Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: pozitionare ghem la aceasta data

Mesajde FlorinPlopsoru » 15 Ian 2016, 23:12

varza scrie:Putina lumina s-ar putea face daca ai raspunde la urmatoarele:
1). In stupii decedati a mai fost miere?
2). Zici ca sunt multe albine sus pe rame....... unde sunt pozitionate cumva spre urdinis?
3). Stupii pe cate rame de albina erau ?
Ceva nu da bine ...... f multa miere ....... si ....... stupi morti inainte de craciun :( . Sanatate multa sa ai si sa ii treci bine iarna macar pe restu.

Va multumesc pt ajutor! Problema e rezolvată...teoretic! Acum pt a face un pic de lumina. Stiu ca e cam off-topic. Am albinuțe de vreo doi ani in grija,dar am un vecin apicultor la care am fost in stupina! Momentan posed 20 de familii plus ca am in grija alte 19 ale unui prieten. Acestea iernează f bine,nu imi fac griji. Insa ( aici începe povestea) ,acum trei ani unei prietene i a murit bunicul,care poseda 80 de stupi. Stupii au ramas in grija fratelui acesteia. Intre timp,au ramas doar 16 din cei 80 ,pierzând progresiv familii.in vara m am oferit sa am grija de ei,fara obligații,insa abia in Decembrie s au hotărât sa ii plaseze in grija mea,datorită hoților,am inteles..cu toate riscurile asumate i a adus la mine. Cand mi i a adus mi s a spus ca au hrana suficientă si tratamente facute.zilele acestea,cand a fost cald am facut o verificare( au prins doua zboruri de curățare la mine.) . Am găsit f multă albine sus pe spetezele ramelor( in timp ce ai mei mai aveau vreo 4 cm pana sus) . Sunt aproape sigur ca nu mai au mancare sau cuibul nu e reorganizat si mierea e departe de ghem. Le am pus o turta de aproximativ un kg si am închis la loc si am cerut sfaturi aici. Temperatura nu mi a dat prilejul sa desfac un cuib sa fad exact ce e acolo... Eu am ceva rame cu miere si m am gândit sa o folosesc pt a salva acele familii in eventuala lipsa de hrana. Cum au murit celelalte familii si cata miere mai au aceștia in stup,nu stiu pt ca nu s a întâmplat la mine. Eu am pierdut o familie iarna trecută pt ca am inversat ramele( in Ianuarie) si nu vreau sa mai trec prin experiența asta. Stiu ca sunt începător si mai am multe de invatat si ca voi pierde familii dealungul timpului,dar fac tot posibilul sa nu. Așadar ,va multumesc inca o data pt sfaturi si imi cer scuze daca sunt cicălitor cu întrebările dar numai un BANN permanent ma va opri din a întreba spre binele acestor ființe minunate... :D
cine zice ca sta bine, sa ia aminte sa nu cada!!!
FlorinPlopsoru

Mesajde FlorinPlopsoru » 16 Ian 2016, 15:25

cornelioandanciu scrie:Ati facut bine. Doar sa fiti atent la condens si la umiditate. Daca este nevoie, le puteti deschide pentru scurt timp si la frig. Apoi puneti hrana daca nu au. Nu le deschideti doar pentru a constata, sa aveti si hrana pregatita ,Apifonda, pungi cu miere, etc.
Problema care ma framanta pe mine este de ce au murit atatea familii, si daca ati facut bine sau nu ca le-ati adus la dumneavoastra. In primavara ar fi bine sa le puneti si niste benzi de Mavirol, costa, dar se merita,apoi la anul sa va tineti tare dupa ele cu tratamentele anti varroua.

Adusul la mine,nu a fost decizia mea si a fost constrâns de hoți. La tratamente nu ma zgarcesc niciodata. VF pt varoa si mavirol pt varoa plus braula,in orice hrana administrez pun protofil etc. Mi se plângea un vecin ca are multe familii cu ,,păduchi ,, pe matca,deci braula își face de cap. In alți ani a mai sărit peste mavirol,dar nu a avut probleme. Sa fie din cauza vremii aceasta dezvoltare la braula?
FlorinPlopsoru

Mesajde gica.mosu » 20 Ian 2016, 17:24

gica.mosu scrie:Mircea_63,scrie:
Lucratoarele dirijeaza activitatea din stup....
Un stup are albine, trintori,matca care sunt dirijate de" spiritul stupuli"un fel de" DUH" si care "comanda":
-cind trb schimbata matca,
daca intra in frjg roirii ,cite roiuri sa plece 1 s-au N,
- cind incepe asa zisul macel al trintorilor etc

Pentru cei din zone in care nu ati avut zbor de curatire(si nu numai) iata 3 variante pt a afla situatia fam fara a deschide stupul:
1-Evidenta clara in caiet-nr de rame ,intervale ocupate cu albine,kg de miere aprox,
2-Ascultarea cu furtunul.....cele 3 variante,
3-Citirea fund stup..Cu un cirlig s-au o sipca de600/20/5mm,scoateti albina moarta si rosatura de ceara(capaceala) din 15 in 15 cm
incepind din partea unde bate soarele,pina ajungeti in fundul stupuli( valabil la cei cu fund fix) iar daca se umple mai mult de1 pahar
de unica folosinta....trebuie intervenit :mrgreen: atunci cind timpul permite s-au cum crede si cu ce are fiecare...
O situtie normala 20- 50 albine la stup s-au de la 6-8 stupi un pahar cel mult!!!SANATATEEE!!!!

..............................................................................................................................................................
...Pt cei care aveti stupi cu fundAV,trageti f usor tabla si in functie de "rumegus"ceara rezultata de la capacelele de faguri-si locul,grosimea stratului ...va puteti da seama de poz ghem'''...Nu ridicati brusc de stupi pt a verifica prin cantarire daca au s-au nu miere=deranjati ghemul iar albina care cade se desprinde din partea inferiooara a ghemului moare pe fundul stupului(la temp scazute)....Daca gasiti urdinisul blocat cu zapada inghetata(e de preferat sa fie curatata inainte),pt a fi curatat,incalziti usor cu o lampa cu butelie de unica folosinta(tip furetto) si apoi inlaturati zapada=gheata cu o maturica-cutit :!: ...Daca aveti polistiren sub capac, zapada care s-a depus pe acesta poate fii inlaturata,ac avand rol de izolator doar la capacele fara polistiren :idea: ....Pt Fl Plopsoru,atunci cind faci un experiment,doar o data si doar la un nr de stupi,cum de poti sa tragi concluziea ca de la inversarea ramelor ti se trage....stupul mort :idea: daca nici tu nu stii ce si cum :oops: ....O parere:ai facut intoarcerea incorecta,si nu la timpul potrivit(inversrea =intoarcera ramelor o puteai face atunci cand ia-i facut ultima organizare a cuibului,sfarsit de oct-nov),asigurand si cantitate de miere necesara/kg de albine/nr de rame...P.s -omul din gresala propie s-au a altora invata cat traieste...Spor-G.M!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde FlorinPlopsoru » 20 Ian 2016, 18:01

gica.mosu scrie:
gica.mosu scrie:Mircea_63,scrie:
....O parere:ai facut intoarcerea incorecta,si nu la timpul potrivit(inversrea =intoarcera ramelor o puteai face atunci cand ia-i facut ultima organizare a cuibului,sfarsit de oct-nov),asigurand si cantitate de miere necesara/kg de albine/nr de rame...P.s -omul din gresala propie s-au a altora invata cat traieste...Spor-G.M!!!

Aveți dreptate! Dar nu am tras o concluzie ferma si universal valabilă,ci aplicabila doar la mine ca începător: 1 stupul la care am umblat a leșinat. 2 a fost singurul la care am inversat ramele,deci pana nu învăț cum se face nu mai am ce cauta sa fac treaba asta. Ma asigur din toamna ca au mancare suficientă si ...pace, eventual o stimulare spr sfârșitul iernii. De aceea am afirmat ca nu e bine sa întoarcă ramele,nu pt ca nu e bine in principiu ci pt ca nu e bine ca începător sa iti bagi nasul asa departe. Stima!
FlorinPlopsoru

Mesajde gica.mosu » 24 Ian 2016, 10:04

...Am ajutat ieri un apic din satul vecin sa puna scavai apifonda la stupi....Pe 20 nov si 12-23 dec-015 ,i-am aranjat eu stupi...cei mai "coco" pe 5-7r cu 10-12kg de miere,cei mai slabuti pe4rami de albina aveau 6-7kg de miere,si pt siguranta am pus cati 2 s-au 3 in lada si mutati pe alta vatra la 8km....Ap umblat la 40fam si 95% erau sus :mrgreen: iar ceilalti 8 de pe alta vatra ,toti erau sus(au DF cu sita,crd ca au puiet) si fiind-4*am pus turta doar,miere capacita pe rame n-am vazut,asa ca va fi nevoie sa intervina cand temperatura va permite cu rame de la rezerva ....La stupii mei nu am umblat deoarece le-am facut impacetare(rearanjarea cuib)in prima decada a luni dec-015 si trebuie doar dupa 10 feb 2016 sa le dau la roi-matoi cati o energetica,apoi o proteica dupa 15 feb daca fac zbor de curatire :idea: ....Iata mai jos ,am 2 roi(regine de rez)in stup 12r cu DFcu sita,pe care i-am aranjat cuiburile inca di 15 nov,nu am desfacut decat ieri pt poze....P.S-am ceva de genul ce vedeti in poz din pag anterioara facuta de FL Dobre,doar ca eu i-am strans pe 3 rame,si cum am zis doi intr-o cutie ;) ...Au miere(aveau 8-9 kg)am vazut pe rame asadar stau linistit,de "morcov"....nici vorba :P Spor si iernare usoara la ta'ti-G.M.... :!: ...
Fişiere ataşate
IMG_0143.jpg
IMG_0143.jpg (11.33 KiB) Vizualizat de 9493 ori
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Marius Adrian » 24 Ian 2016, 18:32

Nea Gica mosu. cum le-ai facut rearanjare in prima decada a lunii decembrie?
Marius Adrian

Mesajde gica.mosu » 25 Ian 2016, 23:03

...Marius,citeste=reciteste ac topic(ff interesant)si in pag pers Gica mosu fila 8 MS scris de Kamy iar pe fila 9 Ms lui Mircea-63-G.M,si vezi ce si cum fac.....cu precizarea ca in functie de vreme,lipsa puiet,ultimul tratament cuVF,verific prezenta matcii...fac ac rearanjare(cu cat mai tarziu cu atat mai ghini) de obicei dupa 15 nov-15 dec cand asa cum am zas fac si ceva egalari hrana-albine intre cei" bogati" si cei"saraci"...s-au completez necesarul de hrana (dupa caz si nevoi)de la DGRS(dulapul cu rami de rezerva) :idea: Mai jos aveti 2 stupi pe 5rame impachetati (in st oriz 16r)dupa metoda apic din BV ...bilateral -central,adica:r1-3-5 pline cu miere iar ramel 2-4 si-si-si... au miere, pastura si celule goale...La fel si intr-un stup cu 5 rami impachetat doar o familie :shock: ...Stupii aranjati in acest mod ....doar dupa1-15 feb intervin cu o enerjetica(de regula miere zaharisita)iar dupa zborul de curatire le pun1-3 proteice pana apare polenul din natura...Spor -G.M :!:....
Fişiere ataşate
IMG_0111.jpg
gica.mosu

Mesajde Marius Adrian » 26 Ian 2016, 10:55

Poate ai dreptate. Dar eu nu ridic capacul pana la turta proteica(dupa 15 febr). Daca pica 1-2 matci, asta e . Selectia naturala. In rest nu am pierderi.
Marius Adrian

Mesajde gica.mosu » 26 Ian 2016, 22:36

...Da, deacord cu dv si metoda aplicata......Am vazut ca d-ta le ai cu "mana" si...poate aveti rez pe masura :shock: ...In 1984 asa faceam si eu=ii cantaream cu mana si pa....dupa 2 luni de iarna ff grea (tepm de -5-20* timp de 3 sapt) la sfarsitul lui ian am gasit un roi/5r cu 3 r de albina tapan desi avea 1r cu miere in stanga ghem si 2r cu miere in dr ghem,iar el pe mijloc....se umflase podisorul din cauza umiditatii,iar eu am zis ca fiind greu are hrana siiii :mrgreen:(a fost ultimul stup din stupina mea care a murit pana in prezent,doar 1-4 matci) ...Morala:uneori mana te inseala...ochii, daca vad....mai rar :idea:
gica.mosu

Mesajde Florin Dobre » 26 Ian 2016, 22:50

Nici o iarna nu-i ca alta...pana nu vede ochiul ce si cum pe acolo, nu-mi prieste nimic. Poate ajung vreodata si eu la performanta de a nu umbla la ei pana in martie...nu cred ca va fi prea curand. :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Marius Adrian » 26 Ian 2016, 23:03

Sunt de acord ca e mai sfant sa vada ochiul. Dar daca are puiet si umblam in el in plina iarna nu ii facem mai mult rau? Mai bine turta . Eu raman la convingerea cu pregatirea din august. Faci completari cum trebuie si nu ai probleme pana la 1 februarie(cel putin). Pierderi de pana in 2% sunt normale in orice stupina. Nici eu nu am ajuns la performanta dumitale sa nu am pierderi deloc
Marius Adrian

Mesajde gica.mosu » 29 Ian 2016, 22:33

...In acest topic am scris cum am invatat de la apicultorul brasovean,aranjarea cuib/9 rama,7 rame,mai sus pe ac fila pe cate 5 rame....si mai jos in foto,aveti doi stupi mai slabi cu 4r respectiv pe 3 rame si care au DF cu sita intre ei...De regula in astfel de cazuri se practica impachetarea unilaterala(rama plina cu miere langa DF) dar eu la cel din dreapta=3rame,am pus 2r a cate aprox 2,5kg de miere si in mijloc o rama cu miere+pastura+ ceva celule goale pt a avea albinele undi sa formeze ghemul,iar la cel /4rame are una in plus in mijloc fiind si mai populat aprox 1,2kg de albine...Asa arata poz ghemului(la -4*)....daca am nevoie de o matca in stupina,iau din compartimentul cu 3 rame si ridic usor DF,astfel fiind facila unificarea lor(miros comun datorat sitei din DF) :idea: ...P.S-despre avantajul iernari a doi stupi intr-o lada am mai scri=stiti si multi dintre voi...Spor-G.M :!:
Fişiere ataşate
IMG_0156.jpg
gica.mosu

Mesajde gica.mosu » 31 Ian 2016, 14:20

gica.mosu scrie:AKMM...este bine venita ac precizare cu rame (pre)incalzite eu am zis ca multi dintre noi stiu asta :roll:
Pt cei care nu au caldura in casa,puneti in st de12-16r ramele cu miere+folie si podisor si cu un feon
suflati aer cald 5-6 min apoi infundati urdinisu cu burete(se repeta de 2-3 ori intr-o ora dupa caz) iar
cind aveti nevoie se pot folosii(in aceiasi zi).Cu umblatul in stupi(intoarcerea ramelor) o fac la cei care am un semn de
intrebare adica:in diagrama stupinei pe un caiet la fam x trec la hrana N+,N,N? si doar la cei cu12-14 kg
de miere(N?) verific si dupa caz intervin in prima decada a lui ianuarie,si in functie de pozitiea ghem (fata sus)si,
de temp 6-12gr,dar cel mai indicat dupa s-au in timpul zbor de curatire s-au de loc la cei care au suficienta miere :roll:
Daca e nevoie sa schimb1-3 rame cu putina miere cu alte rame de la rez(preancalzite),verific ca matca sa nu fie pe ramele scuturate iar dupa ce
aranjez cuibul si pun folie+pod,daca temp e sub 10 gr,cu feonul suflu aer cald pe urdinis 1-3 min dupa care inchid urdinisul cu burete
10-20 min .Ca o concluzie de cand fac intoarcerea cuibului nu am avut pierderi de loc,iar pt cei care nu sunteti de acord cu mine,
va respect parerea-Cu respect Gica-mosu!!!
P.S-Stupii ii am cu fund fix cu pod monobloc cu sita si scindurele( si folie dupa 1-15 ianuarie ....
si la cei care au puiet si am pus turte )...

....................................................................................................................................................

...Aveti mai jos un model de feon la care am prins o bucata dintr-o camera de bicicleta...P.S-timpul cat suflu aer cald in stupi este in functie de cele 3 trepte al feonului si marimea stupului,nr de rami....O iarnare usoara in continuari-G.M :!:
Fişiere ataşate
IMG_0163.jpg
gica.mosu

Mesajde gica.mosu » 01 Feb 2017, 21:17

...Am discutat cu multi apicultori din tara....acum cateva zile ,un coleg din Neamt,merge la un prieten sa-l ajute=verifice starea fam de albine...Si, din 20 stupi,7 au plecat"in loc cu...verdeata) cauza ...nu a facut org cuib corect=nr rame cu albina/kg miere(toti erau in fata,fara hrana) :shock: si la ceilalti care miscau,ghemul era in fata cu putina miere la"bot"...si-n spate miere destula(a pus punga'n cap cu miere...) :o ...V-a urma cateva zile cu ceva grade cu+,poate si un ZB de curatire...si cei care aveti cu ce actionati ca atare :!: ....Spoor-G.M :!:
gica.mosu

Mesajde gica.mosu » 02 Feb 2017, 08:42

...Pai da ,la ce iarna a foost pana acum,stupii bini pregatiti=stransi cat mai compact...ar mai avea o tar sa ajunga sus(mai au de rontait,inclusiv fata-spte...miere) sa'poi o energetica-proteica dupa un eventual ZB de "C..A"....Nu pre'ntaleg cum vini asta cu"stim zb de curatire=1rama la 3-4 stupi..un fel de pui,pui...haideti la "tata"..iesiti..ca sa cresteti mari :mrgreen: da, daca esti singur in zona(caz ff rar) si nici atunci :shock: ..posbilitate de furtisag+de primit LA si LE... :mrgreen: P.S- citeste ac topic Dane..sa-ti mai adaugi cate ceva la bagajul de cunostinte(citeste ta't ) si vei vedea si ceva poze d'ale mele,cu polistiren in ambele parti :oops: ...si n MS ala Janese,Akmm,L5S si altele...e valabil si pt incepatori...Spor la "CETIT"... :!:
gica.mosu

Mesajde vripan » 02 Feb 2017, 14:21

gica.mosu scrie:...Am discutat cu multi apicultori din tara....acum cateva zile ,un coleg din Neamt,merge la un prieten sa-l ajute=verifice starea fam de albine...Si, din 20 stupi,7 au plecat"in loc cu...verdeata) cauza ...nu a facut org cuib corect=nr rame cu albina/kg miere(toti erau in fata,fara hrana) :shock: si la ceilalti care miscau,ghemul era in fata cu putina miere la"bot"...si-n spate miere destula(a pus punga'n cap cu miere...) :o ...V-a urma cateva zile cu ceva grade cu+,poate si un ZB de curatire...si cei care aveti cu ce actionati ca atare :!: ....Spoor-G.M :!:

buna ziua. imi puteti preciza va rog daca ramele erau in pat cald sau in pat rece? va multumesc!
vripan

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE