Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Apicultor nou, cu putina experienta

Mesajde mihair » 11 Feb 2016, 12:17

Buna ziua stimati apicultori,
Vreau sa ma prezint, sa va spun povestea mea si sa ma indrumati cu cateva raspunsuri la intrebarile pe care le voi pune.
Ma numesc Mihai R. am 28 de ani lucrez in domeniul IT&C si a inceput sa ma pasioneze apicultura din ce in ce mai mult. Acum 2 ani, in primavara anului 2014 am achizitionat din bani propii si munciti :D, 10 familii sau mai bine zis roiuri (10 cutii pe 4 rame de albine). Am reusit cu tratamente, hrana si sirop sa ii duc pe 10 rame in prima iarna. Au supravietuit toti si au iesit destul de puternici in primavara. Au inceput sa roiasca, sa prind multe roiuri in primavara si asa am ajuns in vara din anul 2 sa ajung la 37 de familii. Mentionez ca am luat foarte putina miere, am preferat sa ajut roiurile mai slabe cu miere de la stupii mai puternici. Aici au inceput sa apara primele probleme si as fi foarte recunoscator daca ma ajutati cu cateva sfaturi.
1. Prima problema si cred ca cea mai grava, sper sa nu fie adevarata.
Cand eram mic am fost intepat atat de viespi cat si de albine si nu aveam probleme. Cand am fost sa achizitionez primele 10 roiuri, am fost intepat de o albina. Am avut cateva reactii ciudate: am fost intepat in deget, in cateva zeci de minute a inceput sa ma mance foarte rau ochii sa mi se umfle, sa stranut foarte rau, sa imi curga nasul si sa am ameteli si tullburari de respiratie. Ce-i drept am inceput sa ma sperii putin mai mult. La cateva saptamani am fost iar intepat si aceleasi simptome. Am luat frica si nu am mai umblat la ei, doar am dat indicatii de pe margine parinitilor care m-au ajutat. Sunt alergic? Trebuie sa imi fac griji? :( Imi doresc foarte mult sa ma implic si sa lucrez eu la ei sa nu mai rog parintii si sa le dau indicatii ce sa faca si cum as faca.
2. Cand am achizitionat primii 10 roiuri 5 au fost orientati gresit si vreau sa le modific orientarea cu 180 Grade. O sa atasez poze(detalii in prima poza). Cand si cum pot face aceasta mutare?
3. Vreau sa intaresc suporturile pe care sunt acum, pot muta stupii jos pt cateva ore si intre timp sa pot ridica postamentul cu vreo 20-30 cm? afecteaza aceasta modificare? Detalii in a 2 poza.
4. Anul acesta vreau sa extrag prima recolta de miere la rapita si salcam, iarna a trecut au supravietuit 33 de stupi care din punctul meu sunt destul de puternici. Vreau sa cumpar caturi, sa ma pregatesc intr-o saptamana cu sirop, tratament si stimulent sa ii fac cat mai puternici pana la rapita si salcam.
5. Vreau sa ii inmultesc dupa salcam, sa iau cate 2 rame cu puiet si albine de la fiecare stup, sa bag rame noi la cladit, va afecta stupii vechi? As vrea sa ajung la 50 de familii in toamna.
6. Atasez si cateva poze din satelit unde voi explica ce plantatii exista langa stupina mea.
Va multumesc mult pentru eventualea raspunsuri si va doresc va doresc numai bine, Mihai R.
Fişiere ataşate
poza2.jpg
poza1.jpg
"Daca albinele ar disparea, omenirea ar mai exista inca 4 ani." - Albert Einstein
mihair

Re: Apicultor nou, cu putina experienta

Mesajde mihair » 11 Feb 2016, 12:20

Poze 2
Fişiere ataşate
poza3.jpg
"Daca albinele ar disparea, omenirea ar mai exista inca 4 ani." - Albert Einstein
mihair

Mesajde mihair » 11 Feb 2016, 12:22

Poza
Fişiere ataşate
poza4.jpg
mihair

Mesajde lucky5strike » 11 Feb 2016, 12:26

Stiu cazuri cand au lesinat la prima intepatura, dupa care n-au mai avut nimica. Consulta doctorul de familie.

Roii ii poti muta din martie, neaparat un pic mai in spate fata de locul unde erau. Ca incepator, pe rand, e bine sa fie ceva distanta, gen "stup la stup", deci mai departeaza-i.

Pt. sfaturi, completeaza si zona de unde esti la profil.

Salutare, bine ai venit!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Augustin78 » 11 Feb 2016, 13:47

Salut
Bine ia venit printre noi.Vad ca esti tare ambitios....succes!
in legatura cu postamentul.....il poti construi pe cel nou in spatele celui vechi si pe urma decat muti cutiile mai in spate cu 1 metru.....dar e bine ca mutarea sa o faci seara dupa ce au intrat ele in cutie.....iar pentru a doua zi sa pui in fata urdinisului ceva iarba...sa le ingreuneze iesirea si sa-si faca un zbor de orientare pe noua locatie.
Numai bine.
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde proapis13 » 11 Feb 2016, 16:02

Bun venit pe forum :!:
Sa stii ca sunt apicultori ce lucreaza la albine cu pastilele in buzunar...
Ar trebui sa mergi la un alergolog,faci un tratament si poate scapi de alergie
Postamentele ori le construiesti in spatele stupilor si tragi spre in spate stupii,
ori cobori seara stupii de pe postament la un metru in fata,
lucrezi ziua la noul postament iar seara ii ridici pe locatia noua
Stupii ii intorci pur si simpli la 180 de grade intr-o seara si dimineata
rezolva ele cu orientarea,sa nu le schimbi locul intre ei ca este ...jale...
Posibil sa ai probleme daca te reclama cineva ca albinele tale culeg nectar din judetul vecin... :!: ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Shrek » 11 Feb 2016, 17:23

Eu zic sa nu te lacomesti la multi stupi odata! Cu cat cresti nr. de stupi, cu atat trebuie sa sporesti timpul alocat lor! In detrimentul familiei ori a serviciului! Iritatia la ochi poate fi de la sursa de fum. Cred ca ar trebui sa-ti faci un test antialergic si neaparat sa nu ai diabet!
Sper ca domeniu IT&C, nu inseamna intreprinderea de transport in comun! Pana una alta bun venit in hora! Pregateste-ti vesta anti-glont si casca!Bafta!
Shrek

Mesajde daffid mihailov » 11 Feb 2016, 20:13

Alergia e de luat in serios. Daca te înțeapă mai multe? Anul trecut am chemat salvarea pt un ajutor. Poți sa mori. Nu-i de joaca. Cand iti iei albine primul lucru lași 2,3 sa te înțepe. Mare grija!!!
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde lucky5strike » 11 Feb 2016, 22:47

Mihai, asa mai glumim noi...

Vezi ca, de alergie mai scapa omul, dar de boala numita albine... cam greu.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde mihair » 22 Feb 2016, 15:51

Salutare, multumesc pentru primire.
Legat de alergie, am fost in weekend am verificat toti stupii sa vad daca mai sunt turtele care le-am pus in urma cu 2 saptamani, si am fost intepat prin 2 manusi 1 de piele nu stiu cum au reusit. Doar s-a umflat mana si am fost ok. Cred ca o sa ma las intepat de 1-2 la o saptamana 2 cand umblu la ele sa devin usor usor imun, dar pastilele le tin mereu la mine.
As vrea sa le pun saptamana aceasta niste turte proteice "Apiluk proteic"- Recomandati? sunt ok? Pana acum am pus turte apifonda.
Si cand se mai incalzeste sirop "Apiinver" (ridicat de fructoza, gata invertit), sa mai adaug si protofil? Nu am timp si nici cunostintele necesare sa prepar propiul sirop si prefer sa il cumpar.
Am mai gasit in cativa stupi dupa difragma am lasat niste rame cladide si au inceput sa prinda mucegai nu cred ca este ok.
Stima, Mihai R.
mihair

Mesajde lucky5strike » 23 Feb 2016, 00:28

Daca incep sa aduca polen, nu m-as complica. Baga degraba ceva poze cu cuibul, o sa avem ce discuta... :lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Florin Dobre » 23 Feb 2016, 00:33

Daca a inceput a intra polenul, proteicele sunt bani aruncati...Stan patitul.
Nu mai lasa peste iarna rame dupa diafragma...acelasi Stan. Scoate-le undeva sa le usuce aerul apoi razui portiunile afectate si le dai la largirile cuiburilor...repara ele.

Bun venit pe forum! Vrem poze...multe poze. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde mihair » 22 Mar 2016, 20:14

Am fost si eu acasa, si am prins 3 zile de temperaturi bune. Am bagat cate 1 hranitor de sirop in fiecare zi: sambata, duminica si luni si au tras tot siropul(am si unele hranitoare de plastic mai mari, si acelea au fost trase cu succes). In medie au fost cam 3 hranitoare/ familie. Cam asa sta stituatia la mine: 50% sunt ca in poza, 25% mai bune, si 25% mai slabe. Nu am putut face poze multe ca am fost singur si mi-a fost destul de greu. Mi-a fost frica sa largesc cuibul ca stiam de temperaturile scazute care urmau sa vina. O sa ma duc la final de saptamana cand o sa fie mai cald si o sa mai bag cateva zile sirop si daca e cazul sa largesc si cuibul. Era destul de mult puiet capacit si aduceau polen grupa mare.
IMAG15561.jpg
Poza 21.03.2016

Si o poza cu cel ce "pazeste" stupina :D :D
catzel.jpg
mihair

Mesajde Avram » 22 Mar 2016, 21:01

Foarte frumos si bine intretinut mioriticul !
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde mihair » 22 Mar 2016, 21:10

Multumesc! Mult calciu, vitamine, vaccinat la timp si aplazyl. Avea ceva probleme la un picior din spate dar s-a rezolvat cu tratament. Are doar 1 an si 4 luni.
mihair

Mesajde Shrek » 22 Mar 2016, 21:18

Imi par cunoscute locurile. Pe tatal tau il cheama Paul?
Shrek

Următorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?