fi indicatori la starea familiei, cantitatea de miere, prezența reginei etc. Dacă nu dispui de 670 de dolari australieni, ai răbdare și așteaptă vre-o cinci ani ca să îl cumperi cu acelaș preț numai că stupul îți va elibera cec cu analiza mierii și borcanul etichetat. :lol:
vevidadra

Mesajde vevidadra » 11 Dec 2015, 00:12

Suna cumva?

Salut ! Tuturicius eu tot am stupi ME cu rama de 3/4 fabricați de mine. Dar, consider că pentru o apicultură industrială de sute de familii cel mai potrivit în condițiile noastre este MER-ul. Oricum mult timp va trebui să producem singuri reginele. Și într-o prisacă unde este un singur model de ramă se poate face minuni. Totodată nu mai este nevoie de nuclee aparte.
Dacă te hotărăști să rămîi la stupii ME cu rama de 3/4 ai nevoie de apilift :
https://youtu.be/3DjrBoaffcA
Să știi că durelile de spate este o boală profesională și nu este de glumit. Am și eu așa ceva. Acasă folosesc des bara :
Fişiere ataşate
rsz_20151129_100612.jpg
vevidadra

Mesajde mellis » 11 Dec 2015, 00:18

Vara tragem de caturi si iarna la bara (am si eu acest "tratament")
Am un deget scrântit de câteva luni bune..am încercat sa ridic/sprijin un cat ME sanatos cu un deget..si a pocnit...degetul..
Sănătate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde vevidadra » 11 Dec 2015, 00:51

Mellis nouă ne lipsește o căsuță de tratament în prisacă :
https://youtu.be/7WiiffCrMGo
Este recomandată pentru bolile căilor respiratorii și alte boli. Ele se întîlnesc des în Ucraina, Rusia și Moldova. Tuturicius ai prins :idea: de afacere? Mai ales dacă locuiești aproape de oraș sau stațiuni de odihnă.
Sănătate !
vevidadra

Mesajde pustu » 11 Dec 2015, 02:11

vevidadra scrie: Pustu ai vrut așa model ?
https://youtu.be/fkNX2WBDy9g

Cred ca asta a fost creat special pentru mine :lol: :lol:
pustu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?