Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA VIDEOCLIPUL SAPTAMANII

Pune aici un videoclip apicol interesant , gasit pe net sau facut de tine.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Tot din apicultura canadiana...

Mesajde lucky5strike » 18 Feb 2016, 21:12

Deci, merge si fara sa dai zapada de pe ei, nu?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde mellis » 20 Feb 2016, 00:17

Aveam impresia ca 4 pe palet formează ghemul spre interior.
Din film vad ca multi sunt oarecum spre exterior, chiar si unii mai slăbuți/deranjați aparent nu sunt situați înspre vecini.
Care este procentul unor astfel de incidente?
Folosiți capcane sau cum p!panificați sa reduceți astfel de pierderi?
Sănătate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde Angellily » 20 Feb 2016, 04:22

mellis scrie:Aveam impresia ca 4 pe palet formează ghemul spre interior.
Din film vad ca multi sunt oarecum spre exterior, chiar si unii mai slăbuți/deranjați aparent nu sunt situați înspre vecini.
Care este procentul unor astfel de incidente?
Folosiți capcane sau cum p!panificați sa reduceți astfel de pierderi?
Sănătate..

In prima faza, majoritatea au tendinta sa se traga spre interior, pe masura ce iarna se mai moaie, incep sa se mute in sens invers, se muta dupa hrana.
Pentru animale folosim capcane, numai in anul 2014 am prins 283 de animale, sconcsi, ratoni, vulpi, coioti,pisici.......si multe altele, deci nu numai ce ne deranjaza. Ca momeala folosim peste la conserva. Oricum, ursii fac cele mai mari probleme, am vazut urs care mi-a plecat cu o familie pe 2 corpuri; in brate, nu am avut pusca cu mine si sa ma duc sa il deranjez, am considerat ca nu e politicos.
Angellily

Mesajde Neafiliatul » 20 Feb 2016, 16:30

Aici , Organizaţiile pentru Protecţia Animalelor au cerut anchetă pentru modul în care a fost dresată.
https://www.youtube.com/watch?v=WARMfcX6UCQ
La noi,ai fi avut probleme cu legea animalelor (mai bună decât cele pentru oameni) ,ţi-ar fi sărit în cap toate femeile isterice iubitoare de animale. Erai considerat braconier , întrebat dacă ai permis de port- armă (puşcă ,arc ) ,autorizaţie de vânat , iar în cazul ursului , dacă aveai puşca la tine , ca să fie legitimă apărare , trebuia să-l întrebi înainte de a trage dacă are şi el puşcă.
Neafiliatul

Mesajde XXL » 20 Feb 2016, 18:25

...hopa
sa sesizat Brigitte Bardot :lol:
...probabil daca era mai rau
nu era asa bine
XXL

Mesajde BUNKA » 21 Feb 2016, 01:07

Dorian, am o tentativă de paleti izolați...la vremea asta acolo am 25 grade între doaga lazii si lateralele ramelor..înăuntru niste roi..afară 1-2 grade.. am observat un consum extrem de mic pana acum..cred ca acum incep să inteleg sistemul vvostru de iernare afara..puiet la -35 grade..găleată de albina etc..mulțam..ideea de acolo a venit și cred ca se pot aplica multe si aici.
BUNKA

Mesajde Angellily » 21 Feb 2016, 10:57

BUNKA scrie:Dorian, am o tentativă de paleti izolați...la vremea asta acolo am 25 grade între doaga lazii si lateralele ramelor..înăuntru niste roi..afară 1-2 grade.. am observat un consum extrem de mic pana acum..cred ca acum incep să inteleg sistemul vvostru de iernare afara..puiet la -35 grade..găleată de albina etc..mulțam..ideea de acolo a venit și cred ca se pot aplica multe si aici.

Sunt pareri pro si contra, cativa colegi de pe grup s-au si ciufulit putin pe tema asta, unii spun ca e bine, altii ca nu, dar nu stiu cati dintre ei au incercat aceasta metoda.
Parerea mea este ca nu conteaza faptul ca iarna e mai blanda, izolatia e sfanta. Acolo aveti o variatie brusca a temperaturii. Cu izolatia se pastreaza cat de cat o uniformitate, sa ne iese din cap ideia cum ca , fiind iernile mai calde, o sa le fie prea cald si ca o sa iasa albina la zbor la 0 grade si moare pe loc. Pai mai fratilor, la floarea soarelui, cand aveti calduri de plus 40 gr voi credeti ca in stup aveti 60? Oare noi nu stim ce face albina pentru a-s pastra temperatura propice in familie?
In acelas timp se spune ca izolatia opreste din puterea soarelui de a incalzii familia, si iese mai greu la zbor, acum intreb si eu, izolatia aia e pusa pentru a pastra frigul in familie? Sau caldura. Acea unitate biologica genereaza frig sau caldura? Albina se trage spre lumina si daca temperatura din exterior permite, sigur o sa iasa la zbor. Daca ai un 0 grade si afara e soare, frumos, nu se intampla sa vezi cateva albinute zburand?
Sa ne intelegem: izolatia este facuta pentru a conserva caldura nu pentru a o genera; albina genereaza caldura si cu siguranta nu o sa genereze mai multa decat are nevoie. Stie ea cum si cat, mult mai bine decat noi. Cu izolatia noi nu facem altceva decat sa o ajutam, si pe ea, si pe noi.
Hai sa fim sanatosi.
Angellily

Mesajde Adi Hodis » 21 Feb 2016, 10:59

Angellily scrie: ...
Oricum, ursii fac cele mai mari probleme, am vazut urs care mi-a plecat cu o familie pe 2 corpuri; in brate, nu am avut pusca cu mine si sa ma duc sa il deranjez, am considerat ca nu e politicos.

Puteai sa-i zici pofta buna ... :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Gicone de BmV » 22 Feb 2016, 00:08

Angellily scrie:
BUNKA scrie:Dorian, am o tentativă de paleti izolați...la vremea asta acolo am 25 grade între doaga lazii si lateralele ramelor..înăuntru niste roi..afară 1-2 grade.. am observat un consum extrem de mic pana acum..cred ca acum incep să inteleg sistemul vvostru de iernare afara..puiet la -35 grade..găleată de albina etc..mulțam..ideea de acolo a venit și cred ca se pot aplica multe si aici.

Sunt pareri pro si contra, cativa colegi de pe grup s-au si ciufulit putin pe tema asta, unii spun ca e bine, altii ca nu, dar nu stiu cati dintre ei au incercat aceasta metoda.
Parerea mea este ca nu conteaza faptul ca iarna e mai blanda, izolatia e sfanta. Acolo aveti o variatie brusca a temperaturii. Cu izolatia se pastreaza cat de cat o uniformitate, sa ne iese din cap ideia cum ca , fiind iernile mai calde, o sa le fie prea cald si ca o sa iasa albina la zbor la 0 grade si moare pe loc. Pai mai fratilor, la floarea soarelui, cand aveti calduri de plus 40 gr voi credeti ca in stup aveti 60? Oare noi nu stim ce face albina pentru a-s pastra temperatura propice in familie?
In acelas timp se spune ca izolatia opreste din puterea soarelui de a incalzii familia, si iese mai greu la zbor, acum intreb si eu, izolatia aia e pusa pentru a pastra frigul in familie? Sau caldura. Acea unitate biologica genereaza frig sau caldura? Albina se trage spre lumina si daca temperatura din exterior permite, sigur o sa iasa la zbor. Daca ai un 0 grade si afara e soare, frumos, nu se intampla sa vezi cateva albinute zburand?
Sa ne intelegem: izolatia este facuta pentru a conserva caldura nu pentru a o genera; albina genereaza caldura si cu siguranta nu o sa genereze mai multa decat are nevoie. Stie ea cum si cat, mult mai bine decat noi. Cu izolatia noi nu facem altceva decat sa o ajutam, si pe ea, si pe noi.
Hai sa fim sanatosi.

Buna Seara
Pentru iarna asta am facut un mic experiment
Am confectionat o lada de polistiren extrudat cu 3 compartimente pe 3 rame fiecare. Am iernat un singur nucleu, cam slabut. La controlul de primavara modul de iernare s-a dovedit decisiv.
In stupul de poliuretan...la control, am gasit nucleul in viata, cu multa umiditate, iar la zborul de curatire, albina nu a zburat decit atunci cind am interenit prin scoaterea nailonului si a podisorului, desi lada a avut si gauri de 3mm pe partea superioara a peretilor frontali.Nucleul fiind slab nu a putut sa faca suficienta caldura.
Au iernat fara problee , familiile puternice in stupi cu fund cu sita . Aici nu am gasit uiditate.
Concluzie: Peretii de polistiren mentin temperatura in stup, ca e cald sau rece in interior. Stupii de lemn cu sita la fund au evacuat umiditatea iar cind s-a incalzit peste 12*C , caldura de afara a patruns in stup prin fund eliminind aerul tece din interior, determinind albinele sa iasa la zborul de curatire. Deci pentru iernare sunt buni peretii grosi, cu conditia asigurarii ventilatiei. Daca ai stupi cu fund plin trebuie sa asiguri in podisor o zona libera pe unde sa poata iesi aburul fara sa afectezi caldura interioara
Deci , Izolatia e buna , cu conditia scoaterii punctului de roua (+4*C) in afara stupului.
Cu stima
Gicone
Robert Magnamara : Meritul lui in viata a fost ca a stiut sa se inconjoare de oameni mai destepti decit el.
Gicone de BmV

Mesajde tuturicius » 22 Feb 2016, 00:21

Punctul de roua nu e o temperatura fixa.
tuturicius

Mesajde Angellily » 22 Feb 2016, 05:29

Le-ai lasat si un urdinis superior? Cu izolatie e foarte important sa ai 2 urdinise, nu se mai pune problema condensului iar albina iese mult mai repede la zborul de curatire atunci cand timpul permite.
Angellily

Mesajde mellis » 22 Feb 2016, 12:35

Ziua buna,
Am o intrebare referitor la urdinisul superior.
In modelul folosit - aveti doar urdinis superior? Urdinisul de jos este inchis?
Ma gandesc sa folosesc anul ce vine izolatia, dar cu fund AV deschis.
Credeti ca ar mai fi necesar urdinis superior?
Va multumesc.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde Angellily » 22 Feb 2016, 17:09

mellis scrie:Ziua buna,
Am o intrebare referitor la urdinisul superior.
In modelul folosit - aveti doar urdinis superior? Urdinisul de jos este inchis?
Ma gandesc sa folosesc anul ce vine izolatia, dar cu fund AV deschis.
Credeti ca ar mai fi necesar urdinis superior?
Va multumesc.

Urdinisul de jos este deschis, nu stiu cum sta treaba cu fundurile AV, dar e imperios necesar sa avem si urdinis superior mai ales in zona romaniei unde aveti ierni cu o umiditate foarte crescuta. Pe sus se elimina umezeala,
Angellily

Mesajde Gicone de BmV » 24 Feb 2016, 22:07

Angellily scrie:Le-ai lasat si un urdinis superior? Cu izolatie e foarte important sa ai 2 urdinise, nu se mai pune problema condensului iar albina iese mult mai repede la zborul de curatire atunci cand timpul permite.

Buna Seara,
Nu am urdinis superior, am doar gauri superioare frontale 4buc in D3mm. pe fiecare compartiment...daca vorbim de stupul de poliuretan extrudat. Daca vorbim de stupii din lemn ME(3/4 Dadant) pe 10 rame pe doua corpuri suprapuse cu podisor si capac, ...NUAM urdinis superior la ele. Insa intre podisor si corpul 2 am puse niste crengute de 2mm care salta putin capacul in partea din spate unde am rasfrint folia , de doua degete, perpendicular pe rame, astfel incit fiecare rama e descoperita putin. Fundul e AV(adica cu sita patrata cu gaura de 3,5mm pe latura. Toata umiditatea iese prin acest fund astfel incit am si ventilatie fund -podisor dar si posibilitatea ca atunci cind e cald afara , sa intre rapid caldura pina sus , intrucit aerul rece coboara iar aerul cald urca. Suberele pe care le am pentru tratamentele antivaroa, sunt trase spre exterior de doua degete pentru a permite circulatia areului. Cred ca am fost destul de explicit. La stupii de pe pavilion avem iernare ff.buna, fund plin, urdinis deschis la maxim -200mm. Folia care acopera cuibul e rasfrinta de doua degete, peste care e pusa paturica , peste care e catul de 3/4-ME, peste care este capacul cu podisor cu sita inchisa cu placa de polistiren si cu gaura de 20mm, pentru evacuarea aburului....********************
Robert Magnamara : Meritul lui in viata a fost ca a stiut sa se inconjoare de oameni mai destepti decit el.
Gicone de BmV

Mesajde Gicone de BmV » 24 Feb 2016, 22:15

Angellily scrie:Le-ai lasat si un urdinis superior? Cu izolatie e foarte important sa ai 2 urdinise, nu se mai pune problema condensului iar albina iese mult mai repede la zborul de curatire atunci cand timpul permite.

In completare la ce am scris inainte:
Intrucit am capac peste podisor, chiar daca are urdinis acesta este intors pentru ca oricum capacul acopera complet podisorul si deci si urdinisul, iar albinele nu au cum sa mai circule prin el daca ar fi activ. De folosit il folosesc vara cind fac roi sau cind cresc botci ca DM, capacul il dau putin pe spate pentru a face urdinisul functional(ca sa nu fie acoperit)
Cu stima,
Gicone
Gicone de BmV

Mesajde Gicone de BmV » 27 Feb 2016, 01:05

Buna seara,
As avea o serie de intrebari pentru Dorian(Ion):
Cum faci inlocuirea matcilor batrine, prin schimbare primavara, toamna, ce tehnologie urmezi ?
Omori regina batrina si bagi peste familia orfanizata un roi ?
Cum procedezi la inlocuire, cind ai un numar asa de mare de familii cu regine batrine ?
Banuiesc ca nu astepti pina roieste , sau pina nu mai depunne matca ponta.
Multam fain anticipat.
Gicone
Gicone de BmV

AnteriorUrmătorul

Înapoi la VIDEOCLIPUL SAPTAMANII