Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde csaa » 19 Dec 2015, 11:45

Stupul are gauri pentru aerisire jos. Anul trecut nu am avut aceasta problema.
csaa

Mesajde Florin Dobre » 19 Dec 2015, 12:06

Inteleg ca-i singura colonie care mai are puiet. Anul trecut avea puiet la vremea asta? E aceeasi lada?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde nae » 19 Dec 2015, 14:27

csaa scrie:Stupul are gauri pentru aerisire jos. Anul trecut nu am avut aceasta problema.

Punte termica .
Nu e izolata bine folia , cranturi de ceara/propolis =miniurdinise.
nae

Mesajde vulpea » 19 Dec 2015, 19:23

csaa,fii atent la ce scriu ca e f.imp.:du-te la un spital care comercializeaza proteze auditive si cere o pastila de dezumidificare pentru proteze audio.eu am luat dela spit.Hociota Buc.(de urechi)DESHUMIDIFIANT TROCKENKAPSE-o pastila rozalie care ,mi s-a spus,tine un an si pune-o sub folie.se elimina instantaneu umiditatea.singurul lucru care trebuie sa intrebi este daca face rau daca se inhaleaza(nu trebuie sa spui ca vei folosi la albine).dupa ce trece perioada cu problema ti pastila intr-un borcanel ermetic ca sa nu se mai consume.scria-ne ce ai facut.
vulpea

Mesajde csaa » 19 Dec 2015, 21:12

Interesanta solutia cu pastila. O sa incerc.
Am uitat sa precizez un lucru: deasupra corpului-cuib aveam folia si apoi catul-magazie plin cu rame. Peste cat era pus podisorul cu tot cu izolatie. Ieri am dat jos catul, am pus podisorul+izolatie si peste folia (asa am iernat iarna trecuta). Mai verific miercuri-joi si daca reapare condensul ma uit mai atent (joi or sa fie cam 10 grade si soare) si va spun cauza.
csaa

Mesajde vulpea » 20 Dec 2015, 09:49

am o propunere,la ultima ta varianta : foloseste podisor cu sita complecta (sita incadrata intr-o rama de lemn)+ziare sau cartoane cu pereti dublii(de ambalaj,tip Posta,pentru pachete),sau podisorul din scandurele rasfira-l putin(max. 2-3 mm)
si repeta figura cu ziarele sau carpe-nu sintetice.
vulpea

Mesajde csaa » 20 Dec 2015, 16:28

Sa vad mai intai cauza (imi permite vremea in urmatoarele zile) si apoi tratez efectele. Multumesc pentru sfat!
csaa

Mesajde ApiCosmin » 22 Dec 2015, 19:43

Pentru ca e iarna si vorbim de iernare, astazi am vazut problema pe care doresc sa o prezint mai grva decat la primul zbor de acum 2 saptamani. Atunci am vazut in fata stupilor cateva albinute moarte cu trompa scoasa probabil scoase la curatarea stupului. Am intrebat in stanga si in dreapta si am inteles ca e foamea, dar eu atunci am vazut miere suficienta in rame. Ma gandeam ca poate au murit ndeva intepenite. Astazi am inteput sa ma ingrijorez ptr ca am vazut albina multa moarte scoasa afara din stup sau altele care mureau chiar in fata mea. Sunt care au intepenit in fata urdinisului si nu mai intrau in stup. Am pus ceva poze. poate imi puteti da un sfat..a sa nu uit, datorita stresului am pus jumatete de turta, aprox 500g ca sa fiu sigur.

oare sa fie mierea sau pastura cu ceva prin ele ca se cam chircesc albinutee inainte de a murii.
Fişiere ataşate
ALBINE URDINIS.jpg
ab iarba.jpg
Acolo unde toti gandesc la fel, nimeni nu gandeste prea mult. Walter Lippmann
ApiCosmin

Mesajde ApiCosmin » 22 Dec 2015, 19:44

si inca 2 cu albinutele cu trompa afara
Fişiere ataşate
ab1.jpg
ab asezate capac 2.jpg
ApiCosmin

Mesajde Florin Dobre » 22 Dec 2015, 19:57

Acum depinde ce se intelege prin albina multa. Sa scoata cateva cu ocazia zborurilor e normal. :idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde csaa » 22 Dec 2015, 21:59

Am fost astazi pe la albine. Vreme buna, soare - adica zbor de curatare.
Am verificat familia la care era prezent condens si......puiet si oua prospete. Daca erau ceva mai mari le luam pentru cozonaci.
Matca din 2014.
Am inlocuit doua rame cu mierea sub 1/4 cu doua aproape full si cam atat. Mai vedem la inceputul lui ianuarie, poate, o turta de ...300 grame. De control!
csaa

Mesajde sovian » 23 Dec 2015, 09:26

Pt ApiCosmin
Este posibil sa se ajunga aici din cauza temperaturilor.
Au prins zile de caldura si seara cand a fost frig nu au mai ajuns in ghem, acum este cald si sunt scoase afara.
Chiar dacă nu ai stupi, ocroteşte albinele!
sovian

Mesajde gica.mosu » 23 Dec 2015, 09:33

.....Pt Apicosmin din "Canada"....Te duci=mergi la doftor i-ti faci control,ecograf,te opereaza...si la urma pe langa problema la stomac i-ti pune in mana=punga si fierea :mrgreen: Morala:pana nu desfaci un stup sa vezi ce si cum( de ce n-ai facut ac treaba :?: )...nu poti lua masurile ce se impun :idea: ...iar dupa ce- ai pus punga cu....esti sigur....de ce :?: ;)...vin sarbatorile=citeste o carte=manual de apicultura+ forumul cu n indicatii=sfaturi pertinente si la obiect-bafta..G.M
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde ApiCosmin » 23 Dec 2015, 10:39

Nea Gica,
Am citit si am cautat sa inteleg. Am deschis stupi si albina era asezata frumos sub coronote. Da..unde a fost puiet, ramele erau pline si miere mai putina. Nu pareau suparate si nu erau urcate sus pe rame.
Si totusi nu inteleg de ce mor cu trompa scoasa complet afara. Ca sa ma asigur ca nu e foame mare am zis ca verific cu o turta de 500g. Astazi am iar temperaturi frumoase dupa cum vad soarele si vrea sa vad cum se prezita turtele.
Daca altii ati intampinat probleme asemanatoare un sfat ar fi bine primit.
ApiCosmin

Mesajde stoican.catalin » 23 Dec 2015, 17:16

ApiCosmin scrie:Nea Gica,
Am citit si am cautat sa inteleg. Am deschis stupi si albina era asezata frumos sub coronote. Da..unde a fost puiet, ramele erau pline si miere mai putina. Nu pareau suparate si nu erau urcate sus pe rame.
Si totusi nu inteleg de ce mor cu trompa scoasa complet afara. Ca sa ma asigur ca nu e foame mare am zis ca verific cu o turta de 500g. Astazi am iar temperaturi frumoase dupa cum vad soarele si vrea sa vad cum se prezita turtele.
Daca altii ati intampinat probleme asemanatoare un sfat ar fi bine primit.

Posibil raspuns : nosemoza. Albina mananca dar nu se satura, pentru ca nu poate sa asimileze.
Sfatul meu. Nu le mai deranja, lasa-le sa se linisteasca si mai spre primavara un tratament impotriva nosemozei.
stoican.catalin

Mesajde Nelu Stan » 29 Dec 2015, 00:11

Ce fel de miere contin ramele tale ? Daca sunt rame cu miere recoltata , de pe lan de floareasoarelui tratat cu neoniconitoide ........atunci e de rau , si eu sunt in situatia ta.
Nelu Stan

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR