Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Avram Ioan

Mesajde Avram » 20 Noi 2015, 01:21

apis mellifica sau apis mellifera

Apis mellifera este denumirea latină, apis însemnând "albină", mel "miere" şi ferre "a purta" - numele ştiinţific înseamnă "albina care poartă miere". Din punct de vedere tehnic, denumirea este falsă, deoarece albinele poartă, transportă nectar şi produc miere. Numele a fost încetăţenit în 1758 de către Carolus Linnaeus care a încercat să-l corecteze într-o publicaţie ulterioară cu Apis mellifica (albina producătoare de miere); în orice caz, conform regulilor sinonimiei, în nomenclatura zoologică, numele mai vechi are întâietate. Cei care nu sunt conştienţi de acest lucru, încă mai utilizează pronunţia ulterioară incorectă. În 28 octombrie 2006, Consorţiul de secvenţiere a genomului albinei melifere a secvenţiat şi analizat genomul Apis mellifera.
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde Avram » 22 Dec 2015, 00:20

Pentru incepatori ca mine .... de prin carti

Ruttner spune in Cresterea matcilor , la capitolul boli si anomalii ale matcilor , urmatoarele

In urma imperecherii naturale spermatozoizi nu ajung direct in spermateca , ci mai intai in vagin si in oviducte . De aici era loc transferul spermatozoizilor prin canalul subtire al spermatecii , in spermateca.
Cantitatea de sperma primita este de obicei atat de mare incat numai o mica cantitate isi gaseste locul in spermateca .Surplusul se va elimina inaintea pontei.
Se stie ca prin copulari matca preia de la trantorii cu care se imperechiaza atatia spermatozoizi ( aproximativ 5 - 6 milioane ) in spermateca , incat aceasta rezerva ajunge pentru fecundarea oualor timp de 4 - 5 ani.

Si inca ceva .... spermatozoizi depozitati in spermateca se afla intr-o stare de repaos numita anabioza .Datorita acestei stari ( si a unor conditii date de peretii spermatecii ) spermatozoizi inactivati pot sa ramana de-a lungul mai multor ani , viabili si cu capacitate fecundanta .

Poate va este de folos .

Sanatate .
Avram

Mesajde Avram » 03 Ian 2016, 20:46

Despre sucul de ceapa din Stuparitul nou - Hristea

In hrana de stimulare lichida trebuie adaugat deasemenea , sucul de legume si anume :la un litru de sirop se adauga 25 g suc de ceapa sau usturoi , care s-a dovedit - timp de 10 ani de cand il folosesc in prisaca proprie - a fi o frana serioasa in dezvoltarea nosemozei.
Pana atunci am folosit cu rezultate satisfacatoare tratamentele cu Fumidil B.Folosind insa sucul de ceapa nu am avut in acesti 10 ani nici un caz de nosemoza .Mai mult inca , prin marcarea unor albine ecluzionate in stupii in care am dat in hrana si suc de ceapa , am constatat ca aceste albine vietuiesc cel mai putin 65 de zile ; unele au atins si 93 zile de viata.
Se pare ca rezultatele se datoresc prezentei in aceste legume a fitoncidelor , substante volatile , cu actiuni bacteriostatice si chiar bactericide .Cum hranirea de stimulare cu acest suc vegetal poate fi administrata oricand si chiar fara intrerupere , in comunitate vor fi prezente valorile sale binefacatoare , care franeaza si inlatura dezvoltarea multor germeni patogeni .

Modul de preparare

Ceapa cojita de foile periferice se rade pe o razatoare de bucatarie .Razatura se pune intr-o bucata de tifon si se stoarce cu o presa de mana , obtinandu-se un suc laptos , spumos , cu miros characteristic.Cand siropul de zahar este caldut , nu mai mult de 37 grade, se adauga sucul care se combina cu dulceata din zahar : albinele il consuma fara reticenta .

Bacteriostatic - agent ce opreste dezvoltarea bacteriilor.

Bactericid - agent cu actiune ucigatoare a bacteriilor..
Avram

Mesajde Augustin78 » 03 Ian 2016, 20:49

Salut Avram
multumesc de info...prima treaba o citisem iar de curand ;)
insa reteta este buna de pastrat.
Numai bine.
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde Avram » 30 Ian 2016, 00:06

2015 a fost pentru mine primul an in care am avut, dupa culesul de floarea-soarelui ,un cules de mana ( tot de la floare ).Mierea asta amestecata floare - mana a cristalizat precum cea de rapita si are o culoare ... care nu prea este pe placul cumparatorului.
Am citit cate ceva despre mana in aceasta iarna , am facut un mic rezumat ....pentru informarea clientului ... poate va este de folos si voua ( incepatorilor bineinteles )

Prin denumirea de mana se intelege acea substanta dulce , limpede si vascoasa , uneori solidificata , ce se afla in anumite perioade ale anului pe frunzele , ramurile sau tulpinile plantelor .
Mana poate fi de origine vegetala , cand este secretata direct de planta sau de origine
animala , cand e produsa prin intermediul anumitor insecte.
Primavara timpuriu mana de origine vegetala apare pe artar ,tei , mesteacan , anin , salcie …. datorita fenomenului de lacrimare normala ce se produce din cauza presiunii radiculare , determinate de trecerea plantelor de la perioada de repaos din timpul iernii , la starea activa de vegetatie.
Tot astfel , primavara dupa aparitia frunzelor , cand seva este abundenta si bogata in substante zaharoase , excesul din planta se elimina sub forma de picaturi … fenomenul poarta denumirea de gutatie.
Mana de origine animala este produsa de insecte din ordinul homoptera .
In concluzie procesul de formare al manei de origine animala este urmatorul ….datorita regimului de viata sedentar , fara consum mare de energie , aceste insecte consuma zaharurile din seva elaborata , pe care o absorb , numai intr-o proportie redusa ( cca. 10% ) pentru functiile lor organice , restul de zaharuri , fiind eliminate sub forma de mana . In schimb , pentru crestere si dezvoltare , aceste insecte au nevoie de cantitati insemnate de proteina , ce se gasesc in seva in proportii foarte mici.Astfel pentru a-si satisface necesarul de substante proteice , aceste insecte sunt nevoite sa absoarba in aparatul digestiv o imensa cantitate de seva , din care retinandu-si substantele indispensabile vietii , elimina excesul sub forma de picaturi fine , cristaline si foarte dulci care este mana.
Fişiere ataşate
carte mana.jpg
carte mana.jpg (16.36 KiB) Vizualizat de 9713 ori
Avram

Mesajde Avram » 31 Ian 2016, 18:51

Am pregatit prima tura de turte .... miere de rapita in punga 1 kg. si ceva proteic, miere +polen+protofil in punga 500 gr.Vor sta la rece cel putin 2 saptamani .Astept un zbor bun de curatire si administrez pentru inceput una energetica si una proteica pe familie.
Fişiere ataşate
proteic.jpg
turtite.jpg
Avram

Mesajde Avram » 31 Ian 2016, 19:03

Citind pe vechiul forum despre nosemoza ...am facut si eu testul

1. prinde o albina adulta, evitind sa prindeti albine tinere.O prinzi de torace.Cu o forceps (eu am unul pe care-l folosesc la pescuit) taie capul albinei de la baza.Aceasta actiune are drept scop separarea capului de intestine facind posibila indepartarea acestora din urma.
2. Intoarce albina,apuca ultimul segment al abdomenului si acul trage-l incet dar ferm.Daca operatia este facuta corect acul, rectul si capatului digestiv vor iesi usor.
3. Cind intestinul mijlociu(midgut) iese,cerceteaza-l cu atentie.Daca este sanatos ar trebui sa fie brun.Daca nosemoza este prezenta intestinul mijlociu va fi alb.

Bineanteles ca acest test nu-mi arata gradul de infestare dar ... cred ca pana acum este bine !

Astept parerile voastre.
Fişiere ataşate
test nosemoza.jpg
Avram

Mesajde Avram » 08 Feb 2016, 22:56

O noua carte .... la mica mea biblioteca apicola !
E buna .... desi este publicata in 1976 regasesc in ea lucruri care sunt aplicate si in zilele noastre
Fişiere ataşate
Stuparitul nou - Hristea.jpg
Avram

Mesajde lucky5strike » 08 Feb 2016, 22:58

Asta este foarte tare in practica apicola !
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Avram » 11 Feb 2016, 00:19

Doar pentru informare... Bacteriofagii

Bacteriofagii sunt inframicroorganisme epifite (cele care distrug bacteriile) ce trăiesc pe petalele florilor entomofile. Când albinele culeg nectar şi polen, ei vin în contact cu perişorii corpului, fiind transportaţi în stupi unde încep procesul de nimicire a bacteriilor care le convin, asanând coloniile de albine. Aşa se explică însănătoşirile miraculoase ale albinelor grav bolnave, care au participat la un cules bun. Bacteriofagii cultivaţi au un caracter specific fiecărei boli, neacţionând şi asupra altora. Bacteriofagii care acţionează asupra mai multor specii de bacterii se numesc bacteriofagi polivalenţi. A se vedea şi Fitoncide şi Antibiotice.

Sanatate
Avram

Mesajde Avram » 14 Feb 2016, 21:34

Astazi albinele au avut un zbor de curatire frumos.Au raspuns toti prezent si pentru ca au fost cuminti primesc ceva bun....
Personal sunt multumit de cum arata stupii la ora asta !
Fişiere ataşate
zbor curatire 14.02.2016.jpg
turte pt albine.jpg
Avram

Mesajde lucky5strike » 14 Feb 2016, 21:44

Te risti la iarna de un test? ;)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Avram » 14 Feb 2016, 21:55

Despre ce este vorba ?
Avram

Mesajde lucky5strike » 14 Feb 2016, 23:47

Mai dai o mana de ulei pe lantetii ceia...si nu mai pui gratarele. Sa vedem daca soarecul mai trage pe acolo... :roll:

:lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 14 Feb 2016, 23:48

Am vazut ca ai familii bune, deci iar zic, scoate gratarele si lasa-le sa se manifeste in voie! 8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Shrek » 14 Feb 2016, 23:52

Poti sa fii mai explicit? Si eu sunt interesat! Iarna asta m-au gaurit soarecii!
Shrek

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?