de stefanmadalin » 13 Ian 2016, 00:33
In primul rand ma uit sa vad cine a scris, este vorba de un reprezentant al unei firme si e clar ca tot articolul este unul de marketing. Probabil ca si pe mine daca m-ar pune sefu sa fac asa ceva, n-as avea prea multe intrebari. Dar parca nici chiar asa, e un pic fortat articolul.
Eu unul n-as pune rapita de primavara nici batut cu parul.(in scop agronomic) A trecut de mult vremea cand rapita de toamna degera, acum e musai sa ai cultura de toamna, cu hibrizi, bine dezvoltata si iesita din iarna.
O planta de ciclu lung, ca graul, orzul, rapita, are nevoie de 7-8 luni in care sa acumuleze energie, substante ca sa dea productii de top. Daca-i scurtezi perioada de vegetatie, cum ar fi si cazul la grau, sau la orzoaica, dar si la rapita, insamantandu-le primavara, ele nu au timp sa acumuleze ca sa dea recolta buna. Asta intr-un an normal, daca mai prinzi o primavara mai secetoasa(ca 2015) eu garantez ca rapita aia nici nu rasare. Cum Dumnezeu sa rasara cand ea se seamana in primii 3 cm ai solului, care primavara sunt uscati.? Ei dau exemplu Germaniei acolo, pai ne comparam noi, cei din sudul Romaniei(zona asta o cunosc) cu ei din punct de vedere al precipitatiilor?
Rapita este o planta de zi lunga, deci ea infloreste numai cand are multa lumina. Semanand-o de toamna, ea nu tinde sa infloreasca ci sa acumuleze, pana cand ziua se mareste. Daca o semanam in primavara ea tinde sa infloreasca foarte rapid, nu sa acumuleze. Si cum orice lucru facut pe graba nu e bun, nici aici nu face mare lucru.
Poate cunoasteti cu totii porumbul de 90 de zile, el face stiuletii mult mai mici in comparatie cu unul de 140 de zile. uneori productiile se dubleaza in favoarea ultimului.
Rapita hibrida isi formeaza recolta pe ramificatii. Pe ramificatii ai florile, cu cat ai mai multe ramificatii, cu atat ai mai multe flori(pt albine), cu cat ai mai multe flori cu atat ai mai mare productie. In general se recomanda a se recolta 20-30 plante rapita /mp, la densitatea aceasta, cu hibrizii de ultima generatie, obtii cel mai bun randament ramificare/utilizare spatiu de nutritie. Rapita emite o tulpina florifera, cu muguri vegetativi. Deci avem tulpina principala, care apoi ramifica. Pe ramificatii sta productia plantei. Asta ne dorim, multe ramificatii.
In articol spune ceva de 80 plante. La asa densitate numai ramifica nimeni, ca sunt prea dese. Sau de fapt e invers, se seamana des, chiar daca s-ar semana rar, rapita de primavara n-ar avea putere de ramificare. Grabindu-se sa infloreasca, ea uita de ramificatii, dezvoltandu-se numai tulpina principala, mai putine ramificatii, mai putine flori. Chiar compensand cu densitate, nu se creste numarul de flori. Rapita de primavara in general este reprezentata de soiuri, organisme genetice net inferioare hibrizilor din toate punctele de vedere.
Continuand cu puterea mare de dezvoltare a rapitei, cum ca se dezvolta atat de tare incat nabusa orice buruiana..... e falsa. In mod sigur trebuie erbicidata.
Economic, in articol, cica ar fii rentabila de la 1000kg in sus. Pai ce sa spun? Numai daca iei si calculezi ingrasamintele pe care le recomanda nenea ajungi la 1000 lei. Cu un pret la vanzare de 1,6lei/kg, si cu multe alte lucrari neincluse, nu cred ca e rentabila nici la 2500kg/ha. Tineti cont, ca la o tehnologie de rapita de toamna se baga intre 3000-4000 lei/ha. DAca rapita asta vine dupa o cultura calamitata in timpul iernii, deja la costurile de infiintare pentru ea se mai adauga si cele cheltuite cu cultura calamitata.
Despre insamantat, este recomandat sa se intre pe teren in prima urgenta. Germineaza de minune la 1grad C, umiditate sa aiba. Asta se intampla prin martie, cand pot intervenii si ceva brume tarzii, dar nu e big deal. E o perioada critica pentru ferma, martie e luna fertilizarilor la grau, rapita, tratamente ce nu se pot anula de la o saptamana pe alta. Sa mai ai si ceva ploi, sa stai sa pregatesti terenul pentru rapita de primavara, te scoate din rutina.
Inflorirea rapitei de primavara, semanata fiind sa spunem la 10 martie, se poate face in aproximativ 1,5 luni, adica prin sfarsit de aprilie.
Ce dorect eu ca apicultor, dar mai ales ca agricultor? Vreo o rapita de toamna, corect fertilizata, bine dezvoltata, sanatoasa la intrarea in iarna, cu o buna capacitate de ramificare in primavara, asigurand astfel multe flori. Numai un organism bine hranit, sanatos, poate secreta maxim de polen si nectar.
Rapita de primavara= flori putine, amemica, polen si nectar putin.
Ah, mi-ai adus aminte de rapita inflorita, cred ca e mirosul cel mai frumos din cate pot exista pe camp!!!
Numai bine!