Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde Gicuta » 09 Feb 2016, 14:42

Normal, cel mai bun tratament este preventia. Eu consider ca a trata cu antibiotic anual de mult prea costisitor (si bani si timp si risc legat de analize) si ca e mai eficient sa se respecte ceea ce relata vasilefi.
Toate cele bune!
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde lucky5strike » 10 Feb 2016, 02:12

Azi la pranz am vizitat o stupina. Proprietarul spunea ca detine 60 de familii albine. Tare slabute... miere era, turta de un kil in cap si ea.... 4 i le-am semnalat eu a fi fara matca... ochiometric... cate un minitrantoras pe pista de zbor... se ambalau saracele de mama focului. Varrojetul nu si-a facut efectul in toamna... sau stuparul ioc meserie... cine stie?

Daca le-am fi unificat sa aiba doar 7 rame de albina, nu cred ca avea mai mult de 15 colonii prin batatura. Se impuneau unificari serioase. Imaginati-va o rama buna de albina dispusa pe 2-3 intervale si turta de un kil in cap.

Da' omul terminase 141 si era relaxat.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde gica.mosu » 10 Feb 2016, 07:46

...Aveti mare dreptate...141 si 112 au distrus apicultura in Romania :mrgreen: se vor eftenii stupi=lazile goale ;) P.s-am fost sunat si intrebat daca vand fam de albine...au cazut si vor mai muri multe fam de acum,cauzele le stim(unii)si ce este mai trist ca se tot repeta in fiecari an :mrgreen:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde BUNKA » 10 Feb 2016, 08:39

:? Eu am zis ca vor crapa multe..
O iarna aspra impune riscuri mai mici decat una cu zbor dupa polen in decembrie..
Orice "prost" scoate in primavara o familie buna (mare) care are rezerve...la roiuri si nuclei e alta mancare de peste..
Cine baga la iernat cu buna stiinta sau din nestiinta "minifamilii"...isi asuma riscuri mult mai mari.
Unul sunt eu :))
BUNKA

Mesajde asd » 10 Feb 2016, 10:58

Cand m-am apucat de stupi mi s-a parut ca trebuie sa incep sa ma documentez cel mai mult pe partea cu paduchii ca asta mi s-a parut cea mai grea problema.
Nu trebuie mare lucru facut ca sa treci iarna nici cu nuclee slabe: completare cu sirop la sfarsitul verii, tratamentele de paduchi in toamna la momentul potrivit si lasate in pace pana in primavara. E vreo alta filosofie la mijloc?
asd

Mesajde cristian bh » 10 Feb 2016, 11:06

BUNKA scrie:Cine baga la iernat cu buna stiinta sau din nestiinta "minifamilii"...isi asuma riscuri mult mai mari.
Unul sunt eu :))

La tine nu cred ca s-ar pune problema de nestiinta. ;)
Tu macar o sa ramai in memoria posteritatii,pt experimentele si sacrificiile pe care le faci,... :lol:
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde lucky5strike » 10 Feb 2016, 11:47

asd scrie:Cand m-am apucat de stupi mi s-a parut ca trebuie sa incep sa ma documentez cel mai mult pe partea cu paduchii ca asta mi s-a parut cea mai grea problema.
Nu trebuie mare lucru facut ca sa treci iarna nici cu nuclee slabe: completare cu sirop la sfarsitul verii, tratamentele de paduchi in toamna la momentul potrivit si lasate in pace pana in primavara. E vreo alta filosofie la mijloc?

Sibiene, depinde de obiective, nene.

Daca scopul tau e sa treci peste iarna, multianual, cam acelasi nr de unitati, +/- 5%, si-ti iese, e chiar perfect.

Dar practic, ce faci cu ~2 rame de albina scoase la 15 martie?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde asd » 10 Feb 2016, 12:08

Pentru matci ar merita, altfel nu.
Dupa 2 ani de experimente, anul asta am luat decizia sa renunt la inmultiri. Vreau sa las familiile sa se dezvolte cat vor ele fara sa le mai slabesc decat doar daca trebuie neaparat. Adevarul e ca nici timp nu prea mai am asa ca vor avea un sezon linistit.
asd

Mesajde lucky5strike » 10 Feb 2016, 12:21

Mai rarut, mai dragut... eu merg pe mmt (miere, matca, tratamente), in rest deranj cat mai putin si de preferat nu in cuib.

In sfarsit, or sa tihneasca si ele... :lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde BUNKA » 10 Feb 2016, 14:21

lucky5strike scrie:
asd scrie:Cand m-am apucat de stupi mi s-a parut ca trebuie sa incep sa ma documentez cel mai mult pe partea cu paduchii ca asta mi s-a parut cea mai grea problema.

Sibiene, depinde de obiective, nene.

Daca scopul tau e sa treci peste iarna, multianual, cam acelasi nr de unitati, +/- 5%, si-ti iese, e chiar perfect.

Dar practic, ce faci cu ~2 rame de albina scoase la 15 martie?

Ai zis foarte bine...nu faci nik cu 2 rame si in cel mai bun caz cu atat ramai in martie...uzura este mult mai mare in roiuri mici, nuclei etc...efortul de a trece peste perioadele reci este mai mare, consum mai mare pe acea masa de albina comparativ cu aceeasi albina ca si cantitate care se afla intr-o familie mare unde mai sunt vreo 2kg de masa vie pe langa ele
BUNKA

Mesajde mellis » 10 Feb 2016, 15:40

asd scrie:Pentru matci ar merita, altfel nu.
Dupa 2 ani de experimente, anul asta am luat decizia sa renunt la inmultiri. Vreau sa las familiile sa se dezvolte cat vor ele fara sa le mai slabesc decat doar daca trebuie neaparat. Adevarul e ca nici timp nu prea mai am asa ca vor avea un sezon linistit.

De ce sa renunti la inmultiri?
Pentru fiecare familie as face macar un roi cat de devreme -> matca noua / puiet in duet / invertire sirop/caldire faguri - si in toamna unit cu familia de baza sau ramas de sine statator.
Este o alta abordare - cu efecte pe termen mai lung - ca si o asigurare.
Sanatate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde BUNKA » 10 Feb 2016, 15:47

La toate fermele mari de dincolo se ierneaza roi...mai mari sau mai mici..daca stapanesti metoda "ta"..nu conteaza cum faci important e sa iesi bine cu ele..inseamna matci in plus de timpuriu..se pot intari in primavara cu puiet si hraniri, la tei faci si miere cu ei si pana in toamna faci si roiuri..plus ca ai tot timpul matci imperecheate in caz de pica ceva undeva la alea de baza...deci, trebuie stapanita bine si tehnica iernarii "minifamiliilor"
Parerea mea...
BUNKA

Mesajde Avram » 10 Feb 2016, 18:35

lucky5strike scrie:
.......Daca le-am fi unificat sa aiba doar 7 rame de albina ,nu cred ca avea mai mult de 15 colonii prin batatura .....

Ce metode ati folosii in cazul prezentat pentru a unifica asa multe familii la data de astazi ?
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde lucky5strike » 10 Feb 2016, 18:55

In cazul respectiv foloseam directa de dreapta! :(

Unificarea unitatilor biologice se realizeaza in functie de starea lor si de momentul din sezon. Una e sa unesti proaspat orfanizat, alta e sa unesti orfan, si alta besmetic. Mici chitibusarii.

Dar de principiu, in sezon se face cu ziar, in extrasezon se face direct.

Depinde si de tipul lazii...
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Avram » 10 Feb 2016, 20:10

lucky5strike scrie:In cazul respectiv foloseam directa de dreapta! :( ... :lol:

Dar de principiu, in sezon se face cu ziar, in extrasezon se face direct. Multumesc
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde lucky5strike » 10 Feb 2016, 23:06

La vremea asta, cea mai misto unificare e cand ai soclu mobil. Lada orfana la parter, lada unui roi la mansarda...

O joaca...
Pax vobiscum!
lucky5strike

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR