Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stefan Madalin

Mesajde mausica » 14 Dec 2015, 01:50

stefanmadalin scrie:
Mausica, freza de pus sub masa, m-am gandit sa stii ca trebuie o forta mare, dar credeam ca un 1200W mi-ar fi suficienti. O sa tin cont la putere.
Pt abrich iti trebuie 380?
Zona mea, de campie fiind nu e foarte dezvoltata in prelucrarea lemnului.
Intotdeauna m-am gandit ca un utilaj, conceput pentru ceva anume, e mult mai precis ca reglaje, si mai usor de utilizat decat un hand made.

Nu e neaparat 380....e ok si pe 220 (eu asa il am).

Cu freza de 1200w am incercat si eu.....e buna dar are limitele ei.....daca lucrezi incet si nu fortezi merge de hobby.
Sculele precise la reglaje cam costa ceva....un circular bunicel pleaca de la 3000 ron
Eu am si scule de firma pt ateliere mici dar si hand-made(abricht) cumparat second si reconditionat dupa placerea mea. Intradevar utilajele separate sunt ideale pt ca treci rapid de la o operatiune la alta dar tu cum nu produci industrial......nu iti fa probleme
Petre Teo scrie:Madalin,urmareste la Brico Depot un abricht cu grosime,latime ax-200mm,in jur de 200 de E.Foerte bun pentru ce ai de facut.Te salut, numai bine.

Decat asa ceva....mai bine mergi la baute de banii aia.
La suma aia pui mana pe un abric bun, il modifici cum doresti.da un ochi pe olx(de ex). Sa vezi preturi
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde stefanmadalin » 15 Dec 2015, 22:57

mausica scrie:E bine ca e de 50l ca te poti folosi de el si la vopsit ;)

Bineinteles, acesta a fost scopul principal al achizitiei. Nu neaparat pentru stupi, dar mai am si niste utilaje agricole ce-si asteapta vopseaua.
Dupa ceva consultari pe alt forum, am decis sa iau LVLP-ul de la raider, sg 05.
LVLP= low volume, low presure
Fratele mai mare este HVLP=high volume, low presure.
Multi m-au sfatuit sa iau un LVLP, consuma mai putin aer, asa si este in comparatie cu fratele mai mare. Se descurca bine compresorul cu el, in utilizare fara oprire nu scade presiunea sub 6 bari. Pistolul l-am reglat sa lucreze la 2,5 bari in lucru din regulatorul compresorului.
Cum spuneam, am trecut la vopsea. Am testat mai demult, vreo 2-3 ani acest tip si este foarte buna. Bineinteles ca aplicata cu pistolul trebuie diluata foarte mult, pe la 25 %. Unde am mai avut scandura mucegaita am folisit si grund.
Fişiere ataşate
pistol vopsit.jpg
stefanmadalin

Mesajde Closcutz » 15 Dec 2015, 23:04

La primii mei stupi verticali am cumparat vopsea danke si diluant deutek. Amicul meu a luat aleiss waiss. Ne-am apucat de vopsit cu un amarat de compresor(ak meu de 25 litri) la el mergea perfect si arata superb. La mine era dezastru cu danke. Imi venea s-o beau de nervi! Aviz amatorilor!
Closcutz

Mesajde stefanmadalin » 15 Dec 2015, 23:08

Nu ma intereseaza prea mult cum arata, desi nu s-a deteriorat deloc. important este sa protejeze lemnul.
Am mai folosit si Economic din obor la 8 lei, a inceput sa scorojeasca.

Uite aici diferenta. Albastru e danke, verde e economic.
download/file.php?id=22849&mode=view
stefanmadalin

Mesajde Closcutz » 16 Dec 2015, 04:56

Sincer mi se pare de foarte slaba calitate danke. Cum ai vopsit stupii la pensula sau cu pistolul?
Closcutz

Mesajde cristian bh » 16 Dec 2015, 10:10

cel mai indicat este sa dai macar primul strat l pensula,.....in strat subtire.
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde stefanmadalin » 17 Dec 2015, 03:30

Dupa 2 maini cu pistolul. Ii mai dau una, ramasesem fara vopsea.
Fişiere ataşate
stupi vopsiti.jpg
stefanmadalin

Mesajde stefanmadalin » 21 Dec 2015, 15:18

Si daca vrei sa vopsesti cu pistolul, o masca e absolut obligatorie, as putea zice sa fie musai pe principiul asteia.
Fişiere ataşate
masca vopsit.jpg
stefanmadalin

Mesajde stefanmadalin » 31 Dec 2015, 18:23

La multi ani apicultori si forumisti!!!
Un an 2016 mai bun ca anteriorul, sanatate, bucurii si miere multa la butoaie!!
:mrgreen: :ugeek:
stefanmadalin

Mesajde Augustin78 » 31 Dec 2015, 18:38

La multi ani!
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde lucky5strike » 12 Ian 2016, 23:13

http://www.arhiva.lumeasatului.ro/rapit ... e_s97.html

Ce parerea ai, Stefane, de insamnatarea rapitei primavara, in scop apicol?

Daca semeni in martie, reuseste sa incolteasca? Si cand ar inflori?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde stefanmadalin » 13 Ian 2016, 00:33

In primul rand ma uit sa vad cine a scris, este vorba de un reprezentant al unei firme si e clar ca tot articolul este unul de marketing. Probabil ca si pe mine daca m-ar pune sefu sa fac asa ceva, n-as avea prea multe intrebari. Dar parca nici chiar asa, e un pic fortat articolul.
Eu unul n-as pune rapita de primavara nici batut cu parul.(in scop agronomic) A trecut de mult vremea cand rapita de toamna degera, acum e musai sa ai cultura de toamna, cu hibrizi, bine dezvoltata si iesita din iarna.

O planta de ciclu lung, ca graul, orzul, rapita, are nevoie de 7-8 luni in care sa acumuleze energie, substante ca sa dea productii de top. Daca-i scurtezi perioada de vegetatie, cum ar fi si cazul la grau, sau la orzoaica, dar si la rapita, insamantandu-le primavara, ele nu au timp sa acumuleze ca sa dea recolta buna. Asta intr-un an normal, daca mai prinzi o primavara mai secetoasa(ca 2015) eu garantez ca rapita aia nici nu rasare. Cum Dumnezeu sa rasara cand ea se seamana in primii 3 cm ai solului, care primavara sunt uscati.? Ei dau exemplu Germaniei acolo, pai ne comparam noi, cei din sudul Romaniei(zona asta o cunosc) cu ei din punct de vedere al precipitatiilor?

Rapita este o planta de zi lunga, deci ea infloreste numai cand are multa lumina. Semanand-o de toamna, ea nu tinde sa infloreasca ci sa acumuleze, pana cand ziua se mareste. Daca o semanam in primavara ea tinde sa infloreasca foarte rapid, nu sa acumuleze. Si cum orice lucru facut pe graba nu e bun, nici aici nu face mare lucru.

Poate cunoasteti cu totii porumbul de 90 de zile, el face stiuletii mult mai mici in comparatie cu unul de 140 de zile. uneori productiile se dubleaza in favoarea ultimului.

Rapita hibrida isi formeaza recolta pe ramificatii. Pe ramificatii ai florile, cu cat ai mai multe ramificatii, cu atat ai mai multe flori(pt albine), cu cat ai mai multe flori cu atat ai mai mare productie. In general se recomanda a se recolta 20-30 plante rapita /mp, la densitatea aceasta, cu hibrizii de ultima generatie, obtii cel mai bun randament ramificare/utilizare spatiu de nutritie. Rapita emite o tulpina florifera, cu muguri vegetativi. Deci avem tulpina principala, care apoi ramifica. Pe ramificatii sta productia plantei. Asta ne dorim, multe ramificatii.

In articol spune ceva de 80 plante. La asa densitate numai ramifica nimeni, ca sunt prea dese. Sau de fapt e invers, se seamana des, chiar daca s-ar semana rar, rapita de primavara n-ar avea putere de ramificare. Grabindu-se sa infloreasca, ea uita de ramificatii, dezvoltandu-se numai tulpina principala, mai putine ramificatii, mai putine flori. Chiar compensand cu densitate, nu se creste numarul de flori. Rapita de primavara in general este reprezentata de soiuri, organisme genetice net inferioare hibrizilor din toate punctele de vedere.

Continuand cu puterea mare de dezvoltare a rapitei, cum ca se dezvolta atat de tare incat nabusa orice buruiana..... e falsa. In mod sigur trebuie erbicidata.
Economic, in articol, cica ar fii rentabila de la 1000kg in sus. Pai ce sa spun? Numai daca iei si calculezi ingrasamintele pe care le recomanda nenea ajungi la 1000 lei. Cu un pret la vanzare de 1,6lei/kg, si cu multe alte lucrari neincluse, nu cred ca e rentabila nici la 2500kg/ha. Tineti cont, ca la o tehnologie de rapita de toamna se baga intre 3000-4000 lei/ha. DAca rapita asta vine dupa o cultura calamitata in timpul iernii, deja la costurile de infiintare pentru ea se mai adauga si cele cheltuite cu cultura calamitata.

Despre insamantat, este recomandat sa se intre pe teren in prima urgenta. Germineaza de minune la 1grad C, umiditate sa aiba. Asta se intampla prin martie, cand pot intervenii si ceva brume tarzii, dar nu e big deal. E o perioada critica pentru ferma, martie e luna fertilizarilor la grau, rapita, tratamente ce nu se pot anula de la o saptamana pe alta. Sa mai ai si ceva ploi, sa stai sa pregatesti terenul pentru rapita de primavara, te scoate din rutina.

Inflorirea rapitei de primavara, semanata fiind sa spunem la 10 martie, se poate face in aproximativ 1,5 luni, adica prin sfarsit de aprilie.

Ce dorect eu ca apicultor, dar mai ales ca agricultor? Vreo o rapita de toamna, corect fertilizata, bine dezvoltata, sanatoasa la intrarea in iarna, cu o buna capacitate de ramificare in primavara, asigurand astfel multe flori. Numai un organism bine hranit, sanatos, poate secreta maxim de polen si nectar.
Rapita de primavara= flori putine, amemica, polen si nectar putin.

Ah, mi-ai adus aminte de rapita inflorita, cred ca e mirosul cel mai frumos din cate pot exista pe camp!!!

Numai bine!
stefanmadalin

Mesajde stefanmadalin » 25 Ian 2016, 01:14

Pe asa vreme, stam si noi in cuib.
-16 grade C acum, conform ANM.
Fişiere ataşate
viscol2.jpg
viscol1.jpg
stefanmadalin

Mesajde lucky5strike » 31 Ian 2016, 23:47

De maine, amintirile se topesc... :lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde stefanmadalin » 17 Feb 2016, 20:25

OHO, topite-s demult!

Ieri a fost cald si mi-am bagat si eu nasul prin stuchi.
Unul singur a pierdut matca si l-am unificat. Era galagios, avea potirase, consum mare, matca de nevazut, era din 2015.
Ceilalti o duc bine, depopulare mai mare am la unul unificat din toamna, probabil albina uzata, dar se tine bine.
La control am puiet doar in 7 stupi!!! Atentie!!
REstul pana la 14 nici n-au inceput ponta.
Si aia care au puiet, maxim o rama pe ambele fete, o palma maxim. Foarte multe oua in comparatie cu cel capacit, semn ca acum tureaza motoarele.
Ieri au zburat de la 12 pana la 3-4, n-am vazut o boaba de polen. Trist! Nu sunt flori.

Gata iarna, vine primavara!!
stefanmadalin

Mesajde cristian bh » 17 Feb 2016, 20:41

Pune-te atunci si planteaza niste aluni,arini,.....ca nici la noi nu sunt flori,...da polen baga binisor,... :)
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?