Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde Shrek » 10 Feb 2016, 20:21

ovidiu8403 scrie:Sreck incepi sa semeni cu astaifoaiei ;) .Si ala-i tare destept, vrea prinsori dar habar nu are de stuchi!Pun pariu ca nu are nici albine. Eu zic sa te mai potolesti oleaca,pe tot locu unde postezi mirosi a mistocar.Nu ai nici macar bun simt sa iti dai o locatie la profil ..Asa ca si tu daca esti tare destept fa-te profesor de apicultura ... de papagali ii plina lumea ...Sincer nu am nimik cu tine da esti ca un spam daca tot o dai pe aratura !

Sa stii ca am pus pe gps ovidiu8403 si mi-a dat o ruta in Congo! Asta inseamna ca esti de acolo? Daca eram profesor ma inscriam pe un forum de filozofie aplicata! Dar, asa cum am mai spus, am albine, am fotografii precum si carti cu ele! Mai am si niste stupi, dar in jargonul unora, a fi in stup insemna ca n-are pe unde sa iasa si poate fi prins! Postez aici pentru ca sunt incepator in cresterea albinelor! Cand voi trece la nivelul urmator, am sa va anunt! Pana atunci, daca nu iti convine, nu citi! Sunt altii cu corectorul si se pricep de minune! Hai, pa!
Shrek

Mesajde ovidiu8403 » 10 Feb 2016, 20:30

Shrek scrie:Sa stii ca am pus pe gps ovidiu8403 si mi-a dat o ruta in Congo! Asta inseamna ca esti de acolo?

Nu mai incepator, inseamna, ca ma cheama Ovidiu iar localitatea de unde postez e Sighetu Marmatiei ( NV pe harta pentru tine) , dar tu cum faci parte din clubul mistocarilor anonimi nu intelegi asta si nici nu citesti profilurile altora .

Noroc mai figura !

Chiar nu merita sa imi pierd vremea cu tine !. Ai ignore !
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde Shrek » 10 Feb 2016, 20:36

Al dracu' gps! Stiam io ca trebuie sa actualizez hartile! Am citit gresit ! Scria Constanta, nu Congo! Ma iarta nene Ovidiu! Nu mai fac niciodata! Deja mi-au dat lacrimile...
Shrek

Mesajde lucky5strike » 10 Feb 2016, 20:40

Fii ma, stupar .
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Shrek » 10 Feb 2016, 20:43

Ma vazu-si neica! Ma vazu-si! Iti promit ca asta seara nu mai scriu p'acilea! Da' daca Ovi ma zgandara, ce sa-i fac!
Shrek

Mesajde just.vl4d » 17 Feb 2016, 21:13

Ma uitam pe aici si vreau sa pun si eu o intrebare..sunt nou in domeniu..abia mi.am cumparat 2 carti, un costum cu masca si o perie..de acum vreau sa cumpar stupi..problema e ca prin zona nu gasesc prea multe oferte..am gasit sa cumpar stupi pe 12 rame, cu albine cica puternice, la 600 lei stupul..lada e de 5 ani..deci 2 intrebari..lazile de 5 ani sunt considerate a fi vechi? Pretul de stup cu tot cu lada e bun? M.as bucura daca imi veti raspunde..multumesc
just.vl4d

Mesajde Dila Daniel » 17 Feb 2016, 21:20

familiile de albine se vand undeva la 40-50 lei rama.Depinde de calitatea fagurilor,densitatea de albina si de vanzator.
Lada de 5 ani,conteaza cat a fost de plimbata si intretinuta.Poate sa fie ca noua,dar poate sa fie si "trecuta".Si SH,ar fi undeva intre 30-60 lei(functie de stare)
De cumparat,eu recomand sa-i iei la pomii fructiferi.(cand sunt infloriti)
Spor
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Shrek » 17 Feb 2016, 21:25

just.vl4d scrie:Ma uitam pe aici si vreau sa pun si eu o intrebare..sunt nou in domeniu..abia mi.am cumparat 2 carti, un costum cu masca si o perie..de acum vreau sa cumpar stupi..problema e ca prin zona nu gasesc prea multe oferte..am gasit sa cumpar stupi pe 12 rame, cu albine cica puternice, la 600 lei stupul..lada e de 5 ani..deci 2 intrebari..lazile de 5 ani sunt considerate a fi vechi? Pretul de stup cu tot cu lada e bun? M.as bucura daca imi veti raspunde..multumesc

Fii atent! Daca vrei sa vezi cat de rezistenta este cutia, te duci la nenea cu albine ce vrea sa-ti vanda si ii spui ca il iei doar daca te lasa sa dai cu el de pamant si nu se sparge! Io zic ca este mai bine sa iti iei cutii noi si sa pui in ele albinele cumparate! Pretul este corect daca iei familia cu 450 lei, 10 rame cu albina si matca! Fara cutie! Multa bafta!
Shrek

Mesajde bmdna » 17 Feb 2016, 21:27

just.vl4d scrie:Ma uitam pe aici si vreau sa pun si eu o intrebare..sunt nou in domeniu..abia mi.am cumparat 2 carti, un costum cu masca si o perie..de acum vreau sa cumpar stupi..problema e ca prin zona nu gasesc prea multe oferte..am gasit sa cumpar stupi pe 12 rame, cu albine cica puternice, la 600 lei stupul..lada e de 5 ani..deci 2 intrebari..lazile de 5 ani sunt considerate a fi vechi? Pretul de stup cu tot cu lada e bun? M.as bucura daca imi veti raspunde..multumesc

Parerea mea e a lucrurile sint relative.
De exemplu, depinde de cat de bun a fost materialul, mesterul, vopseaua si cum a fost exploatat stupul respectiv. Eu am stupi vechi de 5 ani si arata foarte bine, dar eu fac numai stationar si am capace foarte bune, nu ploua in ei si pe ei, ii impachetez astfel incat nu mucegaiesc, sint facuti din material de calitate, sint vopsiti bine. Depinde daca stupul e cu cat sau fara cat. La vremea asta e fara cat, dar iti da si cat la el?

Despre familie - si aici treburile sint relative.

Personal consider pretul mare, nu l-as plati. Daca as vrea acum sa ma apuc de apicultura mi-as cumpara stupi noi si familii sau roiuri separat. Este doar o opinie.
bmdna

Mesajde just.vl4d » 17 Feb 2016, 21:42

Am primit recomandari sa iau separat familiile de stup..oricum stupul e cu tot cu cat de 1/1 si tot in stationar au stat..
just.vl4d

Mesajde bmdna » 17 Feb 2016, 22:15

just.vl4d scrie:Am primit recomandari sa iau separat familiile de stup..oricum stupul e cu tot cu cat de 1/1 si tot in stationar au stat..

Daca e cu tot cu cat, este mai aproape de un pret correct, pentru o bucata. Daca e vorba de mai multe bucati, este tot mult. In plus, eu cred ca un incepator se va descurca greu cu familii puternice. Daca familiile sint intr-adevar puternice necesita niste cunostinte mai avansate pentru evitarea intrarii in frigurile roitului, pe care un incepator nu le are.
bmdna

Mesajde DoarEu » 17 Feb 2016, 22:26

just.vl4d scrie:Am primit recomandari sa iau separat familiile de stup..oricum stupul e cu tot cu cat de 1/1 si tot in stationar au stat..

Io zic sa cumperi roi la pachet in mai.Stupi noi-ai timp pana atunci sa te hotarasti pe ce tip de stup sa mergi,daca nu te-ai hotarat deja...
Stupii SH sunt foarte ieftini dar trebuie spalati,flambati,reconditionati samd.Nu se merita intr-un cuvant.Daca ai lua la pomi familii puternice,fiind incepator,ai cam avea nevoie si de o scara in cel mai bun caz...Asa cu roii poti sa vezi cum se dezvolta,cum trebuie sa-i intretii,stimulari,largiri,tratamente samd.Ca doar nu ii iei si ii arunci in fundu' gradini si pa...ii mai vezi la extras.Nuuu!!Trebuie(acum ca nu ai experienta...dar cu timpul ;) ) ca incepator,sa stai cu nasul prin ei sa vezi ce si cum(bine, asta nu inseamna sa umblam de 3 ori pe zi la ei :oops: )
Sanatate!
Le:Mi-a luat-o colegu' bmdna inainte...pana am scris eu toata povestioara asta... :lol:
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde just.vl4d » 17 Feb 2016, 23:22

Multumesc pt sfaturi
just.vl4d

Mesajde taipan » 18 Feb 2016, 09:58

Buna dimineata
Am verificat stupii acum cand a fost cald. Doi la care observasem agitatie la urdinis aveau trantori si mancare aproape deloc.
Vreau sa unific cu un roi. Intrebarea mea e: se poate in cei doi sa existe matca neamperecheata si sa fac o prostie?
14 stupi ME aveau catul de sus plin cu miere neatinsa si cuibul in corpul de jos.Am facut asa: am luat o rama sau doua, dupa caz, pe care
era ceva puiet si matca si le-am bagat intre ramele cu miere, am scuturat albina si am lasat pe un corp. E bine cum am procedat?
La doi stupi nu am facut decat sa iau rama cu matca si sa o pun sus intre ramele cu miere. Unul avea puiet pe rama altul nu.
Urca albina sus sa formeze cuibul?
taipan

Mesajde taipan » 18 Feb 2016, 10:18

Am uitat sa spun, la fiecare am pus o turta din polen si miere.
M-am referit la GHEM cand am folosit cuv. <cuib>
taipan

Mesajde peterneamt » 18 Feb 2016, 13:07

În cazul în care găsim în februarie -martie mai mulţi trântori dar şi puiet de trântori în stupi avem 2 situaţii 1 fie matca s-a trântorizat fie albinele au devenit trântoriţe în lipsa mătcii dar există şi posibilitatea să-şi fi crescut o semi-matcă sau o matcă ce nu s-a putut împerechea !.
În aceste cazuri recomand desfinţarea stupilor respectivi . Etape :
1. Se deschide stupul când afară sunt peste 14 grade celsius şi se caută matca ( este mai bine dacă o găsim şi o omorâm în această fază ) se descăpăceşte puţin mierea de pe ramele ciubului.
2. Se închide stupul şi se afumă pe urdiniş cu unul două pufăituri, de trei ori, la interval de un minut.
3. Se închide urdinişul şi se mută stupul la cel puţin 10 metrii de locul iniţial în stupină.
4. Se scutură toate albinele de pe rame şi se mută stupul şi ramele în adăpost . Dacă albinele fac ghem pe jos se verifică dacă nu cumva este o matcă acolo....dacă o găsim o omorâm.
Albinele ce rămân şi nu zboară în ceilalţi stupi din stupină fie sunt bătrâne fie sunt trântoriţe (trântoriţele după ce flămânzesc o zi două afară în frig redevin albine de cuib şi sunt acceptate de stupi ) cele bătrâne mor...... ;)
peterneamt

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR