de gigieu » 07 Noi 2016, 14:36
Corectati-ma unde am gresit,daca am gresit pentru a remedia cat mai este timp.La impachetare aplic teoria apicola,logica respectand principiile termodinamicii,propia experienta si din experienta dumneavoastra.La fiecare familie am lasat in plus fata de ghem 2,3rame cu miere capacita+diafragma+1rama miere capacita+diafragma etansa de carton+placa polistiren etans.Toate ramele din cuib au cate doua gauri la 7-10 cm fata de laterale si fata de speteaza superioara.Podisoarele au 4,5,6blanite,am inlocuit blanita din dreptul cuibului cu o bucata de folie petrecuta peste vecinele ei.Blanita de langa diafragma are aerisire cu plasa de 10,15cu5,10.Peste podisor,textile(am sifonierele goale)in capac cu aerisire am polistiren de 2cm.Cea mai critica perioada am observat ca incepe pe la mijlocul lui ianuarie(incepe ponta,temperaturi sub -10,-15 grade,uneori nevoia de turte,condensul etc) si atunci intervine rolul foliei(vizualizare rapida,introducerea usoara a turtei) si al aerisirii din podisor cu care pot elimina zona rece de condens sau o directionez catre diafragma.Spatiul gol din stup(dupa polistiren)daca este mai mic de 15 cm ,asa il las considerand aerul cel mai bun izolator.Vremea a inceput sa fie total neprognozabila pe termen lung asa ca daca apuca sa inceapa ponta pe primele 3-4 rame ale cuibului,nu mai pleaca de acolo dar in ferestrele calduroase vor trage mierea din ramele excedentare in cuib si cum lacomia le caracterizeaza pe albine ,isi vor bloca singure cuibul pentru ouat.Poate am uitat unele detalii dar voi reveni cu poze sau video.Ce ma ingrijoreza? Din 5 tratamente cu varachet,3 le-am facut in octombrie,mai trebuie?Pana in acest an puneam si banda de mavrirol,acum nu.Nu am vazut infestare(port ochelari),nu vad mortalitati pe oglinda stupului,zumzet normal la urdinis.Multumesc si va astept sa ma corectati daca am gresit .