Donbazil scrie:Sal'tare!
Pretul mierii....
Pretul este cel care este....In fiecare an aceeasi fierbere dar!.....
Pretul mierii pentru fiecare producator este si dupa cum si cat produce, ca daca eu am 4 tone si vine masina de la Mates si o ia din curte cu pretul de x lei si intr-o saptamana am purcoiu' de bani in cont e una iar daca am 200 - 300 de kile si aflu ca se plateste x lei pe kil n-o sa-mi convina, ca ma gandesc ca daca merg la piata din orasul A sau orasul B voi vinde la pretul de 2- 3 ori mai mare de cat imi da procesatoru'...Mama ce afacere fac...Atatea kile x atatia bani/kil x atatea sperante ...![]()
![]()
![]()
Nu calculezi pierderile "colaterale" vezi doar partea plina .....
Fiecare face cum crede ca-i este mai bine. Intr-un an esti multumit, in alt an nu prea, ca asa-i in viatza.Daca reusesti sa inveti ceva din experientza catorva ani alternativi - cand buni, cand nashpa - e O.K. dar daca nu?...Scrii pe net, te vaitzi, injuri sistemul si pe toti cei care...Numa' tu esti infailibil, tu -marele stupar-producator,esti miezu'.![]()
Poate ca pana la urma vom reusi sa intelegem mersu' lucrurilor si daca este posibil sa ne si adaptam....Vin vremuri nashpa si pretzul va scadea si cine va rezista o sa supravietzuiasca iar cine nu...![]()
Trebuiesc cautate metode de supravietzuire in conditziile grele de azi si in conditziile si mai grele care vor veni si daca vreunul asteapta ca altcineva ( statul ) sa faca ceva, o sa sufere amara deceptie.....Au trecut vremurile cand STATUL era TATUCUL.....Acuma traim alta era..."Mergi sau crapa"....vorba legionarului francez....Faci apicultura - vrei sa faci bani din asta - fii performant, ca daca nu esti, mai bine stai pe curu' tau si dute la pescuit sau plimba-te in parc....
Poate intr-o zi vom reusi sa intelegem ca nu mai putem cu strutzo-camila....Ori apicultor profi - si atunci ce faci se numara in bani, ori hobbny si atunci te bucuri tu si cei din jur de un faguras cu miere buna, sanatoasa si nu-ti pasa cat costa kilu' pe piatza sau la procesator...
Cat despre contracte, deocamdata - in actualele conditzii - eu zic PAS!....Dau telefon la procesator, ii spun cine sunt si automat el stie cu cine discuta si ce garantzii are, imi spune cat plateste, imi convine ii spun sa trimita masina si gata....Cine crede in hartii si in efectele ultrerioare ( procese civile, etc, etc, etc) - nu traieste in Romania....
Parerea mea!..
Sal'tare!
P.S. Cu totul altfel ar sta lucrurile cand cooperativa din care si eu fac parte, ar discuta cu procesatorul si pentru 80 de tone de miere de calitatea z ar cere si ar negocia pretul de K lei/kil....( Cu 10 - 20 % mai mult decat primesc eu ca particular)....Si procesatorul ar vedea altfel lucrurile, dar cata vreme fiecare stam pe curu' nost si ne roadem unghiile, iar procesatorul , p***t sa fie sa ne dea mai mult decat vede el ca-s dispus eu sa accept ca sa fac un ban, de-o chiftea.....
mircea_tm scrie:o vorba din popor spune: " sa nu calaresti manzul, pana cand nu-l fata iapa "
Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 89 vizitatori